Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Stare sprzęty, szczególnie te mechaniczne - jak gramofony, były bezsprzecznie lepiej robione, z lepszych materiałów, których nie szczędzono. Dlatego gramofony z epoki uchodzą za trwałe "po wieczność". Stąd wynika brak serwisu poza "wymiana smaru czy oleju". Owszem można trafić na egzemplarze, które były w rękach niezbyt dbających o nie właścicieli. Ale to widać na pierwszy rzut oka.

P.S. Nie piszę tu o polskim sprzęcie, który był robiony z tego co było akurat u dostawcy. W związku z tym przypominał niejednokrotnie zlepek różnych niekoniecznie dobrej jakości elementów. Ponadto to co było np. robione na komponentach dewizowych, szło w całości na eksport, aby te tak potrzebne dewizy zdobywać. Ale to inna historia.

Napisano
Dnia 16.11.2024 o 11:33, RoRo napisał:

Bora902, sugeruję Tobie ostrożniejszy dobór słów -"bzdura" brzmi zdecydowanie mało kulturalnie (a w innych wątkach z Twoim udziałem też bywało nieprzyjemnie), więc może się to dla Ciebie źle skończyć. Zaś o niedbałej interpunkcji już wspomniał MariuszZ.

A jak widać Twoje rewelacje odnośnie kartonów nie znajdują potwierdzenia wśród innych użytkowników naszego Forum-również tych z dużo większym doświadczeniem...

Niniejszym kwestię kartonów uważam za zamkniętą i wracamy do tematu wątku!

Raadam79 - wybierasz się dziś do Pana Piotra?

Pozdrawiam 

Tak, byłem wczoraj u Pana Piotra porozmawialiśmy sobie, jestem bardzo zadowolony, Pan Piotr ma znaleźć dla mnie i zebrać cały sprzęt 😁

Z niecierpliwością czekam na kontakt od Pana Piotra 😁

Napisano (edytowany)

Chciałem się pochwalić, dzisiaj stałem się posiadaczem Dual 704, udało się znaleźć fajny model z prywatnych rąk, po serwisie 🙂

Chciałbym Was jeszcze poprosić o radę w doborze amplitunera do tego gramofonu max do 1 tyś. 

Ktoś mi polecił Dual CR 1780? 🤔 

Czy warto? Może wy coś mi polecicie🤔 chciałbym, żeby był z okresu lat 70/80.

W środę idę też do Pana Piotra, przypomnieć się bo miał mi coś poszukać 😏

Edytowano przez raadam79
Napisano

Ja po latach wróciłem do winylu wybrałem stosunkowo tani a dobry Thorens TD 204 ,napęd paskowy  ,manual ,słabą zieloną wkładkę zmieniłem na ATVM95EN pomarańczową , mogłem czerwoną microline czy shibate kupić ale nie chce za bardzo zbliżać sie dźwiękowo do cyfry te wkładki grają detalicznie analitycznie a tego mam dość w przekazie cyfrowym. Przedwzmacniacz LehmannAudio Black Cube 

Chciałem czysty analog i dostałem jestem zadowolony i mam w d.... Daci snaki etc. Oczywiście zbieram  winyle z epoki bo remastery to cyfrowe kopie słychać ewidentnie różnice miedzy płytą z lat 70 a tymi wytłoczonymi obecnie , smierdzi cyfrą na odległość. Podam przykład Led Zeppelin mam wydanie z 1970 roku Japan i Remaster z 2016 to drugie brzmi metalicznie,  cyfrowo  niefajnie, z epoki brzmi lepiej ,mimo 54 lat na karku .

Napisano
Dnia 15.11.2024 o 15:01, Rega napisał:

W krajach Europy zachodniej opakowanie oddaje się do utylizacji natychmiast po zakupie. A wręcz w sklepach sprzedających sprzęt proponuje się odbiór opakowania kartonowego. Ludzie kupując jakiś sprzęt , zwyczajnie zakładają, że będą go używać a nie odsprzedawać

Świetna zagrywka 👍 a wiesz ze często warunkiem zwrotu (z różnych przyczyn) sprzetu jest oryginalny karton z "wnętrznościami" typu wytłoczki styropianowe! Jeśli nie masz, to nie zwrócisz. Nie mówię już o wysłaniu do naprawy.

Ps: Tak wiem @RoRo że miało już nie być o kartonach, ale uznałem że ta informacja powinna się tu ukazać dla przestrogi dla przyszłych i obecnych użytkowników forum.