Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
6 godzin temu, tomek4446 napisał:

Nawrocki już napomknął , że On to sobie stworzy własny sąd i przychyli się do zbadania nieprawidłowości działania rządu. Będą jaja , bo jak znam życie pis się nie będzie po wygranych wyborach cackał , zrobi pokazówkę jaki to jest sprawny i sprawczy i powsadza polityków PO nim się zorientują.   

Jedyne wyjście, to choroba Hołowni i zawieszenie Zgromadzenia Narodowego przez Czarzastego.

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

to ten co jego kierowca był takim aferzystą?

https://archiwum.tvn24.pl/magazyn-tvn24/82/tvn24.pl/magazyn-tvn24/macierewicz-ufa-mu-bardziej-niz-misiewiczowi-odslaniamy-tajemnice-pana-kazimierza%2C82%2C1665.html

„To dzięki profesjonalizmowi i poświęceniu kapitana Kazimierza Bartosika, który wziął na siebie skutki uderzenia minister obrony narodowej nie poniósł żadnych obrażeń podczas wypadku spowodowanego przez inny samochód.”

ROTFL 🤣 

image.jpg

Napisano
8 godzin temu, tomek4446 napisał:

@pairtick wczoraj akurat rozmawiałem z prawnikiem z 35 letnim stażem. Nakreślił mi trochę inny obraz sytuacji w sądach i prokuraturze, niż ten jaki miałem dotychczas. Po pierwsze , powiedział , ze dawno się tak nie uśmiał jak słyszał w kampanii Tuska , a po przejęciu władzy Bodnara mówiących , że teraz to Oni zrobią porządek i wszyscy winni / czytaj pis/ pójdą siedzieć. Że będą czystki w sądownictwie i prokuraturze i zapanuje ład i porządek. Zabawne mówi , było to , że połowa narodu chodziła nabuzowana , że teraz to NASI im pokażą. To nie tak działa. Prokurator , sędzia to taka sama robota jak każda inna. Zapytał , czy ja jako pracownik idąc do roboty , nie myślę o niczym innym ,tylko jak wykończyć konkurencję ? W wymiarze sprawiedliwości tak jak w każdej innej grupie zawodowej nastąpiła w dużej mierze zmiana pokoleń. My w TV widzimy tylko garstkę prokuratorów , bądź sędziów ,a jest ich : prokuratorów 5833 , sędziów 10 000. Młode pokolenie to już nie ideologia , a walka o jak najlepszy byt. I wielu ma głęboko gdzieś , czy będzie nimi rządził Bodnar , czy Ziobro. Mało tego , władza Ziobry daje większe szanse na awans i godziwe pieniądze , niż Bodnara. Ci nie głupi absolwenci prawa zdają sobie sprawę , że KO przespało już dawno szansę uporządkowania systemu , następne wybory i wraca pis. A głupio wygląda w potfolio zamknięcie w kryminale kumpla przyszłego premiera. Jest więc asekuracja i przeciąganie spraw ,ot tak na wszelki wypadek. Chłopcy od Ziobry , widząc , że w sumie to nic im się strasznego nie dzieje , a wybory tuż , tuż utworzyli Stowarzyszenie pod nazwą Ad Vocem i zbierają kwity na kumpli związanych z Bodnarem. Nawrocki już napomknął , że On to sobie stworzy własny sąd i przychyli się do zbadania nieprawidłowości działania rządu. Będą jaja , bo jak znam życie pis się nie będzie po wygranych wyborach cackał , zrobi pokazówkę jaki to jest sprawny i sprawczy i powsadza polityków PO nim się zorientują.   

Czyli prokuratorzy i sędziowie są sprzedajni jak prostytutki. Kto lepiej i  hojniej zapłaci ten ma ich w kieszeni a oni znajdą odpowiednie paragrafy na każdą okoliczność. Za.biste państwo mamy. Znowu patriotyzm we mnie urósł.

Napisano
1 godzinę temu, jale napisał:

Czyli prokuratorzy i sędziowie są sprzedajni jak prostytutki

Dwie rzeczy , pierwsza nie wolno generalizować , dwa środowisko sędziowskie już od dawna i to jeszcze przed rządami pisu miało problemy z samooczyszczeniem. pis miał dobry pomysł z nadzorem nad sędziami , tyle , że jak zwykle spartolił sprawę upolityczniając KRS.

3 godziny temu, pairtick napisał:

przez Czarzastego.

Czarzasty to emeryt polityczny z prawie zerowym zapleczem. Nikt go nie bierze na poważnie nawet własna partia.  Chroni własną dupę i dorabia w polityce , bo tylko to potrafi. Nie liczyłbym na wallenrodyzm w jego wykonaniu :) 

Napisano
34 minuty temu, tomek4446 napisał:

Czarzasty to emeryt polityczny z prawie zerowym zapleczem. Nikt go nie bierze na poważnie nawet własna partia.  Chroni własną dupę i dorabia w polityce , bo tylko to potrafi. Nie liczyłbym na wallenrodyzm w jego wykonaniu :) 

Kuźwa, to kto inny?

Napisano

@tomek4446 brzmi bardzo sensownie i wiarygodnie ,zwłaszcza w kontekście licznych aresztowań i wyroków ekipy Bodnara😁

@marcinmarcin zgodziłem się z wieloma Twoimi rozsądnymi wypowiedziami w tym wątku ,dlatego mnie również nurtuje te "znakomite 8 lat dla Polski". Skąd to wziąłeś? Gospodarczo PiS mnie nie zaskoczył,to socjaliści w najgorszym wydaniu. Liczyłem przynajmniej na sensowne postawienie się UE. Tymczasem po cichu,wbrew temu ,co obiecywali podpisali wszystko,co im położyła na stół Bruksela. Gdzie ta znakomitość?

Napisano

Sukcesy PiSu:

- Podpisany przez Morawieckiego "Zielony ład".

- Polski ład

- rozdawnictwo pieniędzy

W efekcie pseudo tarcz antyinflacyjnych kilkuletnia inflacja zamiast kilkumiesięcznej jak np. w Czechach.

- i zwiększenie rozdawnictwa, zamiana 500+ na 800+

- upolitycznienie KRS, i w efekcie:

- wydłużenie przewlekłości postępowań sądowych o kilka kolejnych miesięcy.

- z powodu powołania neo sędziów tak kryminaliści jak i uczestnicy spraw cywilnych odwołują się od ich wyroków.

- przekop mierzei wiślanej

To tak na szybko...

Napisano
1 godzinę temu, Nowy75 napisał:

brzmi bardzo sensownie i wiarygodnie ,zwłaszcza w kontekście licznych aresztowań i wyroków ekipy Bodnara😁

Wiesz , ja to już nie wiem jak to jest. Do niedawna wydawało mi się , że mogli iść za radą chyba Giertycha. To znaczy wsadzić prewencyjnie na raz wszystkich którzy mają potwierdzone zarzuty i któryś by zaczął sypać. Ale jak się okazało to też nie działa , gość od patriotycznych koszulek jak twierdził Bodnar , śpiewa jak słowik i ......  nic. Patrząc na to wszystko niejaki Nowak pewnie nic nie kuma. Goście wyprowadzili kilka miliardów i mają się dobrze , a jego wywalili za zegarek wart ok. 11 tys. :) 

Napisano
6 minut temu, tomek4446 napisał:

Goście wyprowadzili kilka miliardów i mają się dobrze , a jego wywalili za zegarek wart ok. 11 tys. :) 

Dla wyborców, zwłaszcza tych od pis, 11 tys to znana mu wartość, wie ile to jest i że to dużo. Miliard, to jakaś abstrakcja.

Napisano
27 minut temu, tomek4446 napisał:

Patrząc na to wszystko niejaki Nowak pewnie nic nie kuma. Goście wyprowadzili kilka miliardów i mają się dobrze , a jego wywalili za zegarek wart ok. 11 tys. :) 

Dokładnie. I to jeszcze używkę, bo nie kupiłby nowego UN w tej kwocie ,a do tego złotego,co z lubością pokazywała TV wiedząc,że to najbardziej ukłuje wątrobę zawistnych Polaków.  Nowak był równie śliski jak jego fryzura,ale na tle kolesi z PiS mógłby robić za aniołka w barokowym malowidle

Napisano
20 minut temu, Amarok napisał:

Dla wyborców, zwłaszcza tych od pis, 11 tys to znana mu wartość, wie ile to jest i że to dużo.

A tak mi właśnie przyszło do głowy , że w kontekście tego zegarka za 11 tysi to poniektórych z nas za audio, to mogą skazać na dożywocie :) 

Napisano
33 minuty temu, tomek4446 napisał:

A znasz kogoś ,kogo żona zna dokładną cenę zakupu sprzętu łącznie z okablowaniem ?

Żony nie mam, ale córka dokładnie wie, więc w razie czego tanio Wam nie puści :P 

Fakt, że niektórzy znajomi czasocholicy w czasie pandemii mówili żonom, że jakby co, to niech broń boże nie sprzedają ich zegarków za te ceny, za które je kupili ;) 

Napisano
16 godzin temu, pairtick napisał:

Jedyne wyjście, to choroba Hołowni i zawieszenie Zgromadzenia Narodowego przez Czarzastego

To nie wyjście tylko to byłby zamach stanu. Normalne jest że po takich rządach w państwie demokratycznym dostaje się kopa. Ale niektórzy mają wzorce białorusko ruskie.

12 godzin temu, Nowy75 napisał:

Gospodarczo PiS mnie nie zaskoczył,to socjaliści w najgorszym wydaniu.

Tak, ale gospodarkę rozkładają teraz wybitni fachofcy - nie ma żadnych inwestycji, planu, wszystko oddajemy na tacy sąsiadom. Wystarczy porównać przetargi PKP - socjaliści pis tak pisali przetargi żeby np taki polski newag mógł wziąć udział, fachofcy na odwrót. I tak jest wszędzie z wszystkim - ostatnie przypadki choćby magazyn gazu, styropian, a o taxi grenzen szkoda wręcz gadać..

7 godzin temu, DiBatonio napisał:

Eeee tam, bo nie masz drogiego sprzętu  😉

co znaczy drogi? nie chodzi o kwoty tylko o zasady

Napisano
36 minut temu, marcinmarcin napisał:

socjaliści pis tak pisali przetargi żeby np taki polski newag mógł wziąć udział

A potem Newag zablokował pociągi, by inne polskie firmy nie mogły ich serwisować. 

Napisano (edytowany)
17 minut temu, Chmarski napisał:

A potem Newag zablokował pociągi, by inne polskie firmy nie mogły ich serwisować. 

Oczywiście, lepiej niemieckie firmy wpuścić... oni nie pilnują swoich interesów i to nam własnie dadzą zarobić. Lepiej napluć na Newag.. a nie ciekawi Cie taka nagonka akurat na nich? W tzw "mediach"?

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano
36 minut temu, marcinmarcin napisał:

Tak, ale gospodarkę rozkładają teraz wybitni fachofcy

Marcin , jak to jest , że nie potrafimy być obiektywni. Tak się wgryzł w nasz światopogląd podział na naszych i tych drugich , że zawsze wymieniamy tylko błędy " wroga " , pomijając naszych. Kurna jedni i drudzy to nie nasza rodzina , przyjaciele ,tylko politycy , czyli goście na naszym garnuszku. Jedni i drudzy winni być traktowani identycznie. Dlaczego tak nie jest ? Ten podział społeczeństwa ,który mamy jest im na rękę , bo jak coś to cały naród nie wylegnie na ulice i nie wywiezie ich na taczkach. Zawsze jest te 10 mln. , które jednych lub drugich będzie bronić nie zważając na ich uchybienia , złodziejstwo, niegospodarność. Nie czujesz tego , że goście zrobili z nas baranów. Kiedyś na AVS usłyszałem opinię , że tak w zasadzie to wyprodukować można wszystko i nic dalej nie trzeba robić , a audiofile już sami dorobią do tego ideologię. W polityce jest to samo. Wystarczy podzielić społeczeństwo a ludzie już sami znajdą powody by nienawidzić przeciwnika , a hołdować swoim. Marcin , kurde jesteśmy jednym narodem , a pozwalamy , by parę osób rządziło naszymi emocjami. Może pora wypieprzyć jednych i drugich . 

Napisano
52 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Wystarczy porównać przetargi PKP - socjaliści pis tak pisali przetargi żeby np taki polski newag mógł wziąć udział, fachofcy na odwrót. I tak jest wszędzie z wszystkim - ostatnie przypadki choćby magazyn gazu, styropian, a o taxi grenzen szkoda wręcz gadać..

Panie kochany.... spółki Skarbu Państwa, to jest w ogóle państwo w państwie. Taki, wiesz, osobny byt, poza jakimikolwiek prawami ekonomii. Do pociągów, tramwajów, kupujemy podstawowe (nie w sensie prostoty, a ich znaczenia) części w Chinach, i to nie dlatego, że nie potrafimy ich wytworzyć. W ARP zmieniono po wyborach kilka osób, ale nie sposób działania. Nic tu nie działa tak, jak w założeniu powinno. Tłuste koty zmieniają tylko stołki. Przykre to.

Napisano (edytowany)
24 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Oczywiście, lepiej niemieckie firmy wpuścić... oni nie pilnują swoich interesów i to nam własnie dadzą zarobić. Lepiej napluć na Newag.. a nie ciekawi Cie taka nagonka akurat na nich? W tzw "mediach"?

Patrzysz na to pod jednym tylko kątem - czy wygrała polska firma czy nie.

Sprzedadzą pociągi po kosztach produkcji ale potem pierdzielną takie ceny za serwis jakie im się spodobają. Jak będzie próba naprawy w innym miejscu to pociąg dostanie blokadę i dopiero Newag będzie mógł go odblokować. 

Gdyby firma serwisująca nie wynajęła hakerów to poszłaby z torbami płacąc kary umowne. Kolejne pociągi stałyby poblokowane na bocznicach zamiast kursować. Właściciel pociągów musiałby podpisać kolejny kontrakt serwisowy z Newagiem na warunkach podyktowanych przez producenta, bo jak nie to nie będzie jazdy. Ceny biletów dla podróżnych poszłyby w górę.

Trzeba też pamiętać, że firma Serwis Pojazdów Szynowych zapewne obsługiwała też pociągi innych producentów, więc jej upadek oznaczałby problemy dla kolejnych przewoźników i producentów.

A Newag sobie coś takiego wprowadził w oprogramowaniu i już. Gdzie tu zdrowa konkurencja? 

Czemu się dziwisz, że przy tak świeżej sprawie Newag ma problemy w przetargach teraz? Pociągi jeżdżą po kilkadziesiąt lat i serwisować je trzeba. Kupujący liczy raczej TCO niż samą wartość zakupu. Newag ogranicza mu te możliwości. A co będzie jak się Newag zwinie? Przyjdzie czas przeglądu i pociąg stanie się złomem.

Edytowano przez Chmarski