rajdek Napisano 25 września Autor Udostępnij Napisano 25 września Dnia 24.09.2024 o 08:01, AudioTube napisał: Koledzy. W stosownym czasie, poproszę o wrażenia dotyczące tekstu, lini melodycznej, ogólnie brzmienia a w szczególności o sybilanty. @michaudio Massssakra, pierwsxszy raz ssslyszszę taki repertuar sybilantów 😵 i jeszszczcze ten pogłosss. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 25 września Udostępnij Napisano 25 września @Palmos George Michael miał w swoim studio „swoich” realizatorów. Oni tam miesiącami w studio siedzieli, pracowali i czekali, kiedy gospodarz powie - tak, teraz jest tak jak chcę. Eksploruj zatem inne jego płyty. Na jasno, detalicznie, sprężyście i barwnie. I godzinami mogę tego słuchać ostatnia płyta Adele, oraz Taylor Swift. Nie przejmuj się, że nie audiofilsko te nazwiska brzmią. To nienajlepszej jakości realizacje. Masz bardzo dobrze zestawiony pod siebie zestaw i akustykę. Zabrzmi conajmniej bardzo dobrze. Gratuluję, bo o to chodzi w audio. 2 minuty temu, rajdek napisał: Massssakra Miód na moje uszy, ale tylko u mnie. Mogę godzinami, nie tylko cicho. A na późny wieczór. Analityczność poszukiwana. Tylko na dobrze złożonych zestawach. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 25 września Autor Udostępnij Napisano 25 września 2 minuty temu, AudioTube napisał: Miód na moje uszy, ale tylko u mnie. Mogę godzinami, nie tylko cicho. Nie mój klimat, lubię dobrze wypełnione brzmienie gitar - to jest mój miód. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 25 września Udostępnij Napisano 25 września 1 minutę temu, rajdek napisał: lubię dobrze wypełnione brzmienie gitar A słyszysz pudło czasem, czy tylko struny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 25 września Udostępnij Napisano 25 września George na tej płycie to chyba tak specjalnie akcentuje, bo nie zawsze słychać to "sssss" lub "ć!". Generalnie bardzo dużo na tej płycie dzieje się w miotełkach, syczkach, piszczałeczkach. Jakaś tam głębia jest. Ale wszystko razem brzmi jakby ktoś w studio miał gałkę "Treble" ustawioną na +2dB a "Bass" na -5dB. Kiedy ustawić odwrotnie zaczyna to brzmieć normalnie. Ale George i tak syczy... Choć już nie męczy uszu. Czy to wina HDCD lub zabezpieczenia przeciwko kopiowaniu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 25 września Autor Udostępnij Napisano 25 września (edytowany) 14 minut temu, AudioTube napisał: A słyszysz pudło czasem, czy tylko struny? Struny na pierwszym planie i całe wybrzmienie pudła jeśli jest odpowiedni ciężar. @AudioTubejak brzmi u Ciebie Los Lobos - For What It's Worth, The Allman Brothers Band - Midnight Rider ?? Edytowano 25 września przez rajdek 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 25 września Udostępnij Napisano 25 września Wydaje mi się, że lubisz taką właśnie barwę brzmienia. To suma realizacji, kolumn i akustyki pokoju. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 25 września Autor Udostępnij Napisano 25 września (edytowany) 3 minuty temu, AudioTube napisał: Wydaje mi się, że lubisz taką właśnie barwę brzmienia Uwielbiam barwę Menuet, średnica jest dla mnie wyrafinowana. Realizacja jest bardzo istotna. Edytowano 25 września przez rajdek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 25 września Udostępnij Napisano 25 września @rajdek Gdybyś kiedyś wybierał się do Trójmiasta, to daj znać - zapraszam do siebie. Dźwięk może Ci się nie spodobać, za to Twoje płyty już tu są. (Widzę po Twoich wpisach, że mamy sporo wspólnych ulubionych wykonawców.) 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 25 września Udostępnij Napisano 25 września @Gargan zabieram pendrive z kawałkami z tej płyty do salonów audio, kolegów, audioszoły. Krew z uszu mi leci wtedy. Mniej lub więcej. Chłopie, mam 51 lat i za winylami się powinienem rozglądać. Gdzie ciepełko i muzykalnie. Trafić w zestaw mnie się udało, a Tobie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 25 września Autor Udostępnij Napisano 25 września 1 minutę temu, Rafał S napisał: Gdybyś kiedyś wybierał się do Trójmiasta, to daj znać - zapraszam do siebie Dziękuję. 2 minuty temu, Rafał S napisał: Dźwięk może Ci się nie spodobać Dlaczego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 25 września Udostępnij Napisano 25 września A to Wam syczy czy brzmi normalnie? 🙂 3 minuty temu, AudioTube napisał: @Gargan zabieram pendrive z kawałkami z tej płyty do salonów audio, kolegów, audioszoły. Krew z uszu mi leci wtedy. Trafić w zestaw mnie się udało, a Tobie? A mnie nie udaje się trafić w dobre realizacje. Na popsute nagrania nic się nie poradzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 25 września Autor Udostępnij Napisano 25 września (edytowany) Ktoś lubi peruwiańskie sny ? https://tidal.com/track/29703308?u Jeszcze Tranquility Music Of The World. 41 minut temu, rajdek napisał: @AudioTubejak brzmi u Ciebie Los Lobos - For What It's Worth, The Allman Brothers Band - Midnight Rider ?? @AudioTubenie wiem czy doczytałeś, bo edytowałem post. Jak wrażenia z brzmienia gitar w tych utworach. Edytowano 25 września przez rajdek 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 25 września Udostępnij Napisano 25 września Dziękuję za tytuły. W sobotę lub za tydzień wtorek posłucham. Dzielę czas na inne zajęcia. Fajnie, że dzielisz się ulubionymi nagraniami. To przyciąga, buduje i łączy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 25 września Autor Udostępnij Napisano 25 września To jeszcze podbije, świetne dla mnie realizacje: Eric Clapton - The Core, Santana - While My Guitar Gently Weeps. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 25 września Udostępnij Napisano 25 września 1 godzinę temu, rajdek napisał: Santana - While My Guitar Gently Weeps. Ale muzycznie mnie ta wersja nie zachwyca. Ta gitara krzyczy a nie łka. Moim zdaniem są lepsze covery tego kawałka. Choćby wykonanie Petera Framptona (zarówno studyjne, jak i koncertowe z rocznicy sławnego albumu FCA). No i oryginał. 2 godziny temu, rajdek napisał: Dlaczego? Głównie chodzi o akustykę (szczególnie bas). A odkąd zrobiłem pomiary, to rezonans i dołki drażnią mnie bardziej niż kiedyś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 26 września Autor Udostępnij Napisano 26 września 4 godziny temu, Rafał S napisał: Ale muzycznie mnie ta wersja nie zachwyca. Ta gitara krzyczy a nie łka Ja uwielbiam, jest przestrzennie, odbieram od Arie ładunek emocjonalny okraszony wiolonczelą, Santana jak zawsze ukazuje niezwykłe umiejętności, u mnie gitara nie krzyczy. Mój zestaw nie gra jasno, jedynym przypadkiem że gitary potrafią zakłuć to utwory Derek & Dominos. Jak odbierasz brzmienia gitar w 7 godzin temu, rajdek napisał: Los Lobos - For What It's Worth, The Allman Brothers Band - Midnight Rider Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 26 września Udostępnij Napisano 26 września 5 godzin temu, rajdek napisał: Ja uwielbiam, jest przestrzennie, odbieram od Arie ładunek emocjonalny okraszony wiolonczelą, Santana jak zawsze ukazuje niezwykłe umiejętności, u mnie gitara nie krzyczy. Nie mówię o dźwięku. To mnie to nie trafia właśnie od strony emocjonalnej. Nie będę rozwijał tej myśli, żeby Ci nie psuć przyjemności. 5 godzin temu, rajdek napisał: Jak odbierasz brzmienia gitar w Niestety nie mam tej płyty Los Lobos - nie znalazłem jej w dobrej cenie (kupiłem za to kilka wcześniejszych). Jeśli chodzi o Allmanów, to nie wiem, o którą wersję Midnight Rider Ci chodzi. Nie mam studyjnej, za to kilka koncertowych: w tym z dwupłytowego wydania historycznego występu z Fillmore East i nowszą z Warrenem i Derekiem, bodaj z Beacon Theatre z 2005 r. Dawno nie słuchałem, trzeba będzie sobie kiedyś odświeżyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 26 września Autor Udostępnij Napisano 26 września 6 minut temu, Rafał S napisał: Nie będę rozwijał tej myśli, żeby Ci nie psuć przyjemności. Proszę rozwiń, lubię słuchać innych, nic u mnie się nie popsuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert eN Napisano 26 września Udostępnij Napisano 26 września obserwując dyskusję. dobre wykonania. gitary. się wtrącę. jedna z ostatnich pozycji jakie zrobiła na mnie wrażenie - akustyczny koncercik Erica Claptona "the lady in the balcony". kiku starszych panów. ja to mam akurat na bluray (wybór wielu formatów dźwięku), jest dostępne na innych nośnikach. miłe klimaty. świetnie się tego słucha (i ogląda). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 26 września Udostępnij Napisano 26 września (edytowany) @rajdek Dobrze. Przede wszystkim nie lubię tzw. neo soulu i wokalistek typu India Arie, Alicia Keys. Jeśli soul, to głównie klasyczny, z bluesową szorstkością i organicznym graniem. Ewentualnie nowszy, ale wzorowany na tej formule. Czyli brzmienie Stax i Muscle Shoals. Wczesne Motown i tzw. Philly sound też do pewnego stopnia, bo tam była masa świetnych piosenek. Wokalistki debiutujące w latach 90-tych i później są dla mnie na ogół zbyt gładkie. Jeszcze od strony jazzowej / smooth jazzowej mogę tego ewentualnie posłuchać, bo wtedy mamy do czynienia z trochę ciekawszym frazowaniem i instrumentacją. A im bliżej popowego mainstreamu, tym bardziej się nudzę, czy wręcz mnie odrzuca, Santana to oczywiście wybitny gitarzysta i "band leader", ale jego gwiazdorskie produkcje zupełnie mnie nie przekonują, a im dalej tym gorzej. Jego siłą były zawsze mocne zespoły, szczególnie ten historyczny skład z Nealem Schonem i Greggiem Rollie (którzy potem odeszli, żeby założyć Journey). Jego jazzowa strona też mi się podoba. Komercyjny okres z lat 80-tych mniej, ale to były lata 80-te, tak się wtedy grało i produkowało, więc można przymknąć oko. Poza tym - miał wtedy przeboje. A tutaj - gdybym nie przeczytał, że na bębnach gra Dennis Chambers, to bym nie uwierzył. Akompaniament profesjonalny, ale dla mnie plastikowy. Gitara Santany nie ma oparcia w aranżacji, a wokal "morduje" klasyka. Cały ten album był chyba obliczony na gwiazdkowe zakupy w Empikach i Wal Martach. Zdecydowanie wolę rockowe wersje. Aż musiałem sobie dla odtrutki włączyć Petera Framptona z płyty "Now". Lubię też surowe wykonanie Jeffa Healeya (może nawet bardziej od strony wokalnej) i gwiazdorski "tribute" z Pettym, Lynne'm i Princem. Zaznaczam, że mówię wyłącznie o stronie muzycznej / artystycznej. Dźwięk jest tu dla mnie drugorzędny. Edytowano 26 września przez Rafał S 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 26 września Udostępnij Napisano 26 września Rafał, tradycyjnie już chylę czoła przed Twoją muzyczną wiedzą, godną dobrego radiowca z dawnych lat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 26 września Autor Udostępnij Napisano 26 września 2 godziny temu, Robert eN napisał: ja to mam akurat na bluray (wybór wielu formatów dźwięku) Słuchałeś dla porównania ścieżkę 2.0 i 5.1 jak odbierasz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 26 września Udostępnij Napisano 26 września (edytowany) Może by i kupił 🤔, DTS HD master audio , jest 👌 Edytowano 26 września przez Dedal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 26 września Autor Udostępnij Napisano 26 września Mam krążek Unplugged Nirvany bardzo lubię w stereo, wielokanałowy w kd do mnie nie przemawia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts