Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze gramofonu

Recommended Posts

Witam serdecznie

Po namysle postanowilem wynienic swoj gramofon Garrard 125SB na cos lepszego ,niestety nie znam sie w tym temacie ,po wielu  przeczytanych watkow  na roznych forach na temat jaki wybrac gramofon mam teraz metlik w glowie jaki wybrac,budzet do 2 tys ( jak wyjdzie mniej to lepiej) ,bedzie to gralo ze wzmakiem MUSICAL FIDELITY M3Si i kolumnami Monitor Audio Silver RS6 .

I tu prosba do Was o pomoc ,ponizej lista moich typow zaczerpnietych z sieci

Akai AP 006 

Denon DP 790

Pioneer PL 117D 

Pioneer PL 30

JVS QL F6

Lenco L78

Micro Seiki DQ 43   lub  DQ 3

Thorens TD 160

Pozdrawiam serdecznie

Jeżeli uwzględnimy starsze gramofony, to wybór jest ogromny. Z tych, z którymi ostatnio miałem styczność mogę polecić: SABA PSP248 (to samo co wspomniany JVC QL F6), Lenco L75 i L78 (zwłaszcza jeżeli "czujemy" takie klimaty i lubimy coś tam sobie poprawiać, tuningować itp.), Braun PS500, Sony PS515, Sony PS475 itd. 

Micro Seiki też będą bardzo spoko. Tak samo Luxmany, i starsze Thorensy. Wszystko zależy w jakim stanie się trafi gramofon, z jaką wkładką itd.

6 minut temu, Audio Autonomy napisał:

Jeżeli uwzględnimy starsze gramofony, to wybór jest ogromny. Z tych, z którymi ostatnio miałem styczność mogę polecić: SABA PSP248 (to samo co wspomniany JVC QL F6), Lenco L75 i L78 (zwłaszcza jeżeli "czujemy" takie klimaty i lubimy coś tam sobie poprawiać, tuningować itp.), Braun PS500, Sony PS515, Sony PS475 itd. 

Micro Seiki też będą bardzo spoko. Tak samo Luxmany, i starsze Thorensy. Wszystko zależy w jakim stanie się trafi gramofon, z jaką wkładką itd.

Dzięki, tuningować raczej nie będę, jedynie co to ewentualnie zabawa z wkładką, tak na marginesie śledziłem Twoje poczynania z tym Lenko, kawał dobrej roboty, chyba każdy z tych gramofonow będzie lepszy od mojego Garrarda 125b,szukam czegoś na lata, trwałego i dobrego. 

https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-pioneer-pl-112d-vintge-po-pelnym-serwisie-CID99-ID12BPgg.html

Taki przyklad ,bardzo mi sie podoba ,czy wart jest zeby go kupic?

Oczywiscie poszukam cos blizej mnie,zebym mogl ososbiscie go odebrac

2 minuty temu, Audio Autonomy napisał:

Dzięki :)

Ten Pioneer z OLX jest ok, ale myślę, że można coś lepszego znaleźć w tym budżecie. Ja jakoś nie cenię tego modelu wysoko.

Micro seici tez sa w cenie ,cos w budzecie

https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-micro-seiki-CID99-ID12WATI.html

Patrzylem na tego Brauna,kawal graniaka,piekny

a jesli chodzi o Thorensa to do jakiego modelu szukac

https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-sansui-sr-212-CID99-ID12o9y0.html

Ten akurat jest w moim miescie,wart uwagi?

Witam, proponuję uzbroić się w cierpliwość, dozbierać jeszcze trochę funduszy i celować w Technicsa Sl 1500c. Też miałem taki dylemat trzy lata temu. Rozważałem sprzęt z epoki albo coś z Audiotechniki, a skończyło się na tym, że w końcu Technics zagościł u mnie i z perspektywy czasu nie żałuję tej decyzji. Analog swój urok ma i radochy daje sporo. 

Ps. Jak się trochę potargujesz w salonie to cena będzie z trójką z przodu. Powodzenia.

Edytowano przez brzoza007

21 godzin temu, Pacman napisał:

Jest ok, ale to bardzo podstawowy model. Wiem, że budżet ma swoje ograniczenie, ale myślę, że da się znaleźć coś lepszego. 

Może na przykład S600:

https://www.winyl.net/viewtopic.php?f=59&t=22261

21 godzin temu, Pacman napisał:

a jesli chodzi o Thorensa to do jakiego modelu szukac

Patrzyłbym na to jako całość - z jaką wkładką jest sprzedawany gramofon. Można zerkać np. na TD320, TD160, TD166, czy np. TD150. Generalnie patrzyłbym na te starsze sprzęty i raczej omijał nowsze wynalazki pokroju TD204 czy TD170.

Dziękuję panowie, no to już jakiś obraz się robi,, zerknę na tego telefunkena, choć faktycznie wybór jest bardzo duży, trzeba mieć niezła wiedzę na ten temat, generalnie zależy mi na dobrym sprzęcie, fajnie gdyby jeszcze świetnie wyglądal, co do wkladki to zawsze lepiej ja wymienic niż cały gramofon 😀

Noo ten S600 naprawdę ślicznie wygląda, powinien się żonie spodobac a to już 90% sukcesu że nie będzie marudzić na następną moja zabawkę 😀

Myślę, że telefunkens600/500 to dobre gramofony z ramieniem Ortofona, podobnie jest z Thorensami 320, tu jednak szukałbym z ramieniem tp90 a obecnie na takie nie trafiłem, jeśli dobrze poszukasz i uzbroisz się w cierpliwość to na pewno coś trafisz. A na koniec trochę zamieszam, jako entuzjasta starszych gramofonów na początek brałbym także pod uwagę również Regę od P2 w górę. Wszystkie z wymienionych gramofonów grały u mnie i mogę je polecić (Regę miałem co prawda z pierwszej produkcji ale z tego co pamiętam to także  z ramieniem RB 220).

5 minut temu, tomek4446 napisał:

Ramię Ortofona AS212, talerz z odlewni Mercedesa wyważany nabijanymi ciężarkami , pływające zawieszenie, stroboskop , czego chcieć więcej.

IMG_0483.JPG

IMG_0484.JPG

A to mój zabytek

20250119_152422.jpg

20250119_152350.jpg

20250119_152327.jpg

1 godzinę temu, Rega napisał:

U mnie sprawdziła się też Rega P3. Z ramieniem R200 i wkładką National Panasonic. Obecnie jako gramofon zapasowy z racji uzywania Thorensa TD 320 z ramieniem SME 3009. 

IMG_20220407_192625.jpg

IMG_20220407_192638.jpg

IMG_20220407_192529.jpg

Chyba bym wybrał z tych dwojga Thorensa

1 godzinę temu, Chilli napisał:

Myślę, że telefunkens600/500 to dobre gramofony z ramieniem Ortofona, podobnie jest z Thorensami 320, tu jednak szukałbym z ramieniem tp90 a obecnie na takie nie trafiłem, jeśli dobrze poszukasz i uzbroisz się w cierpliwość to na pewno coś trafisz. A na koniec trochę zamieszam, jako entuzjasta starszych gramofonów na początek brałbym także pod uwagę również Regę od P2 w górę. Wszystkie z wymienionych gramofonów grały u mnie i mogę je polecić (Regę miałem co prawda z pierwszej produkcji ale z tego co pamiętam to także  z ramieniem RB 220).

Poszperałem trochę w sieci i faktycznie z tym ramieniem ciężko coś znalezc

Jest w bardzo dobrym stanie i dostał nową oryginalna igłę

7 minut temu, Pacman napisał:

tomek4446 ta yamaha co to za model,śliczna jest

To YP-701. Trudny gramofon do rewitalizacji , dwa pływające zawieszenia. Rewelacyjna konstrukcja , świetne ramię. 

A to że trudny to najlepiej wie @Audio Autonomy

Plinta i konserwacja to dzieło Grześka. Nie ułatwiłem mu zadania , bo kupiłem naturalny fornir polski czarny dąb bagienny. To fornir z drewna mającego od 400 do 4000 lat. Trochę się kruszył :) 

A tak powstawał :

gramofon 1aa.jpg

gramofon 1.jpg

gramofon 5.jpg

IMG_1317.JPG