Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

Spokojnie sobie poradzę ale gimnastyka odcinka lędźwiowego nie zaszkodzi. 

W innym wątku nawiązywałeś do propozycji dużych kolumn w małym pomieszczeniu. Zaskoczyło mnie to, bo jednocześnie napisałeś wyraźnie, że monitory. Czyżby jakieś większe vintage? Np. trójdrożna konstrukcja dla rozwiązania kwestii zgrania charakteru średnicy i basu? Ale to już pralki są, a Ty nigdy nie miałeś takich ciągot... 

Napisano (edytowany)
6 minut temu, Rafał S napisał:

pralki

Zawsze, gdy mam duże oczekiwania w audio zaczynam sprzątać w domu. Właśnie wracam z Biedry ze sprzętem do mycia łazienki, w tym pralki. :)

Rafał, to ruch szaleńca, taki ostatni cios wyprowadzony przed znokautowaniem, albo ja albo ATC scm7 :) Ktoś padnie na dechy, to pewne. 

IMG_3679.jpeg

Edytowano przez kaczadupa
Napisano

Rafał, to ruch szaleńca, taki ostatni cios wyprowadzony przed znokautowaniem, albo ja albo ATC scm7 :) Ktoś padnie na dechy, to pewne. 

Adam, weź poprawkę na to, że nawet najlepsze kolumny na świecie mogą się zwyczajnie nie zgrać z Elexem.  (A aktywne to już w ogóle.) ;) 

Napisano

Nie zgodzę się. Uważam, że jest bardzo OK :)

Elex MK4 z własnych ułomności  może nie jest do końca tak otwarty i lotny na wysokich jak niektóre trzydziestotysięczniki i drożej (chociaż z D2R nie było z tym problemu). Może nie ma tak mocnego i soczystego niskiego basu jak niektóre piece ( dla mnie to plus).

Nie ma się czego wstydzić a i te około 80W jest więcej niż wystarczające w moich warunkach. Będzie dobry!

Napisano

O to że Elex „wystarczy” to jestem spokojny, nie wyciśnie 100 ale już umowne 80 proc potencjału kolumn to już na pewno. 
W sumie z monitorów, które do niego podłączałem, to tylko z Dynaudio Focus 110 „nie grał” i nie mam pojęcia czemu (bo z S40 i S25 nie miał problemu). Może jednak te klasyczne Dynki są „kapryśne” jak głosi audiofilska legenda.

Napisano

Hegel odpadł

Warto dodać dla nieśledzących przygód Adama, że nie odpadł bo jest gorszy od Naima i Elexa tylko został sprzedany na oleiksie i nie będzie opcji wyboru do porównań 😉

Pozdrawiam. M 

Napisano
5 minut temu, MariuszZ napisał:

Warto dodać

Jak już mam tu Mariusza czyli umysł ścisły, warto dodać, że Hegel H95 nie powodował żadnego słyszalnego szumu w głośnikach a dwa moje pozostałe wzmacniacze i owszem.
A jednak to z Heniem się pożegnałem… Do końca nie wiedziałem czy zostawić Rege czy Hegla ale postawiłem na więcej luzu i swobody kosztem precyzji. No i D2R nie przekonały mnie z Heglem a z Regą było fajnie, momentami bardzo.  

Napisano (edytowany)

@Rafał S Rafał, konsekwentnie powtarzasz i trzymasz się tego, że poniżej 18cm woofera nie zejdziesz. 

Wiele lat wstecz, gdy byłem młodym tatą, siedzę na sali rozpraw z ówczesną Panią Prezes sądu i w przerwie  między rozprawami  luźno rozmawiamy o naszych dzieciach, rodzinach itp.

Nagle Pani Prezes pyta się mnie - Adam a wiesz od ilu centymetrów zaczyna się prawdziwy mężczyzna?

Zdziwiony pytaniem myślę co odpowiedzieć, o co chodzi - mówię, no nie wiem... 
Na co rozbawiona Pani Prezes mówi - Adam, od dwóch metrów wzwyż. 

Wtedy skojarzyłem, że mąż Pani Prezes miał 2,10m wzrostu. :)

Cały ten wstęp, chociaż nijak ma się do naszego hobby ale w luźny sposób nawiązuje do wielkości woofera monitora, który właśnie wniosłem do domu. 

Rafał, co powiesz na 20cm woofer ?

Czy to już jest prawdziwy głośnik? ;)

Harbeth M30.3 XD2

IMG_3648.webp

Edytowano przez kaczadupa