Skocz do zawartości

Ogromna różnica ceny Hi-Fi w różnych miejscach UE

PiotrBudowniczy

Recommended Posts

Zauważyłem ciekawostkę na europejskim rynku, gdzie różni dystrybutorzy oferują ten sam sprzęt hi-fi w ogromnym rozstrzale cenowym. Najbardziej zainteresowałem się Davis Acoustics, na bazie którego składam swoje pierwsze KD.

Przykład:

W Polsce 1 szt Davis Acoustics Ariane 5 kosztuje 2095 zł:

link: 
image.png.4d21ca0dc3b20def548a77f20196249d.png

Gdzieś po drodze na Węgrzech znajdziemy te głośniki na wiecznej promocji za 299k forintów...

Natomiast we Francji (kraju produkcji) regularna cena to 199 euro za sztukę (862 zł):

link: https://www.idealo.fr/prix/203033509/davis-acoustics-ariane-5.html
image.png.6bb9164848bc5f8e4a1dfcf431636b6b.png

Osobiście kupiłem te głośniki (parę) we Francji po promocji za 179 euro za sztukę i z wysyłką do Polski za 50 euro. Czyli w sumie wyszło mnie 1770 zł za parę głośników, która w Polsce by mnie kosztowała 4200 zł.

Skąd bierze się tak ogromna różnica? Oba kraje są w UE, więc nie ma cła ani dodatkowych podatków, a dystrybutorzy muszą kupować u producenta jeszcze taniej niż cena regularna, max 150 euro za sztukę.
Dochodzę do wniosku, że to bardzo rozdmuchany interes, a 80% wartości sprzętu dolicza sobie dystrybutor. Jeden z nich powiedział mi, że "3200 zł za parę za tę jakość to nawet się nie zastanawiać, tylko brać". Dosłownie, tylko w innym języku i w innej walucie (bo w Budapeszcie akurat tego słuchałem). :) W Polsce usłyszałem coś podobnego w jednym z salonów w Warszawie.

Takich przypadków pewnie bym znalazł więcej (patrząc nawet po "promocjach", które tutaj wstawiacie i na promocjach na pepperze), ale skupiłem się na zupełnie losowym, bo akurat te kolumny chciałem kupić.

W temacie hi-fi jestem dość świeży, więc nie znam reali tego rynku, ale jestem niezwykle nim zaskoczony...

Edytowano przez PiotrBudowniczy

Ja dodam od siebie, że pomimo wojny i pandemii cena sprzętu audio w PL poszła mocno w dół. Nie mam dużego doświadczenia ale np. w 2017r. kupowałem Marantza MCR611 za 2599 w przecenie z 2999 i taniej nie było. Obecnie model MCR612 chodzi po 2399 i to jest normalna cena. 

Tak samo przymierzam się do Denona PMA 900HNE i obecnie jego normalna cena to 3199 a dwa lata temu startował z 4699zł. 

Myślę, że sporo mogło w PL namieszać pojawienie się Amazona w PL gdzie elektronika ma zawsze cenę niższą niż rodzime sklepy.

1 godzinę temu, przemorski napisał:

Ja dodam od siebie, że pomimo wojny i pandemii cena sprzętu audio w PL poszła mocno w dół. Nie mam dużego doświadczenia ale np. w 2017r. kupowałem Marantza MCR611 za 2599 w przecenie z 2999 i taniej nie było. Obecnie model MCR612 chodzi po 2399 i to jest normalna cena. 

Tak samo przymierzam się do Denona PMA 900HNE i obecnie jego normalna cena to 3199 a dwa lata temu startował z 4699zł. 

Myślę, że sporo mogło w PL namieszać pojawienie się Amazona w PL gdzie elektronika ma zawsze cenę niższą niż rodzime sklepy.

Mylnie to odbierasz. MCR 612 kupiłem w 2017 roku za 650 euro a w Polsce poniżej 3000zl ciężko by było go dostać. W obecnej chwili potaniały bo to już bardzo stary model. To co piszesz o Denonie PMA 900HNE to normalne że sprzęt po wyjściu jest dość drogi a po 2 czy 3 latach tanieje, a jeszcze bardziej tanieją gdy mają wchodzić następcy. A ogólnie mówiąc to sprzęt przez pandemie i wybuch wojny podrożał. Ceny są tylko niższe przy promocjach BF, gdy zmienia się dystrybutor i sklepy wyprzedają to co jeszcze im zostało, i tak jak pisałem gdy ma wchodzić nowy model to poprzednie są tanio wyprzedane. 

9 godzin temu, PiotrBudowniczy napisał:

Akurat w przypadku Davis Acoustics "Ariane" premiere miały w 2023 więc są dość świeże.

Piotrze ale z tym co ty napisałeś to ja się zgadzam, że w Polsce ogólnie sprzęt jest droższy (czasem zdarzają się wyjątki) niż w krajach zachodniej Europy. Czasami są to bardzo duże różnice. 

Swoje kolumny i wzmaka kupiłem w Niemczech i też to był zakup w świetnych cenach. Za kolumny w przeliczeniu na złotówki dałem 10500zl,gdy u nas cena była na poziomie 20000zl. Wzmak kosztował mnie 5600zl ale jego w Polsce nie można było kupić. 

3 godziny temu, TomiZann napisał:

A jakie zagraniczne sklepy polecacie, które oferują wysyłkę do Polski ? Poluje na Polk R200.

Ja ustawiam sobie budzik cenowy na idealo.de i w momencie osiagniecia porzadanej przez mnie  ceny przychodzi mail. Wtedy wchodzimy na sklep gdzie jest ta cena i jesli jeszcze jest dostepna to kupuje.Wiekszosc sklepow ma wysylke do Polski.

Najpierw musisz sie zarejstrowac na stronie idealo.de.

https://www.idealo.de/preisvergleich/ProductCategory/2021.html?q=Polk R200.

Moje kolumny byly normalnie wystawiane po 2100euro sztuka, ale tam jest tabelka jak ksztaltowaly sie ceny w pewnym okresie.Wdzialem że czasem cena spadala do ponizej 1200 euro za sztukę i sam ustawilem ja na 1199euro. Przyszedl mail ze cena w sklepie jest 1169euro,  wszedlem i kupilem. Nie musialem wysylac ich do Polski bo pracowalem i mieszkalem wtedy w Niemczech i sam po 5 miesiacach jak jechalem na urlop to je zawiozłem. Ale pare osob kupowało i wysylka do Polski byla, ale to już trzeba sobie dokładnie zobaczyc na stronie sklepu.

W chwili obecnej to najtaniej mozna r200kupic w Niemczech za 698 euro a to chyba podobna cena do tej z Polskich salonow.

Edytowano przez Tomasz Kluczynski

5 godzin temu, TomiZann napisał:

A jakie zagraniczne sklepy polecacie, które oferują wysyłkę do Polski ? Poluje na Polk R200.

Sądzę, że taniej nie kupisz za granicą, jaki kolor poszukujesz? Przygotujemy Ci indywidualną ofertę. Zresztą większość produktów audio jesteśmy w stanie w Polsce zaproponować w cenach podobnych do zagranicznych, najlepiej zawsze zapytać.

Skontaktuj się z Q21, na pewno dostaniesz bardzo dobra ofertę na te R200. 

Z zachodniej Europy bardziej opłaca się ściągać droższe kolumny czy wzmacniacze, wtedy potrafią być ogromne różnice w cenie. Przy kolumnach, które w Polsce można kupić poniżej 3tys zł to ciężko o lepsza ofertę. 

Już przy Elac Vela BS 403 można było zaoszczędzić około 2 tys zł, bo Top Hifi chciał za nie 6400zl a w Niemczech były dostępne po 1000 euro. A prawdziwe okazję są przy kolumnach, który w Polsce kosztują ponad 10 tys zł za parę. Podobnie jest ze wzmacniaczami. 

Edytowano przez Tomasz Kluczynski

18 godzin temu, TomiZann napisał:

Jeśli sklep bezpośrednio nie wysyła do Polski, to można skorzystać z pośrednika, ale zwykle bierze 2x tyle ile by kosztowała przesyłka międzynarodowa door2door prywatnie.

Była już o tym rozmowa nie raz.

Jest to wynikiem sposobu dystrybucji sprzętów. Zapewne jak i koledze z branzy nie moge powiedzieć wszystkiego.

Ale to normalne i dotyczy wielu brandów.

Dlatego rynku europejskie sa otwarte i dlatego rodacy z tego krozystają. I dlatego tez mamy cały duzy post o okazjach w Audio gdzie wklejane sa tez takie produkty :)

10 minut temu, PiotrBudowniczy napisał:

Jeśli sklep bezpośrednio nie wysyła do Polski, to można skorzystać z pośrednika, ale zwykle bierze 2x tyle ile by kosztowała przesyłka międzynarodowa door2door prywatnie.

Z Francji i niemiec to i tak jest do ogarnięcia.

Czasem sa swietne promki tez w hiszpani. Ale tam już gorzej.

Dnia 27.10.2024 o 12:03, Tomasz Kluczynski napisał:

Ja ustawiam sobie budzik cenowy na idealo.de i w momencie osiagniecia porzadanej przez mnie  ceny przychodzi mail. Wtedy wchodzimy na sklep gdzie jest ta cena i jesli jeszcze jest dostepna to kupuje.Wiekszosc sklepow ma wysylke do Polski.

Najpierw musisz sie zarejstrowac na stronie idealo.de.

https://www.idealo.de/preisvergleich/ProductCategory/2021.html?q=Polk R200.

Moje kolumny byly normalnie wystawiane po 2100euro sztuka, ale tam jest tabelka jak ksztaltowaly sie ceny w pewnym okresie.Wdzialem że czasem cena spadala do ponizej 1200 euro za sztukę i sam ustawilem ja na 1199euro. Przyszedl mail ze cena w sklepie jest 1169euro,  wszedlem i kupilem. Nie musialem wysylac ich do Polski bo pracowalem i mieszkalem wtedy w Niemczech i sam po 5 miesiacach jak jechalem na urlop to je zawiozłem. Ale pare osob kupowało i wysylka do Polski byla, ale to już trzeba sobie dokładnie zobaczyc na stronie sklepu.

W chwili obecnej to najtaniej mozna r200kupic w Niemczech za 698 euro a to chyba podobna cena do tej z Polskich salonow.

Przymierzam się za jakiś czas do zakupów (amplituner i kolumny). Biorę pod uwagę Triangle BR08 jako jedną z opcji. Pozwoliłem sobie wejść na wskazane idealo.de (ale też zajrzałem jaka cena jest we Francji). Różnica w cenie tych kolumn to 25% (wliczając koszt przesyłki). No nie wiem czy uzyskam zbliżoną cenę w polskim salonie.

1 godzinę temu, Maunio napisał:

No nie wiem czy uzyskam zbliżoną cenę w polskim salonie.

Spróbuj. Nikt Ci "w pysk" nie da.

Ja tak kupiłem wzmacniacz. Powiedziałem, że w Niemczech  można kupić za tyle a tyle, i tyle mogę dać w polskim salonie. No i tyle dałem. A nawet trochę mniej :) 

Ponegocjuj, napisz maila, spróbuj. 

sa konkrerne miesiace w ktorych sie kupuje dany sprzet zagranica  jako "okazja"

slot od 20 pazdziernika do black friday sie juz zaczal...

kolejny dopiero po koniec lutego 2025 ale cene euro moze byc wysoka wiec kupujcie raczej teraz 

12 godzin temu, PiotrBudowniczy napisał:

w obu przypadkach jesli kartony sa zbyt wielkie moze byc problem z wymiana na egzemplarz wolny od wad 

odsylka do fnac jednej kolumny w kartonie to koszt ok 706 PLN  ktory kupujace pokywa sam  i oni zwracaja ,przynajmniej w teorii  jesli dojdzie karton w calosci

13 godzin temu, Maunio napisał:

Przymierzam się za jakiś czas do zakupów (amplituner i kolumny). Biorę pod uwagę Triangle BR08 jako jedną z opcji. Pozwoliłem sobie wejść na wskazane idealo.de (ale też zajrzałem jaka cena jest we Francji). Różnica w cenie tych kolumn to 25% (wliczając koszt przesyłki). No nie wiem czy uzyskam zbliżoną cenę w polskim salonie.

Raczej nie. Na niektóre Triangle były we francji -50% względem naszej ceny. Tego nie uzyskasz w kraju.

10 godzin temu, Maunio napisał:

Dziękuję, i skorzystam z dobrej rady.🙂

Nic nie tracisz. Pewnie że warto.

Dnia 27.10.2024 o 18:19, Q21 napisał:

Sądzę, że taniej nie kupisz za granicą, jaki kolor poszukujesz? Przygotujemy Ci indywidualną ofertę. Zresztą większość produktów audio jesteśmy w stanie w Polsce zaproponować w cenach podobnych do zagranicznych, najlepiej zawsze zapytać.

Wymagania żony, tylko wariant biały wchodzi w grę :)

Dnia 27.10.2024 o 18:19, Q21 napisał:

Odważna deklaracja. ale uważam że potrzebna w dzisiejszych czasach.

Uważam tylko że powinniście usprawnić kontakt. Bo często nie da się dodzwonić. To taka mała rada. Z opcji call back nie korzystałem, to przyznaje. może to rozwiązuje problem. Wówczas ok.

Dnia 4.11.2024 o 13:25, TomiZann napisał:

Wymagania żony, tylko wariant biały wchodzi w grę :)

I jak? Kupiony?

15 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Uważam tylko że powinniście usprawnić kontakt. Bo często nie da się dodzwonić. To taka mała rada. Z opcji call back nie korzystałem, to przyznaje. może to rozwiązuje problem. Wówczas ok.

Często mimo wielu osób na salonie, nie mamy po prostu fizycznie możliwości odebrać telefonów :( Najpewniejszy kontakt to droga mailowa lub właśnie callback. 

Dnia 7.11.2024 o 10:16, Q21 napisał:

Często mimo wielu osób na salonie, nie mamy po prostu fizycznie możliwości odebrać telefonów :( Najpewniejszy kontakt to droga mailowa lub właśnie callback. 

Wiem wiem, zdaje sobie z tego sprawę. Także nie mówiłem tego w złej intencji. Jak mówie  opcji call back nie korzystałem może to dziala super sprawnie.

Od jakiegoś czasu planuję zakupić transport CD, bo mam w domu kilka płyt, których nie ma w serwisach streamingowych i wątpię, aby się pojawiły (np. Liquid Coincidence Klausa Schulze). Nie mam jakiś wielkich wymagań (fajnie, aby był w miarę kompaktowy) i zacząłem się przyglądać Shanlingowi CR60, który wygląda całkiem obiecująco. Kosztuje on generalnie w Europie 269 EUR co daje około 1160 złotych. Ale wystarczy, że przejedzie tylko Odrę i kosztuje niemal 250 złotych więcej ....(to się chyba nazywa zdzierstwem :/)