Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam posiadam od kilku lat zestaw stereo Pylon audio sapphire 25 podłączone pod mini wzmacniacz topping mx3 i chciałem teraz dołożyć do tego subwoofer. 

Nie dlatego, że brakuje mi basu bo Pylony z podkręconym delikatnie basem na wzmacniaczu grają jak dla mnie bardzo fajnie lecz z chęci rozbudowy zestawu i chęci posiadania nowej "zabawki" ;)

Budżet jaki chciałem na to przeznaczyc to około 2tyś. zł.

Z polecenia od sprzedawcy podłączyłem svs-sb1000 i nie bardzo słyszę różnice w odsłuchu,  moc subwoofera ustawiam na połowę, zestaw podłączam od wejścia LFE w subwooferze i do dedykowanego wejścia na SW w Toppingu.

Chciałem zapytać czy Pylony mają takiego kopa basowego ze ten subwoofer po prostu "ginie" i nie ma sensu w niego inwestować czy może Topping nie daje rady wyciągnąć z niego tego co najlepsze? Ale skoro świetnie napędza Pylony i takie było polecenie (co do modelu subwoofera) od sprzedawcy to chyba powinien dać radę...?

Rozumiem, że subwoofer nie ma być dominującym głośnikiem (i tego nie oczekuje) w zestawie ale jeśli nie czuć różnicy kiedy jest włączony i wyłączony to chyba lepiej zainwestować w coś innego.

Dodam jeszcze, że aktualnie sub stoi bezpośrednio przy kolumnie jutro przeniosę go "za karę" w kąt pomieszczenia może coś to zmieni.

Edytowano przez xdudekx
Napisano

Cześć :) Zdecydowanie pobawiłbym się ustawieniem subwoofera ;) To ma tu kluczowe znaczenie, ale nie pamiętam jak MX3 radził sobie z subwooferami. Dobrze byłoby złapać inny wzmacniacz i porównać testowo. 

Napisano (edytowany)

Mogę podłączyć pod Yamahe R-N800A ale to chyba sprzęt kilka półek wyżej niż mój Topping ale sprawdzę najwyżej skończy się tym, że zachoruje na kolejny sprzęt. :)

Pisząc o zabawie z ustawieniem masz na myśli potencjometry z tyłu czy ustawienie sprzętu w pomieszczeniu?

Jeśli chodzi o ustawienia na potencjometrach to skoro podłączyłem kabel do gniazda LFE w subwooferze to potencjometr od Low Pass Filter też ustawiłem na LFE czy tutaj też mogę "kręcić" Hz? 

Edytowano przez xdudekx
Napisano
Dnia 2.07.2025 o 17:11, Q21 napisał:

O tym :) 

Podepnij też testowo do Line-in które jest nie-LFE ;) 

Zmiana gniazda Line-in jak i latanie z subem po pomieszczeniu nie pomogły zostaje próba pod innym wzmacniaczem.

Napisano

Pogrzebałem trochę w internecie i ktoś opisywał podobny problem jak ja mam (tekst poniżej), te puknięcie z subwoofera przy włączaniu i wyłączaniu też mam a kolega od którego mam sprzęt na test takiej przypadłości u siebie nie miał.

"Właśnie dzisiaj dostałem MX-3 i to świetny mały sprzęcik. 
Czysty dźwięk, super jakość wykonania, mnóstwo funkcji i możliwości. 
Jeden minus, i nie jestem pewien czy to wada, ale wyjście na subwoofer 
jest cholernie ciche. Podłączyłem go do mojego aktywnego subwoofera 
Klipsch i muszę ustawić wzmocnienie prawie na maksimum, żeby usłyszeć
przyzwoitą ilość basu. W moim wzmacniaczu SMSL, głośność wyjścia 
subwoofera jest super, zostawiam kontrolę wzmocnienia na bardzo niskim
poziomie a i tak mam dobry poziom basu. Inny problem to to, że za 
każdym razem, gdy wyłączam wzmacniacz, dostaję głośny impuls 
basu z subwoofera"

Napisano
1 godzinę temu, xdudekx napisał:

Jeden minus, i nie jestem pewien czy to wada, ale wyjście na subwoofer 
jest cholernie ciche.

Nie pozostaje Tobie zatem nic innego jak sprawdzić to organoleptycznie np. Sposobem jaki zaproponowałem w poprzednim wpisie. Oczywiście opisz jakie wrażenia dzwiekowe. Zapewne będzie to pomocne dla innych użytkowników, podobnie jak pomocne było dla Ciebie,  wyszukanie wpisu o cichym sygnale wypuszczanym z wzmacniacza.

Napisano

Moim zdaniem dobra opcją była by wymiana wzmacniacza. Na coś po prsotu wiekszego.

Ale co do samego suba. to sprawdzałeś to w domu?

Bo generalnie jak szafiry basowo grają tak no startu do SB1000 nijak nie mają. Może faktycznie to złącze w Toppingu. Nie wiem tego nie sprawdzałem. 

Napisano

Wymiana wzmacniacza wchodzi w grę z tym że w moim przypadku im mniejszy tym lepiej (z tego samego względu oprócz ceny, kiedyś wybór padł na toppinga) 

na dobrą sprawę może nie chodzi tyle o szerokość i długość co o wysokość (coś w granicach 10cm) wzmacniacza jeśli moglibyście coś zasugerować w rozsądnej cenie (1-2tyś)  do:

Pylon audio sapphire 25 + svs-sb1000 to byłbym wdzięczny. 

Co do brzmienia samego subwoofera bez głośników to na połowie głośności na wzmacniaczu i subwooferze  jest fajny bas ale jest dość cicho a jeśli dam go na maksa to dźwięk robi się brzydki taki "pierdzący". 

Napisano
Dnia 5.07.2025 o 11:09, xdudekx napisał:

Wymiana wzmacniacza wchodzi w grę z tym że w moim przypadku im mniejszy tym lepiej (z tego samego względu oprócz ceny, kiedyś wybór padł na toppinga) 

na dobrą sprawę może nie chodzi tyle o szerokość i długość co o wysokość (coś w granicach 10cm) wzmacniacza jeśli moglibyście coś zasugerować w rozsądnej cenie (1-2tyś)  do:

Co do brzmienia samego subwoofera bez głośników to na połowie głośności na wzmacniaczu i subwooferze  jest fajny bas ale jest dość cicho a jeśli dam go na maksa to dźwięk robi się brzydki taki "pierdzący". 

Ten "pierdzący dźwięk" może oznaczać zbyt duże obciążenie dla subwoofera. W takiej sytuacji, trzeba go "lepiej" spasować z resztą toru. Ale jeśli aż tak daleko kręcisz potencjometr subwoofera, to moim zdaniem masz spore potrzeby w tym zakresie :)

Napisano
5 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ten "pierdzący dźwięk" może oznaczać zbyt duże obciążenie dla subwoofera. W takiej sytuacji, trzeba go "lepiej" spasować z resztą toru. Ale jeśli aż tak daleko kręcisz potencjometr subwoofera, to moim zdaniem masz spore potrzeby w tym zakresie :)

Moje potrzeby są takie żeby bas był czysty, głeboki i odczuwalny względem tego kiedy mam podłączony subwoofer i kiedy go nie ma. Opisalem jak to wygląda przy podłączeniu samego subwoofera a nie swoje wymagania czy upodobania 🙂

Napisano

Może WiiM Vibelink Amp w takim razie? :) Warto go posłuchać.

Napisano (edytowany)

Co tu ma mieć Topping do tego, skoro SVS ma swój własny wzmacniacz 300W. Przecież to subwoofer aktywny i za wzmocnienie sygnału odpowiada sam w sobie. 
Albo masz go ustawionego np. w przeciwfazie, albo źle ustawionego względem akustyki pokoju i miejsca odsłuchowego, albo lubujesz się w całkowicie nienaturalnie podbitym paśmie niskich tonów i taki subwoofer, który jest przecież w obudowie zamkniętej i nie trzęsie pokojem jak BR, nie daje Ci tego czego się spodziewałeś. 

Edytowano przez zolt
Napisano (edytowany)
Dnia 6.07.2025 o 11:00, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ten "pierdzący dźwięk" może oznaczać zbyt duże obciążenie dla subwoofera. W takiej sytuacji, trzeba go "lepiej" spasować z resztą toru.

Dnia 5.07.2025 o 10:09, xdudekx napisał:

@Top Hi-Fi & Video Design czytajmy ze zrozumieniem. Nie bez powodu zaproponowałem separację suba wzgledem kolumn. "Pierdzący" dźwięk subwoofera jest niezależny w tym wypadku wzgledem kolumn i "spasowanie" nie ma tu nic do rzeczy.

Dnia 6.07.2025 o 11:00, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ale jeśli aż tak daleko kręcisz potencjometr subwoofera, to moim zdaniem masz spore potrzeby w tym zakresie :)

Może to faktycznie jakiś sposób na rozwiazanie🤔

Czyt. Zamiana sub-a na mocniejszy model.

Zgadzam sie też z @zolt. Ale nie we wszystkim, tutaj też kolega nie zauważył że była opcja grania bez kolumn. Czyli kwestia przeciwfazy można wykluczyć z miejsca. No bo niby z czym miało by być w owej przeciwfazie.

30 minut temu, zolt napisał:

Albo masz go ustawionego np. w przeciwfazie, albo źle ustawionego względem akustyki pokoju i miejsca odsłuchowego,

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano (edytowany)
4 godziny temu, zolt napisał:

Co tu ma mieć Topping do tego, skoro SVS ma swój własny wzmacniacz 300W. Przecież to subwoofer aktywny i za wzmocnienie sygnału odpowiada sam w sobie. 
Albo masz go ustawionego np. w przeciwfazie, albo źle ustawionego względem akustyki pokoju i miejsca odsłuchowego, albo lubujesz się w całkowicie nienaturalnie podbitym paśmie niskich tonów i taki subwoofer, który jest przecież w obudowie zamkniętej i nie trzęsie pokojem jak BR, nie daje Ci tego czego się spodziewałeś. 

Jeżeli chodzi o ustawienie w pokoju to stał w czterech lokalizacjach:

przy kolumnie prawej i lewej,

metr do przodu oraz metr w lewo od kolumny lewej wtedy ustawiony był glosnikiem w moja strone

oraz w samym rogu pomieszczenia

nie robilo to roznicy odsluchowej

prosilem zone zeby krecila potencjometrem na subwooferze od zera do 3/4 mocy, poprosilem tez ja zeby siadla na miejscu odsluchowym a ja krecilem bo moze zle to robi myli kierunki lub ja mam problemy ze sluchem ale ona tez nie wyczuwała znaczacej roznicy w odsluchu.

Do tej pory zawsze mialem doczynienia z subwooferem otwartym czy to w komputerowym zestawie 5.1 geniusa czy w samochodzie moze to ma wplyw na to czego oczekuje. 

Lubie koedy bas nie jest punktowy tzn nie tyle ze zrobi buum tylko oczekuje czegos w stylu bummm ktore troche bardziej sie pociagnie.

Byl tez u mnie właściciel subwoofera u ktorego on gral pod yamaha rn800a i tez mowil ze to nie jest to co u niego i wymyslal zebym podlaczyl go jakos krosujac kable od glosnikow pod wejscia glosnikowe ale tego finalnie nie próbowałem.

Jakkolwiek wydaję mi się ze pownienem czuc różnice miedzy ustawieniem mocy na 3/4 a skreceniem na 0 oprócz tej wizualniej ze membrana pracuje i wyczuwalnej gdy poloze reke na skrzyni od subwoofera 

Edytowano przez xdudekx
dodanie informacji
Napisano

Nie bawiłem się już dawno tym modelem, ale jeżeli musisz kręcić bardzo wysoko tego sub-a to nie pamiętam czy w Toppingu nie było czasem regulacji Gain-a dla poszczególnych wyjść. O ile dobrze pamiętam to MX3s miał taką opcję, być może to będzie jakimś remedium na problem, bo przy tej samej wartości na potencjometrze subwoofera będziesz miał mocniejszy dźwięk z niego i nie będzie potrzeby sięgania krańcowych wartości na subwooferze. Jeżeli to nie pomoże to rzeczywiście może się okazać, że to nie jest "ten subwoofer". Spróbuj sobie jeszcze ewentualnie pokrętło Low Pass przestawić na powiedzmy 120Hz, bo może Topping ma jakieś dziwne odcięcie na wyjściu SUB. To jedyne opcje jakie mi jeszcze przychodzą do głowy

Napisano (edytowany)
Dnia 9.07.2025 o 12:49, Chyba Miro 84 napisał:

Zgadzam sie też z @zolt. Ale nie we wszystkim, tutaj też kolega nie zauważył że była opcja grania bez kolumn. Czyli kwestia przeciwfazy można wykluczyć z miejsca. No bo niby z czym miało by być w owej przeciwfazie.

Ty mosz recht. :) umknęło mi to już przy pisaniu posta. 

Dnia 9.07.2025 o 17:11, xdudekx napisał:

metr do przodu oraz metr w lewo od kolumny lewej wtedy ustawiony był glosnikiem w moja strone

prosilem zone zeby krecila potencjometrem na subwooferze od zera do 3/4 mocy, poprosilem tez ja zeby siadla na miejscu odsluchowym a ja krecilem bo moze zle to robi myli kierunki lub ja mam problemy ze sluchem ale ona tez nie wyczuwała znaczacej roznicy w odsluchu.

Do tej pory zawsze mialem doczynienia z subwooferem otwartym czy to w komputerowym zestawie 5.1 geniusa czy w samochodzie moze to ma wplyw na to czego oczekuje. 

Lubie koedy bas nie jest punktowy tzn nie tyle ze zrobi buum tylko oczekuje czegos w stylu bummm ktore troche bardziej sie pociagnie.

Byl tez u mnie właściciel subwoofera u ktorego on gral pod yamaha rn800a i tez mowil ze to nie jest to co u niego i wymyslal zebym podlaczyl go jakos krosujac kable od glosnikow pod wejscia glosnikowe ale tego finalnie nie próbowałem.

Jakkolwiek wydaję mi się ze pownienem czuc różnice miedzy ustawieniem mocy na 3/4 a skreceniem na 0 oprócz tej wizualniej ze membrana pracuje i wyczuwalnej gdy poloze reke na skrzyni od subwoofera 

To bardzo dziwne co opisujesz. 
Zdecydowane przesunięcia subwoofera powinny mieć wpływ, tak samo jak zmiana miejsca odsłuchowego i regulacja głośności. Chodziłeś po pokoju jak grał włączony? Powinno być w jednym miejscu mocniej, w innym mniej go słychać w zależności jak tam się mody pomieszczenia u Ciebie układają. 

Szczerze mówiąc nie wiem. Osobiście mam SVS, ale SB2000 i absolutnie nie ma żadnego problemu. Jakiś czas temu nawet go trochę "uciszałem".

Z kolumn natomiast bas jest i normalnie grają bez problemu? 
Jak duże jest pomieszczenie odsłuchowe? 
Może jakieś fotki jak to wygląda? 

Edytowano przez zolt
Napisano
11 godzin temu, zolt napisał:

To bardzo dziwne co opisujesz. 
Zdecydowane przesunięcia subwoofera powinny mieć wpływ, tak samo jak zmiana miejsca odsłuchowego i regulacja głośności. Chodziłeś po pokoju jak grał włączony? Powinno być w jednym miejscu mocniej, w innym mniej go słychać w zależności jak tam się mody pomieszczenia u Ciebie układają. 

Z kolumn natomiast bas jest i normalnie grają bez problemu? 
Jak duże jest pomieszczenie odsłuchowe? 
Może jakieś fotki jak to wygląda? 

Przestawiając subwoofer wyłączałem wzmacniacz i subwoofer a dwukrotnie odłączałem go z prądu podłączając do innego gniazdka.

Z kolumn bas gra normalnie, bardzo ładnie zwykle miałem go ustawionego na +2 w skali do 10, ostatnimi dniami bawiąc się ustawieniami przestawiam go czasem na +4 lub nawet +5. Zauważyłem też, że gdy ustawie więcej basu na wzmacniaczu (np te +5) i podgłoszę go do około 70 w skali do 100 to często wzmacniacz potrafi się wyłączyć  a nie ma tego problemu gdy bas jest skręcony do 0 lub do. +2.

W załączniku fotka pokoju:

biały ślad to kanapa, niebieski to kolumny a czerwony to miejsca w których stał subwoofer

image0.jpeg

Napisano (edytowany)
10 godzin temu, xdudekx napisał:

Z kolumn bas gra normalnie, bardzo ładnie zwykle miałem go ustawionego na +2 w skali do 10, ostatnimi dniami bawiąc się ustawieniami przestawiam go czasem na +4 lub nawet +5. Zauważyłem też, że gdy ustawie więcej basu na wzmacniaczu (np te +5) i podgłoszę go do około 70 w skali do 100 to często wzmacniacz potrafi się wyłączyć  a nie ma tego problemu gdy bas jest skręcony do 0 lub do. +2.

Dzieje sie tak ponieważ dodajesz więcej basu i dochodzi do przeciążenia wzmacniacza. To całkiem normalne zjawisko. W Twoim przypadku, mając subwoofer proponuję "zejść" z basem na wzmacniaczu sprzegnietym z kolumnami do nominalnego poziomu basu na "0" lub nawet na lekki minus! A "doładować" z basem (jesli już musisz) na subwooferze. Ten jak wiadomo ma wbudowany niezależny wzmacniacz nie obciążający tego z kolumn.

Ps: ustawienie basu w wzmacniaczu sprzęgniętym z kolumnami na "0" lub nawet poniżej z lekkim minusem, może zaowocować lepszą "fakturą" i kontrolą basu w kolumnach oraz w subwooferze zwłaszcza gdy ten był podłączony do wyjść wysokopoziomowych tegoż wzmacniacza. Osobiście testowałem takie zależności. Nie jestem jednak w stanie potwierdzić czy tak dzieje sie również przy podłączeniu niskopoziomowym (brak tego typu testow).

Drugi aspekt to... zastanawiałeś sie dlaczego z biegiem czasu podkręcasz bas na +4/+5? 

Napisano
46 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Dzieje sie tak ponieważ dodajesz więcej basu i dochodzi do przeciążenia wzmacniacza. To całkiem normalne zjawisko. W Twoim przypadku, mając subwoofer proponuję "zejść" z basem na wzmacniaczu sprzegnietym z kolumnami do nominalnego poziomu basu na "0" lub nawet na lekki minus! A "doładować" z basem (jesli już musisz) na subwooferze. Ten jak wiadomo ma wbudowany niezależny wzmacniacz nie obciążający tego z kolumn.

Ps: ustawienie basu w wzmacniaczu sprzęgniętym z kolumnami na "0" lub nawet poniżej z lekkim minusem, może zaowocować lepszą "fakturą" i kontrolą basu w kolumnach oraz w subwooferze zwłaszcza gdy ten był podłączony do wyjść wysokopoziomowych tegoż wzmacniacza. Osobiście testowałem takie zależności. Nie jestem jednak w stanie potwierdzić czy tak dzieje sie również przy podłączeniu niskopoziomowym (brak tego typu testow).

Drugi aspekt to... zastanawiałeś sie dlaczego z biegiem czasu podkręcasz bas na +4/+5? 

Podczas testów subwoofera skrecalem ustawienie na 0, na minus nie zjezdzalem.

To nie jest tak ze krece bas co jakis czas wyzej i wyzej tak jak wspomnialem kiedys dawno usatwilem go na +2 i tak zostalo teraz przy zabawie z subwooferem a dokladnie po odlaczeniu go sprawdzalem jaki w ogole jest zakres tych ustawien i bylem pod duzym wrazeniem jaka basowa moc jest w Pylonach, a ze slucham najróżniejszych utworów bawie sie tym ustawieniem i sprawdzam jak gra przy 0 i przy +4 lub +5 i zastanawiam się czy subwoofer ma w ogole sens skoro moge wyregulowac to na wzmacniaczu.

Ogolnie nie podłączam subwoofera dlatego ze czulem braki w basie ale zawsze byłem ciekawy co by bylo gdbybym go mial i jakby to gralo. Moze spodziewalem sie zbyt wiele i stad moje rozczarowanie.

Zainteresowlem sie wspomnianym wyzej wzmacniaczem wiim amp ale w wersji PRO 

Ciekawy jestem jaka to roznica w brzmieniu w porownaniu do Toppinga MX3 macie jakies doświadczenie z tym Aiimp-em?

Napisano (edytowany)
16 minut temu, xdudekx napisał:

Ogolnie nie podłączam subwoofera dlatego ze czulem braki w basie ale zawsze byłem ciekawy co by bylo gdbybym go mial i jakby to gralo. Moze spodziewalem sie zbyt wiele i stad moje rozczarowanie.

Ogólnie to dobrze świadczy o produkcie Pylon. Przynajmniej jesli chodzi o wrażenie niskich częstotliwości.

Napisano

czyli on jest gdzieś włożony tak?

no to coś jest nie tak. Bo to znaczące rożnice.

coś może być z wyjsciem RCA na suba ze wzmacniacza w takim razie.