Skocz do zawartości

Gramofon YAMAHA

Recommended Posts

Jeżeli mówimy o gramofonie za 1000-1500zł (cena z wkładką) to wg mnie szkoda kombinowania że ściąganiem sprzętu z Japonii czy USA i dokonywanie trafia (albo nowego zasilacza-bo sporo gramofonów bazuje na zewnętrznych zasilaczach) i lepiej się skupić na tym co jest w kraju lub u najbliższych sąsiadów.

No i dla Twojej wygody polecam jednak półautomat lub automat.

Pozdrawiam 

31 minut temu, tomek4446 napisał:

@RafaN32 Przerabiałem kiedyś to co Ty , czyli miałem cały set Yamahy , więc naturalnym było mieć gramofon tej samej firmy. Wg. mnie ma to sens :) Od razu powiem , ze w założonym budżecie raczej nie masz szans. Wiele zależy jak podchodzisz do tematu gramofonu. Jak ma to być po prostu kolejne źródło , to ten House of Marley jest ok. Choć śmiem powątpiewać w jakość tego urządzenia patrząc co tam wpakowali / bluetooth , wyjście słuchawkowe , pre phono , USB / i widząc jego cenę. Chyba zabrakło na to co istotą gramofonu , a więc narzędzia do precyzyjnej kalibracji. Jest tam fabrycznie założona wkładka AT-95e , napisano , że wymienna. Ok. tylko chyba pod warunkiem , że na identyczną. Nic nie ma o parametrach ramienia. Jaki overhang ?  Jakie to ramie , lekkie , średnie , ciężkie , jaka masa efektywna ? Jak by mi przyszło do głowy zmienić sobie tą AT na Shure V 15, lub jakiegoś Goldringa to mogę czy nie ? Jak to skalibrować ?  Ale to tylko takie moje dywagacje , mam po prostu inne podejście do czarnego krążka. Wracając do Yamahy , miałem Yp-701. Mogę śmiało polecić , choć nie jest to prosty w budowie drapak , o czym organoleptycznie przekonał się nasz forumowy znawca i serwisant @Audio Autonomy. Dawnie po prostu zamiast dokładać do urządzenia z założenia analogowego funkcje cyfrowe , główkowano jak poprawić jego mechanikę. Yp-701 ma podwójne " pływające " zawieszenie , oddzielne dla silnika i talerza. Do tego gąbki amortyzujące pod talerzem. Każdy drapak vintage jaki kupisz , dobrze jest dać do przeglądu. Tak dla spokoju duszy. Głównie , chodzi o przesmarowanie windy , spojrzenie na łożyska , może mały upgrade okablowania , stan paska jak mamy napęd paskowy. Decyzja należy do Ciebie. Nie namawiam do pchania się w vintage , musisz sobie zadać pytanie jak bardzo chcesz się w tą zabawę zaangażować.

20210130_141218.jpg

IMG_1315.JPG

IMG_1318.JPG

20210130_140421_Easy-Resize.com.jpg

@tomek4446 coś pięknego !!! Dzięki za te zdjęcia i komentarz. I gratuluję tej Yamahy - dla mnie creme de la creme 🤗

32 minuty temu, RoRo napisał:

Jeżeli mówimy o gramofonie za 1000-1500zł (cena z wkładką) to wg mnie szkoda kombinowania że ściąganiem sprzętu z Japonii czy USA i dokonywanie trafia (albo nowego zasilacza-bo sporo gramofonów bazuje na zewnętrznych zasilaczach) i lepiej się skupić na tym co jest w kraju lub u najbliższych sąsiadów.

No i dla Twojej wygody polecam jednak półautomat lub automat.

Pozdrawiam 

Oczywiście na tym etapie to masz zupełną rację. Ale poprosiłem Was o poradę po to, żeby na początek coś w miarę sensownego w tym zaproponowanym przeze mnie przedziale cenowym zakupić.

Jeśli jednak (w co wierzę) gramofono - winylomania mnie wciągnie i, co tu dużo mówić, da mnóstwo radości i satysfakcji, to na pewno ściągnę coś z Japonii. Choćby dla samego fanu i chęci posiadania czegoś bardzo, ale to bardzo oryginalnego. Takiego jak choćby to cudeńko, którym pochwalił się @tomek4446. 

48 minut temu, Sipo napisał:

Plinte sam dorabiales, czy to oryginal?

Plintę dorabiał i fornirował Grzesiek / @Audio Autonomy/

W oryginale była tak jak na pierwszych zdjęciach.

27 minut temu, RafaN32 napisał:

dla mnie creme de la creme

Widzisz , dlatego zapytałem , czego oczekujesz od gramofonu. Jak to ma być coś więcej niż obracający się tależ to warto zaczekać i dołożyć trochę grosza. Jak po prostu chcesz zacząć przygodę z gramofonem i zobaczyć, czy Cię to wciągnie to faktycznie lepiej coś z nowości. Wspomniana Rega Planar nie jest złym pomysłem. osobiście wystrzegałbym się drapaków z wbudowaną sekcją cyfrową. Wolałbym aby konstruktorzy każdy cent przeznaczyli na mechanikę gramofonu , niż wodotryski. 

IMG_0272.JPG

IMG_0276.JPG

gramofon 5b.jpg

IMG_0265.JPG

IMG_0264.JPG

gramofon 1.jpg

20210130_140646_Easy-Resize.com.jpg

18 minut temu, no_i_fajnie napisał:

Ała

Każdemu się może zdarzyć :) Sorki. 

1 godzinę temu, RafaN32 napisał:

Ale poprosiłem Was o poradę po to, żeby na początek coś w miarę sensownego w tym zaproponowanym przeze mnie przedziale cenowym zakupić.

Spojrzałem co jest i :

https://www.olx.pl/d/oferta/sliczny-gramofon-universum-system-8000-CID99-ID14jVDs.html

https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-universum-6000-micro-seiki-CID99-ID14qaN9.html

https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-sony-ps-22-full-automat-made-in-japan-1977-CID99-ID14EQ1k.html

https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-sony-ps-313fa-automat-vintage-audio-room-CID99-ID14xLHu.html