DiBatonio Napisano Niedziela o 14:53 Udostępnij Napisano Niedziela o 14:53 8 minut temu, Mikelas76 napisał: Ma dla mnie sens podzial jaki jest na drugim forum, na poczatkujacych, hifi oraz hiend. Wtedy nikt ze sprzetem za 5000 w zwyklym czy malym pokoiku, nie wchodzilby w dyskusje z kims majacym zabawki za 50-100tys. w przygotowanym pokoju. To troche jak rozmowa gluchego ze slepym... O muzyce i kolorach ?😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Niedziela o 14:59 Udostępnij Napisano Niedziela o 14:59 O wzornictwie, rozmiarach i wadze?😁 O uzytych kablach, podstawkach pod kable, platformach pod sprzet i kolumny? O tym w czym sie jego plyty winylowe relaksuja?😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 15:05 Udostępnij Napisano Niedziela o 15:05 (edytowany) 35 minut temu, Rega napisał: Najwięcej złego przynoszą Ci, którzy mając w swoim życiu jeden wzmacniacz i jedne kolumny, udzielają porad wszem i wobec, bo wiedzą wszystko na temat każdego sprzetu. Jest takich kilku. Nawet na TYM forum. Którzy to? bo jednak kilku z nas przewaliło trochę sprzętu, przetestowało, niektórzy z nas zrozumieli jak ważna jest akustyka i odpowiednie ustawienie kolumn. O okablowaniu nie będę pisać, bo na tym forum nie ma sensu. Wczoraj na przykład przekonałem się jak ustawienie kolumn wg UMIKa i pomiaru kasztanią brzmienie, niby jest poprawne, niby jest ok, ale jedno co rzucał się to to, że muzyka, dźwięk, instrumenty wychodziły strickte z samych kolumn poza nie trochę też, ale tylko trochę. Wystarczyło zmienić i pojawiła się lepsza głębia, lepsza scena, szersza, bardziej 3D, w końcu kolumny zniknęły z obrazu muzycznego. No, ale to ustawienie nie było niestety zgodne z tym co pokazał pomiar, podobno bez górek i dołków. Kolejny raz wyszło, że pomiary nie grają, może pomagają w pewnych kwestiach, ale doświadczenie i umiejętność wychodzenia poza pewne ramy wykazały, że można lepiej, znacznie lepiej. Edytowano Niedziela o 15:09 przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Niedziela o 15:50 Udostępnij Napisano Niedziela o 15:50 1 godzinę temu, Mikelas76 napisał: Ma dla mnie sens podzial jaki jest na drugim forum, na poczatkujacych, hifi oraz hiend. I jeszcze tych, którzy stopki mają długości encyklopedii 😉. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano Niedziela o 15:53 Udostępnij Napisano Niedziela o 15:53 3 minuty temu, KrólKiczu napisał: I jeszcze tych, którzy stopki mają długości encyklopedii I sluchajacych w mikropokoikach 🤭 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Niedziela o 15:56 Udostępnij Napisano Niedziela o 15:56 1 minutę temu, Mikelas76 napisał: I sluchajacych w mikropokoikach 🤭 Ale to już pisałeś 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano Niedziela o 16:05 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:05 (edytowany) 6 godzin temu, sonique napisał: Ale… jest jedna jedyna rzecz, która zaprząta mi umysł od bardzo dawna. Nazywa się Klipsch Heresy III. Póki co się opieram. Ale nie ręczę, że pewnego dnia nie pęknę… Jak z fotelem w cenie, to ja bym brał 😉 Edytowano Niedziela o 16:06 przez pairtick 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano Niedziela o 16:13 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:13 15 minut temu, KrólKiczu napisał: Ale to już pisałeś Zeby wiedzieli ci ktorzy tak "majom" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Niedziela o 16:23 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:23 8 minut temu, Mikelas76 napisał: Zeby wiedzieli ci ktorzy tak "majom" A jaka powinna być stosowana wielkość pokoju? Jak powinien być zaadaptowany? Jak powinno dobierać się poszczególne komponenty? I tak jeszcze z czystej ciekawości - u kogo gra lepiej, u Ciebie czy Jacka? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano Niedziela o 16:23 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:23 (edytowany) Dnia 11.12.2024 o 09:30, Grzesiek202 napisał: Ja jednak pozostanę przy stanowisku, że meloman i audiofil nie są swoimi synonimami. Teoretycznie, audiofil to meloman. Wiele lat temu, poruszyliśmy tę kwestię z kolegą gitarzystą klasycznym. I tak; ja słuchając bluesa, rocka czy heavymetalu, melomanem być nie mam prawa wręcz. No to został mi tylko ten audiofil - zwłaszcza, że słucham jazzu. Edytowano Niedziela o 16:24 przez pairtick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 16:25 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:25 @Mikelas76 i @Bogusław 66 Jak się robi encyklopedię w stopce? może i ja zmaieszczę, tylko nie wiem, czy administracja wyrazi zgodę, bo napisze jedno zdanie, a stopka będzie na całą stronę 😆 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano Niedziela o 16:26 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:26 1 minutę temu, pairtick napisał: Teoretycznie, audiofil to meloman. Wiele lat temu, poruszyliśmy tę kwestię z kolegą gitarzystą klasycznym. I tak; ja słuchając bluesa, rocka czy heavymetalu, melomanem być nie mam prawa wręcz. No to został mi tylko ten audiofil - zwłaszcza, że słucham jazzu. Różnica między audiofilem jest taka jak między mechanikiem samochodowym i kierowcą. Zupełnie inne podejście do tematu. Można przyjąć, że kierowca jest mechanikiem samochodowym, ale podział i tak zostaje. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano Niedziela o 16:27 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:27 (edytowany) Dnia 11.12.2024 o 09:55, DiBatonio napisał: sprzętowy onanista 😁😁😁 Czyli "sprzętofil" - takie to określenie wymyślił Rochu na AS. Edytowano Niedziela o 16:28 przez pairtick 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 16:27 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:27 (edytowany) 7 minut temu, KrólKiczu napisał: A jaka powinna być stosowana wielkość pokoju? Myślę, że sensowna powyżej 15m. Ale ważniejsze są proporcje. 7 minut temu, KrólKiczu napisał: Jak powinien być zaadaptowany? U każdego raczej indywidualnie, chociaż podstawy są jedne i te same dla większości pomieszczeń. 7 minut temu, KrólKiczu napisał: Jak powinno dobierać się poszczególne komponenty? Tak, żeby była ta audiofilna synergia, ale tu już trzeba przeprosić się z wyparciem wpływu kabli wszelakich. No i ja wyznaje zasadę łączyć "ogień" z "wodą". 😜 Edytowano Niedziela o 16:31 przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano Niedziela o 16:33 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:33 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: No, ale to ustawienie nie było niestety zgodne z tym co pokazał pomiar, podobno bez górek i dołków. Mnie bawiło jak ustawiałem subwoofer z Umikiem. Jedyne sensownie grające (w sensie dobrego uderzenia i bez dudnienia) było ustawienie fazy suba na 0 które niezależnie od miejsca przebywania suba dawało niemiłosierne podbicie moda na 50Hz i zmniejszenie dołu. Ustawienie na 180 (przeciwfaza ) dało piękny równy dół od 30Hz i zmniejszenie moda ale jednocześnie tak bardzo było słychać granie basu z 2 miejsc i jego zmulenie oraz pogorszenie że nie byłem w stanie tego słuchać (a sub przyzwoity). Oczywiście podbijanie moda kosztem niskiego basu to idiotyzm, więc sub wyleciał tym prędzej czym się pojawił... 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano Niedziela o 16:35 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:35 Dnia 11.12.2024 o 12:24, majkel74 napisał: Co do zasady to nie ma co ukrywać, że nasze hobby robi się trochę niszowe. Wyrośliśmy na radiomagnetofonach, potem „wieżach”, słuchaliśmy płyt A ciut wcześniej było monofoniczne radio, gramofony i szpulowce. I to se nevrati, pane Havranek 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 16:52 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:52 12 minut temu, pairtick napisał: A ciut wcześniej było monofoniczne radio, gramofony i szpulowce. I to se nevrati, pane Havranek 😉 Ooo Panie, ja mam płytę Dave Brubeck Quartet "Time Out" dwupłytową edycję, gdzie jedna płyta jest w mono i da się tego słuchać i to jeszcze jak. Jest więcej takich wydań, warto czasem sobie takie sprawić, cenne doświadczenie w dobrej akustyce tym bardziej 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano Niedziela o 16:56 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:56 Dnia 11.12.2024 o 17:05, KrólKiczu napisał: A czy jest hobby, które skupia osoby kochający dobry obraz? Ten z telewizora bądź ekranu? Czy tam też jest pole do popisu dla złotouchych, którym zmiana bezpiecznika czy wtyczki w kablu, przenosi obraz o kilka klas w górę? Ślepy jesteś?! To moja żona z kuchni widzi 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 16:59 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:59 1 minutę temu, pairtick napisał: Ślepy jesteś?! To moja żona z kuchni widzi 😁 Masz w kuchni TV ? 😂😂😂 Moja kobiałka zazwyczaj widziała z fotela przed telewizorem z kuchni to raczej co innego 😆😆😆 Ale nie bawię się w poprawianie obrazu w TV, (już nie). 🤭 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano Niedziela o 17:00 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:00 29 minut temu, KrólKiczu napisał: tak jeszcze z czystej ciekawości - u kogo gra lepiej, u Ciebie czy Jacka? Ciezko jednoznacznie powiedziec. Nie byłem u niego ze dwa lata. Jak pamietam to mialem wiecej powietrza, bardziej neutralny dzwiek, wiecej dynamiki. Jacek mial lepsza głebie i czarujaca srednice. Jacek lubil zawsze bardziej analogowe granie w barwie. Moj pokoj 24m2 lekko otwarty na korytarz, Jacka chyba 20m2, zamkniety scianami calkowicie. Ja podlogowki 2,5 drozne, on monitory. Ale mamy sporo wspolnego w tym wszystkim. Zadbanie o najdrobniejszy element. BO GRA CAŁOŚĆ. Teraz już wiecie koledzy 😛 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 17:08 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:08 (edytowany) 11 minut temu, Mikelas76 napisał: Nie byłem u niego ze dwa lata. Jak pamietam to mialem wiecej powietrza, bardziej neutralny dzwiek, wiecej dynamiki. Michał, Ty jak byłeś u mnie , to u siebie miałeś zupełnie co innego do tego (te nieszczęsne BMNy) niż masz teraz, a teraz masz sztos , tylko zostaw już tego Umika 🤭 U mnie tylko niektóre wtyki w zasilajacych i bezpieczniki się zmieniły od tamtego czasu, ale sprzęt wciąż ten sam i innego nie będzie. Tak jak @Rafał S napisał, teraz to mogę sobie tylko "klamki" na bardziej złote zmieniać dla zabawy, niczego mi nie trzeba. 😛 Edytowano Niedziela o 17:12 przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Niedziela o 17:11 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:11 3 minuty temu, Mikelas76 napisał: Ciezko jednoznacznie powiedziec. Nie byłem u niego ze dwa lata. Jak pamietam to mialem wiecej powietrza, bardziej neutralny dzwiek, wiecej dynamiki. Jacek mial lepsza głebie i czarujaca srednice. Jacek lubil zawsze bardziej analogowe granie w barwie. Moj pokoj 24m2 lekko otwarty na korytarz, Jacka chyba 20m2, zamkniety scianami calkowicie. Ja podlogowki 2,5 drozne, on monitory. Ale mamy sporo wspolnego w tym wszystkim. Zadbanie o najdrobniejszy element. BO GRA CAŁOŚĆ. Teraz już wiecie koledzy 😛 Rozumiem, że akustyka jak u każdego prawilnego audiofila robiona na ucho? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano Niedziela o 17:14 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:14 (edytowany) Dnia 11.12.2024 o 17:43, MarcKrawczyk napisał: a wielbiciele obrazów na ekranie - filmów mają swoje dyskusyjne kluby filmowe, czyli popularnie zwane DeKaeFy…, tam intelektualne ględzenie o tym co autor miał na myśli nie gorzej niż my o wybrzmiewaniu dźwięków. Nie wiem jak teraz, ale za komuny, DKFy to były filmy niedostępne w normalnych kinach. https://www.filmweb.pl/film/Wiek+XX-1976-3470 Ktoś oglądał? Raptem lekko ponad pięć godzin 🙃 Edytowano Niedziela o 17:15 przez pairtick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano Niedziela o 17:15 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:15 49 minut temu, KrólKiczu napisał: tak jeszcze z czystej ciekawości - u kogo gra lepiej, u Ciebie czy Jacka? Nie wiem czy czasem, najlepiej nie gralby pokoj śp. Radzia @halik Halickiego, gdyby tam wstawić lepszy sprzet. Akustyka robiona przez Bartka Ch. Jego pokoj mial jeden mankament, podbicie na 40hz, ale poza tym KLĘKAJCIE NARODY. Bylem tam moze z 10 razy i wychodzic sie nie chcialo, ech...... 5 minut temu, KrólKiczu napisał: Rozumiem, że akustyka jak u każdego prawilnego audiofila robiona na ucho? Umikiem, Rewem, Uchem prawym i Lewym, konsultowane z tuzami drugiego forum, ba, nawet troche z Bartkiem Ch. Sporo pracy, sporo poprawek, ale jest frajda. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 17:19 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:19 (edytowany) 3 minuty temu, Mikelas76 napisał: Nie wiem czy czasem, najlepiej nie gralby pokoj śp. Radzia @halik Halickiego, gdyby tam wstawić lepszy sprzet. Akustyka robiona przez Bartka Ch. Z tego co wiem, on miał dość ciasno po ubraniu w ustroje mial chy a 16m, Bartek wyciągnął tyle ile się dało w tych konkretnych pieniądzach. Edytowano Niedziela o 17:20 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts