Skocz do zawartości

Pomoc w doborze sprzętu Stereo

maluszkins

Recommended Posts

30 minut temu, Pitt39 napisał:

Wszystko się zgadza i jestem tego samego zdania, z tym że nie każdy i nie zawsze może sobie pozwolić na adaptacje akustyczną.

Niemniej warto zaznajomić się z tematem, tym bardziej jeśli budowa jest na etapie deweloperskim.

Dokładnie tak. Nie każdy ma możliwość adaptacji salonu/pokoju. Tutaj wchodzi element współżycia z innymi.

...ale na etapie deweloperskim można wiele zrobić, aby nie było widać za dużo.... Tylko z głową... czyli zasięgnąć opinii akustyka. Który jak wiadomo też kosztuje.

Dlatego trzeba sobie odpowiedzieć na ile muzyka i dobre wybrzmiewanie jest dla Nas istotne i ile chcemy/możemy na ten cel poświecić środków.

W tym momencie łatwej i taniej będzie coś zrobić niż po zamieszkaniu(zrobieniu podłóg, ścian, ustawieniu mebli) i stwierdzeniu że dalekie jest to od Naszych oczekiwań.

Tak jak pisałem; mam identyczny salon z kuchnia i korytarzem i jest źle, źle do tego stopnia że się poddałem(w dziale akustyka jest mój temat i krótkie zmagania w tej materii).

Edytowano przez Pitt39

25 minut temu, AudioTube napisał:

Zechciałbyś w jednym dłuższym lub dwóch krótkich zdaniach, co pod tym pojęciem rozumiesz.

Przystosowanie pomieszczenia do odsłuchów.

Na etapie deweloperskim odpowiednia wełna na ściany, akustyczne płyty GK na ściany i sufit. Po czymś takim pokój się odrobinę zmniejszy gabarytowo, ale nie będzie widać,

Dla istniejącego pomieszczenia lub zaadoptowanego jak wyżej pomiary. Potem według obliczeń absorbery, odbicia, rozproszenia, pułapki basowe...etc

A jak się człowiek uprze może skończyć się rozwodem, bo się płeć piękna nie zgodzi na udziwnienia. 😇😉

Oczywiście żartuje. wszelkie rodzaje ustrojów akustycznych potrafią być tak ładnie zrobione, że nawet żona może się zgodzić na takie "ozdoby" w salonie.

Niestety, czym ładniejsze, milsze dla oka i żony tym cena rośnie.

Mam nadzieję, że odpowiedziałem na pytanie (?)

Dnia 3.02.2025 o 19:26, maluszkins napisał:

Dzięki za odp.  może trochę "januszuje" i idę na skróty ale będę chciał sprawdzić ostatecznie dwa zestawy:

- Yamaha RN 800a + Kef Q950 

- Marantz pm7000n + MA Bronze 500

JAk bys Januszował to byś wybrał PM7000n bo to jednak lepszy wzmacniacz. ;)

I rozsądna cena :)

Dnia 4.02.2025 o 11:10, perfektcom napisał:

Jestem ogromnym zwolennikiem przystosowania akustycznego pomieszczeń.

Mam dwa pomieszczenia zaplanowane i wykonane przez renomowanego Akustyka.

O! pokażesz?

Dnia 8.02.2025 o 09:52, Piotr Sonido napisał:

JAk bys Januszował to byś wybrał PM7000n bo to jednak lepszy wzmacniacz. ;)

I rozsądna cena :)

O! pokażesz?

Hej, Piotrze a jeżeli chodzi o okablowanie, żeby zachować fajną synergię między marantzem a Bronze-ami mógłbyś coś polecić ?

Dziękuję 
Rafał

1 godzinę temu, maluszkins napisał:

Hej, Piotrze a jeżeli chodzi o okablowanie, żeby zachować fajną synergię między marantzem a Bronze-ami mógłbyś coś polecić ?

Dziękuję 
Rafał

Jakie kable masz obecnie i co chciałbyś zmienić? :) Oraz w jakim budżecie poszukujesz ;) 

26 minut temu, Q21 napisał:

Jakie kable masz obecnie i co chciałbyś zmienić? :) Oraz w jakim budżecie poszukujesz ;) 

Obecnie nie mam żadnych kabli sprzęt będzie dopiero kompletowany:
- nowy Marantz pm7000n (3000zł)

- kolumny MA Bronze 500 (używki olx 3000zł)

- Kable 2x 2,5m -> max 500zł

Z tego co mówił Piotr przedmówca Marantz gra neutralnie, Bronze zwarty Bas + jaśniejsza strona mocy, więc może w kierunku ocieplenia ? sam nie wiem jestem laikiem.

Dzięki! :)

4 godziny temu, maluszkins napisał:

Obecnie nie mam żadnych kabli sprzęt będzie dopiero kompletowany:
- nowy Marantz pm7000n (3000zł)

- kolumny MA Bronze 500 (używki olx 3000zł)

- Kable 2x 2,5m -> max 500zł

Z tego co mówił Piotr przedmówca Marantz gra neutralnie, Bronze zwarty Bas + jaśniejsza strona mocy, więc może w kierunku ocieplenia ? sam nie wiem jestem laikiem.

Dzięki! :)

Wrzucę swoje 2 grosze...

Ja jestem zwolennikiem Polskich kabli Melodika: Purple, Blue albo (jak już szaleć) Brown Sugar. Według mnie rewelacyjny stosunek cena : jakość.

Jakby były niemieckie, holenderskie lub japońskie cena byłaby 10 x większa. (IMHO)

25 minut temu, perfektcom napisał:

Wrzucę swoje 2 grosze...

Ja jestem zwolennikiem Polskich kabli Melodika: Purple, Blue albo (jak już szaleć) Brown Sugar. Według mnie rewelacyjny stosunek cena : jakość.

Jakby były niemieckie, holenderskie lub japońskie cena byłaby 10 x większa. (IMHO)

Super, dzięki za propozycje - rozważę podpowiedź.

Mam jeszcze jedno pytanie widełki czy banany xD 

Pozdrawiam
R.

58 minut temu, perfektcom napisał:

Nie znam Blue and Brown. O Brown Sugar słyszałem niezłe opinie. Natomiast Purple Rain oceniam jako słabe i wiem, że nie jestem tu jedyny. Jeśli iloraz cena/jakość jest tu dość niski, to raczej za sprawą licznika. ;)

Jeśli ktoś nie chce kupować kabli zagranicznych marek, to ma do wyboru kilka niezłych polskich (nie trzeba się ograniczać do Melodiki). Zarówno szeroko dystrybuowanych (Enerr / Equilibrium, Albedo, Audiomica) jak i mniej znanych. Sam miałem w torze właśnie kable Equilibrium i Albedo, mile odebrałem też Audiomikę. Nie powiedziałbym, że są wielokrotnie lepsze od zagranicznej konkurencji w tej cenie, ale spokojnie mogą nawiązać z nią rywalizację. Oczywiście nie każdy model zagra delikatną górą (szczególnie część oferty Albedo to brzmienie po jasnej stronie mocy).

@perfektcom Przy okazji pozdrawiam drugiego właściciela Confidence 20, szczególnie takiego, który lubi ciepły kontralt Shelby Lynne. No i gratuluję i zazdroszczę akustyki! :) 

Edytowano przez Rafał S

Jeśli faktycznie ne przepinasz a chcesz najbardziej ekonomiczną opcję to bez konfekcji.

A jeśli zależy Ci na estetyce to dziś polecam dobre banany. Kiedyś byłem zwolennikiem wideł, ale one mają swoje wady.

Jeśli banany to polecam te bez sprężynki....

1 minutę temu, Rafał S napisał:

Nie znam Blue and Brown. O Brown Sugar słyszałem niezłe opinie. Natomiast Purple Rain oceniam jako słabe i wiem, że nie jestem tu jedyny. Jeśli iloraz cena/jakość jest tu dość niski, to raczej za sprawą licznika. ;)

Jeśli ktoś nie chce kupować kabli zagranicznych marek, to ma do wyboru kilka niezłych polskich (nie trzeba się ograniczać do Melodiki). Zarówno szeroko dystrybuowanych (Enerr / Equilibrium, Albedo, Audiomica) jak i mniej znanych. Sam miałem w torze właśnie kable Equilibrium i Albedo, mile odebrałem też Audiomikę. Nie powiedziałbym, że są wielokrotnie lepsze od zagranicznej konkurencji w tej cenie, ale spokojnie mogą nawiązać z nią rywalizację. Oczywiście nie każdy model zagra delikatną górą.

@perfektcom Przy okazji pozdrawiam drugiego właściciela Confidence 20, szczególnie takiego, który lubi ciepły kontralt Shelby Lynne. No i gratuluję i zazdroszczę akustyki! :) 

Bardzo dziękuję za pozdrowienia.

Te Confidence 20 są... ŁaŁ.... WOW.

Shelby Lynne na albumie Analogue Productions, LP 45RPM brzmi jak.... no i co tu napisać, aby było, że bardzo dobrze?

Jestem wyznawcą jednej z opcji w temacie "kable". Nie podejmuję rękawicy co do dyskusji o kablach. 

7 minut temu, RLC2 napisał:

A ja kupiłem takie z Amazon'a na śrubki nie brałem one zwyczajnie gniotą przewód we wtyku. Bynajmniej u mnie tak było. 

Zgadza się, ale można zrobić, że nic nie będzie gniotło przewodu 😉

8 minut temu, RLC2 napisał:

Te są ciężkie wszystko równo wykonane no i magnes ich nie bierze.

A jakie banany "bierze" magnes? 

Dnia 11.02.2025 o 08:50, maluszkins napisał:

Dziękuję 
Rafał

Kimber 4PR albo kable miedziane typowe Oehlbacha bez domieszek srebra.

Ewentualnie nieco drożej Cardas 101