Frontal Impact Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października Serwus, jest to mój pierwszy post na tym forum, więc chciałbym się przywitać. Mam prośbę o pomoc w wyborze subwoofera. Obecnie posiadam (zestaw PC, odsłuch z 0.5-1 m) głośniki Audioengine A5+, do których podpiąłem jakiś badziewny subwoofer Mediatecha, ponieważ brakowało mi basu. 99% czasu używam tego zestawu do słuchania muzyki. Czego poszukuję: - subwoofer aktywny dobrze sprawdzający się w muzyce (na forum wiele subów jest określanych jako "wyłącznie do kina"); - pokój 15 m2, ale odsłuch z bliska, mieszkanie w bloku, chciałbym otrzymać przyjemny bas, ale nie zamęczyć sąsiadów; - miejsce nie jest problemem; - nie chcę wymieniać kolumn, choćby nie wiem co: - budżet - najchętniej do 1000 zł, ale jak będzie warto to do 3000, używane wchodzą w grę; Miałem Klipsch Promedia Heritage - tutaj byłem całkiem zadowolony z basu, jeśli jest to jakaś wskazówka. Często w polecanych jako najtańsza opcja do muzyki przewijają się Magnaty, jako najlepsze wymieniane są SVSy. Wolałbym się trzymać w granicach 1000 zł, ale jeżeli nic poniżej SVS-1000 nie jest warte rozważenia, to i na niego uzbieram. Pomóżcie proszę 😅 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października Tannoy TS 2.8 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frontal Impact Napisano 22 października Autor Udostępnij Napisano 22 października 1 godzinę temu, maciek72 napisał: Tannoy TS 2.8 ? No jest to jakaś opcja, ten sub się też często przewijał w dyskusjach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskun Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października (edytowany) SVS-1000 jest znakomitym wyborem przy stereo- przerabiałem bardzo długo zakup czegoś i ten sub nawet w dużych pomieszczeniach świetnie uzupełnia niskie tony. Wersja PRO bardzo wygodna bo można z pozycji siedzenia wszystko ustawiać. Miałem wypożyczony B&W ASW610 i tego SVSa i ten drugi wygrał właśnie przez fakt tej bezprzewodowej konfiguracji. U Ciebie jednak bliskość siedzenia troche to komplikuje - bo rozumiem że siedzisz przy komputerze coś tam robisz i wtedy słuchasz ?? Bas dobrze wybrzmiewa jak siedzi się w pewnej odległości od głośnika basowego i żeby nie wtopić niepotrzebnie kasy w Twoim wypadku właśnie takie zestawy 2.1 jak wspomniany Klipsch Promedia Heritage chyba najbardziej się sprawdzą..... ...chyba że ustawisz taki lepszy w/w subwoofer w rogu pokoju, nawet gdzieś z tyłu i pobawisz się fazą w tym subie. To jeszcze opcja jak chcesz porządny głośnik bez marnowania jego potencjału. Edytowano 22 października przez maskun Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października Cześć SVS SB-1000 to bardzo fajna i solidna opcja, w swoim budżecie jedna z najlepszych. Taniej wśród nówek możesz rozważać System Audio Malmo SUB 8 lub większy SUB 10. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października @Frontal Impact też polecam SB1000, najlepiej Pro. Używkę Pro pewnie za ok 2000 PLN uda Ci się znaleźć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frontal Impact Napisano 22 października Autor Udostępnij Napisano 22 października Dziękuję wam bardzo za odpowiedzi. 4 godziny temu, PanKlor napisał: @Frontal Impact też polecam SB1000, najlepiej Pro. Używkę Pro pewnie za ok 2000 PLN uda Ci się znaleźć. Czyli warto dołożyć do wersji Pro SVSa? Ze względu na aplikację? 6 godzin temu, maskun napisał: U Ciebie jednak bliskość siedzenia troche to komplikuje - bo rozumiem że siedzisz przy komputerze coś tam robisz i wtedy słuchasz ?? Bas dobrze wybrzmiewa jak siedzi się w pewnej odległości od głośnika basowego i żeby nie wtopić niepotrzebnie kasy w Twoim wypadku właśnie takie zestawy 2.1 jak wspomniany Klipsch Promedia Heritage chyba najbardziej się sprawdzą..... ...chyba że ustawisz taki lepszy w/w subwoofer w rogu pokoju, nawet gdzieś z tyłu i pobawisz się fazą w tym subie. To jeszcze opcja jak chcesz porządny głośnik bez marnowania jego potencjału. Tak, pracuję cały dzień przy komputerze i przy nim słucham. Wychodziłoby w grę ewentualnie postawienie subwoofera z daleka od komputera, nie widzę problemu. Generalnie mój obecny dylemat można by w zasadzie streścić do: "Kupić coś do 1000, czy uzbierać i szarpnąć się na SVS, zakładając, że pewnie nie będę go wymieniał już nigdy/bardzo długo" 🙃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października 3 minuty temu, Frontal Impact napisał: Czyli warto dołożyć do wersji Pro SVSa? Ze względu na aplikację? Aplikacja i DSP w subie pozwolą Ci na lepsze zgranie suba z kolumnami i pomieszczeniem. Dodatkowo Pro jest trochę mocniejszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frontal Impact Napisano 22 października Autor Udostępnij Napisano 22 października @PanKlor dziękuję. Czyli reasumując - nic lepszego nie ma w tym budżecie? Czaić się na SVS-SB 1000 Pro? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października 4 minuty temu, Frontal Impact napisał: Czyli reasumując - nic lepszego nie ma w tym budżecie? Tego nie wiem. Mam 2 SVS, w tym 1 SB1000 Pro i jestem zadowolony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskun Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października Możesz poczekać co napiszą inni ale ten 1000pro był wielokrotnie opisywany, chwalony na tym czy innym forum. Jakościowo naprawę do stereo cała seria SB się bardzo nadaje. Ten najniższy model jest dla większości ludzi wystarczający. Miałem od kumpla RELa i dziś wiem że nic nie straciłem a chciałem dopłacić do niego. U Ciebie jedynie umiejscowienie ale jak weźmiesz pro będziesz mógł z miejsca gdzie siedzisz precyzyjnie dobrać wszelkie parametry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października A ja mam SB 3000 i Rel t9x w stereo wolę rela ale to z racji tego , że traktuję to jako uzupełnienie i w zasadzie nie słychać, że ten sub gra dopóki go się nie wyłączy. Generalnie planuję dokupić drugiego na drugi kanał, że tak powiem. Oba fajne trochę się różnią ale w małym metrażu sprawdzą . Kierunek dobry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk Pl Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października 5 minut temu, 77Mariusz77 napisał: A ja mam SB 3000 i Rel t9x w stereo wolę rela ale to z racji tego , że traktuję to jako uzupełnienie i w zasadzie nie słychać, że ten sub gra dopóki go się nie wyłączy. Generalnie planuję dokupić drugiego na drugi kanał, że tak powiem. Oba fajne trochę się różnią ale w małym metrażu sprawdzą . Kierunek dobry. Oba suby grubo powyżej budżetu autora tematu, ale trudno przepuścić okazje, żeby pochwalić się sprzętem... Gratulacje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października Nie taki był zamiar i daleki jestem od tego , generalnie obie marki przyzwoite i kierunek słuszny taki miał być przekaz . Ale specjalnie dla Ciebie to mam jeszcze RP 1400 ale do stereo nie polecam 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk Pl Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października 1 minutę temu, 77Mariusz77 napisał: Ale specjalnie dla Ciebie to mam jeszcze RP 1400 ale do stereo nie polecam 🙂 Raz jeszcze gratuluję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frontal Impact Napisano 22 października Autor Udostępnij Napisano 22 października A z ciekawości - czym się objawia to, że niektóre suby w muzyce się nie sprawdzają? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października Do muzyki to basik musi być szybki , kontrolowany nie rozciągnięty. W subwooferach zamkniętych bez bas reflexu ( dziura w obudowie ) 🙂😉 zazwyczaj taki jest. A te z bas Reflexem sprawdzają się za to w kinie kiedy musi byc trzęsienie ziemi. Tak upraszczając w skrócie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października 8 godzin temu, Frontal Impact napisał: A z ciekawości - czym się objawia to, że niektóre suby w muzyce się nie sprawdzają? Jak się posłucha takiego w granicach 6 koła przykładowo Rela T9x , kóry nie buczy i nie dudni, jest szybki i precyzyjny to już nie ma powrotu do czegoś gorszego lub tańszego, ten dolny bas po prostu brzmi kapitalnie w rapach, ,a na szybkiej rockowej stopie się nie wykłada i nie ma jednej wielkiej papki/buły tylko dokładne uderzenie ( ale jak ktoś lubi to można sobie ustawić, żeby się ciągnął ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października REL Tzero Ci wystarczy do takiego pomieszczenia. Ale też T5x się zmieści. One sobie lepiej radza od SVS SB1000 czy REL HT 1003 Z używanych do niższej granicy cenowej to faktycznie Tannoy seria TS. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października 5 minut temu, Piotr Sonido napisał: REL Tzero Ci wystarczy do takiego pomieszczenia. Ale też T5x się zmieści. One sobie lepiej radza od SVS SB1000 czy REL HT 1003 Z używanych do niższej granicy cenowej to faktycznie Tannoy seria TS. Potwierdzam. Nie mam co prawda T5x a starszy model - T5 i w stereo sprawdza się znakomicie. No i na olx dostaniesz bez problemu w granicach 1500 - 1700 PLN. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października 13 godzin temu, Frontal Impact napisał: A z ciekawości - czym się objawia to, że niektóre suby w muzyce się nie sprawdzają? Różnice między zamkniętymi, a otwartymi omawiamy w naszym filmie, zachęcam do obejrzenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacieQ Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października 2 godziny temu, KrólKiczu napisał: Potwierdzam. Nie mam co prawda T5x a starszy model - T5 i w stereo sprawdza się znakomicie. No i na olx dostaniesz bez problemu w granicach 1500 - 1700 PLN. Jego wysokość prawdę prawi 😁 ...a ja jako skromny użytkownik sub-a Rel-a mogę tylko ale zdecydowanie potwierdzić 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frontal Impact Napisano 23 października Autor Udostępnij Napisano 23 października 3 godziny temu, KrólKiczu napisał: Potwierdzam. Nie mam co prawda T5x a starszy model - T5 i w stereo sprawdza się znakomicie. No i na olx dostaniesz bez problemu w granicach 1500 - 1700 PLN. Dziękuję, to mam teraz nowy dylemat - Rel czy SVS, bo zdania są podzielone. 49 minut temu, Q21 napisał: Różnice między zamkniętymi, a otwartymi omawiamy w naszym filmie, zachęcam do obejrzenia Dziękuję, obejrzę w wolnej chwili 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października 22 godziny temu, KrólKiczu napisał: Potwierdzam. Nie mam co prawda T5x a starszy model - T5 i w stereo sprawdza się znakomicie. No i na olx dostaniesz bez problemu w granicach 1500 - 1700 PLN. Starszy model nie rożnił się bardzo. Powiedział bym tak samo udana konstrukcja. 19 godzin temu, Frontal Impact napisał: Dziękuję, to mam teraz nowy dylemat - Rel czy SVS, bo zdania są podzielone. nie są podzielone. Tak sięjedynie wydaje. Jeśli szukasz do stereo to seria T jest zdecydowanie lepsza. Jeśli sub ma byc uniwersalny to wtedy SVS SB i REL HT wchodzą do gry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts