MariuszZ Napisano Wtorek o 10:52 Udostępnij Napisano Wtorek o 10:52 Z użyciem tej aplikacji można w miarę dokładnie pomierzyć mody. Wystarczy apka Frequency Generator. W Spectroidzie zmienić zakres f do ok. 300Hz, włączyć loop, połączyć sprzęt i tel np. BT i zdjąć charakterystykę dBSPL Spectroidem. Patrzymy na czerwony 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano Wtorek o 10:52 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 10:52 (edytowany) Też o tym pomyślałem i siedziałem w jednym miejscu. Szkoda czasu na rozkminę to tylko mikrofonik telefonu jaką on może mieć czułość. Kiedyś zapewne zaopatrzę się w coś bardziej adekwatnego. Swoją drogą jestem ciekaw jaki wpływ mają rozsunięte i zasłonięte zasłony. Edytowano Wtorek o 10:53 przez rajdek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano Wtorek o 10:57 Udostępnij Napisano Wtorek o 10:57 Kiedyś sprawdzałem z Umikiem i REW porównując pomiary telefonem. Do tych 300Hz pomiary się w miarę pokrywają. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Wtorek o 11:09 Udostępnij Napisano Wtorek o 11:09 (edytowany) Ponoć mikrofony w iPhonach są bardziej wiarygodne (powtarzalne?). Jeden program do korekcji przewidywał pomiary telefonem, ale tylko iPhonem. Edytowano Wtorek o 11:10 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano Wtorek o 12:31 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 12:31 Skalibrowany mikrofon pomiarowy USB-C Może miał ktoś doczynienia z takim wynalazkiem ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Wtorek o 13:26 Udostępnij Napisano Wtorek o 13:26 Ile kosztuje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolkos Napisano Wtorek o 13:33 Udostępnij Napisano Wtorek o 13:33 https://blackdotaudio.eu/dayton-audio-imm-6c-skalibrowany-mikrofon-pomiarowy-usb-c-dla-apple-android,236,3146095.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Wtorek o 13:33 Udostępnij Napisano Wtorek o 13:33 1 godzinę temu, rajdek napisał: Skalibrowany mikrofon pomiarowy USB-C Może miał ktoś doczynienia z takim wynalazkiem ? A to nie jest czasem to? https://blackdotaudio.eu/dayton-audio-imm-6c-skalibrowany-mikrofon-pomiarowy-usb-c-dla-apple-android,97,3146095.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano Wtorek o 13:34 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 13:34 (edytowany) Cena musi być wyznacznikiem jakości ? https://blackdotaudio.eu/dayton-audio-imm-6c-skalibrowany-mikrofon-pomiarowy-usb-c-dla-apple-android,236,3146095.html?srsltid=AfmBOooqMa_Hj5chPB2PEmLdD8S3Cw6_33k6D5n4RRsVhZJREhIumEfT Edytowano Wtorek o 13:37 przez rajdek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Wtorek o 13:41 Udostępnij Napisano Wtorek o 13:41 (edytowany) 11 minut temu, rajdek napisał: Cena musi być wyznacznikiem jakości ? Też. Mam IMM-6, namówił mnie kiedyś tutejszy forumowy "guru"(nie pisze już tutaj), teraz mikrofon leży na półce. Czasem przy słuchawkach wykorzystywałem, ale żeby z sensem z niego skorzystać i tak jest potrzebna dedykowana apka i trzeba pobrać plik kalibracyjny i "zassać" do apki. W iPhone czy iPad na iOS jest dostępna, niestety żeby coś z tym zrobić trzeba za na zapłacić (niemało). Nie podniecałbym się zbytnio tym patykiem. P.S. Tutaj masz wszystko napisane , co jest potrzebne. https://www.daytonaudio.com/product/1974/imm-6c-idevice-usb-c-calibrated-microphone Edytowano Wtorek o 13:46 przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano Wtorek o 13:47 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 13:47 (edytowany) Pomijając cenę apki to ten patyk działa poprawnie, czy w błoto ? Edytowano Wtorek o 13:47 przez rajdek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Wtorek o 13:53 Udostępnij Napisano Wtorek o 13:53 1 minutę temu, rajdek napisał: Pomijając cenę apki to ten patyk działa poprawnie, czy w błoto ? To jest pytanie do Bartka Chojnackiego, ostatnio pisaliśmy też o amatorskim UMIKu, zatem nie liczyłbym na pochlebną opinię tego patyka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano Wtorek o 13:59 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 13:59 (edytowany) Bartek w pewnym filmiku polecał umika jako przyzwoite urządzenie do amatorskich pomiarów, chodź ostatnio rzeczywiście stwierdził że z środku to tani badziew. I bądź tu mądry. A i cena umika powędrowała mocno w górę. Edytowano Wtorek o 14:00 przez rajdek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Wtorek o 14:03 Udostępnij Napisano Wtorek o 14:03 (edytowany) 29 minut temu, rajdek napisał: Cena musi być wyznacznikiem jakości ? Dayton Audio to znana firma. Nie wiem, czy nie robi też UMIKA. Na pewno ma w ofercie jego bliskiego kuzyna (chyba zresztą podobnego konstrukcyjnie do tego iMM-6C). https://blackdotaudio.eu/dayton-audio-emm-6---mikrofon-pomiarowy-xlr,236,9969.html Edytowano Wtorek o 14:03 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Wtorek o 14:04 Udostępnij Napisano Wtorek o 14:04 3 minuty temu, rajdek napisał: Bartek w pewnym filmiku polecał umika jako przyzwoite urządzenie do amatorskich pomiarów, chodź ostatnio rzeczywiście stwierdził że z środku to tani badziew. I bądź tu mądry. A i cena umika powędrowała mocno w górę. Zatem sam sobie odpowiedziałeś, tu może być jeszcze większy badziew. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano Wtorek o 14:16 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 14:16 8 minut temu, DiBatonio napisał: tu może być jeszcze większy badziew. A może kapsuła pomiarowa podobnej jakości, a cena dużo niższa. Sugerowana przez producenta apka kosztuje 38zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano Wtorek o 14:41 Udostępnij Napisano Wtorek o 14:41 @DiBatonio nie orientujesz się ile teraz kosztuje profesjonalny pomiar i opracowanie akustyki bez wyposażenia w ustroje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Wtorek o 14:50 Udostępnij Napisano Wtorek o 14:50 3 minuty temu, Wing0 napisał: @DiBatonio nie orientujesz się ile teraz kosztuje profesjonalny pomiar i opracowanie akustyki bez wyposażenia w ustroje? Obecnych cen nie znam. Ale myślę, że cena pomiaru, pewno zależy jeszcze jakiego itp. będzie dla większości pomieszczeń podobna lub taka sama (pewno kilka tys.) A już sama adaptacja to sprawa indywidualna dla danego pomieszczenia i jego akustyki, więc tutaj może być u każdego inaczej i jest to raczej od kilku do dziesiątek tys. Jest kilka firm w Polsce, musiałbyś podzwonić i zapytać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano Wtorek o 16:24 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 16:24 (edytowany) https://audioxpress.com/article/fresh-from-the-bench-dayton-audio-imm-6c-usb-c-calibrated-test-microphone Ciekawy artykuł o Dayton Audio iMM-6C USB-C. 5 godzin temu, MariuszZ napisał: Kiedyś sprawdzałem z Umikiem i REW porównując pomiary telefonem. Do tych 300Hz pomiary się w miarę pokrywają. W tym teście do 250Hz niemal identyczne. 5 godzin temu, Kraft napisał: Ponoć mikrofony w iPhonach są bardziej wiarygodne iMM-6C vs iPhone 15 Edytowano Wtorek o 16:36 przez rajdek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolkos Napisano Wtorek o 16:31 Udostępnij Napisano Wtorek o 16:31 1 godzinę temu, Wing0 napisał: @DiBatonio nie orientujesz się ile teraz kosztuje profesjonalny pomiar i opracowanie akustyki bez wyposażenia w ustroje? Tak się składa, że niedawno zadawałem pytanie w tej materii dwóm firmom zajmującym się tym profesjonalnie. Ceny są mocno zróżnicowane. Sam pomiar to koszt 800 PLN w jednej z firm( nie pamiętam ile za dojazd, ale do przełknięcia- 200 km ode mnie), w drugiej firmie koszt pomiaru to 2900 PLN + koszt dojazdu 2000 PLN ( ponad 500 km w jedną stronę). Fajne jest to, że w obu przypadkach robiący pomiar , mają "na pace" sporo ustroi, przez co są w stanie udowodnić, że one działają i w jaki sposób działają. Nie kojarzę tego na 100%, ale Bartek Chojnacki coś wspominał o pomiarze za 3000 PLN z dojazdem? głowy za to nie dam 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Wtorek o 16:52 Udostępnij Napisano Wtorek o 16:52 Mirek Andrejuk/Acoustic Lab/Białystok. Wszędzie dojedzie, nawet poza obszarem Polski. Ogromne doświadczenie, renoma, życzliwość i co więcej trzeba. Kilka razy pomógł mi tylko przez maila. Tylko z ciekawości warto zajrzeć na jego realizacje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts