il Dottore Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 10 minut temu, kaczadupa napisał: można mieć Sugdena bez jego wad Nie przesadzajmy. Cena Sugdena A21 jest BARDZO NISKA, jeśli rozpatrywać ją w kontekście jakości dźwięku. Miałem w domu Masterclass IA-4 i, oczywiście, był lepszy w każdym izolowanym aspekcie. Bez dyskusji. Ale go nie kupię, gdyż moim zdaniem jego cena nie uzasadnia niewątpliwie lepszej jakości dźwięku. Poza tym mniej miał tej romantycznej nuty A21. IA-4 to sama kultura, kontrola i precyzja. Tak - granie Masterclass rzuca na kolana ale IMO nie jest tak przyjemne jak A21. I tak - IA-4 jest drogi. Zaś cena A21 to jest KRADZIEŻ. Mi oczywiście łatwo mówić, bo nówka sztuka A21 kosztował mnie równe 2000€, więc śmiech na sali. A było to tak... Na Sugdena trzeba długo czekać. Od momentu zamówienia było to (dane z jesieni 2024) ok 6 miesięcy. Kolega chciał być cwany i zamówił w dwóch miejscach, a zamówienie i tak przyszło jednocześnie. Nie chciał tracić dobrych układów z dealerami, więc został z dwoma Sugdenami jak Himilsbach z angielskim. No i sprzedał mi nówkę za super cenę. Osobiście otwierałem zapieczętowane klamrami firmowe pudło. Co do grzania - A21 grzeje się jak smok, IA-4 jest ledwo ciepły w porównaniu. Ale temperatura wzmacniacza nie jest dla mnie żadnym problemem. Wystarczy by stał na górze zestawu - wszystkie otwory wentylacyjne muszą być odsłonięte. Więc nie powinien też stać we wnętrzu szafki. Co do zużycia energii - nie odczuwam tego, gdyż natłok nawału obowiązków zawodowych pozwala mi używać systemu max 2x w tygodniu. A i to na krócej, niżbym chciał, bo żona domaga się dostępu do TV. Za to w nowym domu będę miał całe poddasze dla siebie! 😍 😍😍 Zrobię tam sobie Man's Cave i będzie zero konfliktów. Wiem... poddasze, skosy, gorszych warunków do audio nie ma, ale jestem dobrej myśli. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu (edytowany) 4 minuty temu, il Dottore napisał: Nie przesadzajmy. Cena Sugdena A21 jest BARDZO NISKA, jeśli rozpatrywać ją w kontekście jakości dźwięku. Oba piecyki mają ten sam profil brzmienia - ciepło, zaokrąglenie, żywa średnica, miękkość i duża eufoniczność. Ty poszedłeś dalej i nazwałeś ostatnio swój system „zamulonym i ciepłym” bo taki właśnie charakter brzmienia uwielbiasz. I takie brzmienie można dostać za niecałe 4kzł więc Sugden nie jest za nisko wyceniony. Czy jednak jest ? Edytowano 15 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 37 minut temu, kaczadupa napisał: Nie mówisz ale sugerujesz co innego Absolutnie NIE!!! Ja nie jestem audiosnobem. Szukam dobrego grania w dającej się przełknąć cenie. I na stałe mam w systemie sprzęt nie tylko zachodnich marek Made in China ale i sprzęt po prostu chińskich marek. DDC: Singxer SU-6 DAC: Audio-gd R1 NOS (chińska marka z Chin ) i MHDT Laboratory Havana (Tajwan, czyli zbuntowana chińska prowincja ) I nie mam tego sprzętu dlatego, że jest tani, tylko dlatego, że jest zajebisty. A że kosztował psi grosz - jakoś nie spędza mi to snu z powiek... Więc na Chińczyków nie dam złego słowa powiedzieć. Za to, co oni zrobili dla Digital Audio, należy im się w pas kłaniać. Dziesięć lat temu gorsze granie kosztowało kilkadziesiąt tysięcy euro. A dziś możemy to mieć za czapkę śliwek. Tak wygląda postęp! Dzięki Chińczykom. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 3 minuty temu, il Dottore napisał: nie mam tego sprzętu dlatego, że jest tani, tylko dlatego, że jest zajebisty. A że kosztował psi grosz - jakoś nie spędza mi to snu z powiek... I z tego powodu będę Cię podpuszczał, żebyś jako pierwszy przetestował nowy piec Musicala i porównał z Sugdenem A21. 6 minut temu, il Dottore napisał: Tak wygląda postęp! Dzięki Chińczykom. Gadajo, że Chińczyk lubi podkradać patenty. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 9 minut temu, kaczadupa napisał: Oba piecyki mają ten sam profil brzmienia - ciepło, zaokrąglenie, żywa średnica, miękkość i duża eufoniczność. Mają zupełnie różny profil brzmienia. Oczywiście IA-4 wciąż zachowuje ten pierwiastek przyjemności typowy dla Klasy A, ale to już jest prawdziwy High-End. Dominują: krystaliczna czystość, wielka (choć nie mordercza) precyzja, absolutny spokój i wszechogarniająca kontrola oraz KULTURA dźwięku. Kupujesz raz i nigdy nie sprzedasz. Bo już nie potrzebujesz lepszego wzmaka. Dlatego tak trudno o nie na rynku wtórnym. 14 minut temu, kaczadupa napisał: nazwałeś ostatnio swój system „zamulonym i ciepłym” To oczywiście przesada i figura retoryczna. Choć tak sobie myślę, sobie że właściciel Bouldera+Focal+Siltech mógłby tak mój system opisać. W rzeczywistości Klasa A oprócz tej eufonii zapewnia otwarcie dźwięku i krystaliczną czystość. Oczywiście w porównaniu do IA-4 dźwięk A21 będzie taki trochę wyluzowany, ale nie przesadzajmy. W kategoriach absolutnych A21 to świetny piec. A w swojej cenie nie posiada tranzystorowej konkurencji. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Przed chwilą, il Dottore napisał: Mają zupełnie różny profil brzmienia Pisałem o nowym MF i A21. 1 minutę temu, il Dottore napisał: A w swojej cenie nie posiada tranzystorowej konkurencji. A to widzę, że sporo wzmacniaczy masz na rozkładzie. Bardzo ładnie. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 4 minuty temu, kaczadupa napisał: Gadajo, że Chińczyk lubi podkradać patenty. No to proszę mi pokazać DDC prestiżowej i znanej audiosyfilitycznej firmy z Europy lub z USA, które posiada: - zasilanie na superkondensatorze - najlepsze na świecie wyniki pomiarów (wieeeeeeeeeeeem, pomiary nie grają) - autorski system utrzymywania stałej temperatury femtosekundowego zegara i wyjście zegarowe (to nie jest zegar klasy referencyjnej, ale dlaczego nie spróbować? Przecież nie wybuchnie!). - cenę poniżej 1000€ Podobno SU-6 zawiera 20 oryginalnych rozwiązań chronionych patentem. 5 minut temu, kaczadupa napisał: Pisałem o nowym MF Mam we wsi dealera MF, więc jak nowy wzmak tam się pojawi, to chętnie potestuję. Problem w tym, że w porównaniu z Polską - bida z nędzą. Ci goście ściągną Ci wszystko na zamówienie, ale jak chciałem posłuchać u nich PMC Twenty 5.22i to... zapomnij! Na demo mieli tylko monitory Prodigy. 15 minut temu, kaczadupa napisał: sporo wzmacniaczy masz na rozkładzie Ponad 30 lat graty przewalam. Swoje i znajomych. I powiem Ci że dziś można mieć naprawdę super granie za absolutnie śmieszne pieniądze, porównując do sytuacji sprzed powiedzmy 10 lat. Oczywiście naprawdę dobre głośniki i wzmacniacze ciągle są w cenie, ale postęp, jaki zaszedł w Digital Audio i w Klasie D, wzbudza mój szacunek. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 3 godziny temu, kaczadupa napisał: Brzmienie wg naszego Audio - krótko - piękne, bardzo udany nowy model wzmacniacza. https://audio.com.pl/aktualnosci/sprzet/31786-wzmacniacz-zintegrowany-musical-fidelity-b1xi-powrot-legendy-w-nowoczesnej-odslonie?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR4DpQrYXnkYX_nj0EnkwrPlOjjjYaPsXJhxP6sPrtAH-Lcp-rrFlGjkMXnWhA_aem_hx-5hHXFwue0Ih2_syM0Bg Adam, powyżej widzę tylko zapowiedź i notkę producenta. No i to klasa A/B, a nie A jak w Sugdenie. Odpisz, cytując
Chilli Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 2 godziny temu, il Dottore napisał: Nie przesadzajmy. Cena Sugdena A21 jest BARDZO NISKA Tak i sam odpowiedziałeś sobie w kontynuacji tej frazy🙂 2 godziny temu, il Dottore napisał: jeśli rozpatrywać ją w kontekście jakości dźwięku. Inna "inszość" to cena jest dla jednych niska a dla innych ...sky. PS a w sumie wątek jest o lampach, więc kończę z OT😁 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 10 godzin temu, Chilli napisał: Inna "inszość" to cena jest dla jednych niska a dla innych ...sky. Kogo nie stać, ten się zadowoli Fosi za 500 zeta. Też pięknie gra i póki się bezpośrednio nie porówna z jakimś kosztownym wzmacniaczem, to żadnego bólu nie ma. Bardzo fajne granie a biorąc pod uwagę cenę - niewiarygodnie fajne. Oczywiście - obiektywnie kilkanaście tysięcy złotych za wzmacniacz, to nie jest cena dla każdego. https://www.ceneo.pl/75170910 Swoją drogą - to jest 1000 zł drożej, niż u mnie we wsi, ale może idzie ponegocjować z dealerem przy takiej kwocie. Jednocześnie nikt nie ma oporów płacić po 8-15 tys zeta za chińskie streamery i narzekań na ceny nie słychać. Prawda jest taka, że najsensowniejszy wydatek w systemie to właśnie wzmacniacz i głośniki. Elektronika cyfrowa jest dziś już tak dobra, że nawet tanie sprzęty grają co najmniej przyzwoicie. A kable to już wgl biżuteria i wisienka na torcie. 12 godzin temu, kaczadupa napisał: Jest już recka. to dej linka Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 10 minut temu, il Dottore napisał: to dej linka Empik 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts