rajdek Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowany) 5 minut temu, AudioTube napisał: Jeśli w sweet spot dudni. Nie jest źle, jeden absorber z wełny 15cm wniósł poprawę, ale wiem że można i chcę lepiej. Czuję że można średnicę bardziej uporządkować. Edytowano 5 godzin temu przez rajdek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu U mnie podobnie za tylną ścianą, ok 1,5m. Tam gdzie żona ma swoją palarnię. Ważne , że w sweet jest ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowany) @rajdek pomóż mi zrozumieć. W sweet spot dudni. Wstawiłeś za plecy wełnę i przestało dudnić/dudni mniej? Jakim cudem? Edytowano 5 godzin temu przez AudioTube Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowany) 9 minut temu, AudioTube napisał: A niech się wzbudza, oby za plecami to było. Też tak myślę. Sofa/fotel trochę do przodu + sprawdzić temat z rozpraszaniem za plecami i zobaczyć co będzie. Większość pułapek i grubych paneli zadziała i tak najbardziej na zakres 100Hz i powyżej. Muzyka straci drive i jajca, a moda i tak się nie pozbędziesz.* *oczywiście nie znaczy to, że nie warto też pochłaniać w pokoju Edytowano 5 godzin temu przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 7 minut temu, rajdek napisał: Czuję że można średnicę bardziej uporządkować. Nowe, inne kolumny. Ogromne możliwości. Wełną, styropianem i sklejka tego nie zastąpisz. Na pewno nie na tak małą skalę jakbyś mógł sobie pozwolić w salonie dla wszystkich. Pachnie mi Twoje myślenie obsesją i elementarnym brakiem wiedzy, oraz doświadczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowany) 14 minut temu, AudioTube napisał: W sweet spot dudni. Wstawiłeś za plecy wełnę i przestało dudnić/dudni mniej? Jakim cudem? W bardzo ciemnych utworach przeszkadza, dźwięk pokrywa mgła, absorber ją trochę przerzedził, mniemam że to pogłos niskich częstotliwości. 13 minut temu, lpomis napisał: Większość pułapek i grubych paneli zadziała i tak najbardziej na zakres 100Hz i powyżej. Muzyka straci drive i jajca, a moda i tak się nie pozbędziesz Tak wiem moda się nie pozbędę może problem wyżej. Absorbcja 100-500Hz może tutaj ? 9 minut temu, AudioTube napisał: Nowe, inne kolumny. Ogromne możliwości. Wełną, styropianem i sklejka tego nie zastąpisz Kolumny bardzo lubię nie myślę. Pogłos niskich częstotliwości to silny urwis. Tak mnie się wydaje. Może się mylę ? Edytowano 5 godzin temu przez rajdek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Ta czerwona linia w sub paśmie, to całe zło. Nawet, gdy tylko wiolonczeli słucham. Ta czarna linia to jedno z narzędzi na brzmienie w 22 metrowy pokoju. Jest ich więcej. Zafiksowałeś się na pogłosie. „Jutro” przejdzie. Przerabiałem to. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 2 minuty temu, AudioTube napisał: Zafiksowałeś się na pogłosie. „Jutro” przejdzie. Przerabiałem to. Nie przejdzie póki nie spróbuję, odłożę w czasie żeby dobrze się przygotować. Nie wiem czy wyłożenie dużej powierzchni absorberów 4m2 to dobry kierunek, ściana długa do aneksu 15m2 po drodze stół. Czy wystarczy dołożyć jeden za głowę i przejdzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowany) Rubicon 2 też swoje dokładają. To fajne kolumny, ale mają ewidentnie górkę na basie i to sporą. No tak są strojone. Może się to podobać, ale czasami nakłada się np. na problem z modem w pomieszczeniu i jest tego dołu po prostu dużo. 26 minut temu, rajdek napisał: Absorbcja 100-500Hz może tutaj ? Nie pamiętam dokładnie czy robiłeś pomiary? Wrzucałeś ostatnio na forum jakieś wykresy ze wszelakich apek, które niestety nie mówiły zbyt wiele. No chyba, że nie kojarzę i pominąłem. Pomiar za pomocą REW sporo by wyjaśnił. I napiszę coś kontrowersyjnego (liczę się tu z krytyką innych) - nie musi być on robiony wcale Umikiem. Do totalnie amatorskich zabaw domowych i zaznajomienia się z problemem można to zrobić nawet jakimś zwykłym mikrofonem pojemnościowym przeznaczonym do komputera w cenie ~150zł jak np. Novox, Samson, używany Blue Yeti. Wyniki są bardzo zbliżone. Nie jest to więc jakaś mocno droga zabawa, żeby mieć zarys gdzie leży problem Aha - lepszą klarowność i uporządkowanie dźwięku może zapewnić też rozpraszanie. Edytowano 4 godziny temu przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) 16 minut temu, lpomis napisał: Wrzucałeś ostatnio na forum jakieś wykresy ze wszelakich apek, które niestety nie mówiły zbyt wiele Tak bardzo nie profesjonalnie, zauważyłem na większości wykresów wzrost na 50Hz i spadek 110Hz i wiem czy istotne i poprawne, nie mam żadnych kompetencji. 16 minut temu, lpomis napisał: nie musi być on robiony wcale Umikiem. Do totalnie amatorskich zabaw domowych i zaznajomienia się z problemem można to zrobić nawet jakimś zwykłym mikrofonem pojemnościowym przeznaczonym do komputera w cenie ~150zł Niewiele ponad stówkę dałem Dayton Audio iMM-6S do tego dedykowana apka to nie rew. I jeszcze co najlepsze po wstawieniu jednego grubego absorbera, trochę mniej dudni, jest czyściej i bas jest odrobinę pełniejszy. Edytowano 4 godziny temu przez rajdek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Dyfuzory potrzebują symetrii. A jeśli sklejka to kosztuje dużo. Według mojej oceny za dużo w stosunku do efektu. Na efekt potrzeba tego często dużo, a na 100% z głową/wiedzą umieścić. Napakujesz wełny i tej samej grubości na jedną ścianę, to kiepski pomysł. Zmierzyć T30, jak około 400 ms to zapomnieć i nic z tym pogłosem już nie robić. Ważne, żeby równomierny i leciutko opadający do 300ms był. Pogłosem w niskich dałbym sobie spokój. W tym paśmie inne kwiatki do przesadzania. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) 10 minut temu, rajdek napisał: wzrost na 50Hz i spadek 110Hz i wiem czy istotne i poprawne, nie mam żadnych kompetencji Zerknij np. na taki filmik: https://www.youtube.com/watch?v=qNf9nzvnd1k Odpal na kolumnach, nie zmieniaj głośności w trakcie i sprawdzaj każdy Hz (na basie) po kolei gdzie słychać wzbudzenie, a gdzie ubytek i osłabienie. @MariuszZ wstawiał też dziś płytkę na Tidalu z takimi dźwiękami testowymi: https://tidal.com/browse/album/29581889 Zawsze daje to jakiś pogląd na sytuację. /edit Oczywiście warto mieć wtedy na smartfonie odpaloną apkę pokroju Decibel X, SPL Meter, Miernik Dźwięku lub coś podobnego. Edytowano 4 godziny temu przez lpomis 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 5 minut temu, lpomis napisał: Oczywiście warto mieć wtedy na smartfonie odpaloną apkę pokroju Decibel X, SPL Meter, Miernik Dźwięku lub coś podobnego. Posiadam AudioTool z plikiem kalibracyjnym mikrofonu. https://www.audiocheck.net/testtones_sinesweep20-20k.php Puszczałem z tej stronki sinusoidę, powyżej 2kHz dziwne rzeczy się dzieją. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 6 minut temu, rajdek napisał: powyżej 2kHz dziwne rzeczy się dzieją Tzn.? Co masz na myśli? Skupiłbym się jednak bardziej na plikach testowych dedykowanych dla niższych częstotliwości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) Właściwie to od 1000. Mikrofon w miejscu głowy przy odsłuchu ustawiony nieruchomo. Sinusoida zapisana w pliku FLAC puszczona z pendrive zdalnie z drugiego pokoju. Edytowano 3 godziny temu przez rajdek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Nie wiem za bardzo po co było to mierzyć i co taki pomiar ma powiedzieć o kolumnach czy problemach akustycznych pokoju. Sinusoida jak sinusoida - prostą nie będzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) A REW w jaki sposób testuje ? W aplikacji do mikrofonu nie mam magicznego przycisku testuj. Mogę zarejestrować dźwięk wydobywający się z kolumn. To wszystko w kij dmuchał ? "Przemiatanie logarytmiczne charakteryzuje się widmem przypominającym róż , a przemiatanie liniowe – widmem przypominającym biel" "Biały szum to sygnał składający się z nieskorelowanych próbek, takich jak liczby generowane przez generator losowy. Gdy taka losowość występuje, sygnał będzie zawierał wszystkie częstotliwości w równych proporcjach, a jego widmo stanie się płaskie." "Te pliki audio skanują wszystkie słyszalne częstotliwości od 20 Hz do 20 kHz w 20-sekundowym przedziale czasowym" "W połączeniu z analizatorem widma audio, „peak hold” jest konieczny do zmierzenia pełnej skali częstotliwości w jednej sesji. Zakładając, że analizator widma wykonuje analizę w skali logarytmicznej częstotliwości, idealne systemy będą wykazywać płaską odpowiedź na logarytmiczny bodziec sinusoidalny. W przypadku korzystania z liniowego analizatora FFT należy zapoznać się z wersją liniową" Nie ma innej drogi jak REW żeby zrobić test ? "Istnieje kilka metod pomiaru odpowiedzi impulsowej. Norma PN-EN ISO 18233:2006 [1|do rozszerzenia możliwości pomiarowych izolacyjności akustycznej od dźwięków powietrznych (seria norm PN EN ISO 140: części 3-5 [2], [3], [4] i 9-12 [5], [6], [7], [8] orazczasu pogłosu (seria norm PN EN ISO 3382 [9), [10]) rekomenduje dwie nowe metody odpowiedzi impulsowej: • metoda MLS (Maximum Length Sequence), • metoda SS (Swept Sine). Metoda SS (Swept Sine) Stosowanie sygnału sinusoidalnego jako sygnału pobudzenia w porównaniu z metodą MLS ma wiele zalet, w szczególności zmniejsza wrażliwoś na zmiennoś w czasie (temperatura i przepływ powietrza) oraz eliminuje problem zniekształce harmonicznychnych. Poniewa wszystkie zniekształcenia harmoniczne s eliminowane, moc pobudzenia sygnałem sinusoidalnym może by znacznie większa ni moc sygnału MLS. Pomiary zaniku dźwięku t metod s mniej narażone na szkodliwy wpływ zmiennościw czasie. Mniejsza wrażliwoś metody na zmiennoś w czasie powoduje, że niekiedy jest ona jedyn realn opcj przy pomiarze odpowiedzi impulsowej. „Przemiatanie" może by dokonywane jednokrotnie, od niższych do wyższych częstotliwości, lub jako powtarzające si w sposób okresowy. Zaprezentowana poniżej analiza oparta jest na jednokrotnym „przemiataniu".' Edytowano 3 godziny temu przez rajdek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts