akkilles Napisano Piątek o 11:07 Udostępnij Napisano Piątek o 11:07 (edytowany) Witam, Jest tu nowy wiec proszę o wyrozumiałość. Sprawa wygląda tak. Padł mi mój stary amplituner i szukam wzmacniacza z dac'iem(najlepiej z usb) lub ewentulanie funkcjami sieciowymi do uzywania z Tidalem. Budżet do 6K pln. Aktualnie posiadam kolumny Quadral chromium style 6 i bardzo lubię ich wstęgowy charakter(szczególowośc). Wybrałem się na odsłuch do dwóch róznych salonów i tak: Salon I: 1. Na początek na odsłuch poszedł ARCAM A15. Nie wiązałem z nim nadziei ale zgrał pięknie, ujmująco, bardzo szeroko i z głębią tylko że...był podłączony do zewnętrzny streamera. Wiec docelowo podłczylsimy tylko transport do wewnętrznego daca i...kicha...basu zmalało zrobiło sie za duzo góry, jakoś mnie to kłuło. Wiec podłączenie do streamera arcama ST5 i znowu pięknie. Coś nie halo z wenętrzym dac'iem arcama 2. Marazntz 60n przez wewnętrzny DAC - kompletnie nijak, płasko, może nie wygrzany ale ogolenie nie chciało sie tego słuchac Salon II: 1. Rotel A14 przez wewnętrzny DAC - wiązałem z nim nadzieje, ale okazło sie nie do końca. Średnica piękna, przestrzeń głębia, ale brakowało trochę zejścia na basie oraz momentami chyba robiło się troszeczkę u góry za dużo. 2. NAD C399 przez wew. DAC - Piękne zejście na basie, ale to tyle - średnicy brakowało, wycofana, uwydatniały się soprany szelszczące. 3. Hegel H95 przez wew DAC - i tu zaskoczenie dla mnie (bo sie naczytałem o Heglach na tym forum ), zagrało to bardzo dobrze, Quadrale polubiły się z Heglem, mimo ze DAC na papierze nie oszałamia. Dzwięk zbalansowany, Bas ładny moze nie tak głęboki jak w Nadzie ale przyzwoity kontrolowany, Średnica wyrazista, przyjemna może nie taka jak rotelu ale naprawdę Ok, na górze w końcu bez nadmiernej szczegółowości, kłucia itp, Całość zabrzmiało to trochę analogowo, wszystko poukładane, głębia, przestrzeń. Po tych odsłuchach są wnioski ale tez wątpliwości, 1. Charakter Hegla i Arcam grania pasował mi do moich kolumn. Oba rozwiązania był granicach zbalansowania choć arcam grał zywiej, jaśniej, bardziej "kolorowo", mega przestrzennnie: hegel bardziej bezpiecznie ale nadal ciekawie. 2. Ciezko powiedziec który bym wybrał bo słuchałem ich w innych salonach, musiałbym posłuchać jeden po drugim. 3. Wychodzi na to ze ARCAM ma słabą sekcję cyfrową i musiałbym kupić zew DAC/streamer. A to sie robią koszta bo A15+ST5 to blizej 10K wychodzi. Wkurzające bo oba mają tę samą kość DAC'a ale jesli wszytko było dobrze podłączone to wychodzi na to ze wzmacniaczu DAC nie jest tak dopracowany jak streamerze. W arcamie USB brak - duzy minus 4. Hegel moze to jest 'to' ale technologicznie jest jakiś parę lat wstecz, co prawda ma port usb przez który moge podłaczyć sie do lapka? jak jest z jakością tego w stosunku do podłącznia po optyku/coax? 5. Jesli nawet miałbym wybrać A15+ST5 (choc to poza moim budzetem) to sie zastaniwam czy juz nie lepiej A25. Niestety nie słuchałem go, ma w koncu USB oraz lepszą kość ESS sabre ale pytanie czy znowu nie bedzie takiej kichy przez sekcje cyfrową jak w przypadku A15 i będzie potrzebny zew DAC/streamer. Jesli chodzi o arcamy serii A to czy ktoś ma z nimi doświdczenia jesli chodiz o sekcje cyfową? Nurtuje mnie tez jedna rzecza którą znałazłem w necie jesli chodzi o arcama (co prawda chodzi tu o A25): Cytat Here we see a poor J-Test result, with several peaks in the audioband, ranging from -105dBFS down to -150dBFS. This is an indication that the A25 DAC may have poor jitter immunity. https://www.soundstagenetwork.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2984:arcam-radia-a25-integrated-amplifier-dac-measurements&catid=97&Itemid=154 Czy jest się czym przejmować w praktyce? Czy USB(tylko A25, A15 nie ma usb) byłoby wolne o d tego problemu ? Błagam doradzcie cos Edytowano Piątek o 11:07 przez akkilles Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano Piątek o 11:33 Udostępnij Napisano Piątek o 11:33 22 minuty temu, akkilles napisał: 4. Hegel moze to jest 'to' ale technologicznie jest jakiś parę lat wstecz Co masz konkretnie na myśli? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkilles Napisano Piątek o 11:39 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 11:39 (edytowany) 6 minut temu, majkel74 napisał: Co masz konkretnie na myśli? starsze kości/mniejsze próbkowanie, brak wifi, itp, A BTW: w heglu na początku montowany byl AKM, czy cos sie pózniej zmieniło po pozarze fabryki AKM? Wiem, na przykład ze marantz zastępował AKMy czyms innym bo były problemy z dostpnością AKMów. Czy jak kupie teraz hegla to w bedę mial tego starego dobrego AKMa w srodku? Edytowano Piątek o 11:40 przez akkilles Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Piątek o 11:52 Udostępnij Napisano Piątek o 11:52 43 minuty temu, akkilles napisał: posiadam kolumny Quadral chromium style 6 Szacun, że zabierałeś je na odsłuchy po salonach. Nie przypominam sobie takiej sytuacji/post Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano Piątek o 12:08 Udostępnij Napisano Piątek o 12:08 24 minuty temu, akkilles napisał: starsze kości/mniejsze próbkowanie, brak wifi, itp, Jak słyszałeś, nie przekłada to się na dźwięk negatywnie, a wręcz przeciwnie. Lepiej mieć dobry fundament: wzmacniacz z DAC, streamer zawsze sobie możesz dokupić i za jakiś czas wymienić. Sprobuj jeszcze Regę Elex mk4. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkilles Napisano Piątek o 13:54 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 13:54 2 godziny temu, akkilles napisał: A BTW: w heglu na początku montowany byl AKM, czy cos sie pózniej zmieniło po pozarze fabryki AKM? Wiem, na przykład ze marantz zastępował AKMy czyms innym bo były problemy z dostpnością AKMów. Czy jak kupie teraz hegla to w bedę mial tego starego dobrego AKMa w srodku? ok, właśnie dostałem informację ze od 2021 używali Cirrus'a Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Piątek o 16:00 Udostępnij Napisano Piątek o 16:00 Cześć Sprawdziłbym jeszcze na pewno Audiolaba 7000A i Regę Elex MK4. Pierwszy ma DACa USB, a jego granie opisujemy w poniższym filmie Patrząc na dotychczasowe opinie, to może Ci się spodobać. W razie czego zapraszamy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Sobota o 06:17 Udostępnij Napisano Sobota o 06:17 Jaki to był transport? Ja bym nie skreślał jeszcze A15 tylko dał mu szanse z innym transportem. Na przykład Malina na USB? Do listy dopisz faktycznie Audiolaba 7000A i Roksan Attessa. To ciepłe i ciekawe wzmacniacze do tych kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkilles Napisano 18 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowany) Arcama jeszcze nie skreślam bo ogólnie mi się podobał gdyby nie DAC. Jeśli chodzi o transport to był to chyba Lumin(streamer) po optyku. Nie wiem może cos tam nie sie spikneło(odchudziło bas przed wszystkim) ale przez streamer/DAC - Arcam ST5 było dużo lepiej i grało to pięknie, szeroko. Co jest dziwne bo oba (A15 i ST5) mają ten sam ESS 9018 ale różnice mogą być w jego implementacji. Tak jeszcze myślę ze A25(choc nie słuchałem) ma ESS ES9280 wiec klasa wyżej, plus do tego USB - może wtedy by było jak należy tylko to juz nie ten budżet. Audiolabem 7000A tez się interesowałem ale w moim mieście nie mieli go nastanie wiec nie miałem możliwości sprawdzenia. Co do Roksana nie brałem pod uwagę bo on chyba juz gra dość miekko i ciepło(?), a moje kolumny choć mają szczegółową górę to ogólnym rozrachunku nie grają jaskrawie - bardziej plastycznie, nawet wydaje mi się delikatnie ciepło, wiec nie wiem czy już nie będzie dla mnie zbyt ciepłe granie Edytowano 18 godzin temu przez akkilles Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Dlatego mówie warto sprawdzić tez inne transporty. Bo akurat w nowej serii Radia DACi wewnątrz sa chwalone. A lumin, ok no to dobry transport był. A25 gra na prawde fajnie, sam o nim myślałem dla siebie. Audiolaba wypożyczysz bez problemu od dystrybutora Q21. Wiec tak sprawdź u siebie Tak Attessa jest miekki i ciepły. K3 już nie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts