resi Napisano Piątek o 16:25 Autor Napisano Piątek o 16:25 Odpowiedź brzmiała że tych marek się nie łączy. Doradzali mi musical fidelity do cabasse. Lub BW do rotela. Ja wymiękam Odpisz, cytując
leoś Napisano Piątek o 18:14 Napisano Piątek o 18:14 1 godzinę temu, resi napisał: Odpowiedź brzmiała że tych marek się nie łączy. Doradzali mi musical fidelity do cabasse. Lub BW do rotela. Ja wymiękam I trzeba było zabrać parę swoich dobrze znanych płyt , posłuchać w salonie MF z cabasse i BW z rotelem , a później stanowczo poprosić o łączenie " na krzyż" . zrobić sobie notatki, co się podobało ,w jakim zestawieniu , i później pojechać do innego salonu , z inna ofertą i na bazie poprzednich obserwacji pogadać, np. podobał mi się MF z BW ,tego typu brzmienie ,Co Pan może zaproponować w podobnym stylu ? Jak trafisz na ogarniętego sprzedawce to może być ciekawie. Ważny jest Twój odbiór muzyki, a nie marka/logo. Sugeruje tez zainteresować się polskimi kolumnami, często jest większy wybór kolorów,fornirów niż w przypadku importowanych , to w kwestii estetyki. 1 Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano Piątek o 19:13 Napisano Piątek o 19:13 9 godzin temu, resi napisał: Ogólnie żeby na yamaha nie zwracać uwagi bo to sprzęt na markety Nooo, ciekawa teoria. A z jakimi Yamahami ten pan miał do czynienia? Bo ja w marketach nie widziałem Yamah droższych niż 4 tysiące... 2 Odpisz, cytując
resi Napisano Piątek o 21:56 Autor Napisano Piątek o 21:56 Słyszałam jeszcze że nowoczesny minimalizm w salonie nie ma wpływu na dźwięk i tak samo zagra dany zestaw w pokoju urządzonym bardziej pod drzwiek jak i tak samo zagra w salonie gdzie oprócz kanapy stolika gołej podłogi wisi telewizor są gołe okna i stoją po rogach kolumny. No ale zwolennicy estetytyki muszą się kłamać sami A mam takie pytanie znowu dość dziwne na ile taki gotowy zestaw denona dm41 gra poprawnie względem zestawu gdzie wszystko jest innego producenta ale też najtansze modele. Dajmy na to najtańsze sonus faber + musical fidelity też najtańszy w porównaniu z tym denonem dm41 Bo ja mam pewne porównania przemyślenia ale ciekawią mnie odczucia innych Odpisz, cytując
michaudio Napisano wczoraj o 02:35 Napisano wczoraj o 02:35 To podziel się z nami swoimi przemyśleniami. Nie ma dziwnych ani złych pytań... Z mojej praktyki wynika, że zagracone meblami pokoje są bardziej przyjazne akustycznie, przyjemniej się w nich przebywa, przyjemniej słucha muzyki. Zamiana jednej kanapy na inną może zmienić akustykę pomieszczenia. Więc hasło że minimalistyczny wystrój nie ma wpływu na odbiór muzyki, to wierutna bzdura. Tym bardziej że prawie każdy sklep/salon audio ma przynajmniej częściowo ogarniętą akustykę. Stąd relacje ludzi, że nie poznają w domu brzmienia sprzętu, którego słuchali przed zakupem w salonie audio. To przykre, ale zostałaś potraktowana niefajnie, przez handlowców, czy raczej handlarzy. Zestaw typu mikro wieża Denona kontra zestaw złożony z elementów różnych producentów, to będą różne brzmienia. Przy czy najtańsze modele dowolnej marki zazwyczaj nie urywają tyłka. Co z tych dwóch kombinacji zagra lepiej dla Ciebie, możesz określić jedynie Ty sama. Kompletne Mikro wieże zazwyczaj brzmią przyjemnie, ale sporo maskują. Dla kiepskich jakościowo nagrań to dobrze. Dobrze dobrany zestaw pokazuje więcej smaczków zawartych w nagraniach. Ale znów nie warto popadać w nadmierną detaliczność dźwięku, żeby nie usłyszeć zbyt wielu denerwujących niedoróbek nagrań. Warto zachować złoty środek, żeby słuchanie muzyki dawało frajdę, a nie denerwowało i wymuszało słuchania wyłącznie wysokiej jakości nagrań, kosztem ulubionego repertuaru. Na początek warto, żebyś się osłuchała z różnymi brzmieniami. Choćby z tymi "sztywno" proponowanymi w salonach. Zabierz kilka swoich ulubionych płyt, (lub odpal je ze streamingu) i posłuchaj. Nie skupiaj się na detalach, i nie daj się naciągnąć na efekciarstwo brzmienia, bo to co zrobi efekt "Wow" od razu, może być bardzo męczące przy dłuższym słuchaniu. Posłuchaj spokojnie, i poczuj co to granie Ci robi. Czy jest przyjemne? Czy bez przerwy ekscytuje? Czy może nudzi? Nie skupiaj się na technikaliach, tylko na własnych odczuciach. I nigdy nie kupuj sprzętu od razu, po sesji odsłuchowej wyjdź i przemyśl, przetraw swoje odczucia. Daj sobie kilka dni na przemyślenia. Jak coś wpadnie Ci w ucho, to najlepiej zamów sprzęt przez internet, będziesz miała 14 dni na to żeby spokojnie posłuchać go u siebie w domu, i ewentualny zwrot. Bez nacisku sprzedawcy. Kiedy mi pasuje dźwięk, to zaczynam się mimowolnie uśmiechać, nóżka sama chodzi do taktu. Czasem pojawiają się dreszcze, i łezka wzruszenia też się zdarza. Ale określenie moich preferencji kosztowało mnie kupę czasu, i niezbyt mądrze wydanego grosza. Bo sugerowałem się cudzymi opiniami, zamiast zaufać własnej intuicji, samemu doświadczać. Dlatego pamiętaj, nic na chybcika. Słuchaj muzyki, jednocześnie wsłuchując się w siebie samą, w swoje reakcje. Wybierasz sprzęt dla siebie. Jeśli coś Ci się naprawdę spodoba, to oceny Twoich wyborów przez innych są bez znaczenia. Obojętnie czy wybierzesz mikro wieżę czy mocarny wzmacniacz i giga kolumny. Pozdrawiam, i życzę udanych łowów. 7 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 4 godziny temu, michaudio napisał: Zestaw typu mikro wieża Denona Monitorki: 145 x 238 x 234 mm. To już nie jest takie mikro. Obstawiam, że zagra poprawnie i w swojej cenie może przebić różne przypadkowe, gorzej dopasowane zestawienia. Te drugie co najwyżej zrobią wrażenie masą dźwięku, jeżeli będą miały większe kolumny i mocniejsze piece. @resi A jak Twoje wrażenia / wnioski? Odpisz, cytując
resi Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu Moje odczucia są takie że ten Denon gra tak jak wyobrażam sobie dane instrumenty. Tak normalnie to nazwijmy. Tak jak powinien grać. Gdy jest gitara basowa lub inny bas na nagraniu to bez wzmacniania basu fajnie jest to zagrane że czuć ten bas. Bo w yamaha pianocraf tego nie było. Brakowało w Yamaha tego basu nie tworzył takiego zejścia i zagrania jakiego oczekiwało by się po nagraniu. A denon potrafi tak. A teraz gdy porównałam tego denona z sonusami i musicalem fidelity to mam odczucia że sonus z musicalem za dużo zmienia muzykę na swoje. Inna barwa za duża rozciągłość na boki. Dziwne dlaczego podoba mi się bardziej tańszy sprzęt Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 14 godzin temu, terracan1929 napisał: Nooo, ciekawa teoria. A z jakimi Yamahami ten pan miał do czynienia? Bo ja w marketach nie widziałem Yamah droższych niż 4 tysiące... Zgoda, Przy obecnej specyfikacji marketów to nie na droższej Yamahy niż 3000 zł. Po za tym, skąd sie wzięło to "legendarne" podejście, że jeśli coś w tym "markecie z elektroniką" sie znajduje to jest "jakieś" gorsze? Dla przykładu takie marki jak Dyson czy Miele również tam są. A jednak nikt nie ma oporów żeby kupić tam oczyszczacz powietrza za 3000 zł. Od Yamahy to wiele mogłoby sie uczyć robić urządzenia, bo w swoich cenach dostajemy dobrze grające sprzęty ,do tego z bardzo niską awaryjnością. A tutaj niestety wiele "audiofilskich" marek kuluje. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 58 minut temu, resi napisał: Dziwne dlaczego podoba mi się bardziej tańszy sprzęt Bo ktoś go już zestroił, żeby grał poprawnie tonalnie. A ten Musical Fidelity może się z Sonusami nie dogadywać. Nie wiem, które to Sonuski, ale Luminy ponoć nie lubią się ze spokojnymi piecykami. 1 Odpisz, cytując
leoś Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 1 godzinę temu, resi napisał: Moje odczucia są takie że ten Denon gra tak jak wyobrażam sobie dane instrumenty. Tak normalnie to nazwijmy. Tak jak powinien grać. Gdy jest gitara basowa lub inny bas na nagraniu to bez wzmacniania basu fajnie jest to zagrane że czuć ten bas. Bo w yamaha pianocraf tego nie było. Brakowało w Yamaha tego basu nie tworzył takiego zejścia i zagrania jakiego oczekiwało by się po nagraniu. A denon potrafi tak. A teraz gdy porównałam tego denona z sonusami i musicalem fidelity to mam odczucia że sonus z musicalem za dużo zmienia muzykę na swoje. Inna barwa za duża rozciągłość na boki. Dziwne dlaczego podoba mi się bardziej tańszy sprzęt Nie znam Denona, ale widzę 2 urządzenia podobnej chyba klasy: https://www.blog.wiimhome.com/post/wiim-amp-ultra-performance-meets-precision i https://argonaudio.com/pl-pl/products/sa2?srsltid=AfmBOopZIOmPVbdoiL-iBkxCborgVhHR8Pp9cyOLQJcHY2EAQjd_5Yfg Można kupić przez internet , zabrać do salonu i podłączyć do różnych kolumn. Swoja drogą podziwiam ,że podoba Ci się tańsze😀 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 38 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Od Yamahy to wiele mogłoby sie uczyć robić urządzenia, bo w swoich cenach dostajemy dobrze grające sprzęty ,do tego z bardzo niską awaryjnością. Pełna zgoda ,miałem bądź mam : - Yamaha c-70 - 1982 r. - Yamaha CX-1000 - 1988 r. - Yamaha MX 1000 - 1988 r. - Yamaha CDX - 1060 - 2000 r. - Yamaha K-1020- 1985r. - Yamaha CDX 750e - 1991 r. - Yamaha RX-A3030 - 2015 r Ten ostatni amplituner gra u mnie 8 lat , 8 godzin dziennie co czyni 23 040 godzin i .....nie chce się zepsuć. Wszystkie funkcje , pilot działają bezbłędnie. Pozostałe klocki też do dnia dzisiejszego służą bez problemu. Odpisz, cytując
resi Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Bo ktoś go już zestroił, żeby grał poprawnie tonalnie. A ten Musical Fidelity może się z Sonusami nie dogadywać. Nie wiem, które to Sonuski, ale Luminy ponoć nie lubią się ze spokojnymi piecykami. Lumina 2 Amator M3Si A tak poza tym jakie wzmacniacze by pasowały aby pojeździć posłuchać do Sonus Faber Lumina 2 Amator Bo jakoś od zawsze czytając słuchając różnych kolumn miałam chrapkę na sonusy Edytowano 18 godzin temu przez resi Odpisz, cytując
michaudio Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Jeśli dźwięk tego zestawu Denona Ci się podoba, to go kup i ciesz się muzyką. Jedna rada dotycząca każdego typu odtwarzacza płyt CD, nie zostawiaj nigdy pustej kieszeni odtwarzacza. Kiedy będziesz wyłączać wieżę, zostaw w odtwarzaczu jakąkolwiek płytę, choćby cd-r, dvd. Żeby robiła za daszek nad laserem. To znacznie przedłuży żywotność odtwarzacza, odsuwając w czasie konieczność czyszczenia soczewki lasera. 1 Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Pełna zgoda ,miałem bądź mam : - Yamaha c-70 - 1982 r. - Yamaha CX-1000 - 1988 r. - Yamaha MX 1000 - 1988 r. - Yamaha CDX - 1060 - 2000 r. - Yamaha K-1020- 1985r. - Yamaha CDX 750e - 1991 r. - Yamaha RX-A3030 - 2015 r Ten ostatni amplituner gra u mnie 8 lat , 8 godzin dziennie co czyni 23 040 godzin i .....nie chce się zepsuć. Wszystkie funkcje , pilot działają bezbłędnie. Pozostałe klocki też do dnia dzisiejszego służą bez problemu. Pomimo lat, poziom jest trzymany. Szkoda, że z perspektywy czasu, lista produktów jest chudsza niż kiedyś... Odpisz, cytując
mariol Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Pełna zgoda ,miałem bądź mam : - Yamaha c-70 - 1982 r. - Yamaha CX-1000 - 1988 r. - Yamaha MX 1000 - 1988 r. - Yamaha CDX - 1060 - 2000 r. - Yamaha K-1020- 1985r. - Yamaha CDX 750e - 1991 r. - Yamaha RX-A3030 - 2015 r Ten ostatni amplituner gra u mnie 8 lat , 8 godzin dziennie co czyni 23 040 godzin i .....nie chce się zepsuć. Wszystkie funkcje , pilot działają bezbłędnie. Pozostałe klocki też do dnia dzisiejszego służą bez problemu. Tomek, czy aby na pewno wszystko podałeś? W zestawieniu brakuje kosiarki i motocykla 😉 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 1 minutę temu, mariol napisał: Tomek, czy aby na pewno wszystko podałeś? W zestawieniu brakuje kosiarki i motocykla Zapomniałem , przepraszam. Mam jeszcze Yamaszkę TX-1000 , i miałem Yamahę CD- S700. O tej ostatniej jednak nie będę się wypowiadał , by nie psuć nastroju 1 Odpisz, cytując
resi Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu Pewnie odtwarzacz CD się zepsuł Miałam odtwarzacz CD Yamahy i też się mi zepsuł Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu (edytowany) 17 minut temu, resi napisał: Pewnie odtwarzacz CD się zepsuł Nie , działał. Tylko był tak inny dźwiękowo oraz w budowie od CDX-1060 , że przypominał zabawkę. Edytowano 16 godzin temu przez tomek4446 Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Odtwarzacze bluray które były, to owszem. Czasem sie zdarzały wymiany napędów. Amplitunery i wzmacniacze, w zasadzie pancerne... Odpisz, cytując
Recommended Posts