Skocz do zawartości

Nowy budżetowy streamer - SMSL DP5 SE (chyba ciekawszy od WIIM ULTRA) - 1.6k zł u Chińczyka

Recommended Posts

Napisano

Wyszedł (chyba niedawno, albo go przeoczyłem wcześniej :) ) SMSL DP5 SE - streamer o ciekawej funkcjonalności i dużej liczbie złącz (w tym XLR !). Wydaje się być ciekawszy od WIIM ULTRA, aczkolwiek nie znam bezpośredniego porównania obu i sam gruntownie ich nie porównałem. To co podoba się mnie w SMSL to design, łącza (w tym trzy USB) i niezły DAC (kość ES9039Q2M). Na plus również odczyt zew. dysków HDD/SDD (oraz kart pamięci microSD).

https://pl.aliexpress.com/item/1005007077195609.html

Jak się podoba to co ma się podobać?

Napisano

Jakie to ma konsekwencje? Jakie problemy stwarza? - pytam, nie robię sobie żartów.

Przy mobilnym połączeniu nie można przesłać wszystkich informacji? Tracimy w jakiś sposób na jakości (przesyłając np. z tabletu muzykę z Tidal, Spotify,...)?

Napisano
1 godzinę temu, Tomasz S. napisał:

Jest ciekawsze od Wiim Ultra bo ma xlr ?

To nie jedyny wyróżnik SMSL. XLR to nie dla każdego może być zaleta, dla mnie (chyba ;) ) tak - rozważając monobloki fosi - niektórzy mówią, że z XLR gra lepiej (chociażby w filmie wrzuconym w wątku obok).

Napisano
41 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Konkurencja nie śpi :)

Pytanie, po co w tak tanim urządzeniu wkładać XLR. Na jego pokładzie jest już wiele funkcji, wejść itp. Jak to się przełoży na jakość :)?

Z jakością może być bardzo różnie - wiadomo to Chinol. Ale Chińczycy nie byli by sobą gdyby nie włożyli niemal wszystkiego co się da do tego małego pudełka. Podobnie ich samochody też są "na bajerze" jeśli chodzi o poziom wyposażenia, ale że nie trzymają parametrów i czasem nie spełniają norm to nikt się tym tak bardzo nie przejmuje. Innym zagadnieniem jest też kradzież rozwiązań i ignorowanie umów patentowych z Zachodu.

Napisano
2 godziny temu, RLC2 napisał:

Witaj @T Z6 masz jeszcze tego DP5? Możesz coś o nim napisać jak brzmi, i co ze streamingiem muzyki jak to się odbywa?

Ja go uzywam tylko jako transport plików flac z usb.Jako streamer to w zasadzie sie do tego nie nadaje.Mozna przez np Mconect po dlna...ale na wyswietlaczu czarna nutka bez wyswietlania okładek plyt itp.Zostawilem go bo z usb pliki flac odtwarza bardzo dobrze.Ale jako streamer to slabizna.

Napisano
4 godziny temu, Tweeter2016 napisał:

Z jakością może być bardzo różnie - wiadomo to Chinol. Ale Chińczycy nie byli by sobą gdyby nie włożyli niemal wszystkiego co się da do tego małego pudełka. Podobnie ich samochody też są "na bajerze" jeśli chodzi o poziom wyposażenia, ale że nie trzymają parametrów i czasem nie spełniają norm to nikt się tym tak bardzo nie przejmuje. Innym zagadnieniem jest też kradzież rozwiązań i ignorowanie umów patentowych z Zachodu.

Zgoda, dlatego niewątpliwie czekamy jak to tam wyszło :)

Napisano
8 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Konkurencja nie śpi :)

Pytanie, po co w tak tanim urządzeniu wkładać XLR. Na jego pokładzie jest już wiele funkcji, wejść itp. Jak to się przełoży na jakość :)?

Ludzie pewnie myślą, że jak jest XLR to odrazu układ jest zbalansowany i gra na poziomie Denafrips'a czy Pathos'a ;)

Napisano

Hitem nie będzie.

Teraz urządzenie ma brzmieć ale być tez wygodne w obsłudze. korzystanie z Mconnect do wszystkich serwisów no nie tędy droga.

12 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

Najlepsze było połączenie zalet WIIM Ultra i SMSL DP5, oczywiście wszystko za 1650 zł :)

Są takie urządzenia ale nie za 1650 zł :)

Ale to by było najlepsze.

Napisano (edytowany)

A czyta?  Z tego co pamiętam to nie, ktoś pisał, że USB służy do updatu firmware. Ale powiem szczerze, ze nie interesowałem się tym urządzeniem od tego czasu i mam informacje z kwietnia.

EDIT:

Cytat

Wszechstronność i Wysoka Rozdzielczość

Urządzenie pozwala na przesyłanie muzyki w wysokiej rozdzielczości zarówno przez cyfrowe wyjścia z doskonałą bitowością, jak i przez wysokiej jakości wyjścia analogowe. WiiM Ultra obsługuje muzykę w formacie Hi-Res do 24 bitów/192 kHz przy użyciu różnych wyjść, takich jak USB, SPDIF, koaksjalne, liniowe oraz słuchawkowe.

Tu znalazłem co nieco:

https://forum.wiimhome.com/threads/usb-input.3516/

Edytowano przez Tweeter2016