Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Mam prośbę o doradzenie, (najlepiej jakieś linki żeby od razu zerknąć).

Mam Marantza PM7000 i CD Yamaha CDS700. Potrzebuje głośników na szafkę RTV. Pokój duży nie jest.

Chcę żeby to spójnie grało, dawało radochę. Lubię czasem głośniej zagrać.

I tyle chyba. Mile jakby było białe, żeby pasowało do pokoju.

Napisano
10 minut temu, zeszyje napisał:

Mam prośbę o doradzenie, (najlepiej jakieś linki żeby od razu zerknąć).

Mam Marantza PM7000 i CD Yamaha CDS700. Potrzebuje głośników na szafkę RTV. Pokój duży nie jest.

Chcę żeby to spójnie grało, dawało radochę. Lubię czasem głośniej zagrać.

I tyle chyba. Mile jakby było białe, żeby pasowało do pokoju.

Cześć

To wskaż jeszcze budżet w jakim chcesz się poruszać. Czy rynek nowych czy używanych głośników?

Napisano
4 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Cześć

To wskaż jeszcze budżet w jakim chcesz się poruszać. Czy rynek nowych czy używanych głośników?

Dzięki, nie napisałem.

Do maks 4 tysięcy. Biorę pod uwagę tylko nowe głośniki.

Napisano

@Top Hi-Fi & Video Design

Zapomnieliście o Elac Carina BS243.4  https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-carina-bs243-4.html

Moim zdaniem wśród nowych paczek do 4K to super monitory, które dają dużo radochy no i są również w bialej wersji. Poza tym ta gumowana podklejka na podstawie sprawia, że idealnie nadają się na szafkę RTV. Wiem, bo sam je miałem w takiej konfiguracji.

Napisano
6 godzin temu, tomasz1w napisał:

@Top Hi-Fi & Video Design

Zapomnieliście o Elac Carina BS243.4  https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-carina-bs243-4.html

Moim zdaniem wśród nowych paczek do 4K to super monitory, które dają dużo radochy no i są również w bialej wersji. Poza tym ta gumowana podklejka na podstawie sprawia, że idealnie nadają się na szafkę RTV. Wiem, bo sam je miałem w takiej konfiguracji.

Zgoda!

Napisano
1 godzinę temu, KrólKiczu napisał:

a czy te monitory sprawdzą się na szafce RTV, blisko ściany? 

Te monitory sprawdzą się nawet w sejfie :) 

Miałem je w sypialni / 12 m2 / , gdzie jedna kolumna stała w samym narożniku jakieś 15 cm od ścian bocznych i bas owszem był lekko wzbudzony, ale do przyjęcia. ProAci są np. gabarytowo mniejsze , ale przy identycznym ustawieniu jak Usherów słuchać się nie dało. bas po prostu zakrywał pozostałe pasma. Oczywiście to moje doświadczenia , każde pomieszczenie ma swoją akustykę.

Napisano
5 godzin temu, tomek4446 napisał:

Te monitory sprawdzą się nawet w sejfie :) 

Miałem je w sypialni / 12 m2 / , gdzie jedna kolumna stała w samym narożniku jakieś 15 cm od ścian bocznych i bas owszem był lekko wzbudzony, ale do przyjęcia. ProAci są np. gabarytowo mniejsze , ale przy identycznym ustawieniu jak Usherów słuchać się nie dało. bas po prostu zakrywał pozostałe pasma. Oczywiście to moje doświadczenia , każde pomieszczenie ma swoją akustykę.

O których Proac piszesz?

Napisano

Dziękuję wszystkim za propozycje.

Przyznam, że najbardziej mnie zainteresowały 3 modele:

BW 606

Ushery 520

Elac Carina

Zgłoszę się zatem, z prośbą odsłuchu. 

Czy Waszym zdaniem można dołożyć ewentualnie subwoofer do zestawu gdyby brakowało mi basu?

Napisano
36 minut temu, zeszyje napisał:

Czy Waszym zdaniem można dołożyć ewentualnie subwoofer do zestawu gdyby brakowało mi basu?

Można, jak najbardziej. Za pomocą suba możesz też zlikwidować podbicia basu ale to temat na inną rozmowę 🙂

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

O których Proac piszesz?

dwóch :

ProAc Response One S oraz ProAc Response One SC.  Ushery S 520 bardziej były w stanie przystosować się do trudnych warunków :) 

IMG_1125.JPG

IMG_2379.JPG

IMG_2346.JPG

Edytowano przez tomek4446
Napisano

Cześć :) Monitor Audio Silver 100 to na pewno fajne kolumny do sprawdzenia. Uniwersalne, szybko grające, detaliczne. Ciekawe są też bardzo Pylony Diamond 18 mkII, czy KEF Q Concerto Meta. Pierwsze żywsze, nasycone. KEFy z kolei bardziej stawiają na średnicę :) W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, znajdziesz u nas bardzo dużo opcji :) 

Napisano (edytowany)

Do takiego metrażu jeśli lubisz granie ze średnicą w centrum, ciepłymi, bliskimi wokalami, to polecam DALI Menuet. Sprzedaję obecnie 3-miesięczne używki na OLX (4200 zł do neg.). ELAC Carina (2800 do neg.) także mam na sprzedaż używane gdyby Cię zainteresowały bardziej. Carina jest większa i gra dużo obszerniejszym basem niż Menuet.

A dobra. Bierzesz pod uwagę tylko nowe głośniki, nie doczytałem pierwotnie.

Edytowano przez d00
Napisano
13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Wybór masz na prawdę spory. Padło tu wiele ciekawych propozycji.

Zacznij odsłuchy serio. Tylko w ten sposób przekonasz się o różnicy miedzy nimi.

Usher, Bowers, Monitor Audio, ELAC, Pylon. No jest wybór.

kolega "zeszyje" napisał do nas na priv. Aktualnie pożyczam mu Carinę i 606. Zobaczymy co dalej będzie.

Napisano (edytowany)
6 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Poczekaj z tym subwooferem. Najpierw oceń, jak zagrają te głośniki w Twoich warunkach.

Popieram. Cariny grają bardzo dziarsko na dole, zwlaszcza, jak na swoją wielkość. Na 15m2 aż się zdziwisz.

ASW610 - bardzo dobry sub do muzyki za jeszcze w miarę normalne pieniądze. Ale poczekaj na kolumny.

I koniecznie daj znać, jak wypadło porównanie Carin vs 606.

Edytowano przez tomasz1w
Napisano
17 godzin temu, tomasz1w napisał:

Popieram. Cariny grają bardzo dziarsko na dole, zwlaszcza, jak na swoją wielkość. Na 15m2 aż się zdziwisz.

ASW610 - bardzo dobry sub do muzyki za jeszcze w miarę normalne pieniądze. Ale poczekaj na kolumny.

I koniecznie daj znać, jak wypadło porównanie Carin vs 606.

W takim małym pokoju to i ASW608 dałby radę. Są podobne, ale jednak większa membrana w "610" robi swoje.

https://www.tophifi.pl/glosniki/subwoofery/bowers-wilkins-seria-600-asw608.html?color=1830&gad_source=1&gad_campaignid=17943066416&gbraid=0AAAAAD3sgsG6VqfYBnoWybaQBH3zE-Vvb&gclid=CjwKCAjw6NrBBhB6EiwAvnT_rlv_LuXOC-9lVhYr4DQUhozTheZBzDG0_Uid8mhYoCRs-bxLaRb5VBoCLvAQAvD_BwE

bowers-wilkins-asw608-sloje-czarny.webp

Napisano
Dnia 26.05.2025 o 21:46, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

kolega "zeszyje" napisał do nas na priv. Aktualnie pożyczam mu Carinę i 606. Zobaczymy co dalej będzie.

Ok, Gitara. Fajne bo dwie różne paczki. Niech posłucha i napisze.

Suby Bowersa są całkiem fajnie brzmiące. Aczkolwiek nieco awaryjne. Jeśli po odsłuchu okażę się że że jednak będziesz go chciał to dwa warianty. Albo kupić z dobrego sprawdzonego źródła. Albo wybór wśród subwooferów jest :)