xdudekx Napisano Wtorek o 20:25 Napisano Wtorek o 20:25 (edytowany) Witam posiadam od kilku lat zestaw stereo Pylon audio sapphire 25 podłączone pod mini wzmacniacz topping mx3 i chciałem teraz dołożyć do tego subwoofer. Nie dlatego, że brakuje mi basu bo Pylony z podkręconym delikatnie basem na wzmacniaczu grają jak dla mnie bardzo fajnie lecz z chęci rozbudowy zestawu i chęci posiadania nowej "zabawki" Budżet jaki chciałem na to przeznaczyc to około 2tyś. zł. Z polecenia od sprzedawcy podłączyłem svs-sb1000 i nie bardzo słyszę różnice w odsłuchu, moc subwoofera ustawiam na połowę, zestaw podłączam od wejścia LFE w subwooferze i do dedykowanego wejścia na SW w Toppingu. Chciałem zapytać czy Pylony mają takiego kopa basowego ze ten subwoofer po prostu "ginie" i nie ma sensu w niego inwestować czy może Topping nie daje rady wyciągnąć z niego tego co najlepsze? Ale skoro świetnie napędza Pylony i takie było polecenie (co do modelu subwoofera) od sprzedawcy to chyba powinien dać radę...? Rozumiem, że subwoofer nie ma być dominującym głośnikiem (i tego nie oczekuje) w zestawie ale jeśli nie czuć różnicy kiedy jest włączony i wyłączony to chyba lepiej zainwestować w coś innego. Dodam jeszcze, że aktualnie sub stoi bezpośrednio przy kolumnie jutro przeniosę go "za karę" w kąt pomieszczenia może coś to zmieni. Edytowano Wtorek o 20:36 przez xdudekx Odpisz, cytując
Q21 Napisano Środa o 08:09 Napisano Środa o 08:09 Cześć Zdecydowanie pobawiłbym się ustawieniem subwoofera To ma tu kluczowe znaczenie, ale nie pamiętam jak MX3 radził sobie z subwooferami. Dobrze byłoby złapać inny wzmacniacz i porównać testowo. Odpisz, cytując
xdudekx Napisano Środa o 08:43 Autor Napisano Środa o 08:43 (edytowany) Mogę podłączyć pod Yamahe R-N800A ale to chyba sprzęt kilka półek wyżej niż mój Topping ale sprawdzę najwyżej skończy się tym, że zachoruje na kolejny sprzęt. Pisząc o zabawie z ustawieniem masz na myśli potencjometry z tyłu czy ustawienie sprzętu w pomieszczeniu? Jeśli chodzi o ustawienia na potencjometrach to skoro podłączyłem kabel do gniazda LFE w subwooferze to potencjometr od Low Pass Filter też ustawiłem na LFE czy tutaj też mogę "kręcić" Hz? Edytowano Środa o 08:43 przez xdudekx Odpisz, cytując
Q21 Napisano Środa o 15:11 Napisano Środa o 15:11 6 godzin temu, xdudekx napisał: ustawienie sprzętu w pomieszczeniu? O tym Podepnij też testowo do Line-in które jest nie-LFE Odpisz, cytując
xdudekx Napisano wczoraj o 07:17 Autor Napisano wczoraj o 07:17 Dnia 2.07.2025 o 17:11, Q21 napisał: O tym Podepnij też testowo do Line-in które jest nie-LFE Zmiana gniazda Line-in jak i latanie z subem po pomieszczeniu nie pomogły zostaje próba pod innym wzmacniaczem. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano wczoraj o 09:18 Napisano wczoraj o 09:18 Może sub uszkodzony i wogole nie gra 🫣 😉 A tak całkiem serio to... odłącz kolumny i pozostaw sam włączony subwoofer I oceń jak brzmi bas samego subwoofera. Oraz jaka jego skala w stosunku do kolumn. Odpisz, cytując
xdudekx Napisano 22 godziny temu Autor Napisano 22 godziny temu Pogrzebałem trochę w internecie i ktoś opisywał podobny problem jak ja mam (tekst poniżej), te puknięcie z subwoofera przy włączaniu i wyłączaniu też mam a kolega od którego mam sprzęt na test takiej przypadłości u siebie nie miał. "Właśnie dzisiaj dostałem MX-3 i to świetny mały sprzęcik. Czysty dźwięk, super jakość wykonania, mnóstwo funkcji i możliwości. Jeden minus, i nie jestem pewien czy to wada, ale wyjście na subwoofer jest cholernie ciche. Podłączyłem go do mojego aktywnego subwoofera Klipsch i muszę ustawić wzmocnienie prawie na maksimum, żeby usłyszeć przyzwoitą ilość basu. W moim wzmacniaczu SMSL, głośność wyjścia subwoofera jest super, zostawiam kontrolę wzmocnienia na bardzo niskim poziomie a i tak mam dobry poziom basu. Inny problem to to, że za każdym razem, gdy wyłączam wzmacniacz, dostaję głośny impuls basu z subwoofera" Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 1 godzinę temu, xdudekx napisał: Jeden minus, i nie jestem pewien czy to wada, ale wyjście na subwoofer jest cholernie ciche. Nie pozostaje Tobie zatem nic innego jak sprawdzić to organoleptycznie np. Sposobem jaki zaproponowałem w poprzednim wpisie. Oczywiście opisz jakie wrażenia dzwiekowe. Zapewne będzie to pomocne dla innych użytkowników, podobnie jak pomocne było dla Ciebie, wyszukanie wpisu o cichym sygnale wypuszczanym z wzmacniacza. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Moim zdaniem dobra opcją była by wymiana wzmacniacza. Na coś po prsotu wiekszego. Ale co do samego suba. to sprawdzałeś to w domu? Bo generalnie jak szafiry basowo grają tak no startu do SB1000 nijak nie mają. Może faktycznie to złącze w Toppingu. Nie wiem tego nie sprawdzałem. Odpisz, cytując
xdudekx Napisano 54 minuty temu Autor Napisano 54 minuty temu Wymiana wzmacniacza wchodzi w grę z tym że w moim przypadku im mniejszy tym lepiej (z tego samego względu oprócz ceny, kiedyś wybór padł na toppinga) na dobrą sprawę może nie chodzi tyle o szerokość i długość co o wysokość (coś w granicach 10cm) wzmacniacza jeśli moglibyście coś zasugerować w rozsądnej cenie (1-2tyś) do: Pylon audio sapphire 25 + svs-sb1000 to byłbym wdzięczny. Co do brzmienia samego subwoofera bez głośników to na połowie głośności na wzmacniaczu i subwooferze jest fajny bas ale jest dość cicho a jeśli dam go na maksa to dźwięk robi się brzydki taki "pierdzący". Odpisz, cytując
Recommended Posts