Skocz do zawartości

Amplituner lepszej klasy czy ampli + końcówka?

TomaszS/N

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim,

W skrócie żeby nie zanudzać posiadam Triangle Borea BR09 + centralny BR01 oraz Secret w zabudowie - obecnie 5.0 a w przyszłości docelowo 5.1. Kupowałem wszystko razem więc oszczędziłem na amplitunerze - wybór padł na Yamahe RXV6A (wiem nie do końca dobre połączenie ale dostałem wszystko w dobrej cenie) , jak pewnie się domyślacie w kinie jest całkiem fajnie ale stereo jest naprawdę przeciętne. Z uwagi na to że minęło trochę czasu i myślę nad doinwestowaniem sprzętu chciałbym zapytać co według Was da lepszy rezultat:

1. Wymiana amplitunera na coś lepszego typu ARCAM AVR5, ANTHEM 540? Ewentualnie inne propozycje?

2. Dokupienie końcówki mocy np ATOLL AM100 do tej Yamahy.

Raczej nie rozważam osobnego wzmacniacza ze streamerem bo to dodatkowe, sprzęty, piloty i pewnie koszt wyższy a chciałbym jakoś pogodzić kino ze stereo.

Dużo słucham muzyki i niestety teraz dźwięk jest dość płaski - coś tam nadrabiamy YPAO i korekcją ale to nie to, brakuje masy, pazura, dynamiki. Wszystkie zakresy są jakby wycofane.

Wiem że najlepiej gdzieś podjechać i posłuchać ale od czegoś trzeba zacząć - dlatego proszę Was o pomoc i opinie w oparciu o własne doświadczenie.

Z góry Wam dziękuje i pozdrawiam!

Tomasz

Cześć.

Triangle Borea BR09 nie znam,ale ma Yamahę v6a z Heco aurora 700.

Mam też osobnego wzmaka Hegel h70 i wiim ultra i przekładam kabelki,mam już patent i zajmuje mi to 20 sekund,ale czasami i tak mi się tyłka ruszyć nie chce xD i odpalam muzę przez v6a music cast tidal ,oczywiście w pure Direct i różnice są,ale nie jest źle.

Zamim kupiłem Hegla to do Yamahy miałem dokupioną końcówke mocy Cambridge audio 651w,która w stereo jakiś rewolucja nie wniosła,ale mam wrażenie że teraz po sprzedaży CA w kinie v6a jest bardziej obciążona bo muszę robić głośniej niż dotychczas.

Moim zdaniem preamp Yamahy bedzie psuć dzwięk końcówki i pomimo większej mocy brzmienie może się nie zmienić.

Ja też  jeszcze wszystko testuje:)

Słyszałeś twoje kolumny że wzmakiem stereo?

Tomasz.

Zawsze moim marzeniem było mieć wszystko All in one.

Stereo i kino w jednym to jest.

Pamiętam jakieś 12 lat temu amplitunery DD/DTS traciły na wartości,nie pamietam dlaczego tak drastycznie(może wchodziło wtedy HD,albo atmos).

Ampli które kosztowały po 10-12 tyś zł można było kupić na allegro za 1,5-2tyś.

To były inne pieniądze,no powiedzmy jakbyś wtedy wydał że 3 tyś.

Sprawiłem sobie takiego Denona za 2k w szampańskim kolorze.

Był piękny ,ważył chyba ze 20 kg.

Kino super...miał dziesiątki wejść/wyjść

ale w stereo chuja to grało.

Normalnie bym powiedział dokup końcówkę tego Atolla bo pasuje pod Triangle.

Ale centralny Traingle z Yamaha no nie.

Moim zdaniem lepiej tu wyjdzie AVR 5 czy Anthm 540. Poprawisz nie tylko fronty ale także centralny. A to w kinie klucz.

15 godzin temu, TomaszS/N napisał:

A czy jakiś producent barwowo będzie bardziej pasował od innego? Właśnie teraz mam ten problem że jasne kolumny i jasna techniczna yamaha.. wszyscy mówią że Denon ciemniejszy i lepszy w takim zestawieniu. A jak określić Anthema czy Arcama? I czy to fakt lepsza propozycja?

Denon będzie ciemniejszy ale nie podniesie klasy brzmienia względem Yamahy. Bedzie to układ lepiej dobrany. Wciąz nie optymalny pod kolumny. Arcam lub anthem.

Co do stylu grania to nie wiem, ale pisali koledzy na tym forum, że anthem będzie cieplejszy, przy czym i tak 'na swoje uszy' najlepiej to brać. Arcama avr5 będziesz miał bez kalibracji (ewent. za dopłatą), w mrx540 kalibracja ARC i przyzwoity mikrofon w zestawie ze statywem. W anthemie niektórych doprowadza do szału wentylator, inni się przyzwyczają. Też spoglądam w kierunku w/w producentów, tyle że przechodząc z Yamahy dużo można stracić w kwestii obsługi/takiej wygody użytkowania na co dzień, dlatego biorę tez pod uwagę model rx-a4a. To takie rozdarcie między wygodą i stabilnością yamahy, a brzmieniem, więc wracając do avr5 i mrx to z opinii na forach chyba mniej fochów strzela arcam, ale tu już więcej mogliby sami użytkownicy napisać, bo w każdym jest jakiś babok.