Skocz do zawartości

Pomoc w doborze zestawu

OXO

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Już przez kilka dni walczę z wyborem odpowiedniego zestawu nagłaśniającego i natrafiłem na te forum, gdzie widzę że można tu zasięgnąć pomocy.

Zatem jeśli chodzi o szczegóły z mojej strony, wo szukam początkowego sprzętu do salonu z TV Panasonic OLED 120Hz 4K. Preferowany rozkład salonu <20mkw gdzie będzie sprzęt jest jak poniżej (kwadraciki czerwone - wiszące, pomarańczowy - centralny na półce pod TV, niebieskie - dwa podłogowe, albo dwa "monitory" na półce i ewentulanie (ze wezgledu na budrzet - raczej w przyszłości) jeden/dwa suby na podłodze.

salonrtv.png.381677a1392d2e84c5edf2716b93cb86.png

Ponieważ jest to początkowy zestaw oraz ze względów na rozrabiające dzieciaki (najpewniej zmasakrują głośniki) to budzet na głośniki raczej skromny - ok 2 tys a na amplituner może być wiecej tj do 3tys (domyślam się że rozkład budzetu nie za dobry, ale będzie zamkniety za szybą, więc wieksza szansa że przetrwa dłużej).

Zestaw będzie służył mniej wiecej 50/50 ogladanie filmów i słuchanie muzyki (ja rock, moja żona bardziej pop). W sluchaniu muzyki na codzień mocno podbijam basy, delikatnie środek, a na wysokie raczej jestem "uczulony" i wolę delikatny.

Czytając wpisy innych forumowiczów, to mam już swoje wstępne typy, ale na początek wolę nikogo nimi nie sugerować.

Z góry dziękuję za wypowiedzi.

19 minut temu, OXO napisał:

a na amplituner może być wiecej tj do 3tys (domyślam się że rozkład budzetu nie za dobry, ale będzie zamkniety za szybą, więc wieksza szansa że przetrwa dłużej).

Tylko nie zamykaj amplitunera, bo go ugotujesz i wtedy na pewno nie przetrwa dłużej. Co do reszty, budżet skromny ale da się coś złożyć, jednak subwoofer im szybciej się pojawi tym lepiej. Chcesz zamknąć temat w 5.1 czy przewidujesz w przyszłości upgrade do  np. Dolby Atmos 5.1.2/5.1.4?

Edytowano przez tomek72

Z tym ugotowaniem to dobra uwaga... sprawdze jak wyglada wentylacja w tej półce (niby pod TV, wiec może producent przewidział jakąś).

Przy kanapie raczej zostaną tylko te dwa wiszące głośniki (ich dzieciaki raczej nie zniszczą wiec..) i nawet mogłyby być lepsze (jeśli to ma sens - nad/blisko słucha). Dlatego że tam nie mam za bardzo możliowści żeby dodać kolejne przewody.

Natomiast na ścianie/w kolicy TV jest taka możliwość żeby w przyszłości cos dodać (jeśli to spełni wymagania rozstawiania dla Dolby Atmos).

Patrząc na guidance dla D.Atmos, to ustawienie moich głośników bedzie 3.x.2.

Edytowano przez OXO

3 godziny temu, OXO napisał:

Patrząc na guidance dla D.Atmos, to ustawienie moich głośników bedzie 3.x.2.

Nie do końca - chociaż zdarzają się takie "protezy", ale 3.1.2 przewiduje głośniki nad słuchaczem, Twój układ ze schematu to 5.1 jeżeli zastosujesz więcej subwooferów to 5.x. To, że głośniki surround będą wyżej (nie na wysokości uszu) to jest im bliżej starszej normy 5.1 niż Atmos-a. Kiedyś (przed erą Atmos i DTS-X) Dolby nawet zalecało aby były one (surround) około 90 cm nad głową słuchacza. Obecnie dolna warstwa zalecana jest na wysokości uszu, a górna najlepiej gdy jest w suficie, albo inaczej nad słuchaczem i rozmieszcza się je parami jeżeli 1 para (5.x.2) to umieszcza się je nad głową lub lekko z przodu nad "kolanami", jeżeli 2 pary (5.x.4) wówczas po jednej parze 45° przed i za słuchaczem itd. symetrycznie. Oczywiście na stronie Dolby znajdziesz wiele pośrednich i innych możliwości, ale podstawową (projektowaną) konfiguracją są głośniki "overhead" odpowiednio rozmieszczone nad głową słuchacza - dotyczy to również ich rozstawu L - R.

Jeżeli nie planujesz typowych głośników Atmos trzymaj się zasad 5.1. O Atmos czy konfigurację więcej niż 5 kanałów pytałem pod kątem możliwości amplitunera.

3 godziny temu, OXO napisał:

Z tym ugotowaniem to dobra uwaga... sprawdze jak wyglada wentylacja w tej półce (niby pod TV, wiec może producent przewidział jakąś).

Raczej nie przewidział (raczej myślał o wyglądzie mebla), możesz wywalić tylną ściankę i pomyśleć o cichych wentylatorach zamontowanych w jej miejscu, które będą uruchamiane np. przez trigger z amplitunera.

20 godzin temu, OXO napisał:

Rozumiem, czyli amplituner 5.x wystarczy.

Na chiwle obecna w procmocji widze Denon AVR-X580BT za 1000PLN, albo AVR-X1800H za 1700PLN. Czy X1800 jest wart doplacenia do takiej konfiguracji?

Bezapelacyjnie. X580BT nie posiada nawet funkcji sieciowych oraz platformy HEOS. W dzisiejszych czasach to wręcz nienaturalne żeby Twoje multimedialne centrum rozrywki nie posiadało takich funkcji jak natywna obsługa Spotify czy wygodna obsługa poprzez HEOS`a, który jest w pewnym sensie systemem operacyjnym.

Dziekuje za wypowiedz.

A jesli chodzi o niskie tonie to lepiej bedzie sie sprawdzal X1800H czy moze jednak Yamaja V4A lub V6A?

W temacie glosnikow to zastanawiam sie nad zestawem Quadral 6500 albo moze nawet bardziej Polk na start. Ponieważ bedzie odsluch muzyki, wiec pewnie lepsze beda 2x podlogowki+2x maniejsze tyly (podwieszane w moim przypadku).

Jak zmiesze sie ponizej 2tys PLN (np za X1800), to mysle czy zamiast podstawowych T60 zamienic na XT60. Roznica w cenie spora bo parktycznie 600zl/komplecie (50%). Pytanie czy az taka jest roznica w jakosci. I czy moze jednak cos innego?

Cześć.

Mam Yamahę v6a i jestem zadowolony.Salon 25m2

Dosyć potaniała od zeszłego roku,bo mnie kosztowała prawie 3k.

W kinie jest ok i w stereo nie ma się czego powstydzić,chociaż ja mam osobnego wzmaka do stereo ale przepaści między nimi nie ma.Jednak zaopatrz się w dobry kabel HDMI 4k bo dzwięk po arcu potrafi przerywać z niektórymi tv.

Jeśli chodzi o bas to w trybie pure Direct,z Heco aurora 700 wali basami  jak wściekła.

Denona nie znam,ale jeśli parametrami jest słabszy to bym za bardzo nie oszczędzał,bo to jednak serce systemu.

Edytowano przez Sundin997

Heco Aurora 700 na chwilę obecnę są poza moim zasięgiem cenowym.

No właśnie o porównanie dzwięku najbardziej mi chodzi (gdzie który lepiej/gorzej sobie radzi, jaka ich charakterystyka, z którymi głośnikami będą bardziej pasować, itp). A parametry to wiadomo, ze oba mają różne.

Co teraz widzę będąc w salonie, to że jak postawie podłogowe głośniki, to chyba miejsca w narożniku salonu (obok TV) mi nie wystarczy na sub (mam 50cm między scianą a półką). Wiec raczej albo jedno albo drugie...  Pewnie do muzyki to lepiej podłogowe, a do kina to znów sub... czy moze jest jakis monitor (żeby postawić na półkę) co by godnie zastapił podłogowy w rozsadnej cenie? Bo sub na półkę (nie jestem pewien ale przypuszczam że) to raczej zły pomysł). 

Edytowano przez OXO

21 minut temu, OXO napisał:

No właśnie o porównanie dzwięku najbardziej mi chodzi (gdzie który lepiej/gorzej sobie radzi, jaka ich charakterystyka, z którymi głośnikami będą bardziej pasować, itp). A parametry to wiadomo, ze oba mają różne.

To idź innym tropem.

Wiem że jak ja kupowałem swój zestaw to wiedziałem że połączenie wzmaków Yamahy z Heco było polecane stąd poniekąd mój wybór padł na v6a.

Brzmienia konkretnego modelu wątpie,że ci ktoś opiszę.Więc jeśli interesuje Cię Denon to ogólnie szukaj z jakimi głośnikami zgrywają się denony,bo charakterystyka dźwięku może być podobna.

Oczywiście ja mówie o muzyce,w kinie na tym poziomie nie do wyłapania.

@OXO według Twoich potrzeb 5.1 by wystarczył, sytuacja jednak wygląda tak, że nawet w tych popularnych markach te budżetowe w większości obsługują/wzmacniają 7 kanałów. Moim zdaniem Denon X1800/X2800, Onkyo TX-NR5100/TX-NR6100, Yamaha V6A, Pioneer VSX935. Przy czym Onkyo, Pioneer i Yamaha grają nieco jaśniej (najjaśniej chyba Yamaha) względem Denon-a. Wszystkie różnią się troszkę funkcjonalnością.

Najlepiej gdybyś mógł się umówić w salonie i posłuchać. Gdybyś w salonie kupował cały zestaw jest spora szansa negocjacji ceny.

1 godzinę temu, OXO napisał:

Co teraz widzę będąc w salonie, to że jak postawie podłogowe głośniki, to chyba miejsca w narożniku salonu (obok TV) mi nie wystarczy na sub (mam 50cm między scianą a półką). Wiec raczej albo jedno albo drugie...  Pewnie do muzyki to lepiej podłogowe, a do kina to znów sub... czy moze jest jakis monitor (żeby postawić na półkę) co by godnie zastapił podłogowy w rozsadnej cenie? Bo sub na półkę (nie jestem pewien ale przypuszczam że) to raczej zły pomysł).

Po pierwsze subwoofer nie musi stać z przodu, należy dla niego znaleźć najbardziej optymalne miejsce w pomieszczeniu względem reprodukcji basu, ale wiadomo że każdy patrzy też na estetykę - więc tutaj może wymyślisz jakiś kompromis. Gdybyś szedł w monitory na front to w stereo będziesz musiał "pomóc" im subwooferem, w kinie subwoofer przede wszystkim odtwarza ścieżkę dla niego zaprojektowaną LFE, a jednocześnie uzupełnia pozostałe głośniki. Nawet mając duże fronty w kinie z reguły odcina się je na 80Hz i dół pasma wędruje do subwoofera. No nie jest to prosty i oczywisty wybór, wszystko zależy co dla Ciebie jest akceptowalne, jednak kino bez subwoofera to nie będzie pełne kino.

Dnia 2.01.2025 o 12:28, OXO napisał:

Zestaw będzie służył mniej wiecej 50/50 ogladanie filmów i słuchanie muzyki (ja rock, moja żona bardziej pop). W sluchaniu muzyki na codzień mocno podbijam basy, delikatnie środek, a na wysokie raczej jestem "uczulony" i wolę delikatny.

I teraz pojawia się kwestia "słuchanie" - jeżeli nie stawiasz na "audiofilskie" wrażenia i niuanse, do tego lubisz "podkręcić" bas to może system małych głośników z subem będzie w punkt, oczywiście, duże zestawy też można uzupełnić subem i może być jeszcze "lepiej", bardziej pod Twoje upodobania. No najlepiej posłuchać.

Ja nie jestem zwolennikiem w stereo systemów 2.1, ale to moje być może dziwne przekonanie, związane pewnie z tym, że do obecnej postaci mojego systemu dochodziłem stopniowo, a zaczynałem od stereo kilkadziesiąt lat temu gdy nie było kina domowego, Dolby Digital itp. Stąd pewnie po fascynacji kinem (które dalej mnie fascynuje w oglądaniu filmów) odczułem niedosyt stereo i system zmienił się w "hybrydę" gdzie pojawił się osobny wzmacniacz zintegrowany. Co nie znaczy, że jak w domu wypadnie jakaś imprezka to nie wykorzystam potencjału subwoofera i wielu kanałów przy muzyce do tańców - wtedy musi trochę "łupać"😁, a stereo nie ma znaczenia 🙂

11 minut temu, tomek72 napisał:

Gdybyś szedł w monitory na front to w stereo będziesz musiał "pomóc" im subwooferem

Tak też podpowiada mi intuicja (że monitor nie da mocnego basu). Podłogowe z tego zakresu cenowego pewnie też z nóg by nie zwalały, tzn moc moze by była ale ani mocno by nie schodzil, ani pewnie nie bylby "sprezysty/dynamiczny" (cos jak w moich starych Altusach 300 jak kupilem gdy mialem lat ok 13...

A jakie monitory (producent/model) będą pasowały do w/w ampów i mojego ustawienia? Obawiam się że odsluch w salonie sprzętu niewiele mi da, gdyż u nich na pewno będzie inna akustyka niż w moim domu i na pewno tez ustawienie. Najlepiej to pewnie byłoby wypróbować w domu, ale domyslam się że takie rzeczy to już mało prawdopodobne (żeby odsluchać u siebie właśnie te modele którymi jest się zainteresowanym) z tego przedziału cenowego.

Audiofilem jeszcze nie jestem, jeszcze bo moze jak zaczne sluchac na lepszym sprzecie to zaczne slyszeć różnice :) A tym samym nie rozumię pojęć typu "grają jaśniej" czy tez "cieplej"...

(ale zaraz poszperam na necie zeby się dowiedzieć).

Nie zdążyłem wyedytować tekstu więc dopisze:

Poczytałem na necie słownik pojęć audio i "jasne" ampli na pewno nie bedą w moim stylu, czyli wypada na Denon. Ponieważ X1800 jest w dobrej cenie to już takiego zamawiam, bo zostały ostatnie sztuki...

Edytowano przez OXO

Tak, najlepszą opcją byłoby wypożyczenie sprzętu do domu, ale - chociaż jest taka możliwość (salony to praktykują) to sprzęt w razie zwrotu musi wyglądać jak nieużywany. Ja posłuchałbym w salonie, wybrał wstępnie amplituner i głośniki. Będziesz miał porównanie w głowie z salonu, gdyby coś "nie siadło" będziesz wiedział czy wymienić np. głośniki z A na B czy C, bo będziesz wiedział jak względem siebie brzmiały w salonie. W salonie i tak raczej nie odsłuchasz 5.1 tylko 2.0 lub 2.1 czyli stereo i na tej podstawie będziesz musiał wybrać.

16 minut temu, OXO napisał:

Audiofilem jeszcze nie jestem, jeszcze bo moze jak zaczne sluchac na lepszym sprzecie to zaczne slyszeć różnice :)

oooo, tu jeszcze nie ma sprzętu a już zapowiada się "gonienie króliczka" 😁, z pewnością praktyka - czytaj osłuchanie powoduje że chcemy więcej

16 minut temu, OXO napisał:

A tym samym nie rozumię pojęć typu "grają jaśniej" czy tez "cieplej"...

No to są pojęcia dość subiektywne - bo chociaż wiemy o co chodzi to i tak każdy ma inną wrażliwość i trochę inaczej to odbiera, ale ogólnie jaśniej znaczy że środek i góra pasma są jakby bardziej wyeksponowane, albo inaczej mniej stłumione względem niższego zakresu, cieplej to znaczy mniej sztywno i technicznie bardziej miękko i rozciągliwie - hahaha sam nie wierzę co piszę - przynajmniej tak ja to odczuwam.

O jak @PanKlor napisał krótko i zwięźle. Tak właśnie się dobiera kolumny do wzmacniacza/amplitunera żeby te charaktery wypośrodkować, ale to nie reguła bo ktoś może lubić "totalnie ciemne" brzmienie bądź odwrotnie.

3 minuty temu, OXO napisał:

Poczytałem na necie słownik pojęć audio i "jasne" ampli na pewno nie bedą w moim stylu, czyli wypada na Denon. Ponieważ X1800 jest w dobrej cenie to już takiego zamawiam, bo zostały ostatnie sztuki...

No mnie z Twoich opisów tak wychodziło że Denon będzie dla Ciebie dobrym kierunkiem - ale nie chciałem sugerować, a nie lepiej ponegocjować X2800? w jakimś salonie w zestawie z głośnikami?

1 minutę temu, OXO napisał:

Audiofilem jeszcze nie jestem, jeszcze bo moze jak zaczne sluchac na lepszym sprzecie to zaczne slyszeć różnice

Bierz jak leci i co podejdzie do stereo może jeszcze dorośniesz  najpierw niech dzieci podrosną. 

Nie rozumiem uszczęśliwiania się na siłę.

Z takim ustawieniem, gdzie jeden głośnik jest w kącie pokoju, a drugi ma tyle przestrzeni z boku, to nie jest dobry pomysł w kinie może być. 

Zrób sobie prezent w postaci KD i tyle, może po czasie wyjdzie, że jednak muzyka przeważy i wtedy spróbujesz stereo.

36 minut temu, PanKlor napisał:

Zazwyczaj doradza się zestawy które się uzupełniają czyli np. ciemniejszy/cieplejszy Denon (wiecej dolnych rejestrow) i jasne kolumny lub odwrotnie.

Hm.. zjednej strony ma to jakiś sens ale z drugiej, jeśli przetworniki głośników oraz same membrany nie są w stanie wysterować to na moją logikę i tak choćby ampli nie wiem jak się pocił, to z .... bata nie ukreci. 

Choć brzmi to zbyt pieknie. Ale raczej nie da się przetestować bez otwierania (a otwarty to już nie nowy)... Wiec najlepiej wypożyczyć to tylko juz "rozpakowany" sprzet z wystawy.... muszę sprawdzić czy jakiś salon w mojej okolicy daje taką możliwość. A tymczasem żeby wyznaczyć jakiś kierunek, to wstępnie, majać możliowść wsparcia/opnini/doświadczenia forumowiczów, chyba pierw dobrze zacząć/kupić coś tańszego i wyrobić sobie ternd.

X2800 zajtaniej aktualnie znalazlem za ok 2800PLN, a X1800 jest (jeszcze) za 1670PLN. Z tego co czytałem na forum to nie ma aż tak wielkiej różnicy w graniu, a nie sądzę ze na sprzęcie za ok 5tys  jakis salon zejdzie z ceny o 1tys (+/-0,5)... Jeśli tak to macham do nich, tu obecnych rączką (ja W-w) :D

Edytowano przez OXO

Ponegocjujz firmami na forum s4, q21 itp. pewnie się uda zorganizować odsłuch albo wypożyczenie. Zobacz do kogo masz bliżej i tyle.

A i pamiętaj, że amplituner to tak powiedziałbym 30% charakteru zestawu. Kolumny są moim zdaniem dużo bardziej determinującym komponentem. Za to jak kupisz coś ciemniejszego i tu i tu to możesz narzekać na brak szczegóły, efektu w kinie itp. To dalej bardzo subiektywne ale jakby to powiedzieć coś za coś, szczególnie w niższej półce cenowej.

Edytowano przez PanKlor

Pomieszczenie delikatnie mówiąc nie jest idealne, ale od początku nie ruszałem tej kwestii celowo, żeby od razu nie zniechęcić autora i pogrzebać jego pomysł. Dzisiejsza "moda budowlana" jest jaka jest, a nie każdy ma możliwość i warunki  łatwego w ustawieniu (symetria) pomieszczenia. Może nie zniechęcajmy teraz kolegi bo jak powie "kupię soundbar" to większość z nas odradzi mu i poleci kino, moim zdaniem zresztą słusznie. "Książkowo" to może nie będzie, ale radość i frajdę da.

8 minut temu, OXO napisał:

Czyli mój salon pod nagłośnienie słabo się nadaje (przód w rogu i tył w górze)... Czyli wygląda na to że chyba najbardziej "poprawna" wersja to będzie z głośnikami na półce pod TV oraz sub w kącie? 

chodzi o symetrię lewa strona / prawa strona, być może małe (monitory) fronty sprawdzą się tu lepiej/łatwiej w ustawieniu, subwoofer w kącie też może nie wypaść idealnie - pisałem wcześniej

Edytowano przez tomek72

11 minut temu, OXO napisał:

Czyli mój salon pod nagłośnienie słabo się nadaje (przód w rogu i tył w górze)... Czyli wygląda na to że chyba najbardziej "poprawna" wersja to będzie z głośnikami na półce pod TV oraz sub w kącie? 

Bez przesady. Nie jest idealnie, ale ciągle jest szansa na przyzwoite brzmienie. Wrzuć zdjęcie, to zobaczymy jakie są faktycznie te warunki. 

Już nic nie mówię, zbyt pedantyczny jestem w niektórych kwestiach 😂

Po raz kolejny, wszystko sprowadza się do kompletnie nieudanych aranżacji wnętrza pod wzgledem miejsca do wypoczynku i rekreacji w domu czy mieszkaniu. Niejednego architekta bym po łbie trzepnął za dizajnerskie zupełnie niepraktyczne wydumki. To nie musi być wina właściciela, nie musi się na wszystkim znać.

Kuchnia w salonie, zło naszych czasów. Jeszcze w PRL potrafili jakoś normalnie to robić.

Edytowano przez Butler

Mało który salon jest idealny pod KD. Tutaj i tak nie jest najgorzej patrząc na to co się pojawia. Zjechałbym z tymi surroundami do poziomu odsluchu, może dał jakieś bipole i będzie całkiem fajne kino w salonie. A jak się właścicielowi spodoba to szukać amplitunera z Diraciem albo co tam za parę lat będzie na topie i tyle ile sie da poprawić korekcją.