Skocz do zawartości

EPOS ES 7N

kaczadupa

Recommended Posts

Chyba tylko ja, z piszących w tym wątku, miałem ES7N. U mnie „wstrętne” Norstone Stylum 2. @Kraft bez urazy, widziałem na zdjęciach, że masz chyba to co ja, to tylko moje zdanie.

Dedykowane do ES7N standy mają wysokość 70cm i ocznie bardzo mi pasują. Niestety chyba nie da się ich kupić w kraju. 

IMG_0955.png

IMG_0953.png

46 minut temu, Kraft napisał:

Tym lepiej powinny się zgrać z subem.

Ale trzeba jeszcze mieć go gdzie postawić. Np. ja już bym go u siebie nie wcisnął, bo potykałbym się po drodze do sprzętu, albo nie mógłbym otworzyć szafki. (Mówię czysto hipotetycznie, bo nie potrzeba mi więcej basu, a w każdym razie nie tego poniżej 80 Hz.)

Myślę, że większość osób jednak te 0,068 m2 wolnej podłogi znajdzie;)

34 minuty temu, Rafał S napisał:

...bo nie potrzeba mi więcej basu, a w każdym razie nie tego poniżej 80 Hz.)

W graniu z subem nie do końca o to chodzi. Sam nie wiem na czym polega ta wartość dodana suba, ale gra to wszystko razem lepiej. Jak ktoś gra na monitorach, to warto spróbować moim zdaniem.

Edytowano przez Kraft

8 minut temu, Kraft napisał:

W graniu z subem nie do końca o to chodzi. Sam nie wiem na czym polega ta wartość dodana suba, ale gra to wszystko razem lepiej.

Tak, ale, o ile pamiętam, w swoim Marantzu masz możliwość odcięcia kolumn poniżej zadanej częstotliwości progowej. Może stąd ta dodatkowa poprawa?

Albo czegoś nie wiem, albo nie mam takiej opcji.

Jednak Twój wpis podsunął mi pewien pomysł. Być może dałoby się do zgrywania suba z kolumnami wykorzystać potencjometr 'Bass" we wzmacniaczu. Na przykład odjąć basu w kolumnach, a skompensować to głośnością w subie. Może spróbuję. Dzięki.

Edytowano przez Kraft

26 minut temu, Kraft napisał:

Myślę, że większość osób jednak te 0,068 m2 wolnej podłogi znajdzie;)

W graniu z subem nie do końca o to chodzi. Sam nie wiem na czym polega ta wartość dodana suba, ale gra to wszystko razem lepiej. Jak ktoś gra na monitorach, to warto spróbować moim zdaniem.

U mnie wyrównało wykresy między lewym, a prawym kanałem. Basu nie ma spektakularnie więcej, ale na ucho słysze że jest lepiej/równiej i mniej dudni, choć daleko mu do takiego jaki bym sobie życzył(to jest raczej poza zasięgiem).

33 minuty temu, Kraft napisał:

Albo czegoś nie wiem, albo nie mam takiej opcji.

Chyba jednak nie masz, to ja coś pokręciłem. Odcięcie kolumn można zrobić w niektórych DSP. Przy okazji - dyskusja na temat integracji stereo z subem:

https://forums.stevehoffman.tv/threads/connecting-a-subwoofer-to-marantz-pm8006-problem.1053605/page-2

A co do pokrętła bass - pytanie dla jakiego zakresu częstotliwości ono działa.

Napisano (edytowany)

Cały czas korzystam z Heńka i Regi do ATC, na zmianę. Jak już wiele razy pisałem, w metalu czy innym ostrym łojeniu  do ATC wolę wzmacniacz Elex mk4. A że ostatnio akurat takiej muzyki  najwięcej  słucham to pracuje Rega.  
Za to Naim na teraz robi za ozdobę, wolałem go z PMC prodigy 1 a jeszcze bardziej z Eposem. 
A już odchodząc od pytania ale pozostając przy wzmacniaczach - nadal uważam, że najwięcej z moich oczekiwań spełniał system Cyrusa (8.2 + PSX r2). Elex mk4 jest dla mnie jakąś tam protezą/namiastką ww Cyrusów, z gorszą dynamiką na basie, z większymi zaokrągleniami i zmiękczeniami, jednak zawsze najbardziej przypomina mi stare Cyrusy w połączeniu z ATC. 

Edytowano przez kaczadupa

Chwilowo nie.  Nie wiem, gdzie go posiałem.

Wrzucam od innego Marantza. Nasze mają pewnie podobny przebieg korekcji.

marantz-2385-frequency.jpg.933c0741083996c7085db437efb5b14f.jpg

1711848625427.png.2996dea03592b8c716ca545954a07a79.png

PS Od serii 8000 też już kiedyś wrzucałem. Jak ktoś pamięta, gdzie, to będę wdzięczny za wskazanie tego miejsca. 

Dla Perełki wygląda to tak (bez wykresu dla regulatora średnich tonów)

MarantzPM-KI-Pearl410MKIPfig4.jpg.2d8c38728be89298314895bfb23dd72d.jpg

Edytowano przez Kraft

7 godzin temu, kaczadupa napisał:

Chyba tylko ja, z piszących w tym wątku, miałem ES7N. U mnie „wstrętne” Norstone Stylum 2. @Kraft bez urazy, widziałem na zdjęciach, że masz chyba to co ja, to tylko moje zdanie.

Dedykowane do ES7N standy mają wysokość 70cm i ocznie bardzo mi pasują. Niestety chyba nie da się ich kupić w kraju. 

IMG_0955.png

IMG_0953.png

A propos standów. Może nie identyczne ale całkiem fajne i masywne ma bowers. Ja ich używam od kilku miesięcy i wizualnie bardzo mi leżą. Nie mają co prawda 70 cm ale po dodaniu podkładek na górny blat i kolców, do podstawy ATC mam 67 cm. 

IMG_20250212_174617.jpg

Dobry wieczór Panowie (a jeśli są Panie dobry wieczór drogie Panie),

Standy - w 2003 roku kupiłem B&W 602S3 oraz 601S3.

W 2005 zamówiłem do nich kopię standów. Jeden stand do 602S3 waży bagatela 20kg. Jest zrobiony na dwóch rurkach podobnie jak oryginały z B&W.

Gruba 5 mm blacha stalowa malowana na srebrny kolor.

Tak bardzo byłem i jestem z nich zadowolony, że w 2017 roku zamówiłem u tego samego Pana kopie standów, które ważą jakieś 15 kg.

Cena takich standów jest hitem bo kosztowały jakieś 500 PLN.

Bardzo gorąco polecam tego Pana, który nadal ogłasza się na allegro jako TOMAFOS  i można u niego zamówić WSZYSTKO co się chce.

Czas wykonania jest dość długi. Jakość odbiega do oryginałów, ale sprawdzają się wyśmienicie.

UWAGA: Nie mam z tym Panem nic wspólnego, oprócz tego, że dwa razy u niego zamawiałem stojaki.

1 godzinę temu, soberowy napisał:

Lepiej nie rekomendować tego allegrowicza. Ma bardzo złe opinie w środowisku, a na sąsiednim forum jest wątek poświęcony jego działalności. Miałem kiedyś stolik tombase, żeby nie było, że krytykuje bezpodstawnie.

To prawda, a ja popełniłem cały wątek o tym trochę lat temu. 🤭

Tutaj niedawno założony inny wątek zbiorczy z linkami do innych wątków na temat tej firmy.

https://www.audiostereo.pl/topic/168838-tombase-tomasz-s/

1 godzinę temu, perfektcom napisał:

UWAGA: Nie mam z tym Panem nic wspólnego, oprócz tego, że dwa razy u niego zamawiałem stojaki.

A ja miałem i już nie chcę, on ze mną też 😆😆😆