bielak75 Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Szanowni, Wybieram się na odsłuchy do salonów i chciałbym zawęzić ilość kolumn podłogowych do kilku marek, modeli. Mam świadomość, żę rozpiętość cen w tytule jest znaczna, ale nigdy nic nie wiadomo co komu do gustu dopasuje. Obecnie używam Audiolab 7000a z Wiim ultra połączonych optykiem (lepszy dźwięk - moim zdaniem) kolumny Dynavoice df 5 ze zworką +2 czasami +4. Najchętniej kupił bym Dynavoice df-8, ale pokój jest za mały. Pokój 20m2 z samodzielną adaptacją akustyczną - żona ma dużo książek + lamele na filcu za kolumnami. Pogłos mierzony aplikacją soniflex - 0,46s. zredukowany z 1,36s W 70% Dire Straits, Genesis itp. głownie lata 80 i 90. Nie uciekam od obecnej muzyki tzw. radiowej, Piotra Rubika. Odkrywam muzykę na nowo i zaczynam doceniać smaczki. Lubię dużo miękkiego basu ale pod kontrolą, nie lubię gdy wybrzmiewa za długo i zlewa się, średnica musi być wyraźna ale nie nachalna. Miałem monitorki gdzie wokal był na pierwszym miejscu i po 20 minutach darcia się wokalistki przed moim nosem miałem dość. Wysokie tony wyraźne, szczegółowe ale nie robiące z mózgu papki. Nie typuję żadnych bo nie słyszałem ich zbyt wiele, a YTubowe granie traktuję tylko jako ciekawostkę, nie wyrocznię. Mieszkam w Toruniu gdzie ilość salonów jest bardzo ograniczona, więc dzwonię w do salonów w promieniu 200 km z autostradą Dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Hej, No z YT to za wiele nie wyciagniesz. Wiec to nie jest dobry trop. Poniżej lista bardzo luźna. Kolumn o przyjemnej górze i szybszym basie. 20m Monitor Audio Silver 300 Audiovector QR5 QAcoustic Concept 50 Polk R600 Magnat Signature 707 Heco Revolution 7 Acoustic energy AE509 Coś z Quadrala z obecnej wyprzedaży. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
River Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Dynaudio contour 20 poszukaj używanych zmieścisz się w budżecie. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 1 godzinę temu, bielak75 napisał: Szanowni, Wybieram się na odsłuchy do salonów i chciałbym zawęzić ilość kolumn podłogowych do kilku marek, modeli. Mam świadomość, żę rozpiętość cen w tytule jest znaczna, ale nigdy nic nie wiadomo co komu do gustu dopasuje. Obecnie używam Audiolab 7000a z Wiim ultra połączonych optykiem (lepszy dźwięk - moim zdaniem) kolumny Dynavoice df 5 ze zworką +2 czasami +4. Najchętniej kupił bym Dynavoice df-8, ale pokój jest za mały. Pokój 20m2 z samodzielną adaptacją akustyczną - żona ma dużo książek + lamele na filcu za kolumnami. Pogłos mierzony aplikacją soniflex - 0,46s. zredukowany z 1,36s W 70% Dire Straits, Genesis itp. głownie lata 80 i 90. Nie uciekam od obecnej muzyki tzw. radiowej, Piotra Rubika. Odkrywam muzykę na nowo i zaczynam doceniać smaczki. Lubię dużo miękkiego basu ale pod kontrolą, nie lubię gdy wybrzmiewa za długo i zlewa się, średnica musi być wyraźna ale nie nachalna. Miałem monitorki gdzie wokal był na pierwszym miejscu i po 20 minutach darcia się wokalistki przed moim nosem miałem dość. Wysokie tony wyraźne, szczegółowe ale nie robiące z mózgu papki. Nie typuję żadnych bo nie słyszałem ich zbyt wiele, a YTubowe granie traktuję tylko jako ciekawostkę, nie wyrocznię. Mieszkam w Toruniu gdzie ilość salonów jest bardzo ograniczona, więc dzwonię w do salonów w promieniu 200 km z autostradą Dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam. Cześć, fajny budżet, w którym masz spory wybór, ale ja zasugerowałbym przede wszystkim Sonus Faber Lumina V, Pylon Audio Diamond 28 i właśnie Monitor Audio Silver 500, które są w promocji BF Wszystkie modele spełniają Twoje kryteria i cechują brzmieniem zbliżonym do Twojego opisu. Jak dla mnie pewniaki, obowiązkowe do sprawdzenia. Dystans nas chyba jednak wyklucza, ale w razie potrzeby służymy pomocą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bielak75 Napisano 13 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 13 godzin temu Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Kilka z nich pokrywa się z moimi domysłami przemyśleniami. Umówiony jestem na odsłuch SF Lumina V i Diamond 28, po cichu myślałem o MA silver 300/500, ale "luźna lista" od Piotra poszerza zakres , może uda się posłuchać. Co do Warszawy - jak mogę to ominę z powodu A2 i strefy. Wystarczy mi gdy muszę na Okęcie jechać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Poza powyższymi opcjami, które są oczywiście bardzo celne, rozważyłbym np. KEFy Q7 Meta, czy Dynaudio Emit 30. Rozważyłbym też jednak kolumny podstawkowe, bo metraż na to pozwala. Znajdzie się tu wiele bardzo ciekawych opcji jak KEF R3 Meta, Vienna Acoustics Haydn SE Signature, Buchardt Audio S400, jak jesteś cierpliwy to są Gato Audio FM-15, bardziej na miejscu Sonus Faber Sonetto II, Pylony Jasper 18, Monitor Audio Gold 100 6G. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Gdyby lista była za krótka a przy okazji gdzieś były to Wharfedale Linton są bardzo fajne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 27 minut temu, Tomasz S. napisał: Gdyby lista była za krótka a przy okazji gdzieś były to Wharfedale Linton są bardzo fajne. Ja bym ich tak w ciemno nie polecał, słuchaliśmy z kolegami i nam wogle nie podchodziły, ale jak ktoś lubi takie trochę ciemne granie to niech sprawdzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 34 minuty temu, Tomasz Kluczynski napisał: Ja bym ich tak w ciemno nie polecał, słuchaliśmy z kolegami i nam wogle nie podchodziły, ale jak ktoś lubi takie trochę ciemne granie to niech sprawdzi. Rozumiem, ja mam odmienne zdanie. Sprawdzić warto Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Art68 Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Cześć, grałem na podobnym zestawie Audiolab 6000A i Dynavoice DF5. Też początkowo myślałem o wymianie na DF6 czy DF8 ale udałem się na odsłuchy i odsłuchałem niewiele bo Focal Theva No.2 , Fyne Audio F501, przez chwilę Oberony 7 i Dynaudio Emit 30. Ostatecznie kupiłem Emit 30 bo ich granie najbardziej mi odpowiadało. Skoro podoba Ci się dźwięk obecnego zestawu to zachęcam do posłuchania tych Emitów. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edmundo Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Możesz też zainteresować się kolumnami BMN, do Bydgoszczy nie masz daleko, z wypożyczeniem zero problemu, a tylko odsłuch u siebie jest miarodajny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 5 godzin temu, River napisał: Dynaudio contour 20 To byłby również mój typ, tylko nie wiem, czy Audiolab i źródło nie okażą się tu ograniczeniem. Ale jeśli autor wątku jest otwarty na dalsze zmiany w przyszłości... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) @bielak75 Z Twojego opisu, to zdecydowanie spróbowałbym: > jeśli podłogowe, to Dynaudio Emit 30, > jeśli podstawkowe, to Dynaudio Evoke 20. Z Audiolabem 7000A powinno to się nieźle "skleić". Dynaudio Contour 20 - za 10K tylko wśród używek trzeba szukać., ale 7000A nie wykrzesze z nich za dużo. Ja bym przy 20m2 i Twoich wymaganiach szedł w Evoke 20. Edytowano 6 godzin temu przez tomasz1w Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bielak75 Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu Dopiero zaczynam przygodę z audio. Dzięki podpowiedzią na forum kupiłem audiolaba. W przyszłości (nie tak odległej) zakładam wymianę wzmacniacza. Jest jeszcze remont przedpokoju w palnach. Gdy powiedziałem małżonce o odsłuchach to padło "... najpierw remont" 😁😁😁 Zakładam, że remont będzie po zakupie kolumn 🤣🤣. Trochę później niż ona zakłada. 3 godziny temu, edmundo napisał: Możesz też zainteresować się kolumnami BMN, do Bydgoszczy nie masz daleko, z wypożyczeniem zero problemu, a tylko odsłuch u siebie jest miarodajny. Co to za manufaktura? W sobotę jadę do Elektropunktu na odsłuchy, to tam też podjadę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kn1234 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu DIY😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edmundo Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu BMN to w skrócie: bardzo fajne przetworniki głównie Seasa, porządna elektronika i 20 letnie doświadczenie konstruktora Pana Bogdana, najlepiej do niego zadzwoń albo napisz i się umów, ja mam daleko więc wszystko ogarnęliśmy na odległość, kontakt i doświadczenie extra. Mam obecnie jego najwyższy model Beszele 3 Pro. Też miałem wcześniej Dynavoice DF8, potem Diamond 30mk2, myślę że BMN zostaną na długo. Alternatywnie mogę Ci też polecić moje drugie paczki, takie „robocze” Phonar P4 Next, na ebay z Hiszpanii do wyrwania za 800 EUR (chyba białe i drewniane im zostały, wziąłem czarno ostatnie) bardzo równe rzetelne granie z mocnym basem, raczej zakup w ciemno ale poczytaj bo jest trochę recenzji o nich, jednak w tej cenie to jest prawdziwa okazja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bielak75 Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu Jutro jadę na dwa odsłuchy. Drugi mam w BMN 🙂. Raz jeszcze dziękuję za podpowiedzi. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edmundo Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Ok czekamy na relację z odsłuchów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 10 godzin temu, bielak75 napisał: Szanowni, Wybieram się na odsłuchy do salonów i chciałbym zawęzić ilość kolumn podłogowych do kilku marek, modeli. Mam świadomość, żę rozpiętość cen w tytule jest znaczna, ale nigdy nic nie wiadomo co komu do gustu dopasuje. Obecnie używam Audiolab 7000a z Wiim ultra połączonych optykiem (lepszy dźwięk - moim zdaniem) kolumny Dynavoice df 5 ze zworką +2 czasami +4. Najchętniej kupił bym Dynavoice df-8, ale pokój jest za mały. Pokój 20m2 z samodzielną adaptacją akustyczną - żona ma dużo książek + lamele na filcu za kolumnami. Pogłos mierzony aplikacją soniflex - 0,46s. zredukowany z 1,36s W 70% Dire Straits, Genesis itp. głownie lata 80 i 90. Nie uciekam od obecnej muzyki tzw. radiowej, Piotra Rubika. Odkrywam muzykę na nowo i zaczynam doceniać smaczki. Lubię dużo miękkiego basu ale pod kontrolą, nie lubię gdy wybrzmiewa za długo i zlewa się, średnica musi być wyraźna ale nie nachalna. Miałem monitorki gdzie wokal był na pierwszym miejscu i po 20 minutach darcia się wokalistki przed moim nosem miałem dość. Wysokie tony wyraźne, szczegółowe ale nie robiące z mózgu papki. Nie typuję żadnych bo nie słyszałem ich zbyt wiele, a YTubowe granie traktuję tylko jako ciekawostkę, nie wyrocznię. Mieszkam w Toruniu gdzie ilość salonów jest bardzo ograniczona, więc dzwonię w do salonów w promieniu 200 km z autostradą Dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam. Cześć Dobrym pomysłem, będzie jak odwiedzisz kolegów w Tophifi Bydgoszcz, na Gdańskiej To w sumie rzut beretem z Torunia. Mógłbyś przyjrzeć się takim kolumną jak: B&W 603s3 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/bowers-wilkins-603-s3.html lub też Elac Solano FS287.4 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/elac-solano-fs-287-2.html Dwie różne szkoły. W przypadku Elac, masz na górze wstęgę, która może Cię bardzo zaskoczyć! Zadzwoń, pojedź, sprawdź, daj znać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts