Nie wszystko wiedzący Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego Starszy sprzęt grał lepiej na basie bo statystycznie był większy zwłaszcza kolumny głośnikowe. W basie rozmiar ma znaczenie. Tęsknisz za takim dźwiękiem to kup sprzęt z tamtej epoki. Albo idź w pro audio. Ja od dawna nie korzystam z sprzętu salonowego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego (edytowany) Dnia 8.02.2025 o 15:25, no_i_fajnie napisał: ale masz swoje, dziwne zdanie, szacun. Jak widać nie takie dziwne @Nie wszystko wiedzący To w co np. uderzyć do 20m2 jeśli chodzi o pro audio, może jakieś monitory aktywne? Edytowano 9 lutego przez S!N! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego (edytowany) Dlaczego tęskniąc za basem trzeba spoglądać wstecz? Patrząc do przodu zwróć uwagę jak mocno rozwinęły się w kontrze subwoofery. Duża część nadąża już za ostrymi wymaganiami doświadczonego melomana. Nieoceniona jest możliwość ich niemal dowolnego rozstawienia (nie jesteś ograniczony frontami) co pomaga w okiełznaniu modów oraz coraz częściej wbudowane DSP. Sub nie musi oznaczać że od razu mają drżeć szklanki czy zwiastuje się burza. Edytowano 9 lutego przez Butler 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldi1965 Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego 13 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Starszy sprzęt grał lepiej na basie bo statystycznie był większy zwłaszcza kolumny głośnikowe. W basie rozmiar ma znaczenie. Tęsknisz za takim dźwiękiem to kup sprzęt z tamtej epoki. Albo idź w pro audio. Ja od dawna nie korzystam z sprzętu salonowego. To prawda. Głośniki były większe i potrafiło to zbudować przyjemną atmosferę. Bass był wyraźnie odczuwalny a nie pusty i delikatny. Może moda zmieniła się względem młodszego pokolenia. Ja teraz to już raczej nie dla siebie sprzęt kupuje. Niech młodym gra. Tak tylko o swoich spostrzeżeniach wtrąciłem. Ale tak z ciekawości możesz mi powiedzieć czym jest ten sprzęt pro audio o którym mówisz? Wybacz za głupie pytanie ale ja z obiegu wypadłem dobre 20 lat temu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego Z aktywnych to Meyer sound są świetne ale drogie. Ja korzystam z bms 18n862 i bms 4590 i mogę polecić, steruje dsp i zasilam dwoma ice power 1200 as1. Trochę taniej Mogę też polecieć beyma 12 nie do zdarcia ale o niskim basie zapomnij bo zejdą tak do 35hz. Ale uderzenie mają brutalne. Rcf też potrafi swoje. Jak się nie chcesz bawić w składankę to altec też daje radę. @Rega ma może się wypowiedzieć. To są fajne kolumny 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego 15 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Z aktywnych to Meyer sound są świetne ale drogie. To czasami nie coś podobnego do APS Aeon 2 czy totalnie inna liga? Ja bym z chęcią poszedł w to brzmienie bo tych zabaweczek w salonach nie idzie słuchać, jak możesz wrzuć fotę tych beyma 12. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego (edytowany) Nie wiem czy to samo bo APS tych nie miałam okazji posłuchać. Zdjęcia ci na priv puszczę Edytowano 9 lutego przez Nie wszystko wiedzący 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego Dnia 8.02.2025 o 11:08, tmnich napisał: Nie przesadzaj, za jakość trzeba zapłacić odpowiednią kwotę. Stereo za 30 czy 40k kupione x lat temu, nikt nie odda za średnią krajową. nie bardzo wiem jak to koliduje z moja wypowiedzia Dnia 8.02.2025 o 11:14, Sundin997 napisał: Może tytuł powinien brzmieć "Co zrobi większe wrażenie na Kowalskim.Cykające detale czy drżące od basów szyby"? drżące szyby. 11 godzin temu, Butler napisał: Dlaczego tęskniąc za basem trzeba spoglądać wstecz? Patrząc do przodu zwróć uwagę jak mocno rozwinęły się w kontrze subwoofery. Duża część nadąża już za ostrymi wymaganiami doświadczonego melomana. Nieoceniona jest możliwość ich niemal dowolnego rozstawienia (nie jesteś ograniczony frontami) co pomaga w okiełznaniu modów oraz coraz częściej wbudowane DSP. Sub nie musi oznaczać że od razu mają drżeć szklanki czy zwiastuje się burza. dokladnie tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmnich Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego 3 minuty temu, Piotr Sonido napisał: nie bardzo wiem jak to koliduje z moja wypowiedzia Cytat: ”Ale nikomu nie narzucam wydawania od razu milionów. Sorzet uzywany też idzie dostać w granicach jednej wypłaty.” To jest oczywiste, że do tego się odnosiłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego 1 minutę temu, tmnich napisał: Cytat: ”Ale nikomu nie narzucam wydawania od razu milionów. Sorzet uzywany też idzie dostać w granicach jednej wypłaty.” To jest oczywiste, że do tego się odnosiłem. no tak. Ale twierdzisz ze za 5-10k nie kupisz stereo na start? uzywanego? Ja dostaje ze środowiska teraz kompletnie odmienne bodzce. Chińskie wzmacniacze zalewają rynek. O Teufela pytają 2 razy w tygodniu. Ja akurat lubie dobry sprzęt. Ale jestem na forum w wąskim gronie melomanów, entuzjastów i hobbystów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmnich Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego (edytowany) 12 minut temu, Piotr Sonido napisał: no tak. Ale twierdzisz ze za 5-10k nie kupisz stereo na start? uzywanego? Możesz wszystko. 12 minut temu, Piotr Sonido napisał: Ja akurat lubie dobry sprzęt. Ale jestem na forum w wąskim gronie melomanów, entuzjastów i hobbystów. Wiesz jak to zabrzmiało ? Ty i ta wąska grupa. Wyobraz sobie, że ja jestem w innej grupie, w której też lubimy dobry (ciekawe co to tu oznacza) sprzęt i nawet go posiadamy 😂 Edytowano 10 lutego przez tmnich Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldi1965 Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: no tak. Ale twierdzisz ze za 5-10k nie kupisz stereo na start? uzywanego? Ja dostaje ze środowiska teraz kompletnie odmienne bodzce. Chińskie wzmacniacze zalewają rynek. O Teufela pytają 2 razy w tygodniu. Ja akurat lubie dobry sprzęt. Ale jestem na forum w wąskim gronie melomanów, entuzjastów i hobbystów. Ludzie po prostu mają różne wymagania. Ja słuchając drogich sprzętów u znajomych również niczego rewelacyjnego nie zauważyłem w porównaniu do tych, którzy mają sprzęt kilkukrotnie tanszy. Mam też wielu takich, którzy słuchają z głośników wbudowanych w TV i nie czują potrzeby na coś więcej. Teufel i chińskie wzmacniacze chyba idealnie uderzyły w rynek swoją cena i zagospodarowaly niszę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego Dnia 7.02.2025 o 21:02, Sundin997 napisał: Cześć. Ciekawy jestem,czy puszczacie czasami muzę ze swojego sprzętu ludziom którzy nie mają o stereo bladego pojęcia i jaka była ich reakcja. Otóż zapuściłem mój wcale nie górnolotny sprzęt szwagierce która stwierdziła że jeszcze nie słyszała lepszego sprzętu który stoi w jej salonie i już kilka osób chciało zrobić na niej wrażenie swoimi zestawami stereo.Szwagierki sprzęt to jakieś power audio manta czy coś,wielkości beczki ,z głośnikiem niskotonowym 30cm i tysiącami diód warte może 1k. A mnie kolega zapytał czy nie stać mnie na "normalny" sprzęt, że klecę taką zbieraninę, bo przecież nic tu do niczego nie pasuje i w ogóle wszystko z innej matki. A kupiłbyś sobie porządną wieżę, to i nie wstyd pokazać, i można ładnie jedno na drugim postawić, a tak to chowasz po szafkach....😜😜😜. Czasem myślę, że może miał rację i czy to wszystko nie jest przerost formy nad treścią...? No ale zmierzam do tego, że dla osób nie zorientowanych w temacie, wydanie np 5k na odtwarzacz czy wzmacniacz to zwykłe szaleństwo, jak można mieć zgrabną wieżyczkę wszystkomającą za tysiaka i to z kolumnami i też zagra i jeszcze miejsca nie zajmuje. A co do porównywania sprzętów między tzw audiofilami, to mam jedno spostrzeżenie natury ogólnej. Dużo snobizmu i etykieciarstwa, że tak powiem. Ludzie wolą zapłacić za nazwę więcej, bo wstydzą się np chińczyka, który może mieć lepsze parametry niż ta legendarna marka, która i tak jest klecona w Chinach i lepiej zagrać. Moim zdaniem trzeba nazywać rzeczy po imieniu. Tak jest najprościej. Chciałem taki czy inny sprzęt więc go mam. Nieważne czy ten wybór był racjonalny, bo jak się zastanowić, to każde tego typu hobby jest irracjonalne. Po co zbierać stare znaczki pocztowe albo remontować stare samochody. Po prostu chcemy i to robimy. Byle z przyjemnością dla siebie i bez szkody dla innych. No i nie należy zapominać o jednym. W tym wszystkim najważniejsza jest muzyka. Pozdrawiam wszystkich wariatów, którzy ostatnie grosze wydają na wzmacniacze i płyty. Najczęściej budzimy uśmiech politowania, powiązany z gestem puknięcia się w czoło. Robimy to wszak dla siebie, a nie dla innych, a jeżeli czasem wzbudzi to czyjś podziw i zainteresowanie, to nic więcej nie trzeba. 8 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego (edytowany) @fp74 Zgoda, ale z jednym wyjątkiem: z tego, co pokazujesz w stopce, to chyba tylko lampy są chińskie. Reszta z Europy i USA. Przynajmniej nominalnie (azjatycki kapitał lub miejsce produkcji to inna sprawa). Edytowano 10 lutego przez Rafał S 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego @Rafał S I dlatego Jego wpis jest o tyle ważny, iż mimo że nie ma chińskiego sprzętu wiele, wie że to nie jest złe. Chce chińczyka to mam, bo chce i tyle. Nikomu nic do tego 😏Brawo za normalne podejście do tematu kolego @fp74 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego Tak to prawda, ale miałem np smsl pl200 i powiem, że dla kogoś kto szuka czegoś na początek to jest to świetnie wyceniony sprzęt. Arcama mam bo zależało mi na sacd, trafił się z drugiej ręki, bo na nowego Shanlinga nie było mnie stać. wba to wiadomo made in poland i zacna firma, w pracy mam wzmacniacz słuchawkowy taga harmony i też sobie chwalę. No a końcówek mocy i kolumn jakich szukałem to Chińczycy chyba jeszcze nie robią... ale nie wiem. raczej kierowałem się dostępnością i przystępnością a nie konkretną marką. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego 19 minut temu, fp74 napisał: No a końcówek mocy i kolumn jakich szukałem to Chińczycy chyba jeszcze nie robią... Wszystko w swoim czasie. Myślisz, że na co idzie te dodatkowe 30% zużycia węgla? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego Komu prezentować? Co to muzeum? Wystawienniczy event? Bilety mam sprzedawać? Kasę fiskalną kupić i łapcie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego (edytowany) @fp74 Zgadzam się Tobą w całej rozciągłości. Jeśli komuś odpowiada, to może używać sprzetu nawet z Księżyca i nikom,u nic do tego. Wyśmiewanie nikomu i niczemu nie służy. A jeśli chodzi o stopkę (gwoli ścisłości) to używasz lamp 6N30P, a w związku z tym, że to rosyjskie i pisane cyrylicą to wprowadza w błąd. H = N i Pi = P. Nawiasem mówiąc lepsze niż chińskie i ostatnio poszukiwane. . Pozdrawiam. . Edytowano 10 lutego przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego 6 minut temu, Rega napisał: @fp74 Zgadzam się Tobą w całej rozciągłości. Jeśli komuś odpowiada, to może używać sprzetu nawet z Księżyca i nikom,u nic do tego. Wyśmiewanie nikomu i niczemu nie służy. A jeśli chodzi o stopkę (gwoli ścisłości) to używasz lamp 6N30P, a w związku z tym, że to rosyjskie i pisane cyrylicą to wprowadza w błąd. H = N i Pi = P. Nawiasem mówiąc lepsze niż chińskie i ostatnio poszukiwane. . Pozdrawiam. . Chyba niestety lampy, o których piszesz są właśnie rosyjskie. Produkcja Elktro Harmonix została przejęta przez Rosjan o ile internety nie wprowadzają w błąd. A to oznacza, że użycie H i Pi ma jakies swoje uzasadnienie. Ale to w sumie drobiazg bo oznaczenia handlowe zamienne 6N30P = 6H30Pi . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego (edytowany) Dlaczego niestety? Lampy rosyjskie , a właściwie jeszcze radzieckie były dobrej jakości. Ze wzgledu na zapóźnienie technologiczne w konstrukcjach półprzewodników, rozwijano technologie produkcji lamp. Poza tym lampy Gold Lion czy też Sovtek należą do dobrych lamp. EH to też średnia półka. Bez porównania z np JJ. PS. Sam używam (czasem)_ EH, a z 6SN7 Proponuję wypróbować te z drugiego i trzeciego zdjęcia Edytowano 10 lutego przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego 38 minut temu, Rega napisał: Lampy rosyjskie , a właściwie jeszcze radzieckie były dobrej jakości. Ze wzgledu na zapóźnienie technologiczne w konstrukcjach półprzewodników, rozwijano technologie produkcji lamp. Co nie znaczy jednak, że na tzw. Zachodzie, technologie lampowe nie były rozwijane na potrzeby wojska. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego (edytowany) Owszem, osobiście wolę lampy zachodnie. Są lepsze, tzn w audio sprawdzają się lepiej w dostarczaniu niezapomnianych wrażeń. Np w tej graciarni, z tymi poteżnymi gratami😉 Edytowano 10 lutego przez Rega 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yayayaya Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego (edytowany) Są takie miłe sytuacje. Kiedyś z 20lat temu wpadaliśmy wąska grupą do mnie na terapię muzyczną po imprezach. I było fajniem Obecnie. Kilku gości było mocno zainteresowanych. Zwykle pytam co chcą posłuchać i sobie słuchają. Zwykle kiwają głową z aprobatą. Często pojawia się dokładnie ten cytat ze najlepiej w życiu i opad szczeny. Cześć z nich jakieś audio ma i coś tam słucha. A ja słucham wad i marzę o doskonałości najchętniej bym wszystko sprzedał a jeszcze wcześniej zbudował dom od początku A no i ostatnio był sylwester. Mocowo 1592 + 60xti co powiem. Sąsiedzi z sąsiednich domostw pielgrzymowali tłumnie Edytowano 10 lutego przez yayayaya Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego (edytowany) Bez obrazy - NIE MOC decyduje o jakości. Choć czasem potrzeba jej trochę aby zasilić np to Edytowano 10 lutego przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts