Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
10 minut temu, kaczadupa napisał:

można mieć Sugdena bez jego wad

Nie przesadzajmy. Cena Sugdena A21 jest BARDZO NISKA, jeśli rozpatrywać ją w kontekście jakości dźwięku. 

Miałem w domu Masterclass IA-4 i, oczywiście, był lepszy w każdym izolowanym aspekcie. Bez dyskusji. Ale go nie kupię, gdyż moim zdaniem jego cena nie uzasadnia niewątpliwie  lepszej jakości dźwięku. Poza tym mniej miał tej romantycznej nuty A21.  IA-4 to sama kultura, kontrola i precyzja. Tak - granie Masterclass rzuca na kolana ale IMO nie jest tak przyjemne jak A21. 

I tak - IA-4 jest drogi. Zaś cena A21 to jest KRADZIEŻ. :) Mi oczywiście łatwo mówić, bo nówka sztuka A21 kosztował mnie równe 2000€, więc śmiech na sali. A było to tak... Na Sugdena trzeba długo czekać. Od momentu zamówienia było to (dane z jesieni 2024) ok 6 miesięcy. Kolega chciał być cwany i zamówił w dwóch miejscach, a zamówienie i tak przyszło jednocześnie. Nie chciał tracić dobrych układów z dealerami, więc został z dwoma Sugdenami jak Himilsbach z angielskim. :) No i sprzedał mi nówkę za super cenę. Osobiście otwierałem zapieczętowane klamrami firmowe pudło. 

Co do grzania - A21 grzeje się jak smok, IA-4 jest ledwo ciepły w porównaniu. Ale temperatura wzmacniacza nie jest dla mnie żadnym problemem. Wystarczy by stał na górze zestawu - wszystkie otwory wentylacyjne muszą być odsłonięte. Więc nie powinien też stać we wnętrzu szafki. 

Co do zużycia energii - nie odczuwam tego, gdyż natłok nawału obowiązków zawodowych pozwala mi używać systemu max 2x w tygodniu. A i to na krócej, niżbym chciał, bo żona domaga się dostępu do TV. 

Za to w nowym domu będę miał całe poddasze dla siebie!  😍 😍😍   Zrobię tam sobie Man's Cave i będzie zero konfliktów. Wiem... poddasze, skosy, gorszych warunków do audio nie ma, ale jestem dobrej myśli. 

Napisano (edytowany)
4 minuty temu, il Dottore napisał:

Nie przesadzajmy. Cena Sugdena A21 jest BARDZO NISKA, jeśli rozpatrywać ją w kontekście jakości dźwięku. 

Oba piecyki mają ten sam profil brzmienia - ciepło, zaokrąglenie, żywa średnica, miękkość i duża eufoniczność. Ty poszedłeś dalej i nazwałeś ostatnio swój system „zamulonym i ciepłym” bo taki właśnie charakter brzmienia uwielbiasz. I takie brzmienie można dostać za niecałe 4kzł więc Sugden nie jest za nisko wyceniony. Czy jednak jest ? :) 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
37 minut temu, kaczadupa napisał:

Nie mówisz ale sugerujesz co innego

Absolutnie NIE!!! Ja nie jestem audiosnobem. Szukam dobrego grania w dającej się przełknąć cenie. I na stałe mam w systemie sprzęt nie tylko zachodnich marek Made in China ale i sprzęt po prostu chińskich marek. 

DDC: Singxer SU-6

DAC: Audio-gd R1 NOS (chińska marka z Chin :) )  i MHDT Laboratory Havana (Tajwan, czyli zbuntowana chińska prowincja :)

I nie mam tego sprzętu dlatego, że jest tani, tylko dlatego, że jest zajebisty. :)  A że kosztował psi grosz - jakoś nie spędza mi to snu z powiek...

Więc na Chińczyków nie dam złego słowa powiedzieć. Za to, co oni zrobili dla Digital Audio, należy im się w pas kłaniać. Dziesięć lat temu gorsze granie kosztowało kilkadziesiąt tysięcy euro. A dziś możemy to mieć za czapkę śliwek. Tak wygląda postęp! 

Dzięki Chińczykom. 

Napisano
3 minuty temu, il Dottore napisał:

nie mam tego sprzętu dlatego, że jest tani, tylko dlatego, że jest zajebisty. :)  A że kosztował psi grosz - jakoś nie spędza mi to snu z powiek...

I z tego powodu będę Cię podpuszczał, żebyś jako pierwszy przetestował nowy piec Musicala i porównał z Sugdenem A21. :) 

6 minut temu, il Dottore napisał:

Tak wygląda postęp! 

Dzięki Chińczykom. 

Gadajo, że Chińczyk lubi podkradać patenty. 

Napisano
9 minut temu, kaczadupa napisał:

Oba piecyki mają ten sam profil brzmienia - ciepło, zaokrąglenie, żywa średnica, miękkość i duża eufoniczność.

Mają zupełnie różny profil brzmienia. Oczywiście IA-4 wciąż zachowuje ten pierwiastek przyjemności typowy dla Klasy A, ale to już jest prawdziwy High-End. Dominują: krystaliczna czystość, wielka (choć nie mordercza) precyzja, absolutny spokój i wszechogarniająca kontrola oraz KULTURA dźwięku. Kupujesz raz i nigdy nie sprzedasz. Bo już nie potrzebujesz lepszego wzmaka. Dlatego tak trudno o nie na rynku wtórnym. 

14 minut temu, kaczadupa napisał:

nazwałeś ostatnio swój system „zamulonym i ciepłym”

To oczywiście przesada i figura retoryczna. Choć tak sobie myślę, sobie że właściciel Bouldera+Focal+Siltech  mógłby tak mój system opisać. :) W rzeczywistości Klasa A oprócz tej eufonii zapewnia otwarcie dźwięku i krystaliczną czystość. Oczywiście w porównaniu do IA-4 dźwięk A21 będzie taki trochę wyluzowany, ale nie przesadzajmy. W kategoriach absolutnych A21 to świetny piec. A w swojej cenie nie posiada tranzystorowej konkurencji. 

Napisano
Przed chwilą, il Dottore napisał:

Mają zupełnie różny profil brzmienia

Pisałem o nowym MF i A21.

1 minutę temu, il Dottore napisał:

A w swojej cenie nie posiada tranzystorowej konkurencji. 

A to widzę, że sporo wzmacniaczy masz na rozkładzie. Bardzo ładnie.  ;)

Napisano
4 minuty temu, kaczadupa napisał:

Gadajo, że Chińczyk lubi podkradać patenty. 

No to proszę mi pokazać DDC prestiżowej i znanej audiosyfilitycznej firmy z Europy lub z USA, które posiada: 

- zasilanie na superkondensatorze

- najlepsze na świecie wyniki pomiarów (wieeeeeeeeeeeem, pomiary nie grają)

- autorski system utrzymywania stałej temperatury femtosekundowego zegara i wyjście zegarowe (to nie jest zegar klasy referencyjnej, ale dlaczego nie spróbować? Przecież nie wybuchnie!). 

- cenę poniżej 1000€

Podobno SU-6 zawiera 20 oryginalnych rozwiązań chronionych patentem. 

5 minut temu, kaczadupa napisał:

Pisałem o nowym MF

Mam we wsi dealera MF, więc jak nowy wzmak tam się pojawi, to chętnie potestuję. Problem w tym, że w porównaniu z Polską - bida z nędzą. Ci goście ściągną Ci wszystko na zamówienie, ale jak chciałem posłuchać u nich PMC Twenty 5.22i to... zapomnij! Na demo mieli tylko monitory Prodigy. 

15 minut temu, kaczadupa napisał:

sporo wzmacniaczy masz na rozkładzie

Ponad 30 lat graty przewalam. Swoje i znajomych. 

I powiem Ci że dziś można mieć naprawdę super granie za absolutnie śmieszne pieniądze, porównując do sytuacji sprzed powiedzmy 10 lat. 

Oczywiście naprawdę dobre głośniki i wzmacniacze ciągle są w cenie, ale postęp, jaki zaszedł w Digital Audio i w Klasie D, wzbudza mój szacunek. 

Napisano
3 godziny temu, kaczadupa napisał:

Adam, powyżej widzę tylko zapowiedź i notkę producenta. No i to klasa A/B, a nie A jak w Sugdenie. 

Napisano
2 godziny temu, il Dottore napisał:

Nie przesadzajmy. Cena Sugdena A21 jest BARDZO NISKA

Tak i sam odpowiedziałeś sobie w kontynuacji tej frazy🙂

2 godziny temu, il Dottore napisał:

jeśli rozpatrywać ją w kontekście jakości dźwięku. 

Inna "inszość" to cena jest dla jednych niska a dla innych ...sky.

PS a w sumie wątek jest o lampach, więc kończę z OT😁

Napisano
10 godzin temu, Chilli napisał:

Inna "inszość" to cena jest dla jednych niska a dla innych ...sky.

Kogo nie stać, ten się zadowoli Fosi za 500 zeta. Też pięknie gra i póki się bezpośrednio nie porówna z jakimś kosztownym wzmacniaczem, to żadnego bólu nie ma. Bardzo fajne granie a biorąc pod uwagę cenę - niewiarygodnie fajne. 

Oczywiście - obiektywnie kilkanaście tysięcy złotych za wzmacniacz, to nie jest cena dla każdego.

https://www.ceneo.pl/75170910

Swoją drogą - to jest 1000 zł drożej, niż u mnie we wsi, ale może idzie ponegocjować z dealerem przy takiej kwocie. :) 

Jednocześnie nikt nie ma oporów płacić po 8-15 tys zeta za chińskie streamery i narzekań na ceny nie słychać. Prawda jest taka, że najsensowniejszy wydatek w systemie to właśnie wzmacniacz i głośniki. Elektronika cyfrowa jest dziś już tak dobra, że nawet tanie sprzęty grają co najmniej przyzwoicie. 

A kable to już wgl biżuteria i wisienka na torcie. 

12 godzin temu, kaczadupa napisał:

Jest już recka.

to dej linka

Napisano
2 godziny temu, kaczadupa napisał:

Empik :) 

A to spoko, akurat zaraz idę do centrum handlowego. I tam jest ta największa czytelnia w kraju. :) 

A swoją drogą... pamiętam Empik w dawnych czasach: całe aleje, ulice z płytami CD. A teraz: dosłownie jedna półka. Za to jest kawa i czekolada. 

I są winyle! :) 

15 godzin temu, Rafał S napisał:

No i to klasa A/B, a nie A jak w Sugdenie. 

No i to jest problem. 

A z drugiej strony: o tak dobrą Klasę AB, jak od Musical Fidelity, to naprawdę jest trudno.