Skocz do zawartości

Kolumny do Yamaha R-N600A

Alexander

Recommended Posts

Tylko nie te, każde, dosłownie każde inne kolumny będą lepiej brzmiały od Altusów 300. 300-tki mogą się podobać optycznie, ale ich dźwięk jest niestety kiepski. Niedawno słyszałem je u kogoś w domu, z Technicsem, po cichu kicha, głośno jeden jazgot. Bas przypominający pukanie w karton, skrzecząca średnica, i stłumione wysokie. Dla mnie to zaprzeczenie idei hi-fi. Może ktoś lubi taki dźwięk przez sentyment do młodych lat. Ale każdy kto posłuchał jakichkolwiek współcześnie produkowanych markowych kolumn będzie 300-tkami zdegustowany. Więc odradzam.

Dnia 30.05.2024 o 16:25, Alexander napisał:

Hej!

Jakie kolumny polecacie do wzmacniacza "Yamaha R-N600A", które będą z nim dobrze współgrały ?

Expand  

Cześć,

Ciekawe połączenie, jakie możemy zaprezentować, jest z nową Indianą Line Tesi 6

https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/indiana-line-tesi-6.html

Ocieplona, miła w odbiorze, kolumna :) 

Zapraszamy na odsłuchy!

Hej,
Z Yamahą RN600a dobrze sprawdziłyby się Indiana Line Tesi 561 lub nowsze Tesi 6, o których wspomniał Top HiFi. 

Bardzo dobre połączenie byłoby także z KEFami Q750, które zagrają dużą przestrzenią oraz dynamicznym dołem.  Precyzję oraz potężniejszą podstawę basową zaoferują Polk Audio Signature Elite ES55. 

• 3 months later...
  Dnia 11.09.2024 o 21:03, WarJareck napisał:

Podłącze się do tematu. Miał ktoś lub ma do czynienia z kolumnami DIVA 5 Tesli. Co sądzicie o ich współpracy z amplitunerem omawianym w temacie?

Expand  

Rozsądne combo, połączenie cieplejszych Diva i jaśniejszej Yamahy. Ale jak napisałem w poście przed Twoim, warto też rozważyć inne opcje :) 

Dnia 12.09.2024 o 09:14, Q21 napisał:

Rozsądne combo, połączenie cieplejszych Diva i jaśniejszej Yamahy.

Expand  

Coś mi się tu nie zgadza. Po co producenci robią cieplejsze lub jaśniejsze sprzęty, jak sprzedawcy/kupujący i tak zestawią je finalnie w pary komplementarne, czyli dające na wyjściu dźwięk neutralny. To nie mogą od razu produkować neutralnego?

Dnia 12.09.2024 o 09:14, Q21 napisał:

Rozsądne combo, połączenie cieplejszych Diva i jaśniejszej Yamahy. Ale jak napisałem w poście przed Twoim, warto też rozważyć inne opcje :) 

Expand  

Miałem do porównania Tessi 6. Trochę mało czasu do odsłuchu. A tym samym chyba poszukuje niuansów które chyba są nie do końca już istotne. Okazuje się że to trudny temat

Dnia 30.05.2024 o 16:25, Alexander napisał:

Hej!

Jakie kolumny polecacie do wzmacniacza "Yamaha R-N600A", które będą z nim dobrze współgrały ?

Expand  

Cześć,

R-N600A to fajny sprzęt. Jego charakterystyka oscyluje bardziej wokół takiego liniowego grania z krótszym dołem. W Twoich warunkach możesz rozważyć wiele modeli. Poza wspomnianymi Indianami na pewno fajnie skomponują się też z Dali Oberon 7, które cechuje bardzo przyjemne, cieplejsze granie, które przy dłuższym odsłuchu nie męczy. Dół będzie raczej "rozmiękczony" więc jeśli preferujesz więcej dokładności i jaśniejszej góry to dobrą alternatywa dla nich są Monitor Audio Bronze 500. Pytanie w jakim budżecie się obracasz ? Gdybyś był w stanie się szarpnąć to z ciekawszych rozwiązań "wyższej klasy" warto zwrócić uwagę na Dali Opticon 6 czy Sonus Faber Lumina V.

• 3 weeks later...

Witam. Podłączę się pod temat. Przymierzam się za radą kolegów do zmiany amplitunera i wybrałem Yamahę rn600a ( obecny Denon w serwisie i nie rokuje że będzie u  mnie dalej grał a kwota ograniczona ). Posiadam kolumny Heco Aurora 700 czy to będzie dobry komplet do grania ? Pomieszczenie regularne 6x4 muzyka różna w przewadze rock i metal.  

• 3 weeks later...
  Dnia 30.09.2024 o 12:18, maniutek72 napisał:

Witam. Podłączę się pod temat. Przymierzam się za radą kolegów do zmiany amplitunera i wybrałem Yamahę rn600a ( obecny Denon w serwisie i nie rokuje że będzie u  mnie dalej grał a kwota ograniczona ). Posiadam kolumny Heco Aurora 700 czy to będzie dobry komplet do grania ? Pomieszczenie regularne 6x4 muzyka różna w przewadze rock i metal.  

Expand  

Cześć wszystkim. Jest to mój pierwszy post.  Mam podobny dylemat, mogę wiedzieć na czym stanęło?

Cześć. U mnie grają Aurora 700 z R-N602 a to chyba to samo co R-N600a. Na około 25m2. Jak dla mnie grają dobrze, bas nie burczy a go słychać , średnica jest pełna a wysokie nie męczą. Po prostu gra to przyjemnie i dobrze sie tego słucha czy to głośno czy po cichu. Najczęściej leci klasyczna elektronika JMJ, Oldfield, Vangelis itp. Ale także lata 80 w pełnym przekroju.

Dnia 21.10.2024 o 18:14, WaldekA napisał:

Cześć. U mnie grają Aurora 700 z R-N602 a to chyba to samo co R-N600a. Na około 25m2. Jak dla mnie grają dobrze, bas nie burczy a go słychać , średnica jest pełna a wysokie nie męczą. Po prostu gra to przyjemnie i dobrze sie tego słucha czy to głośno czy po cichu. Najczęściej leci klasyczna elektronika JMJ, Oldfield, Vangelis itp. Ale także lata 80 w pełnym przekroju.

Expand  

Połączenie Heco z RN często się przewija tutaj na forum. Pomimo, że nie sprzedajmy, to mówimy spoko :)

• 3 weeks later...