Skocz do zawartości

Kolumny podłogowe 6-10 tyś.

bielak75

Recommended Posts

Szanowni,

Wybieram się na odsłuchy do salonów i chciałbym zawęzić ilość kolumn podłogowych do kilku marek, modeli.

Mam świadomość, żę rozpiętość cen w tytule jest znaczna, ale nigdy nic nie wiadomo co komu do gustu dopasuje.

Obecnie używam Audiolab 7000a z Wiim ultra połączonych optykiem (lepszy dźwięk - moim zdaniem) kolumny Dynavoice df 5 ze zworką +2 czasami +4.

Najchętniej kupił bym Dynavoice df-8, ale pokój jest za mały.

Pokój 20m2 z samodzielną adaptacją akustyczną - żona ma dużo książek ;) + lamele na filcu za kolumnami.

Pogłos mierzony aplikacją soniflex - 0,46s. zredukowany z 1,36s 

W 70%  Dire Straits, Genesis itp. głownie lata 80 i 90. Nie uciekam od obecnej muzyki tzw. radiowej, Piotra Rubika. 

Odkrywam muzykę na nowo i zaczynam doceniać smaczki.

Lubię dużo miękkiego basu ale pod kontrolą, nie lubię gdy wybrzmiewa za długo i zlewa się, średnica musi być wyraźna ale nie nachalna. Miałem monitorki gdzie wokal był na pierwszym miejscu i po 20 minutach darcia się wokalistki przed moim nosem miałem dość.

Wysokie tony wyraźne, szczegółowe ale nie robiące z mózgu papki.

Nie typuję żadnych bo nie słyszałem ich zbyt wiele, a YTubowe granie traktuję tylko jako ciekawostkę, nie wyrocznię.

Mieszkam w Toruniu gdzie ilość salonów jest bardzo ograniczona, więc dzwonię w do salonów w promieniu 200 km ;) z autostradą :) 

Dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Hej,

No z YT to za wiele nie wyciagniesz.

Wiec to nie jest dobry trop. Poniżej lista bardzo luźna. Kolumn o przyjemnej górze i szybszym basie.

20m

Monitor Audio Silver 300

Audiovector QR5

QAcoustic Concept 50

Polk R600

Magnat Signature 707

Heco Revolution 7

Acoustic energy AE509

Coś z Quadrala z obecnej wyprzedaży.

1 godzinę temu, bielak75 napisał:

Szanowni,

Wybieram się na odsłuchy do salonów i chciałbym zawęzić ilość kolumn podłogowych do kilku marek, modeli.

Mam świadomość, żę rozpiętość cen w tytule jest znaczna, ale nigdy nic nie wiadomo co komu do gustu dopasuje.

Obecnie używam Audiolab 7000a z Wiim ultra połączonych optykiem (lepszy dźwięk - moim zdaniem) kolumny Dynavoice df 5 ze zworką +2 czasami +4.

Najchętniej kupił bym Dynavoice df-8, ale pokój jest za mały.

Pokój 20m2 z samodzielną adaptacją akustyczną - żona ma dużo książek ;) + lamele na filcu za kolumnami.

Pogłos mierzony aplikacją soniflex - 0,46s. zredukowany z 1,36s 

W 70%  Dire Straits, Genesis itp. głownie lata 80 i 90. Nie uciekam od obecnej muzyki tzw. radiowej, Piotra Rubika. 

Odkrywam muzykę na nowo i zaczynam doceniać smaczki.

Lubię dużo miękkiego basu ale pod kontrolą, nie lubię gdy wybrzmiewa za długo i zlewa się, średnica musi być wyraźna ale nie nachalna. Miałem monitorki gdzie wokal był na pierwszym miejscu i po 20 minutach darcia się wokalistki przed moim nosem miałem dość.

Wysokie tony wyraźne, szczegółowe ale nie robiące z mózgu papki.

Nie typuję żadnych bo nie słyszałem ich zbyt wiele, a YTubowe granie traktuję tylko jako ciekawostkę, nie wyrocznię.

Mieszkam w Toruniu gdzie ilość salonów jest bardzo ograniczona, więc dzwonię w do salonów w promieniu 200 km ;) z autostradą :) 

Dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Cześć,

fajny budżet, w którym masz spory wybór, ale ja zasugerowałbym przede wszystkim Sonus Faber Lumina V, Pylon Audio Diamond 28 i właśnie Monitor Audio Silver 500, które są w promocji BF :) Wszystkie modele spełniają Twoje kryteria i cechują brzmieniem zbliżonym do Twojego opisu. Jak dla mnie pewniaki, obowiązkowe do sprawdzenia. 

Dystans nas chyba jednak wyklucza, ale w razie potrzeby służymy pomocą.

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Kilka z nich pokrywa się z moimi domysłami ;) przemyśleniami.

Umówiony jestem na odsłuch SF Lumina V i Diamond 28, po cichu myślałem o MA silver 300/500, ale "luźna lista" od Piotra poszerza zakres  ;), może uda się posłuchać.

Co do Warszawy - jak mogę to ominę z powodu A2 i strefy. Wystarczy mi gdy muszę na Okęcie jechać ;)

Poza powyższymi opcjami, które są oczywiście bardzo celne, rozważyłbym np. KEFy Q7 Meta, czy Dynaudio Emit 30

Rozważyłbym też jednak kolumny podstawkowe, bo metraż na to pozwala. Znajdzie się tu wiele bardzo ciekawych opcji jak KEF R3 Meta, Vienna Acoustics Haydn SE Signature, Buchardt Audio S400, jak jesteś cierpliwy to są Gato Audio FM-15, bardziej na miejscu Sonus Faber Sonetto II, Pylony Jasper 18, Monitor Audio Gold 100 6G

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy :) 

Cześć, grałem na podobnym zestawie Audiolab 6000A i Dynavoice DF5. Też początkowo myślałem o wymianie na DF6 czy DF8 ale udałem się na odsłuchy i odsłuchałem niewiele bo Focal Theva No.2 , Fyne Audio F501, przez chwilę Oberony 7 i Dynaudio Emit 30. Ostatecznie kupiłem Emit 30 bo ich granie najbardziej mi odpowiadało. Skoro podoba Ci się dźwięk obecnego zestawu to zachęcam do posłuchania tych Emitów.