Skocz do zawartości

Kolumny podłogowe łatwe do ustawienia do około 2000 zł/szt

Gzdacz

Recommended Posts

1 minutę temu, Dedal napisał:

Tez wiem 🤨

Mial i @tomek4446

No fajnie, ale @Reganie pieprzy takich farmazonow jak Ty . 

Widać że masz jakiś personalny problem do mnie. Jakoś mnie to nie rusza. 

Każdy ma prawo do własnego zdania. Ja nie owijam w bawełnę. To że się z moim zdaniem nie zgadzasz to masz do tego prawo. Ale tu już widzę aspekt emocjonalny wchodzi. Pieprzy to się pieprzniczką.

Jak masz jakiś problem to możemy sobie to wyjaśnić przez tel albo co. Po co masz się denerwować.

Ale nie o tym. Myślę że warto w tym wątku pójść w horny a przynajmniej spróbować.

To proponuj autorowi 🙅

Ja też nie owijam,  uwazam że standardowe kolumny które najpewniej wybierze autor , zagrają lepiej w odległościach od ścian ,  to nie znaczy  że nie zagrają tez pod ścianą. 

Ale jesli zalezy komus na przestrzeni , scenienie , glebi to lepiej bedzie jak kolumny  beda mialy sporo miejsca dookoła.

Po co przez tel , może od od razu jakiś sparing🙂

Po co mam się denerwować 🤷‍♂️

A i rozumiem, że autorowi dołożysz te parę groszy różnicy. 

Edytowano przez Dedal

1 minutę temu, Dedal napisał:

To proponuj autorowi 🙅

Ja też nie owijam,  uwazam że standardowe kolumny które najpewniej wybierze autor , zagrają lepiej w odległościach od ścian ,  to nie znaczy  że nie zagrają tez pod ścianą. 

Ale jesli zalezy komus na przestrzeni , scenienie , glebi to lepiej bedzie jak kolumny  beda mialy sporo miejsca dookoła.

Po co przez tel , może od od razu jakiś sparing🙂

Po co mam się denerwować 🤷‍♂️

Pewnie zapraszamna sparing. Znam sumo ostrzegam.

9 minut temu, Dedal napisał:

Mylisz się jak zwykle.Miruś. 

Chcesz dołączyć,  bo nie wiem w co grasz teraz .

Ja preferuję Huligankę😉

🫣 tym wpisem sam sobie "strzeliłeś w kolano" 

Zacytuję raz jeszcze siebie:

27 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Dziwnym zbiegiem okoliczności w walce "sprowokowanej" zawsze występują osoby z przeciwnych obozów "kablowych"? Zbieg okoliczności? Nie sądzę...

Prowokilujesz teraz mnie. 🤭

Uch, widzę, że się poważna dyskusja zrobiła. To może 2 słowa wyjaśnienia:

– przy ścianie = z małym odstępem od ściany. Zależy od głębokości samej kolumny, ale np. przy kolumnie o głębokości na poziomie 27 cm, zachowam odległość 10-15 cm. Więcej nie da rady, bo będzie zawadzać w przejściu. 

– najbardziej przykrym rezultatem złego ustawienia jest dla mnie utrata przestrzenności brzmienia. I to jest taka rzecz nie do przeskoczenia – basy można jeszcze skorygować, ale jak dźwięk zaczyna być płaski, to cała zabawa zaczyna mijać się z celem. 

– kolumny mogą mieć różną tolerancję na ustawienie. Część trzeba co do milimetra ustawiać, a część jest bardziej tolerancyjna. Stąd pytanie w wątku. 

– z oberonami 5 oczywiście zrobię próbę. To bardzo dobry pomysł.

4 godziny temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

Np ja. Horny wybaczają dużo w kwestii bliskości od ściany. Czasami nawet są pod takie ustawienie konstruowane.

Wybaczają dużo, czyli co ?

Pytanie, czy właściwości fizyczne ciśnienia akustycznego, propagacji fali akustycznej i jej odbić, rozpraszania itd.itp. wybaczają i wiedzą, że źródło dźwięku jest niemal przyklejone do ściany. Bo jak mawiają fizyki nie oszukasz. 

Bardzo mnie cjekawi przestrzeń i ta nasza ulubiona głębia sceny muzycznej, kiedy kolumny stoją przy samej ścianie,  bo jakoś w to nie wierzę, że jest tak kreowana jak z kolumny odsunietej na metr od tylnej ściany. 

Ciekawe co na to naczelny akustyk tego kraju Bartek Chojnacki, może warto jego zapytać w kontekscie akustyki i umiejscowienia źródła dźwięku jakim jest membrana głośnika, a wiadomo, że im dalej membrana (jej centrum) jest od tylnej ściany i bocznych, tym lepiej kreowana jest scena muzyczna i źródła pozorne.

Edytowano przez DiBatonio

Przed chwilą, michaudio napisał:

@Gzdacz podejdź do sprawy praktycznie, odsuwaj kolumny dalej od ściany tylko na czas bardziej skupionego słuchania muzyki. A do plumkania w tle mogą stać pod ścianą.

Jest to rozwiązanie, byle odległość od tylnej i bocznych zachować dla każdej kolumny takie same  i co najważniejsze każda z kolumn do punktu gdzie siedzi sluchacz.

3 minuty temu, DiBatonio napisał:

Jest to rozwiązanie, byle odległość od tylnej i bocznych zachować dla każdej kolumny takie same  i co najważniejsze każda z kolumn do punktu gdzie siedzi sluchacz.

No właśnie tak dobrze nie będzie. Tzn. różne odległości, brak symetrii itp. Spróbuję zdjęcia zrobić w weekend.

17 minut temu, Gzdacz napisał:

No właśnie tak dobrze nie będzie. Tzn. różne odległości, brak symetrii itp. Spróbuję zdjęcia zrobić w weekend.

Dlaczego różne odległości? Nawet na ten moment, żeby sprawdzić ?

Pamiętaj, różnice 1-2cm między którąś z kolumn, a ścianą są jeszcze do przyjęcia, ale od każdej kolumny do sluchacza,  czy punktu odsłuchu obowiązkowo muszą być takie same. 

Edytowano przez DiBatonio