zodlayne Napisano wczoraj o 13:25 Udostępnij Napisano wczoraj o 13:25 Cześć! Tak się złożyło, że poszukuję kolumn podstawkowych. Sprzedałem swoje paczki Dynavoice DM6 chcąc zrobić zmianę dla samej zmiany - z ciekawości. Grały u mnie 1.5 roku. Podobało mi się w nich żywe brzmienie, ale z czasem denerwowało syczenie, basu raczej było odpowiednio - tak mi się wydaje, jestem laikiem. To dopiero moje drugie kolumny (po Infinity RS7) To był dla mnie spory przeskok jakościowy. Czego oczekuję? Zależy mi przede wszystkim na pięknych wokalach, żeby nie były zbyt ostro u góry. Lubię też dobra podstawę basową. Najwięcej słucham zespołu U2, chcę by wokal był jeszcze bardziej namacalny, lubię romantyczne ballady, dużo klasyki muzyki rozrywkowej lat 80/90. Ale też lubię zapuścić Metallicę czy coś z nurtu grunge. Mam wzmacniacz AMC XIA. Po przewertowaniu wielu tematów moimi faworytami są: - KEF R300 - Pylon Diamond Monitor 18 - Usher V601? Chociaż tutaj może być to za ostre granie? - Heco Revolution 3 (niestety nie ma żadnej sztuki używanej na sprzedaż) - Monitor Audio Silver/Gold?? Powiedzcie, czy to są dobre tropy, czy mam szukać czegoś innego. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu Cześć Przy Twoich oczekiwaniach KEFy R300 i Pylony będą dobrym kierunkiem Zależnie od tego, jak masz ustawione Dynavoicy, to kolumny od Monitor Audio mogą mieć nieco za dużo góry, ale i tak warto byłoby je sprawdzić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zodlayne Napisano 22 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 22 godziny temu 1 godzinę temu, Q21 napisał: Cześć Przy Twoich oczekiwaniach KEFy R300 i Pylony będą dobrym kierunkiem Zależnie od tego, jak masz ustawione Dynavoicy, to kolumny od Monitor Audio mogą mieć nieco za dużo góry, ale i tak warto byłoby je sprawdzić Zapomniałem dodać, że ma to grać w pokoju 4x4m. Czy w takim razie KEFy odpadają? Czytałem, że bas może się wzbudzać i ogólnie że mają tendencję do dudnienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 12 godzin temu, zodlayne napisał: Czytałem, że bas może się wzbudzać Cześć. Miałem te kolumny przez krótką chwilę i niestety u mnie był problem z basem. A jeśli jeszcze ustawisz je blisko - problem gwarantowany. Jeśli zależy Ci na przyjemnych wokalach, może warto spojrzeć na ATC SCM7. Tyle że tutaj sytuacja z basem jest odmienna. Będzie on dobrze kontrolowany ale o niskim zejściu nie ma mowy. W Twoim budzecie będą też Kefy ls50. Bardzo uniwersalne monitorki. A sporo taniej ushery s520. I jeszcze jedna ważna rzecz. U2 to nie jest audiofilska muzyka 😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zodlayne Napisano 10 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 10 godzin temu Czyli tak jak myślałem co do KEFR300 ATC wydaje się spoko właśnie gdyby nie bas, czyli przy moich założeniach Usher s520 mógłby być ok. Wiem, że realizacja nagrać grupy U2 nie jest najlepsza, ale nie słucham tylko tego zespołu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 21 minut temu, zodlayne napisał: czyli przy moich założeniach Usher s520 mógłby być ok. Tak bym tego nie odbierał. Po prostu to jedne z monitorów, na które warto zwrócić uwagę 🙂. Ale jest jeszcze wiele innych, które mogą Ci przypaść do gustu bardziej lub mniej. Przede wszystkim warto udać się na odsłuch do jakiegoś salonu i określić w jakim kierunku chcesz iść. Ps. Czy możesz wrzucić zdjęcie bądź schemat pokoju? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Jak czytam to opis to powiem KEF R300 zdecydowanie. Nie wiem czy znajdziesz Goldy 100 w tej cenie. Ale jeśli tak. To zdecydowanie warto także. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts