Skocz do zawartości

Pierwszy gramofon - Unitra GS-434 Bernard - Prośba o rady i opinie

Recommended Posts

Czołem szanownemu zgromadzniu

Wpadł mi w spadku w ręce gramofon Unitra GS-434 Bernard oraz 60 płyt z różnoraką muzyką. Nie wiem jaka jest jego historia, jak długo był używany oraz jaki jest stopień zużycia elementów zużywalnych jak igła.

Jest to mój pierwszy gramofon i pierwsze doświadczenia ze słuchaniem muzyki z vinyli.

Podpiąłem do wzmacniacza Rotel przez przedwzmacniacz Easy Phono za 105 pln. 

Muzyka gra, jestem zadowolony. 

Proszę o odpowiedzi na kilka pytań

1. Co sądzicie o tym gramofonie, czy jest on OK na początek, czy jest to złom i inwestując 1000 - 1500 pln mogę mieć niebo lepsze wrażenia ?

2. Jeśli gramofon jest OK to czy jest sens wymieniać wkładkę z igłą na lepszą (nie znam stanu obecnej igły - gra i tyle) jeśli jest sens zmieniać igłę to na jaką lub w jakim przedziale cenowym ?

3. Mam jeden poważny problem - kiedy włączę komputer w sąsiednim pokoju przedwzmacniacz zaczyna bardzo mocno szumieć. Domyślam się, że może mieć to związek z faktem, że elektryka w moim mieszkaniu jest stara i nie wszystjkie gniazdka mają uziemienie. Czy zmiana przedwzmacniacza może ten problem rozwiązać ? Bo zmiana sieci elektrycznej wiąże się z remontem całego mieszkania.

Dzięuję za rady

Wojtek Z.

Czołem!

Gramofon jest w porządku na początek. Można oczywiście kupić coś lepszego, ale taki Bernard na start też będzie dawał radę. Trzeba tylko zadbać o to żeby miał stabilne obroty i wkładkę/igłę w jak najlepszym stanie :)

Jaka wkładka jest w tym momencie założona w tym gramofonie? MF100? Jeżeli tak, to można kupić nową igłę (wersja po taniości) albo wymienić wkładkę na coś odrobinę lepszego (coś co będzie miało już szlif eliptyczny). Z nowych wkładek proponowałbym VM95E lub VM95EN. Jakość dźwięku będzie wyraźnie lepsza. W droższe wkładki bym nie inwestował w tym momencie. Jak będziesz chciał kiedyś zrobić kolejny krok do przodu, to pewnie pomyślisz raczej o wymianie całego gramofonu, a nie samej wkładki :) 

Zmiana przedwzmacniacza może wpłynąć na szumy, o których piszesz. Choć ciężko mi powiedzieć czy na 100% rozwiąże to problem. Trzeba poeksperymentować i spróbować innych preampów. Można też spróbować wpiąć przedwzmacniacz lub komputer do innego gniazdka.