kaczadupa Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 6 godzin temu, lpomis napisał: jeszcze z monitorami JMR Ciekawe połączenie. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Dnia 23.05.2025 o 14:17, MariuszZ napisał: Mariusz, WiiM Amp PRO też dla Ciebie (szczególnie dla 4 omów). 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) @Kraft Jarek dzisiaj w formie @lpomis Wojtek jest szansa, że zrobisz ślepy test z Regą i Magnatem. Oczywiście pomierzysz wcześniej co trzeba pomierzyć, żeby porównanie było obiektywne. Edytowano 7 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu (edytowany) 8 godzin temu, lpomis napisał: - pewne uproszczenia, które da się usłyszeć w detaliczności, czytelności - lekkie zapiaszczenie na wysokich tonach o którym wspominałem wcześniej Z uwagą będę śledził Twoje wpisy na temat sprzętu. Słyszę tak samo jak Ty Edytowano 7 godzin temu przez Grzesiek202 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) @lpomis i @Grzesiek202 Wojtek i Grzesiek: a jak z wielkością sceny i źródeł pozornych Maganata w porównaniu z Unisonem i Regą? Grzesiek - wspominałeś kiedyś, że Magnat gra dużym dźwiękiem i tak go sobie od tej pory wyobrażałem. Ale z tego, co napisaliście ostatnio, już mi to nie wynika. Edytowano 6 godzin temu przez Rafał S Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 1 godzinę temu, Kraft napisał: Mariusz, WiiM Amp PRO też dla Ciebie (szczególnie dla 4 omów). No nie bardzo. Moje techniczne kryteria to jeszcze szerokość pasma przenoszenia. Minimum 100kHz ze spadkiem max 0.5dB. Chodzi o odtwarzanie transjentów o szybkim czasie narastania i zniekształcenia fazowe. Poza tym Wiim odstęp sygnału od szumu -77dB, Hegel H120 -90dB. Pasmo wiima poniżej. Dyskwalifikacja na starcie 😎 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu 6 minut temu, Rafał S napisał: Wojtek i Grzesiek: a jak z wielkością sceny i źródeł pozornych Moim zdaniem MA 1000 kreuje więcej przestrzeni. U mnie Elex trzymał wszystko między kolumnami. Ale to przecież ogromna rola pomieszczenia. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 50 minut temu, Grzesiek202 napisał: Moim zdaniem MA 1000 kreuje więcej przestrzeni. U mnie Elex trzymał wszystko między kolumnami. Dzięki, tak zapamiętałem Twoje wcześniejsze wrażenia. Rozumiem, że Unico Primo gra jeszcze szerzej, czy tak? 51 minut temu, Grzesiek202 napisał: Ale to przecież ogromna rola pomieszczenia. Jasne, w tym sensie, że w jednym pokoju / torze ten sam piec zagra szerzej / głębiej niż w innym. Natomiast jeśli chodzi o relację zachodzącą pomiędzy charakterami brzmienia dwu dowolnych wzmacniaczy, to moim zdaniem pozostanie ona bez zmian niezależnie od pomieszczenia. Miło byłoby dowiedzieć się z czego ta wielkość / masa dźwięku wynika. Z mocy oddawanej w klasie A? Aktywnego / pasywnego pre? Zniekształceń harmonicznych? Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu 33 minuty temu, Rafał S napisał: Dzięki, tak zapamiętałem Twoje wcześniejsze wrażenia. Rozumiem, że Unico Primo gra jeszcze szerzej, czy tak? Ciężko mi to jednoznacznie stwierdzić. Oba wzmacniacze grają "szeroko". Ja tak lubię. Plusem UP jest większy rozmach, pożądany w muzyce symfonicznej i dobrze (!) nagranym metalu. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 40 minut temu, Rafał S napisał: Miło byłoby dowiedzieć się z czego ta wielkość / masa dźwięku wynika Z całą pewnością decydujące są tu głośniki. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 2 minuty temu, kaczadupa napisał: Z całą pewnością decydujące są tu głośniki. Mówię o sytuacji, gdy mamy tylko jedną zmienną: wzmacniacz. (Dziwię się, że nie jest to dla Ciebie oczywiste.) Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu 44 minuty temu, Rafał S napisał: Miło byłoby dowiedzieć się z czego ta wielkość / masa dźwięku wynika. Z mocy oddawanej w klasie A? Aktywnego / pasywnego pre? Zniekształceń harmonicznych? Też chciałbym wiedzieć. Teoretycznie Unison pasuje bardziej do BW. W praktyce, też dostałem, co chciałem. Większy ciężar, ciepło, miękkość. Ale kosztem szybkości, zwinności, detalu, basu, którego nie mogę zaakceptować. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Nie równamy poziomów głośności bo przecież na ucho wiemy najlepiej, podstawowy błąd każdego! Fajne są te odsłuchy w salonach audio Nie porównujmy bezpośrednio po sobie bo przecież pamięć do dźwięku mamy wybitną a i kto nam to będzie w domu przełączał. Ślepe testy? No bądźmy poważni, audiofil tej metody nie uznaje. A potem wnioski są takie jakie nam wyobraźnia i oczy podpowiedzą, zwłaszcza oczy. W ślepym teście większość nie pozna swoich głośników a gdzie dopiero poznać wzmacniacze. Edytowano 4 godziny temu przez kaczadupa 1 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu 7 minut temu, kaczadupa napisał: W ślepym teście większość nie pozna swoich głośników a gdzie dopiero poznać wzmacniacze. ?! A co z tą wybitną, unikatową średnicą ATC? A co z chłodem Hegla? To jak to w końcu jest? Są charakterystyczne, czy wydumane? 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu @kaczadupa Adam, może i tak, ale to nie ja mam 3 czyste trany w klasie AB. Ta "Twoja" reguła dotyczy również brytyjskich wzmacniaczy, czy dla nich jednak robisz wyjątek? 😎 3 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Przed chwilą, Grzesiek202 napisał: ?! A co z tą wybitną, unikatową średnicą ATC? A co z chłodem Hegla? To jak to w końcu jest? Są charakterystyczne, czy wydumane? Idź do salonu Topa, niech Ci zakryją oczy i podłączą dwa monitory Bowersa. Zobaczymy ile razy zgadniesz jaki to model gra. Nie mówię już o trzech monitorach Bowersa… To samo zrób z dwoma różnymi monitorami Dynaudio. Za każdym razem wyrównane poziomy głośności. Ciekawe kto trafi ? A gdzie dopiero wzmaki… Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 4 minuty temu, kaczadupa napisał: A gdzie dopiero wzmaki… Ej, ale abstrahując od kwestii sluchania i porównań we własnym pomieszczeniu, co dlanie jest warunkiem koniecznym, to TY jesteś na tym forum fanem tezy grania wzmacniaczy. Nic już nie rozumiem. No chyba, że Ty słyszysz, a innym się tylko wydaje? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) To już wielokrotnie zostało sprostowane, również przez moderatora. Wszystkie nasze testy wzmacniaczy, kabli i przetworników to… A że w dojrzałym wieku mężczyźni mają za dużo wolnego czasu i chcą się sprawdzić tam, gdzie jeszcze wydaje im się, że mogą to się bawimy A że to bzdury… Oj tam, aj tam. Edytowano 3 godziny temu przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 4 minuty temu, kaczadupa napisał: A że w dojrzałym wieku mężczyźni mają za dużo wolnego czasu Tego zazdroszczę 🙂👍 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Przed chwilą, Grzesiek202 napisał: Tego zazdroszczę 🙂👍 Patrząc do której w nocy tu ze mną piszesz to nie masz czego zazdrościć. Nie jesteś jakoś pokrzywdzony. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @kaczadupa Adam, mam nadzieję, że wyleczysz ostatnie kontuzje i wkrótce wrócisz na rower. Wszyscy na tym skorzystamy. 1 1 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Przed chwilą, Rafał S napisał: @kaczadupa Adam, mam nadzieję, że wyleczysz ostatnie kontuzje i wkrótce wrócisz na rower. Wszyscy na tym skorzystamy. Rafał, nie bądź złośliwy. Baw się dalej w audio w którym o brzmieniu decydują Twoje oczy i cała masa opinii z recenzji i z forum, obowiązkowo cena, waga, rozmiar. Nikt nikomu nie broni takiego podejścia ale złośliwości odpuść bo w tym każdy jest mocny. Do tego, jak zaczniemy się bawić w złośliwości to mamy jeszcze moderatora Mariusza a już najwięksi twardziele przekonali się, że nie tędy droga. 1 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, Rafał S napisał: a jak z wielkością sceny i źródeł pozornych Maganata Magnat gra dość szeroko. Tutaj zgadzam się z Grześkiem. Dźwięk często wychodzi na boki. Elex-R jest bardziej skupiony i przybliża środek. Wielkość źródeł raczej gdzieś po środku stawki znanych mi wzmacniaczy. Także znów dobre wyważenie. Nie ma odchudzenia i nacisku na nadmierną precyzję i szybkie wygaszanie. Nie ma też snucia się dźwięku i przeciągania bez celu. Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu (edytowany) 25 minut temu, kaczadupa napisał: Patrząc do której w nocy tu ze mną piszesz to nie masz czego zazdrościć. Nie jesteś jakoś pokrzywdzony. Lubię noc. Moje drugie hobby, a w zasadzie to pierwsze, bo to prawdziwa miłość, czyli nocne niebo absolutnie nie sprawia, że czuję się pokrzywdzony. Ale, ciężko mi się kosi trawę po ciemku. I czasu na słuchanie muzyki też brakuje. 10 minut temu, lpomis napisał: Elex-R jest bardziej skupiony i przybliża środek. Nawet go wypycha.I znów, dokładnie moje odczucia! To teraz: dlaczego wolisz Regę? Szczerze i boleśnie jeśli trzeba. Ja akurat stawiam MA wyżej (z moimi kolumnami, w moim pokoju). Edytowano 3 godziny temu przez Grzesiek202 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 49 minut temu, kaczadupa napisał: Rafał, nie bądź złośliwy. Adam, to nawet nie jest tak, że ja się z Tobą nie zgadzam. Ja za Tobą nie nadążam. Mam wrażenie, że codziennie rano wyciągasz swoje aktualne poglądy z kapelusza. Jednego dnia Hegel jest prawdziwy i nie fałszuje, a Regi i Naimy podbarwiają i upiększają. Następnego: wszystkie grają tak samo. Hegel wymiatał, potem go wystawiłeś. Ale jak już wystawiłeś, to ponoć nie chciałeś sprzedać. Małe Bowersy rządziły (również z Heglem), teraz znów mają iść pod młotek. Kilka dni temu atakowałeś Sebę, że słucha obecnie na PMC (wciąż nie wiemy, czy miałeś okazję sam je sprawdzić, czy też pisałeś wyłącznie na podstawie recenzji i pomiarów). Teraz znów kolumn nie da się odróżnić w ślepych testach. Każdy z nas przechodzi jakąś ewolucję poglądów. Ale u Ciebie to się chyba odbywa w rytmie dobowym! 2 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts