Tweeter2016 Napisano 15 października Udostępnij Napisano 15 października Szukam dobrego i niedrogiego przełącznika audio. Chciałbym wypróbować jeden lub dwa wzmacniacze z dwoma parami kolumn (co daje 4 możliwe połączenia i z tego powodu odechciewa mi się przekładania kabli). Tu jeden z kolegów pochwalił się wypaśnym przełącznikiem Fosi z wycieraczkami, mnie wystarczy coś znacznie bardziej prostego, skromniejszego i tańszego. Co polecacie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 15 października Autor Udostępnij Napisano 15 października Znalazłem taki: https://allegro.pl/oferta/h-rca-switcher-av-switch-box-case-selector-2input-16170674183 Ale ma przesadnie dużo wejść , aż do 6 wzmacniaczy. Idealny byłby 2x IN + 2X OUT lub 3 x IN i 3x OUT. Wszystko na RCA. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października Znajomy robił kiedyś takie sam. Wtedy byłem pewien jakości wykonania. Ale ze względu na obudowę, jako amator, zostawił to. Ten jest tani. Nie wiem jak z wykonaniem. Znajomy ma taki z tymi pstryczkami. Mówi "działa" https://pl.aliexpress.com/item/1005007579091244.html?src=google Ja bym polował na ten https://pl.aliexpress.com/item/1005006661439489.html Ale rozumiem cena znacznie wyższa. 10 godzin temu, Tweeter2016 napisał: Znalazłem taki: https://allegro.pl/oferta/h-rca-switcher-av-switch-box-case-selector-2input-16170674183 Ale ma przesadnie dużo wejść , aż do 6 wzmacniaczy. Idealny byłby 2x IN + 2X OUT lub 3 x IN i 3x OUT. Wszystko na RCA. Ale moment to jest RCA przełącznik. Na pewno takiego słuchasz? A nie takiego jak link wyżej? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 16 października Autor Udostępnij Napisano 16 października Masz rację, to musi być wtyki / gniazda głośniikowe. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października Testowaliśmy swojego czasu Fosi LC30 i mogę go polecić. Kiedyś mieliśmy Beresforda 7220 i uważam, że wprowadzał on więcej zamieszania niż LC30. W dodatku wygląd Fosi budzi zaufanie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 17 października Udostępnij Napisano 17 października 14 godzin temu, Tweeter2016 napisał: Masz rację, to musi być wtyki / gniazda głośniikowe. No właśnie. Ale takie rozwiązania tanie też są. Mi się podoba to z wychyłowymi ale zdaje sobie sprawę że jest no dużo droższe. 14 godzin temu, Q21 napisał: Testowaliśmy swojego czasu Fosi LC30 i mogę go polecić. Kiedyś mieliśmy Beresforda 7220 i uważam, że wprowadzał on więcej zamieszania niż LC30. W dodatku wygląd Fosi budzi zaufanie Słowo wiecej mnie niepokoi? Chodzi o sposób działania czy wpływ na dzwięk? Beresford zmieniał duzo a Fosi mało? ale też? Dopytuje bo zrobili byście mi ekstra cenę jako partnera handlowego waszego. Ale jak zmienia to nie chce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 17 października Udostępnij Napisano 17 października 14 godzin temu, Q21 napisał: Testowaliśmy swojego czasu Fosi LC30 i mogę go polecić. Kiedyś mieliśmy Beresforda 7220 i uważam, że wprowadzał on więcej zamieszania niż LC30. W dodatku wygląd Fosi budzi zaufanie Co to znaczy "wprowadzał więcej zamieszania"? Mam ten przełącznik i żadnego zamieszania u mnie nie wprowadził. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 17 października Udostępnij Napisano 17 października Masz Beresforda czy LC30? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 17 października Udostępnij Napisano 17 października 3 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Masz Beresforda czy LC30? Beresforda. Sorry, nie doprecyzowałem 🙂. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 17 października Autor Udostępnij Napisano 17 października Zadam pytanie laika: czy można zmieniać źródła dźwięku (wzmacniacze) oraz przełączać wyjścia (kolumny) w trakcie odtwarzania, na gorąco? Przykładowo czy wzmacniacz nie zgłupieje jak dostanie kolumny A, przez chwilę nic (w trakcie przełączania) i za chwilę kolumny B o innej impedancji? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 18 października Udostępnij Napisano 18 października 19 godzin temu, KrólKiczu napisał: Beresforda. Sorry, nie doprecyzowałem 🙂. Spoko spoko ja wolałem doprecyzować. No i gdzie ta odpowiedź nasza? @Q21 możesz dać krótki Feedback o czym pisałeś? 15 godzin temu, Tweeter2016 napisał: Zadam pytanie laika: czy można zmieniać źródła dźwięku (wzmacniacze) oraz przełączać wyjścia (kolumny) w trakcie odtwarzania, na gorąco? Przykładowo czy wzmacniacz nie zgłupieje jak dostanie kolumny A, przez chwilę nic (w trakcie przełączania) i za chwilę kolumny B o innej impedancji? Mozna. Impedancja jest bardzo zmienna. Kolumny tez nie mają jednej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 18 października Udostępnij Napisano 18 października Dopytałem kolegę, który pisał tamten wpis (ja właśnie wróciłem z urlopu ). Na Beresfordzie było słyszalne zawężenie sceny i spadek dynamiki. Nie była to gigantyczna różnica, ale była 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października Ok. Dziekuje za odpowiedź. Możesz dopytać tez kolege o LC30. Bo z tego postu wynikało tez jakoby LC30 miał wpływ na sam dzwiek względem na przykład połączenia bezpośrednio wzmacniacz kolumny. JA tego urządzenia nie miałem, nie testowałem a podoba mi się. Milo było by poznać jego zdanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viorafa Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października Czy taki LC30 będzie lepszy od zrobionego własnoręcznie, jak pokazono na tej stronie? http://audio-room.net/podlaczamy-2-wzmacniacze-do-jednej-pary-kolumn-przelacznik-wzmacniaczykolumn/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października Mam Beresforda 1 kolumny - 2 wzmacniacze , działa , czy coś zmienia ? Ogólnie najlepiej podpinać bezpośrednio kablami bez wtyczek , wtedy najlepszy dźwięk ,ale jeśli trzeba kompromisu to jednak ten przełącznik sprawdza się i mogę polecić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października Dnia 19.10.2024 o 11:11, Piotr Sonido napisał: Ok. Dziekuje za odpowiedź. Możesz dopytać tez kolege o LC30. Bo z tego postu wynikało tez jakoby LC30 miał wpływ na sam dzwiek względem na przykład połączenia bezpośrednio wzmacniacz kolumny. JA tego urządzenia nie miałem, nie testowałem a podoba mi się. Milo było by poznać jego zdanie. Różnice są w tych samych miejscach, ale jeszcze mniej słyszalne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października Dnia 18.10.2024 o 10:18, Q21 napisał: Na Beresfordzie było słyszalne zawężenie sceny i spadek dynamiki. Nie była to gigantyczna różnica, ale była No popatrz ? Niby takie proste pudełko, a ile funkcji Błagam Was , nie wiem , co Wy tam słyszycie, ale nie piszcie takich opinii. Przerobiłem 6 różnych switchy od tych na RCA po terminale głośnikowe i zapewniam , że akurat w tym zakresie różnica wynosi '0". 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 21 października Autor Udostępnij Napisano 21 października Na drugim forum, ktoś zwrócił uwagę, żeby nie kupić taniego Chinola na przyciskach (ZTCP), bo potrafi w czasie przełączania załączyć dwie pary kolumn na chwilę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października https://www.olx.pl/d/oferta/przelacznik-4xrca-i-phono-beresford-tc-7240-CID628-ID12fCJv.html Gdyby sprzedający zszedł do 400 PLN myślę, że warto rozważyć. Naprawdę bardzo fajne i mega proste w obsłudze urządzenie 🙂. Podobnie jak kolega @tomek4446 żadnych zmian w dzieku, po jego podlaczeniu, nie usłyszałem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października (edytowany) 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Błagam Was , nie wiem , co Wy tam słyszycie, ale nie piszcie takich opinii. Przerobiłem 6 różnych switchy od tych na RCA po terminale głośnikowe i zapewniam , że akurat w tym zakresie różnica wynosi '0". Widocznie masz "zbyt mało audiofilski" system by to stwierdzić 😜 15 minut temu, KrólKiczu napisał: Podobnie jak kolega @tomek4446 żadnych zmian w dzieku, po jego podlaczeniu, nie usłyszałem. Ty też... 😉 A tak calkiem serio to... Już lepiej użyć przełącznika (raz wpięty -wiele możliwości zmian) niż przepinać co chwilke kable i tym samym ścierać warstwę z styków (w tym np. wzmacniacza/kolumn wypożyczonych do testu! ). Edytowano 21 października przez Chyba Miro 84 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 21 października Autor Udostępnij Napisano 21 października 15 minut temu, KrólKiczu napisał: Naprawdę bardzo fajne i mega proste w obsłudze urządzenie 🙂. Podobnie jak kolega @tomek4446 żadnych zmian w dzieku, po jego podlaczeniu, nie usłyszałem. Ale jest instrukcja obsługi po polsku? Jakby były zmiany w dźwięku, to kablami poprawię. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października 1 godzinę temu, Tweeter2016 napisał: bo potrafi w czasie przełączania załączyć dwie pary kolumn na chwilę. W standardzie , czy za dopłatą ? 38 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Widocznie masz "zbyt mało audiofilski" system by to stwierdzić To pewnie przez gniazdko w ścianie. Jedyne co może się wydarzyć , a dotyczy to switchy na RCA , to kabelki mogą zadziałać jak antena i jest przydźwięk. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października 19 minut temu, tomek4446 napisał: To pewnie przez gniazdko w ścianie. Ano tak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października Dnia 19.10.2024 o 12:05, viorafa napisał: Czy taki LC30 będzie lepszy od zrobionego własnoręcznie, jak pokazono na tej stronie? http://audio-room.net/podlaczamy-2-wzmacniacze-do-jednej-pary-kolumn-przelacznik-wzmacniaczykolumn/ Znajomy to robił właśnie własnoręcznie. Kwestia jakich materiałów użyjesz. Obudowę miał średnio ładną ale działało super. Dnia 21.10.2024 o 10:50, Q21 napisał: Różnice są w tych samych miejscach, ale jeszcze mniej słyszalne. dzieki za informację. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts