Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Z użyciem tej aplikacji można w miarę dokładnie pomierzyć mody. 

Wystarczy apka Frequency Generator. 

W Spectroidzie zmienić zakres f do ok. 300Hz, włączyć loop, połączyć sprzęt i tel np. BT i zdjąć charakterystykę dBSPL Spectroidem. Patrzymy na czerwony 😉

Napisano (edytowany)

Też o tym pomyślałem i siedziałem w jednym miejscu. Szkoda czasu na rozkminę to tylko mikrofonik telefonu jaką on może mieć czułość. Kiedyś zapewne zaopatrzę się w coś bardziej adekwatnego.

Swoją drogą jestem ciekaw jaki wpływ mają rozsunięte i zasłonięte zasłony.

Edytowano przez rajdek
Napisano (edytowany)

Ponoć mikrofony w iPhonach są bardziej wiarygodne (powtarzalne?). Jeden program do korekcji przewidywał pomiary telefonem, ale tylko iPhonem.

Edytowano przez Kraft
Napisano (edytowany)
11 minut temu, rajdek napisał:

Cena musi być wyznacznikiem jakości ?

Też.

Mam IMM-6, namówił mnie kiedyś tutejszy forumowy "guru"(nie pisze już tutaj), teraz mikrofon leży na półce. 

Czasem przy słuchawkach wykorzystywałem, ale żeby z sensem z niego skorzystać i tak jest potrzebna dedykowana apka i trzeba pobrać plik kalibracyjny i "zassać" do apki.

W iPhone czy iPad na iOS jest dostępna, niestety żeby coś z tym zrobić trzeba za na zapłacić (niemało).

Nie podniecałbym się zbytnio tym patykiem.

P.S.

Tutaj masz wszystko napisane , co jest potrzebne.

https://www.daytonaudio.com/product/1974/imm-6c-idevice-usb-c-calibrated-microphone

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
1 minutę temu, rajdek napisał:

Pomijając cenę apki to ten patyk działa poprawnie, czy w błoto ?

To jest pytanie do Bartka Chojnackiego, ostatnio pisaliśmy też o amatorskim UMIKu, zatem nie liczyłbym na pochlebną opinię tego patyka.

Napisano (edytowany)

Bartek w pewnym filmiku polecał umika jako przyzwoite urządzenie do amatorskich pomiarów, chodź ostatnio rzeczywiście stwierdził że z środku to tani badziew. I bądź tu mądry.

A i cena umika powędrowała mocno w górę.

Edytowano przez rajdek
Napisano
3 minuty temu, rajdek napisał:

Bartek w pewnym filmiku polecał umika jako przyzwoite urządzenie do amatorskich pomiarów, chodź ostatnio rzeczywiście stwierdził że z środku to tani badziew. I bądź tu mądry.

A i cena umika powędrowała mocno w górę.

Zatem sam sobie odpowiedziałeś,  tu może być jeszcze większy badziew.

Napisano
8 minut temu, DiBatonio napisał:

tu może być jeszcze większy badziew.

A może kapsuła pomiarowa podobnej jakości, a cena dużo niższa.

Sugerowana przez producenta apka kosztuje 38zł.

Napisano
3 minuty temu, Wing0 napisał:

@DiBatonio nie orientujesz się ile teraz kosztuje profesjonalny pomiar i opracowanie akustyki bez wyposażenia w ustroje? 

Obecnych cen nie znam.

Ale myślę, że cena pomiaru, pewno zależy jeszcze jakiego itp. będzie dla większości pomieszczeń podobna lub taka sama (pewno kilka tys.)

A już sama adaptacja to sprawa indywidualna dla danego pomieszczenia i jego akustyki, więc tutaj może być u każdego inaczej i jest to raczej od  kilku do dziesiątek tys. 

Jest  kilka firm w Polsce, musiałbyś podzwonić i zapytać. 

Napisano (edytowany)

https://audioxpress.com/article/fresh-from-the-bench-dayton-audio-imm-6c-usb-c-calibrated-test-microphone

Ciekawy artykuł o Dayton Audio iMM-6C USB-C.

5 godzin temu, MariuszZ napisał:

Kiedyś sprawdzałem z Umikiem i REW porównując pomiary telefonem. Do tych 300Hz pomiary się w miarę pokrywają.

W tym teście do 250Hz niemal identyczne.

5 godzin temu, Kraft napisał:

Ponoć mikrofony w iPhonach są bardziej wiarygodne

20240930073522_FigureA-Dayton-imm-6c-microphone.jpg.73c919cbd86904b95aadbda1ba406454.jpg

iMM-6C vs iPhone 15

Edytowano przez rajdek
Napisano
1 godzinę temu, Wing0 napisał:

@DiBatonio nie orientujesz się ile teraz kosztuje profesjonalny pomiar i opracowanie akustyki bez wyposażenia w ustroje? 

Tak się składa, że niedawno zadawałem pytanie w tej materii dwóm firmom zajmującym się tym profesjonalnie. Ceny są mocno zróżnicowane. Sam pomiar to koszt 800 PLN w jednej z firm( nie pamiętam ile za dojazd, ale do przełknięcia- 200 km ode mnie), w drugiej firmie koszt pomiaru to 2900 PLN + koszt dojazdu 2000 PLN ( ponad 500 km w jedną stronę).

Fajne jest to, że w obu przypadkach robiący pomiar , mają "na pace" sporo ustroi, przez co są w stanie udowodnić, że one działają i w jaki sposób działają.

Nie kojarzę tego na 100%, ale Bartek Chojnacki coś wspominał o pomiarze za 3000 PLN z dojazdem? głowy za to nie dam

Napisano

Mirek Andrejuk/Acoustic Lab/Białystok. Wszędzie dojedzie, nawet poza obszarem Polski. Ogromne doświadczenie, renoma, życzliwość i co więcej trzeba. Kilka razy pomógł mi tylko przez maila.
Tylko z ciekawości warto zajrzeć na jego realizacje.

Napisano

UMIK-1vsiMM-6LRCalData_.png.7c39589b8743c327145e3a2d0c269452.png

Zielony: UMIK-1 z plikiem skalibrowanym fabrycznie

Czerwony: iMM-6 z plikiem skalibrowanym fabrycznie

Fioletowy: iMM-6 z plikiem kalibracji UMIK-1

Źródło - zagraniczne forum.