Skocz do zawartości

Kolumny podstawkowe do wzmacniacza Musical Fidelity M2si

BATSZAMAN

Recommended Posts

Wypożyczałem wielokrotnie. Różne sklepy mają różne podejście i zasady w tym zakresie. Sama procedura w danym sklepie też może być różna, w zależności od tego, jak długo znają danego klienta i jakie mają z nim doświadczenia.

Generalnie przy wypożyczeniu sklepy zdecydowanie preferują gotówkę , z kartą sobie odpuść,.

3 godziny temu, tomasz1w napisał:

Wypożyczałem wielokrotnie. Różne sklepy mają różne podejście i zasady w tym zakresie. Sama procedura w danym sklepie też może być różna, w zależności od tego, jak długo znają danego klienta i jakie mają z nim doświadczenia.

Generalnie przy wypożyczeniu sklepy zdecydowanie preferują gotówkę , z kartą sobie odpuść,.

A wiesz może czy jak się nie zdecyduję na kolumny i oddam to będę musiał zapłacić za wypożyczenie? W sumie by to było logiczne i w pełni bym to zrozumiał. To jak płacę gotówka za kaucję to przy zwrocie kolumn również otrzymuje zwrot pieniędzy gotówką na miejscu?

Byłem dziś w salonie TOP HIFI i nie ma problemu z wypożyczeniem czy odsłuchem na miejscu ze swoim sprzętem. Tylko zapomniałem dopytać o szczegóły:(

14 godzin temu, BATSZAMAN napisał:

A wiesz może czy jak się nie zdecyduję na kolumny i oddam to będę musiał zapłacić za wypożyczenie?

Nie spotkałem się u nas z takimi praktykami.

To jak płacę gotówka za kaucję to przy zwrocie kolumn również otrzymuje zwrot pieniędzy gotówką na miejscu?

Oczywiście.

Byłem dziś w salonie TOP HIFI i nie ma problemu z wypożyczeniem czy odsłuchem na miejscu ze swoim sprzętem. Tylko zapomniałem dopytać o szczegóły:(

Najlepiej umówić się na wypożyczenie i ustalić jego zasady wcześniej. Z marszu lepiej nie.

A wiesz może czy jak się nie zdecyduję na kolumny i oddam to będę musiał zapłacić za wypożyczenie? W sumie by to było logiczne i w pełni bym to zrozumiał. To jak płacę gotówka za kaucję to przy zwrocie kolumn również otrzymuje zwrot pieniędzy gotówką na miejscu?

To trzeba podrążyć temat, bo z pewnością da się wszystko załatwić.

Dnia 20.10.2024 o 22:07, tomasz1w napisał:

Prawo zwrotu przy zakupach w sieci działa tak samo w całej unii. Także kupujesz w Niemczech, nie pasuje, to robisz zwrot. Przy monitorach to nic skomplikowanego. A do tego ten sklep, w razie czego, pokrywa koszt transportu przy zwrocie. Kupowałem u nich podłogowe Elaci i zwróciłem:)

Zgadza się, ale dochodzenie roszczeń na odległość z barierą językową i mimo wszystko innymi przepisami szczególnymi (prawo unijne jest nadrzędne, ale w każdym kraju trochę inaczej "wykonane"), to już inna bajka. Np. (a przykładów może być wiele) zakup ze sklepu zagranicznego bez przedstawicielstwa w PL i bez żadnej znajomości tej marki (sklepu) może skończyć się zwrotem towaru i niekończącym się oczekiwaniem na kasę. I co im zrobisz? Np. odbijając się od ich ciągłej deklaracji, że wysłali kasę, a to nie ich wina, że nie doszła i inne bajeczki... Byłem świadkiem wielu sporów zagranicznych między konsumentem a sklepem oraz między firmami. Nieraz prywatnie (w relacji z polskim przedsiębiorcą) - jako konsument - byłem "wygrany" (ustawowo uznana reklamacja, a tym samym jej roszczenie), a i tak nie chcieli spełnić roszczenia bez pójścia do sądu! Nie muszę chyba podkreślać, że sądzenie się na arenie międzynarodowej jest wielokrotnie trudniejsze i droższe. Dlatego podzielam, że warto kupować z DE, czy SV/NO, ale odrobinę mniej ochoczo i zawsze pytając np. na forum o renomę danego sklepu (jeśli nie mówimy o używkach od osób prywatnych) etc. Oczywiście zależy od ceny, bo za śrubki nie warto dzielić włosa na czworo 😉