Skocz do zawartości

Mocny wzmacniacz klasy d zamiast klasycznego wzmacniacza?

kowallosu

Recommended Posts

Właśnie sobie słucham Marantza.

Dnia 10.03.2025 o 09:31, Q21 napisał:

Klasa D może być bardzo fajna, ale w tym budżecie dość często brakuje jej barwy :) 

Marantz PM7000N będzie równiejszy, z lepszym detalem, też nieco spokojniejszy. 

Denon gra moim zdaniem większym dźwiękiem, bardziej przysadzistym. Więcej się dzieje, ale kosztem detalu i sceny :) 

@Q21 idealnie tu opisałeś brzmienie. Mam podobne odczucia.

W denonie jest moc, efekciarstwo. Marantz jest spokojny. Niczym nie zaskakuje. Brzmi równiutko. Do bólu poprawnie. 

w Marantzie nie ruszam pokręteł. W Denonie wiecej kombinowałem. 

w Denonie czułem wokal artysty na ciele. Z kolei marantz chyba lepiej  troche kontroluje bas w moich glosnikach.

Jest cichszy od Denona na tych samych poziomach, co dla mnie jest duzym plusem. 

ale to jest opinia na goraco. Poslucham kilka dni, ocenie.

Dnia 15.03.2025 o 08:32, kowallosu napisał:

@przemorski kolumny na pewno zostawiam, kwestia wzmacniacza, który ciągle mogę zwrocic i wymienic na inny.  Co prawda Denona wyrwalem za wzglednie tanio (2400), ale jesli mialbym doplacic kilka stowek i byc w pelni zadowolony, to wole to zrobic… 

@Piotr Sonido przepasc na korzysc denona w porownaniu z wiim ampem. W wiimie mocy nie bylo i tej głębi. Do małych kolumn, malego pomieszczenia taki wiim amp spoko. Wlasciwie gdy miałem wiima, to zastanawiałem się czy nie sprzedac tych kolumn, bo brzmienie soundbara bylo tylko troche gorsze. A odkad Denona podpialem, to z soundbara trudno sie muzyki slucha, zwlaszcza damskich wokali :) 

Jeżeli brakuje Ci "oomph" to rzuć okiem na ten wątek  

Dźwięk z wyjścia A (położonego niestandardowo niżej) ma trochę więcej basu niż dźwięk z wyjścia B (położonego wyżej), który gra trochę szerzej i jaśniej. Nie jest to różnica dzień i noc ALE odsłuchy przed zakupem robiłem przy podłączeniu Dali Oberon do wyjścia B. Może Tobie bardziej będzie odpowiadać wyjście A ?

Edytowano przez przemorski

Tak, słyszę różnicę pomiędzy wyjściami A oraz B. W komentarzu powyżej o tym wspomnialem:

Dźwięk z wyjścia A (położonego niestandardowo niżej) ma trochę więcej basu niż dźwięk z wyjścia B (położonego wyżej), który gra trochę szerzej i jaśniej. Nie jest to różnica dzień i noc ALE odsłuchy przed zakupem robiłem przy podłączeniu Dali Oberon do wyjścia B i to wyjście jest dla mnie lepsze. 

@Q21 nie wiem, wydaje mi się że Marantz lepiej współpracuje z Polk R600. Brzmienie jest mniej detaliczne, ale za to przyjemniejsze w odbiorze.  I nie potrzebuję więcej czasu żeby Takie wnioski wyciągnąć. 

Chyba już mi się nie chce dalej szukać i postawię na Marantza. Z Waszego punktu widzenia jest to godne polecenia połączenie? Wyrwałem dzisiaj czarnego PM7000N za 2915 zł. 

W ogóle za cały zestaw Polk R600 + Marantz PM7000n wyszło mnie 5625 zł - szaleństwo... 

Korci mnie jeszcze sprawdzenie Marantz M1 ze względu na HDMI ARC, tylko czy to zagra? 

--

Polki z Denonem brzmią moim zdaniem jak stare dobre Klipsche - efekciarsko i dosadnie. Czasem wręcz zbyt nachalnie, dlatego bawiłem się sporo pokrętłami basu i wysokich, żeby jakoś go okiełznać. 

Wczoraj wieczorem słuchałem Marantza i relaksowało mnie to granie. Pokręteł w ogóle nie ruszałem - domyślnie gra tak jak powinien.  W dodatku na cichym graniu jest odrobinę przyjemniej. Denon ma wyeksponowaną górę i przy cichym odsłuchu lekko zaburzała inne pasma. 

Żona jak usłyszała Marantza miała identyczne zdanie jak ja. Wydawała się wręcz odrobinę rozczarowana, ale im dłużej słuchała tym bardziej przekonywało ją to brzmienie. 

-- 

@przemorski zrobiłem ten test, nie słyszę za dużych różnic. Może jakieś minimalne, na granicy placebo.  Ty też masz inaczej brzmiące kolumny, cieplejsze niż Polki. Więc mogą lepiej pasować do Denona niż do Marantza, który jak dla mnie jest cieplejszy niż Denon. 

--

Tak podsumowując nie potrafiłbym wskazać który z tych wzmacniaczy gra lepiej. Jak dla mnie to jest ta sama półka. Marantz ma fajniejszy ekran, jest bardziej funkcjonalny, tzn. można więcej zrobić bez użycia pilota. Brzmieniowo jest bardziej poukładany. Gra cieplejszą barwą niż Denon i powiedziałbym że jest bardziej muzykalny. Podoba mi się ten retro design Denona. Czarny Marantz dopiero do mnie jedzie, natomiast czarny Denon podoba mi się bardziej niż srebrny Marantz. 

Jakbym poszedł do salonu i porównywał oba te wzmacniacze, to możliwe że wyszedłbym z Denonem. 

Za to jak ktoś lubi głośniej słuchać, chce poczuć energię i zaznać koncertowego grania, to jak dla mnie Denon wypada lepiej. 

Ja lubię słuchać głośno jak coś robię w domu. Wtedy i tak nie docenię stereofonii i sceny, bo muzyka gra w tle, nie skupiam się na niej. 

Za to podczas odsłuchu preferuję średni poziom głośności i tutaj przyjemniej słucha mi się Marantza. 

3 godziny temu, kowallosu napisał:

@Q21 nie wiem, wydaje mi się że Marantz lepiej współpracuje z Polk R600. Brzmienie jest mniej detaliczne, ale za to przyjemniejsze w odbiorze.  I nie potrzebuję więcej czasu żeby Takie wnioski wyciągnąć. 

Kwestia gustu, najważniejsze, że jesteś zadowolony :) 

1 godzinę temu, Tomasz Kluczynski napisał:

W pm7000n dobrze sprawdza się optyk, przy połączeniu z tv , włącza sie z pilota tv.Gorzej może być przy wyłączeniu.

Bez Hdmi można się obejść.

Można zaprogramować także wyłączenie Marantz razem z tv pilotem od tv. Osobiście nie używam tej opcji, używam wyłączenia Marantz po 3 min. po braku sygnału.

Dnia 18.03.2025 o 18:14, Nie wszystko wiedzący napisał:

Dobre wzmacniacze klasy D nie mają barwy i bardzo dobrze

20 godzin temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

Ja lubię dźwięk ice powerow. Hypex też spoko l

czyli mają?

17 godzin temu, kowallosu napisał:

Korci mnie jeszcze sprawdzenie Marantz M1 ze względu na HDMI ARC, tylko czy to zagra? 

zostaw 7000n

A normalnie też się nie wybudza?

Do tej pory nie słyszałem o wybudzanie tylko z aplikacji streamingowej. 

Miałem sporo wzmacniaczy i zawsze trzeba było go wybudzać, albo pilotem albo gałka, ewentualnie jeśli był podłączony do tv(Hdmi  lub optyk w przypadku Marantza) to z pilota tv się wybudzał. 

Edytowano przez Tomasz Kluczynski

@Tomasz Kluczynski naprawiłem! I jestem na 99% pewny, że problemem nie jest urządzenie samo w sobie. Po prostu, wcześniej miałem w mojej sieci Marantza PM7000N, tego srebrnego. 

Dzisiaj dodałem nowe urządzenie i pewnie doszło do jakiegoś konfliktu, mimo że poprzedniego urządzenia nie ma już w sieci od wczoraj. 

Skasowałem wszystkie urządzenia tu: https://production-admin.ws.skyegloup.com/user-devices/ 

Potem wykonałem reset połączenia z siecią, po uruchomieniu urządzenia  należy przytrzymać przycisk POWER oraz BACK przez 3 sekundy. 

Następnie wszedłem w router, wywaliłem wszystkie Marantzy jakie widział router

Skonfigurowałem od początku połączenie i działa :D 

24 minuty temu, kowallosu napisał:

@Tomasz Kluczynski po wyłączeniu powinien być widoczny w sieci, tak jak poprzedni Marantz i Denon. Po wybraniu urządzenia powinien się uruchomić, podłączyć i grać muzykę. 

Później sprawdzę jak jest u mnie z innym ampem Marantza, bo w głównym systemie źródło muszę włączyć by było widoczne w aplikacjach streamingowych. 

Ludzie chyba zrobili się zbyt wygodni, wszystko chcieli by obsługiwać z jednego pilota, lub włączać z apki. Co za problem włączyć normalnie urządzenie? 

@Tomasz Kluczynskiważne, że naprawiłem. 

Cóż mogę napisać do powyższego.

Jeżeli technologia daje taką możliwość, to czemu z niej nie korzystać?  Można też całe życie jeździć manualem, nie używać klimatyzacji w upalne dni. I oczywiście nic nie mam do manuala, czy do braku klimy, podaję jedynie jako przykład. Chyba rozumiesz o co mi chodzi. 

Problem który się pojawił to nie tylko brak wybudzenia zdalnego. Po uruchomieniu urządzenia mijało ze 2-3 minuty zanim ponownie się połączył z siecią.

Obecnie jest wszystko ok. Jestem bardzo zadowolony. 

22 minuty temu, kowallosu napisał:

Jeżeli technologia daje taką możliwość, to czemu z niej nie korzystać?  Można też całe życie jeździć manualem, nie używać klimatyzacji w upalne dni. I oczywiście nic nie mam do manuala, czy do braku klimy, podaję jedynie jako przykład. Chyba rozumiesz o co mi chodzi. 

Automatyczna klimatyzacja sama reguluje temperaturę więc nie musisz co jakiś czas zmieniać ustawień temperatury gdy jednak było za ciepło, czy za zimno jak to było w przypadku klimatyzacji manualnej.

W manualu mieszasz biegami cały czas. Automat robi to za Ciebie.

Tym czasem w Twoim przypadku to jest to tylko naciśnięcia raz przycisku na pilocie by uruchomić wzmacniacz i drugi raz by go wyłączyć. 

Nie bardzo widzę jak można porównać czynność, którą wykonuje się raz z czynnościami, które wykonuje się wielokrotnie w czasie jednorazowego korzystania.

Niemniej zgadzam się, że masz prawo oczekiwać jakichś funkcjonalności jeśli są dostępne.