Skocz do zawartości

Wiim ultra + pre amp

Sundin997

Recommended Posts

Witam.

Posiadam końcówke mocy Cambridge Audio 651w połączoną z Wiim ultra który również reguluje głośność,czyli robi jako pre amp.

Dzwięk (góra)jak dla mnie jest trochę za ostry,ogólnie zastanawiam się czy do tego duetu wniesie coś prawdziwy przedwzmacniacz żeby ocieplić dzwięk,może nawet lampowy?

Nie mam na myśli jakiegoś konkretnego modelu,ale czy kolejny klocek w torze coś da?

Zakladam, ze pre w Wimm jest jedynie tlumikiem sygnalu. Pasywnym lub cyfrowym.

Wzmacniacz dzielony sklada sie z przedwzmacniacza i koncowki mocy, wiec nie masz kompletnego wzmacniacza. Oczywiscie, ze pre uzupelni Ci dźwiek. Inna kwestia pozostaje czy pre z kompletu czy tez jakies inne. Ale to juz Ty nam powiesz po odsluchu.

Czy wszystko na czym można regulować głośność końcówki,można nazwać przedwzmacniaczem?

Jak podłącze końcówkę CA pod zwykłego laptopa przez wyjście słuchawkowe to też gra.

Wiim ma kilka możliwości podłaczenia go do sprzętu USB,toslink,coaxial i zwykłe analogowe.Jak podłacze go analogowym do końcówki to gra jako Dac i pre,a jak wepne go przez to samo wejście do prawdziwego przedwzmacniacza to będzie grał tylko jako dac i przedwzmacniacz przejmnie sygnał i go poprawi?

Ogólnie,to nie szukam porady w stylu zmień  CA na coś innego lub inne głośniki(dlatego ich nie podawałem).

Tylko chciałbym zrozumieć pewne zasady,jak coś działa.Spotkałem się kiedyś z opinią że za dużo klocków w systemie to też nie dobrze,bo sygnał ma dłuższa drogę.

Edytowano przez Sundin997

5 godzin temu, Dedal napisał:

Jeśli wychodzisz ze źródła po analogu , wykorzystujesz jego przetwornik , Jeśli po cyfrze to podajesz sygnał do urządzenia które przetworzy go na analogowy i w takim wypadku wykorzystujesz zewnetrzny przetwornik.

Z tą ilością  w systemie elementów to nie przesadzajmy.

A jak to jest z tymi przedwzmacniaczami?

Sygnał z wiim trafia do końcówki i przez to że wiim jest "słaby" gra to słabo.

Sygnał z wiim trafia do przedwzmacniacza i poźniej do końcówki i teraz załóżmy że gra to dobrze,dlaczego?

Przedwzmacniacz polepsza/ulepsza w jakiś sposób sygnał z wiima?