LICHU Napisano 7 października Udostępnij Napisano 7 października Witam od dłuższego czasu zastanawiam się nad wymianą wyżej wymienionych kolumn na coś innego. Coś co zagra bardziej detalicznie, ciepło i szczegółowo. Problem w tych elacach jest taki, że żeby one pokazały co potrafią to trzeba dość głośno nimi grać. W moim przypadku to duży minus. Szukam czegoś co zagra już bardzo efektywnie w niskich rejestrach głośności. Pomieszczenie ma niecałe 28m2. Rozważam również monitory podstawkowe ale tylko i wyłącznie w przypadku trwałego mocowania monitora z podstawą (dzieci). Czy możecie nakierować na coś sensownego ? Grać na razie będzie to pod CSA81 + CXN v2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano 7 października Udostępnij Napisano 7 października 2 godziny temu, LICHU napisał: Witam od dłuższego czasu zastanawiam się nad wymianą wyżej wymienionych kolumn na coś innego. Coś co zagra bardziej detalicznie, ciepło i szczegółowo. Problem w tych elacach jest taki, że żeby one pokazały co potrafią to trzeba dość głośno nimi grać. W moim przypadku to duży minus. Szukam czegoś co zagra już bardzo efektywnie w niskich rejestrach głośności. Pomieszczenie ma niecałe 28m2. Rozważam również monitory podstawkowe ale tylko i wyłącznie w przypadku trwałego mocowania monitora z podstawą (dzieci). Czy możecie nakierować na coś sensownego ? Grać na razie będzie to pod CSA81 + CXN v2. Monitor audio gold 200 5g a najlepiej 300 5g. Są teraz w dobrych cenach. A uzyskasz detaliczną górę, ciepły wokal i dynamiczny, różnorodny bass. Ale polecam mimo wszystko odsłuch. Ale cxa z cxn będzie wąskim gardłem dla nich bo mają duży potencjał. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LICHU Napisano 7 października Autor Udostępnij Napisano 7 października No właśnie zastanawiam się czy nie sprzedać CXA81 + CXN v2 i szukać coś innego. Bardziej bym szedł w ciepłe granie. Tylko pytanie co po CXA i CXN ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 7 października Udostępnij Napisano 7 października 3 godziny temu, LICHU napisał: Witam od dłuższego czasu zastanawiam się nad wymianą wyżej wymienionych kolumn na coś innego. Coś co zagra bardziej detalicznie, ciepło i szczegółowo. Problem w tych elacach jest taki, że żeby one pokazały co potrafią to trzeba dość głośno nimi grać. W moim przypadku to duży minus. Szukam czegoś co zagra już bardzo efektywnie w niskich rejestrach głośności. Pomieszczenie ma niecałe 28m2. Rozważam również monitory podstawkowe ale tylko i wyłącznie w przypadku trwałego mocowania monitora z podstawą (dzieci). Czy możecie nakierować na coś sensownego ? Grać na razie będzie to pod CSA81 + CXN v2. Cześć, Moim zdaniem, przejście na monitory jeszcze bardziej pozbawi Cię "fundamentu". Często zastanawia mnie, jak chcecie osiągnąć "pełny dźwięk" przy niskim, cichym poziomie głośności. Jest to możliwe, tylko pod jednym warunkiem, jak akustyka w pokoju będzie kiepska, i radykalnie będzie wpływała na bas, który będzie się wydawał mocarny, duży, "oszukując" nas w ten sposób, że system po ciuchu brzmi pełno. Może to też oznaczać, że Twoje warunki gdzieś sprzyjają całemu systemowi. Z drugiej strony Cariny 247.4 mają małe głośniki basowe, nie można też od nich oczekiwać niewiadomo jak mocnych wrażeń. Czy słuchałeś ich w tym pomieszczeniu, z inną elektroniką dla kontrastu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LICHU Napisano 7 października Autor Udostępnij Napisano 7 października Że mają małe przetworniki basowe nie oznacza, że słabo oddają niskie rejestry. Wręcz bym powiedział, że w za dobrze zaadaptowanym pomieszczeniu dają basu aż za dużo. Testowałem je u znajomego. Ja nie pisze tu o bardzo cichym graniu. Ale o wieczornym umiarkowanym graniu, którym nie będę przeszkadzał sąsiadom. Raczej tutaj bym teraz szedł w ciepłe granie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavello Napisano 7 października Udostępnij Napisano 7 października 2 godziny temu, LICHU napisał: Że mają małe przetworniki basowe nie oznacza, że słabo oddają niskie rejestry. Wręcz bym powiedział, że w za dobrze zaadaptowanym pomieszczeniu dają basu aż za dużo. Testowałem je u znajomego. Ja nie pisze tu o bardzo cichym graniu. Ale o wieczornym umiarkowanym graniu, którym nie będę przeszkadzał sąsiadom. Raczej tutaj bym teraz szedł w ciepłe granie. Zamiast wymieniać Cariny zastanowiłbym się nad wymianą wzmacniacza. CXA81 jest fajnym sprzętem, jednak mimo relatywnie wysokiej mocy posiada niski współczynnik tłumienia, co ma napewno wpływ na to jak kontrolowane są przetworniki i finalnie jak sobie radzi w sytuacjach dostarczania niższej mocy. Cariny spokojnie mogą grać ze wzmacniaczami kosztującymi dwukrotność tego CA. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 8 października Udostępnij Napisano 8 października @LICHU witaj. Masz potrzeby i stawiasz pytania. Mam podejrzenia, że jakiś 99% użytkowników tego forum mierzy się z tymi samymi potrzebami. Jaka jest szansa na powodzenie? Szczegółowe, ciepłe i przy niskich poziomach spl. Niektórzy o wciągającym „marzą”. A na końcu tak mało zadowolonych. Dlaczego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 8 października Udostępnij Napisano 8 października 9 minut temu, AudioTube napisał: @LICHU witaj. Masz potrzeby i stawiasz pytania. Mam podejrzenia, że jakiś 99% użytkowników tego forum mierzy się z tymi samymi potrzebami. Jaka jest szansa na powodzenie? Szczegółowe, ciepłe i przy niskich poziomach spl. Niektórzy o wciągającym „marzą”. A na końcu tak mało zadowolonych. Dlaczego? Krzywe słyszenia. Kolego posluchaj sobie zestawów co grają V skoro cicho słuchasz i masz temat załatwiony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 8 października Udostępnij Napisano 8 października A wciągające i realne wokale? @Nie wszystko wiedzący masz kosmiczny zestaw. Zapewne od początku swojej kariery audiofilsko-mekomańskiej, jak to możliwe, że tyle wiesz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 8 października Udostępnij Napisano 8 października 35 minut temu, AudioTube napisał: A wciągające i realne wokale? @Nie wszystko wiedzący masz kosmiczny zestaw. Zapewne od początku swojej kariery audiofilsko-mekomańskiej, jak to możliwe, że tyle wiesz? W wokalami przy cichym słuchaniu problemu nie ma. Właśnie dlatego krzywe słyszenia się kłaniają. Praktyka Miałem styczność z profesjonalnym sprzętem nagłośnieniowym, który na śniadanie zjada większość domowych zestawów. Teoria Książki najlepiej te co są na studiach kierunkowych ew napisane przez absolwentów bo w internecie jest wiedza rozproszona podparta mitami i za dużo kłótni podpartych aspektem emocjonalnym bo przecież mam kupiłem to musi być tak jak myślę. Umiejętne zadawane pytań i aktywne czytanie z realnym zaangażowaniem. Nie lubię jak ludzie tracą pieniądze. Często i tak marketing wygrywa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 8 października Udostępnij Napisano 8 października Cześć Wszystko zależy od Twojego budżetu Goldy wyżej zaproponowane to na pewno fajna opcja, ale one lubią wzmacniacze z nieco wyższej półki, jak np. Fezz Titania EVO Osobiście też lubię je z Vincentem SV-228 oraz 237 MkII. Każdy z tych wzmacniaczy sprawdzi się również z obecnymi ELACami, więc możesz też zacząć odsłuchy od tej strony Z innych kolumn posłuchałbym też Vienna Acoustics Mozart SE Signature, może Dynaudio Evoke 30 Do Dynaudio z kolei Cambridge Audio Edge A się fajnie sprawdzi, one lubią jeszcze lepsze wzmaki W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 8 października Udostępnij Napisano 8 października 13 godzin temu, LICHU napisał: Raczej tutaj bym teraz szedł w ciepłe granie. Tym bardziej kłaniają się MA Gold. Moim zdaniem @Carmion ma rację we wszystkim, co napisał (warto rozważyć Goldy, ale docelowo pokażą więcej z lepszym piecem). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 8 października Udostępnij Napisano 8 października 17 godzin temu, LICHU napisał: Że mają małe przetworniki basowe nie oznacza, że słabo oddają niskie rejestry. Wręcz bym powiedział, że w za dobrze zaadaptowanym pomieszczeniu dają basu aż za dużo. Testowałem je u znajomego. Ja nie pisze tu o bardzo cichym graniu. Ale o wieczornym umiarkowanym graniu, którym nie będę przeszkadzał sąsiadom. Raczej tutaj bym teraz szedł w ciepłe granie. Carina ma dobry bas (pod względem ilości) w pomieszczeniach do 20m2. Później ten bas staje się krótszy i czuć, że przez objętość membran dalej nie poszalejemy. Jeśli szukasz ekstrawagancji, przy niezbyt głośnym odsłuchu, to moim zdaniem trzeba zabrać będzie do domu kilka produktów aby móc coś więcej stwierdzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 8 października Udostępnij Napisano 8 października Przede wszystkim to warto zapytać użytkownika w jakich lubuje się gatunkach bo monitor audio to można sobie w dupcie wsadzić jeśli będą to drumy, rapy i cała karuzela ich pochodnych, te kolumny nie nadają się do takowej muzyki, cariny grają i będą grały filigranowo i nic nie zmieni ich w demony na 28m2- do cichego grania obowiązkowo dobry prądowo wzmak , żeby wieczorową porą od razu dobrze łupał lub coś z funkcją loudness,a druga sprawa ile $ jest do przeznaczenia na kolumny. Ps. Słuchałem tego Cambridge ostatnio w salonie to grał tak jakby mocy nie miał. nie potrafił nawet rozruszać membran w Diamondach, posłuchaj z ciekawości Vincenta 237 mkII . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LICHU Napisano 9 października Autor Udostępnij Napisano 9 października Żadnych rapsow, techno itp nie słucham. Co do wzmacniaczami to też zauważyłem już nie przy jednych kolumnach że ma problem z rozbujaniem ich. Budżet jakbym miał zmieniać całość to do tak myślę 20tys jakbym sprzedał obecny sprzęt. Może faktycznie problem leży w wzmacniaczu a nie kolumnach, słuchałem carina na N2000A u znajomego i to było inne granie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LICHU Napisano 13 października Autor Udostępnij Napisano 13 października Widzę temat umarł 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McKarmi Napisano 13 października Udostępnij Napisano 13 października Może coś od Fyne? Mają teraz bardzo fajne wyprzedaże. Kiedyś miałem fyne f501 z cxa81 i właśnie przy cichym słuchaniu radziły sobie całkiem fajnie. Zobacz w kierunku np F502, lub lepiej F502SP. Opcją może być też dołożenie subwoofera. Przy cichych odsłuchach ładnie uzupełni dół. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert eN Napisano 13 października Udostępnij Napisano 13 października (edytowany) temat umarł bo sam musisz podjąć decyzję. jak wspomniałeś na innym wzmacniaczu było inne granie. na konkurencyjnym forum jest dużo wpisów w klubie elac. od dawna przewija się hasło "elaki lubią prąd". więc może wzmacniacz ? wydajny prądowo będąc rok temu w THF zastanawiałem się nad końcówką mocy (mam vela). dwie do wyboru tego samego producenta. na pytanie jaką ma przewagę ta droższa (oprócz mocy) dostałem odpowiedź - lepiej przy cichym graniu. nie wiem ile w tym marketingu, ile prawdy. Edytowano 13 października przez Robert eN Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LICHU Napisano 14 października Autor Udostępnij Napisano 14 października Elac na razie zostanie pomysle nad zmiana wzmacniacza i strimera. Tylko na co ? Aby isc półkę wyżej plus jami strimer ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McKarmi Napisano 14 października Udostępnij Napisano 14 października Mi się wydaje, że klocki które posiadasz są mniej więcej z jednej półki jakościowej. Do Elaców często polecany jest Hegel, ale to raczej granie w stronę detalu, a nie ciepła, którego szukasz. Ciepło to np Caspian M2(ostatnio była oferta w UK za 1k£), MF M6si, AA Fortissimo. Ale moim zdaniem to niekoniecznie będzie do siebie pasować. Do cichych odsłuchów serio pomyślałbym nad Subem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 14 października Udostępnij Napisano 14 października @LICHU Skoro napisałeś wczoraj, że temat umarł, to powtórzę, że ja bym Cię jednak namawiał na sprawdzenie Goldów (i dla porównania - Vel). Obstawiam, że bardziej wpiszą się w Twoje preferencje i możesz na nich zbudować system na lata. Wymiana elektroniki pod kątem Carin oczywiście przyniesie doraźny efekt, ale docelowo może się to okazać ślepym zaułkiem. Zaznaczam, że znam tylko monitory, ale gdybym musiał zejść niżej z ceną zestawu, to z Goldami spokojnie mógłbym zostać. A z Carinami zostać bym jednak nie chciał. Dla mnie jest tu dość spory przeskok: z brzmienia w miarę efektownego do już dojrzałego, muzykalnego i uniwersalnego. Ale to rzecz gustu i możliwości finansowych, czyli delikatne kwestie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LICHU Napisano 14 października Autor Udostępnij Napisano 14 października (edytowany) Nie nie jeszcze raz Wzmacniacz i strimer idzie na sprzedaż i elaci Szukam coś ciepło grającego do 25tyś +/-5 tyś Także całkowita zmiana sprzętu. Kolumny raczej będę szukał używki ewentualnie coś w promkach (nowe). Więc teraz pytanie jaki wzmak, strimer oraz kolumny ? Edytowano 14 października przez LICHU Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 14 października Udostępnij Napisano 14 października To może DIY? wyglada na zrobione oryginalnie https://www.olx.pl/d/oferta/tannoy-arden-hi-end-pieknie-wykonane-120-kg-komplet-CID99-IDZxjAb.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 14 października Udostępnij Napisano 14 października https://www.olx.pl/d/oferta/audio-note-an-e-spx-CID99-IDYo8B4.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LICHU Napisano 14 października Autor Udostępnij Napisano 14 października Takie coś nie interesuje mnie to wygląd też ma znaczenie hehe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts