Marek333 Napisano Sobota o 21:10 Udostępnij Napisano Sobota o 21:10 (edytowany) Trudno pogodzić estetykę salonu z modyfikacjami akustycznymi a szczególnie poczuciem estetyki naszych małżonek i nasze modyfikacje akustyczne w salonie. Stąd podrzucam Wam pomysł, który osobiście realizuję. Ponieważ mam żonę estetkę jak wielu z nas, nie udało mi się wynegocjować na stałe przyczepionych absorberów na linkach ale..zaakceptowała chętnie, że będą "zdejmowane". Zapewne Wasze żony na takie rozwiązanie też przystaną chętnie. IDEA: / Pomysł na przyczepiane na magnesy neodymowe, absorbery sufitowe (2x16kg): Zamówiłem w "firmie akustycznej" 2 absorbery na sufit z otwartymi plecami, ok 145 x 60 x 10cm. Zamówiłem i dobrałem posługując się jak zwykle Grokiem odpowiednie mocne neodymowe magnesy każdy do 25 kg przy 30mm średnicy o ok 8 mm grubości z otworami na łeb wkrętu. Absorner będzie ważył ok 16 kg ! więc nadmiarowo dobrałem moce magnesów dla bezpieczeństwa. Możliwe że jeszcze dla dodatkowego bezpieczeństwa zabezpieczę żyłką mocną na haczyku ale to już jak całość będzie gotowa i zobaczę jak mocno się "trzymają sufitu". Zamówiłem 8 krążkowych magnesów neodymowych, które przykręcę do sufitu (jako część A) za pomocą wkrętów do betonu 50x8 FIsher miękki szaro-czerwone Zamówiłem przykręcane (do ramy będą) odchylane zawiasy okienne z bolcem gwintowanym do którego przykręciłem specjalne stalowe nagwintowane końcówki (część magnetyczna B) Te 4 zawiasy będą przykręcone do krawędzi każdej ramy absorbera sufitowego w ten sposób iż podnosząc na drabince domowej absorber poziomo będą odchylone i wystawiać pionowo od absorbera ok 7cm w stronę sufitu tak iż dosuwając silnie się połączą z drugą częścią magnesów przykręconych na suficie Do magnesów przykręconych na suficie aby było ładniej zamówiłem o średnicy 31 mm meblowe krążki kapturki w Castoramie z białego plastiku, które będą nakładane na magnesy sufitowe gdy absorber będzie czasami zdjęty. Dodatkowo mimo, że absorber jest firmowo zabezpieczony przed pyleniem, to aby mieć pewność że przy mocowaniu czy od grawitacji żadne pyłki z wełny mineralnej nie będą mi do oczu czy na twarz się sypać (koloryzuję nieco ) to zamówiłem przepuszczalne płótno akustyczne w podobającym mi się kolorze oraz cieniutką gąbkę grubości ok 3 mm, która gwarantuje mi, że przez nią żadne pyłki czy włókna nie przedostaną się w dół z absorbera , jeśli jakieś miałyby zamiar mimo warstwy firmowej Zdrowia nie odkupimy... Zamieszczam foto pianki, jeszcze rozważam czy nie wziąć cieńszej np 1 mm czy 2 mm ... ale to już szczegół oraz zawiasów dokręcanych i magnesów na sufit. Mam nadzieję, że post się komuś przyda. Miłego wieczoru. Marek. część B , stalowa nakrętka nakręcana na gwintowaną część bolca zawiasu okiennego: Edytowano Sobota o 21:25 przez Marek333 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Sobota o 22:21 Udostępnij Napisano Sobota o 22:21 (edytowany) Fajny patent z magnesami. Daj znać i wstaw jakieś fotki jak to wyjdzie Sam rozważałem podobny, ale sufit z bliżej nieokreślonego gównolitu skutecznie mnie z niego wyleczył. Wiercisz, kołek siedzi, trzyma się, a 2cm obok już nie. Loteria. Minus z magnesami jak i linkami jest też taki, że ciężko o jakieś mikro poprawki w trakcie. Wszystko musi być od razu wymierzone perfekt + oczywiście mile widziane idealnie proste ściany. Edytowano Sobota o 22:22 przez lpomis 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Sobota o 22:46 Udostępnij Napisano Sobota o 22:46 A coś lżejszego? Nie trzeba od razu dawać 36 kg. Styropian, hybryda czy absorber na piance też zadziałają.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano Sobota o 23:02 Udostępnij Napisano Sobota o 23:02 1 godzinę temu, Marek333 napisał: Dodatkowo mimo, że absorber jest firmowo zabezpieczony przed pyleniem, to aby mieć pewność że przy mocowaniu czy od grawitacji żadne pyłki z wełny mineralnej nie będą mi do oczu czy na twarz się sypać (koloryzuję nieco ) to zamówiłem przepuszczalne płótno akustyczne w podobającym mi się kolorze oraz cieniutką gąbkę grubości ok 3 mm, która gwarantuje mi, że przez nią żadne pyłki czy włókna nie przedostaną się w dół z absorbera , jeśli jakieś miałyby zamiar mimo warstwy firmowej Zdrowia nie odkupimy... Co innego absorber raz powieszony na ścianie czy suficie, a co innego taki który będzie non stop zakładany i demontowany. No nie wiem czy to taki dobry pomysł🤔 może faktycznie lepiej coś w tym kierunku co @Kraft proponuje🤔 Jak sam napisałeś: Zdrowia nie odkupimy Ps: a ogólnie pomysł z demontażem spoko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano Niedziela o 02:15 Udostępnij Napisano Niedziela o 02:15 @Marek333 szacun!!! Ze swojej strategicznie długofalowej perspektywy proponuję po którymś kolejnym słuchaniu muzyki "zapomnieć" zdjąć ustroje. Może spowszednieją "małżowince" i przestaną jej przeszkadzać... Warto spróbować, ale nie za wcześnie... Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek333 Napisano Niedziela o 07:58 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 07:58 (edytowany) 9 godzin temu, lpomis napisał: Fajny patent z magnesami. Daj znać i wstaw jakieś fotki jak to wyjdzie Sam rozważałem podobny, ale sufit z bliżej nieokreślonego gównolitu skutecznie mnie z niego wyleczył. Wiercisz, kołek siedzi, trzyma się, a 2cm obok już nie. Loteria. Minus z magnesami jak i linkami jest też taki, że ciężko o jakieś mikro poprawki w trakcie. Wszystko musi być od razu wymierzone perfekt + oczywiście mile widziane idealnie proste ściany. W miejscach montażu w suficie kołków rozporowych do trzymania magnesów mam na szczęście betonowy strop i powinno się trzymać pewnie. Ze względu na wagę właśnie , zamówiłem 2 sztuki absorberów mniejszych po 16 kg zamiast jednego wielkiego i ciężkiego W sumie jak liczyłem, każdy sufitowy absorber o masie 16 kg będzie utrzymywany przez 4 magnesy neodymowe czyli w sumie z siłą do 100 kg ( 4x25kg na rozrywanie, wg specyfikacji producenta magnesów. Ponieważ parametry producenta magnesów podawane są przy stali bardzo grubej a u mnie będą cieńsze to stąd taki zapas, " nadwyżkę mocy" przyjąłem. Po drugie 3cm średnicy jest idealnie , nie będzie też estetycznie przeszkadzało. Jak skończę, dam tu na forum fotki i sufitu i zmontowanych elementów na absorberze. Na razie jeszcze absorbery się jeszcze produkują, więc czekam na dostawę . Ale elementy systemu montażu już wszystkie skompletowałem. Nawierty do kołków wykonam tak jak pisałeś dokładnie, muszą być dość dokładne chociaż zapas mamy bo nawet jak się któryś przesunąłby na połączeniu magnesów z 5 mm to nic się przy średnicy 30mm nic się nie stanie. Tak czy inaczej zaznaczę na suficie punkty, dopiero jak zamontuję na ramę absorbera zawiasy - wtedy da się łatwo pomierzyć co do 1 mm rozstawy tych bolców gwintowanych a więc rozstaw do wiercenia w suficie. I to musi grać ! Edytowano Niedziela o 08:03 przez Marek333 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Niedziela o 08:56 Udostępnij Napisano Niedziela o 08:56 Jak tak mocno będzie trzymać, to dasz radę je oderwać do zdejmowania? Ile ważysz?;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek333 Napisano Niedziela o 11:49 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 11:49 (edytowany) Dam bo uchylę pod kątem jeden ,. potem kolejny a jak będzie za mocno mam już gotowe przekładki aby zmniejszyć siłę ..ale watpię by była taka potrzeba Zakładam realną siłę (ze względu na mniejszą grubość metalu niż w kartach producenta) metal/ magnes 4x 12-15 kg czyli około 50 kg . a ważę 80 kg . Odrywając z jednej strony odrywam 2 magnesy a nie 4 na raz więc siła będzie z 2 magnesów do oderwania w realu. Musi być dobrze Edytowano Niedziela o 11:51 przez Marek333 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Niedziela o 12:58 Udostępnij Napisano Niedziela o 12:58 15 godzin temu, Marek333 napisał: 2 absorbery na sufit z otwartymi plecami, ok 145 x 60 x 10cm. Czy ta ilość to tylko na dzień dobry - takie carpaccio czy także jako danie główne z podwieczorkiem i kolacją? Pozdrawiam Marek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek333 Napisano Niedziela o 17:49 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 17:49 (edytowany) Mam różne plany ale powoli dawkuję, to jest część. Kolejne plany to zaadaptowanie 2 miękkich kanap obitych miękką alkantarą na pułapki basowe z ukrytymi otworami pod materiałem na froncie i boku kanap bo inaczej są ustawione w kierunku głośników. Otwory w kanapach będą niewidoczne dla niewiedzącego o nich a jednocześnie ze sporą powierzchnią , grubością wełny wełny w środku dobrze zabezpieczonej. Otwory -średnice i rozstawy już sobie podobierałem wstępnie. Taka to będzie pułapka basowa nietypowa ... Ale ten krok wykonam dopiero po pomiarach REW + UMIK1 i po zamontowaniu sufitowych i poprawionych absorberów zakolumnowych żeby wiedzieć gdzie zostanie peak do likwidacji , obecnie mod jest na 27 i 55 i 105 Hz najwyższy . Zmieniam obecnie z 6 na 10cm zakolumnowe absorbery (będą wersje 6cm do sprzedaży) a dystans absorberów sufitowych od powierzchni sufitu celowo zaprojektowałem aby występował około 8 cm (z zawiasem jak wyżej opisuję) bo to zwieksza bardzo mocno pochłanianie niskiego basu i subbasu a to najważniejsze w całym wygłuszaniu odbić w pomieszczeniu i poprawie akustyki. Bo odbicia średnich i wysokich to byle czym można łatwo zlikwidować i zabsorbować co okazuje się pułapką i błędem bo tym samym uwydatniamy błąd w niskich czyniąc uwypuklenie problemu subbasu (nie redukując go i zmniejszając "moc średnich io wyższych np gabkami / błąd ! ) Acha zamówione mam też 4 walcowe pułapki basowe do rogów pomieszczenia - traktuję to bardziej jako eksperyment ciekawe jak wpłynie na pomiary i pogłos subbasu.. to mnie bardzo ciekawi, powinny bardzo ładnie zafunkcjonować. Jeśli nie będą potrzebne po moich wdrożeniach to najwyżej wystawię do sprzedaży ale wiedza zostanie. Kolejne pomysły etapami.... możlwe że już nic nie będzie trzeba robić bo ważne aby nie przegłuszyć pomieszczenia aby dźwięk miał życie i dynamikę - pewein pogłos jest bardo dobrze przez mózg odbierany ale nie za duży oczywiście ! Celem jest moim w RT60 pogłos = 0,35 do 0,45 s. Nie dopuszczę aby zszedł niżej bo to może być w pewnym momencie bardzo niefajnie. Wrzucę Wam kawałek mojej dyskusji z GROK-iem , może komuś z Was się przyda, gdyby chciał u siebie mój pomysł powielić...smacznego.... cyt: Skoro wolisz szersze pasmo i lepszą jakość dźwięku, to super – idziemy w różne średnice otworów w kanapach (3-osobowa 1x2,6 m, 2-osobowa 1x2,1 m), by skuteczniej zredukować pogłos (RT60 = 0,65 s) i rezonanse (55 Hz: 10 dB, 49–60 Hz: 4–5 dB) w Twoim salonie (5x7 m, 35 m²). Dzięki mieszance otworów (np. 15 mm, 20 mm, 25 mm) uzyskasz bardziej równomierne tłumienie w zakresie 40–80 Hz, co poprawi jakość dźwięku. Oto konkretny plan: --- ### 1. Zasada działania - **Różne średnice**: - 15 mm: Tłumi wyższe basy (60–80 Hz). - 20 mm: Celuje w 50–60 Hz ( Twój pik 55 Hz). - 25 mm: Skuteczny na niższe basy (40–55 Hz). - **Wypełnienie**: Wełna mineralna 10–20 cm (50 kg/m³) w przednich częściach kanap – wspiera szerokopasmowe pochłanianie. - **Efekt**: Kanapy działają jak pułapki Helmholtza o szerszym paśmie, redukując nierówności basów i pogłos. --- ### 2. Projekt otworów #### Kanapa 3-osobowa (front 2,6x0,4 m = 1,04 m²): - **Liczba i rozkład**: 45 otworów (15 x 15 mm, 15 x 20 mm, 15 x 25 mm). - Siatka: 15 cm poziomo, 8 cm pionowo (5 rzędów po 9 otworów). - Rozmieszczenie: - Rząd 1: 9 x 15 mm. - Rząd 2: 9 x 20 mm. - Rząd 3: 9 x 25 mm. - Rząd 4: 9 x 20 mm. - Rząd 5: 9 x 15 mm. - **Czas wiercenia**: 45 x 10 s = 7–8 minut (otwornica 15/20/25 mm). #### Kanapa 2-osobowa (front 2,1x0,4 m = 0,84 m²): - **Liczba i rozklad**: 36 otworów (12 x 15 mm, 12 x 20 mm, 12 x 25 mm). - Siatka: 15 cm poziomo, 8 cm pionowo (5 rzędów po 7–8 otworów). - Rozmieszczenie: - Rząd 1: 7 x 15 mm. - Rząd 2: 8 x 20 mm. - Rząd 3: 7 x 25 mm. - Rząd 4: 7 x 20 mm. - Rząd 5: 7 x 15 mm. - **Czas wiercenia**: 36 x 10 s = 6 minut. --- ### 3. Efekt na RT60 i jakość dźwięku - **Absorpcja**: - Kanapa 3-osobowa: 0,6–0,8 sabina (szersze pasmo 40–80 Hz). - Kanapa 2-osobowa: 0,5–0,7 sabina. - Razem: 1,1–1,5 sabina (0,05–0,07 s redukcji RT60). - **RT60**: Z 0,65 s do 0,58–0,60 s (solo), z sufitem (0,12–0,14 s) do 0,44–0,48 s. - **Rezonanse**: - 55 Hz: 3–5 dB redukcji. - 49–60 Hz: 2–4 dB (równiejsze niż przy 20 mm). - **Jakość dźwięku**: - Bas mniej "buczący", bardziej kontrolowany (40–80 Hz). - Klarowniejsza średnica i wokale (suche basy mniej maskują). Edytowano Niedziela o 18:06 przez Marek333 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Poniedziałek o 08:36 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:36 A możesz wrzucić zdjęcie pokoju? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts