Pacman Napisano Niedziela o 15:32 Udostępnij Napisano Niedziela o 15:32 Witam serdecznie Po namysle postanowilem wynienic swoj gramofon Garrard 125SB na cos lepszego ,niestety nie znam sie w tym temacie ,po wielu przeczytanych watkow na roznych forach na temat jaki wybrac gramofon mam teraz metlik w glowie jaki wybrac,budzet do 2 tys ( jak wyjdzie mniej to lepiej) ,bedzie to gralo ze wzmakiem MUSICAL FIDELITY M3Si i kolumnami Monitor Audio Silver RS6 . I tu prosba do Was o pomoc ,ponizej lista moich typow zaczerpnietych z sieci Akai AP 006 Denon DP 790 Pioneer PL 117D Pioneer PL 30 JVS QL F6 Lenco L78 Micro Seiki DQ 43 lub DQ 3 Thorens TD 160 Pozdrawiam serdecznie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Poniedziałek o 09:58 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:58 Cześć Gdybys chciał się decydować jednak na nówkę z gwarancją, to warto zainteresować Regą Planar 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano Poniedziałek o 11:20 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:20 W tej cenie podstawa gramofonu czyli wkładka będzie z tej samej niskiej półki cenowej i tym samym jakości. Co do samej mechaniki gramofonu to zastanowiłbym się nad czymś sprzed lat, gdy o jakości nie decydowali księgowi. Trzeba tylko wybrać gramofon zadbany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacman Napisano Poniedziałek o 11:56 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:56 No właśnie , wybrac, tylko który, może oprócz tych które podałem znajd,zie się jeszcze coś godnego uwagi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano Poniedziałek o 14:51 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:51 Jeżeli uwzględnimy starsze gramofony, to wybór jest ogromny. Z tych, z którymi ostatnio miałem styczność mogę polecić: SABA PSP248 (to samo co wspomniany JVC QL F6), Lenco L75 i L78 (zwłaszcza jeżeli "czujemy" takie klimaty i lubimy coś tam sobie poprawiać, tuningować itp.), Braun PS500, Sony PS515, Sony PS475 itd. Micro Seiki też będą bardzo spoko. Tak samo Luxmany, i starsze Thorensy. Wszystko zależy w jakim stanie się trafi gramofon, z jaką wkładką itd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacman Napisano Poniedziałek o 15:05 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:05 6 minut temu, Audio Autonomy napisał: Jeżeli uwzględnimy starsze gramofony, to wybór jest ogromny. Z tych, z którymi ostatnio miałem styczność mogę polecić: SABA PSP248 (to samo co wspomniany JVC QL F6), Lenco L75 i L78 (zwłaszcza jeżeli "czujemy" takie klimaty i lubimy coś tam sobie poprawiać, tuningować itp.), Braun PS500, Sony PS515, Sony PS475 itd. Micro Seiki też będą bardzo spoko. Tak samo Luxmany, i starsze Thorensy. Wszystko zależy w jakim stanie się trafi gramofon, z jaką wkładką itd. Dzięki, tuningować raczej nie będę, jedynie co to ewentualnie zabawa z wkładką, tak na marginesie śledziłem Twoje poczynania z tym Lenko, kawał dobrej roboty, chyba każdy z tych gramofonow będzie lepszy od mojego Garrarda 125b,szukam czegoś na lata, trwałego i dobrego. https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-pioneer-pl-112d-vintge-po-pelnym-serwisie-CID99-ID12BPgg.html Taki przyklad ,bardzo mi sie podoba ,czy wart jest zeby go kupic? Oczywiscie poszukam cos blizej mnie,zebym mogl ososbiscie go odebrac Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano Poniedziałek o 15:40 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:40 34 minuty temu, Pacman napisał: śledziłem Twoje poczynania z tym Lenko, kawał dobrej roboty, Dzięki Ten Pioneer z OLX jest ok, ale myślę, że można coś lepszego znaleźć w tym budżecie. Ja jakoś nie cenię tego modelu wysoko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacman Napisano Poniedziałek o 15:49 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:49 2 minuty temu, Audio Autonomy napisał: Dzięki Ten Pioneer z OLX jest ok, ale myślę, że można coś lepszego znaleźć w tym budżecie. Ja jakoś nie cenię tego modelu wysoko. Micro seici tez sa w cenie ,cos w budzecie https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-micro-seiki-CID99-ID12WATI.html Patrzylem na tego Brauna,kawal graniaka,piekny a jesli chodzi o Thorensa to do jakiego modelu szukac https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-sansui-sr-212-CID99-ID12o9y0.html Ten akurat jest w moim miescie,wart uwagi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brzoza007 Napisano wczoraj o 02:16 Udostępnij Napisano wczoraj o 02:16 (edytowany) Witam, proponuję uzbroić się w cierpliwość, dozbierać jeszcze trochę funduszy i celować w Technicsa Sl 1500c. Też miałem taki dylemat trzy lata temu. Rozważałem sprzęt z epoki albo coś z Audiotechniki, a skończyło się na tym, że w końcu Technics zagościł u mnie i z perspektywy czasu nie żałuję tej decyzji. Analog swój urok ma i radochy daje sporo. Ps. Jak się trochę potargujesz w salonie to cena będzie z trójką z przodu. Powodzenia. Edytowano wczoraj o 02:23 przez brzoza007 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 21 godzin temu, Pacman napisał: https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-sansui-sr-212-CID99-ID12o9y0.html Ten akurat jest w moim miescie,wart uwagi? Jest ok, ale to bardzo podstawowy model. Wiem, że budżet ma swoje ograniczenie, ale myślę, że da się znaleźć coś lepszego. Może na przykład S600: https://www.winyl.net/viewtopic.php?f=59&t=22261 21 godzin temu, Pacman napisał: a jesli chodzi o Thorensa to do jakiego modelu szukac Patrzyłbym na to jako całość - z jaką wkładką jest sprzedawany gramofon. Można zerkać np. na TD320, TD160, TD166, czy np. TD150. Generalnie patrzyłbym na te starsze sprzęty i raczej omijał nowsze wynalazki pokroju TD204 czy TD170. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 34 minuty temu, Audio Autonomy napisał: Może na przykład S600: Miałem S500 czyli to samo tylko srebrne. Śmiało mogę polecić , świetne ramię , talerz . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacman Napisano 13 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 13 godzin temu Dziękuję panowie, no to już jakiś obraz się robi,, zerknę na tego telefunkena, choć faktycznie wybór jest bardzo duży, trzeba mieć niezła wiedzę na ten temat, generalnie zależy mi na dobrym sprzęcie, fajnie gdyby jeszcze świetnie wyglądal, co do wkladki to zawsze lepiej ja wymienic niż cały gramofon 😀 Noo ten S600 naprawdę ślicznie wygląda, powinien się żonie spodobac a to już 90% sukcesu że nie będzie marudzić na następną moja zabawkę 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Myślę, że telefunkens600/500 to dobre gramofony z ramieniem Ortofona, podobnie jest z Thorensami 320, tu jednak szukałbym z ramieniem tp90 a obecnie na takie nie trafiłem, jeśli dobrze poszukasz i uzbroisz się w cierpliwość to na pewno coś trafisz. A na koniec trochę zamieszam, jako entuzjasta starszych gramofonów na początek brałbym także pod uwagę również Regę od P2 w górę. Wszystkie z wymienionych gramofonów grały u mnie i mogę je polecić (Regę miałem co prawda z pierwszej produkcji ale z tego co pamiętam to także z ramieniem RB 220). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowany) U mnie sprawdziła się też Rega P3. Z ramieniem R200 i wkładką National Panasonic. Obecnie jako gramofon zapasowy z racji uzywania Thorensa TD 320 z ramieniem SME 3009. Edytowano 9 godzin temu przez Rega 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacman Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu Oczywiście parcia nie mam, stoją u mnie dwa gramofony więc jest na czym grać, ale ten trzeci to musi być coś co pozostanie na dłużej😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacman Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu 5 godzin temu, tomek4446 napisał: Miałem S500 czyli to samo tylko srebrne. Śmiało mogę polecić , świetne ramię , talerz . No to już dwie osoby polecają to samo,czyli coś jest na rzeczy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 14 minut temu, Pacman napisał: No to już dwie osoby polecają to samo,czyli coś jest na rzeczy Ramię Ortofona AS212, talerz z odlewni Mercedesa wyważany nabijanymi ciężarkami , pływające zawieszenie, stroboskop , czego chcieć więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacman Napisano 7 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 7 godzin temu 5 minut temu, tomek4446 napisał: Ramię Ortofona AS212, talerz z odlewni Mercedesa wyważany nabijanymi ciężarkami , pływające zawieszenie, stroboskop , czego chcieć więcej. A to mój zabytek 1 godzinę temu, Rega napisał: U mnie sprawdziła się też Rega P3. Z ramieniem R200 i wkładką National Panasonic. Obecnie jako gramofon zapasowy z racji uzywania Thorensa TD 320 z ramieniem SME 3009. Chyba bym wybrał z tych dwojga Thorensa 1 godzinę temu, Chilli napisał: Myślę, że telefunkens600/500 to dobre gramofony z ramieniem Ortofona, podobnie jest z Thorensami 320, tu jednak szukałbym z ramieniem tp90 a obecnie na takie nie trafiłem, jeśli dobrze poszukasz i uzbroisz się w cierpliwość to na pewno coś trafisz. A na koniec trochę zamieszam, jako entuzjasta starszych gramofonów na początek brałbym także pod uwagę również Regę od P2 w górę. Wszystkie z wymienionych gramofonów grały u mnie i mogę je polecić (Regę miałem co prawda z pierwszej produkcji ale z tego co pamiętam to także z ramieniem RB 220). Poszperałem trochę w sieci i faktycznie z tym ramieniem ciężko coś znalezc Jest w bardzo dobrym stanie i dostał nową oryginalna igłę 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu @Pacman piękny. A może ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacman Napisano 7 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 7 godzin temu tomek4446 ta yamaha co to za model,śliczna jest Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowany) 22 minuty temu, Pacman napisał: Chyba bym wybrał z tych dwojga Thorensa No i właśnie Thorens jest u mnie nr 1. Z czystym sumieniem mogę zasugerować. Edytowano 7 godzin temu przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacman Napisano 7 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 7 godzin temu 1 minutę temu, Rega napisał: No i właśnie Thorens jest u mnie nr 1. Z czystym sumieniem mogę zasugerować. Dziękuję, zapisany Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu @PacmanTylko weź pod uwagę, że to wersja z ramieniem SME 3009. W dodatku po upgrade. Samo ramię podwaja cenę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacman Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu 5 minut temu, Rega napisał: @PacmanTylko weź pod uwagę, że to wersja z ramieniem SME 3009. W dodatku po upgrade. Samo ramię podwaja cenę. Pomału dociera do mnie ze to będzie ciężki orzech do zgryzienia,niestety posiadam za mała wiedzę w tym temacie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 7 minut temu, Pacman napisał: tomek4446 ta yamaha co to za model,śliczna jest To YP-701. Trudny gramofon do rewitalizacji , dwa pływające zawieszenia. Rewelacyjna konstrukcja , świetne ramię. A to że trudny to najlepiej wie @Audio Autonomy Plinta i konserwacja to dzieło Grześka. Nie ułatwiłem mu zadania , bo kupiłem naturalny fornir polski czarny dąb bagienny. To fornir z drewna mającego od 400 do 4000 lat. Trochę się kruszył A tak powstawał : Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts