Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
3 minuty temu, kaczadupa napisał:

@rajdek Panie, ja właśnie odpoczywam całkowicie padnięty po 80km rowerem słuchając cichutko polskich piosenek moich rodziców a Ty mnie tu jakimiś cudakami straszysz. :)

No nieźle  👍

Ja też spadam za chwilę na trening, ale nie zabieram muzyki ze sobą, tam jest muzyka i śliczne kobitki Adam 😉

Napisano (edytowany)
2 minuty temu, DiBatonio napisał:

śliczne kobitki Adam 😉

Chyba za ostro na swój wiek schodzę z wagi bo nawet jakby teraz  obok mnie trzy panny robiły fikołki to bym nie zareagował, znaczy tylko popatrzył i już :) 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
1 minutę temu, kaczadupa napisał:

Chyba za ostro na swój wiek schodzę z wagi bo nawet jakby teraz  obok mnie trzy panny robiły fikołki to bym nie zareagował, znaczy tylko popatrzył i już :) 

Adam zbliżamy się do wieku w którym tylko można popatrzyć 😁

Napisano
27 minut temu, rajdek napisał:

70k

Panowie, przepraszam, ale czy tu już wszystkich kompletnie porąbało?

I nie mówię tu o cenie, a o rozmiarze - tych, jakichś, 'audiofilskich popierdółek'.

Bądźmy, k... poważni. 

No offense, rzecz jasna :784_peace: 

PSX_20241109_211612.jpg

Napisano

Temu trzeba jeszcze działać ile fabryka dała Jacek, żeby potem nie żałować. :) 

1 minutę temu, pairtick napisał:

o rozmiarze

Słusznie, duża buda, duży i dobry przetwornik, można poszaleć ale trzeba też mieć metraż. Ale paki konkret! 

Napisano
3 minuty temu, DiBatonio napisał:

Adam zbliżamy się do wieku w którym tylko można popatrzyć 😁

2 minuty temu, kaczadupa napisał:

lemmy.jpg

Napisano
2 minuty temu, kaczadupa napisał:

Dokladnie tak Adam.

Dobra, spadam już bo stygnę 🤭

Później  bedę może, bo wjechał mi dziś japoniec z dobrym DR 🤭

👋

Napisano
12 godzin temu, kaczadupa napisał:

Słusznie, duża buda, duży i dobry przetwornik, można poszaleć ale trzeba też mieć metraż. Ale paki konkret! 

Z pobieżnych wyliczeń wynika, że minimum 4,5 x 3,5 - czyli tragedii nie ma. 

tannoy.gif

11 godzin temu, rajdek napisał:

Co powiesz na to?

A ja na to, jak na lato 😉 za gorąco ☹️ 

Mam takie i w dodatku kupiłem je bez 'odsłuchu' 😁 

qed_revelation_2.0m_cable_packaging.jpg

Napisano (edytowany)

1 godzinę temu, pairtick napisał:

Mam takie

Toż to Panie takie tanie jak barszcz ?:10_wink:

.... Ja mam normalnie bardzo tanie i bardzo nienormalnie nieaudiofilskie

11.jpg.457d3d04d1c1243bc60cc3d0a95154d2.jpgKlotz-reklama.jpg.edf543676dd5e347c828c92aa3eee4cf.jpg

Edytowano przez rajdek
Napisano

@rajdek

Klotz nie są złe w swojej cenie, nigdy nie miałem zresztą, ale to dobra firma kablarska z rozsądnie wycenionymi kabelkami, również mikrofonowymi np.do słuchawek.

Niestety, a może stety ja mam audiofilskie i bardzo drogie, co zrobisz jak nic nie zrobisz.

😉

Napisano
1 godzinę temu, rajdek napisał:

Zdecydowanie, produkują dla branży studyjnej. Moja ułomność nie pozwoliła mi odróżnić od Ricable Magnus.

No i spójrz na ten XLR, który jest na wtykach Neutrika bdb zresztą, tylko niektórym grają świecidełka typu furutech i im podobne.

Wiele znanych firm od tych drogich kabli stosują właśnie wtyki Neutrika, myślę, że nie bez powodu. Ja sobie je też cenię, Albedo na swoim podstawowym AES/EBU też takie Neutrika zakłada, patrz też wyroby Nordosta jakie mają wtyki.

😉

Napisano (edytowany)
59 minut temu, Nowy75 napisał:

No i proszę! 😁 . A na sąsiednim forum ktoś pisał, że kabelki są tyle warte ile zawiera się w ich nazwie ,czyli "kloc". A tu kolega @DiBatonio, który byle czego nie wpina ,chwali. Warto czytać,a jeszcze lepiej słuchać 

Pisałem już, nie mam klotza i nie miałem, ale rodowód tych kabli pochodzi ze studiów nagraniowych, złącza Neutrika też.

Sam mam zupełnie inne okablowanie i do tego drogie, co nie musi oznaczać, że nie doceniam tych taniutkich.

Ja tylko w dyskusjach kablarskich uchodziłem za takiego, co słucha kabli, otóż nie słucham od lat, bo skończyłem się okablowywać już dawno.

A muzyki zawsze słuchałem i czy to był streaming, czy CD zawsze potrafiłem usiąść do całych albumów i zatopić się w muzyce.

Zupełnie inaczej to wygląda przy jakiś spotkaniach, bo wtedy skacze się po audiofilnych kawałkach. W sumie to nie ma nic wspólnego z czerpania przyjemności z muzyki. 

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
6 godzin temu, DiBatonio napisał:

muzyki zawsze słuchałem i czy to był streaming, czy CD zawsze potrafiłem usiąść do całych albumów i zatopić się w muzyce.

I o to chodzi.A wracając do kabli, ucieszyłem się,że ktoś wymagający docenił rzeczy , które ktoś inny obsobaczył tylko dlatego,że nie są drogie. Sam jeszcze nie dorosłem do oceny walorów dźwiękowych kabli,natomiast doceniam wykonanie w sensie ekranowania czy porządnej konfekcji. Dobrze wiedzieć, że są marki budżetowe doceniane przez wymagających forumowiczów.

Napisano
Dnia 24.07.2025 o 08:48, kaczadupa napisał:

Zobacz na wykres Harbeth M30.2XD, prawie idealna linijka. 

Daj Boże zdrowie. Może dlatego granie M30 mi się nie podoba. :) Dla mnie grają zbyt bezdusznie a nawet za ostro. 

Tu jest wykres moich - bez grilla: 

810Harfig3.jpg

Napisano (edytowany)
33 minuty temu, il Dottore napisał:

bezdusznie a nawet za ostro. 

No cóż, co ucho to opinia. Oczywiście cały czas jednak mówimy o innej wersji M30 ale OK, posłuchałeś i pewnie jest blisko/podobnie. Masz prawo do własnej opinii, jak każdy. 
Ja za to pierwsze dwa dni po powrocie z Harbeth M30.3XD2 do ATC SCM7 miałem dziwną minę a praktycznie zawsze wcześniej, nawet po ProAc D2R już po chwili byłem w swoim „siódemkowym raju”.
Chociaż, żeby oddać sprawiedliwość to średnica! monitora Neat Petite  Classic też wstrząsnęła moim światopoglądem zaczynającym się  i kończącym na ATC 7, więc można. :) 
Poszarpana charakterystyka może się podobać (jak wszystko)  ale może też coś cofnąć czy wyciszyć, co akurat nam się podoba. Tak samo jak podbity fragment basu - może sprawiać wrażenie lepszej dynamiki, większej frajdy bo walnie zdrowo ale może też zmniejszyć czytelność faktur itd. czyli coś za coś.
A jeszcze do tego dochodzi akustyka pokoju, jakość realizacji, czy wzmacniacz stawia na wypełnienie czy bardziej kontur/precyzję i … umarł w butach :) 

Trzeba słuchać i tyle w temacie. :)  

Napisano

Bo można sobie wyobrazić, że przy pomocy korekcji można osiągnąć praktycznie taką sama charakterystykę przetwarzania jak wyżej np. z Bowersow 607. Tu się doda, tu obniży aż będzie bardzo podobnie. A czy będzie grało tak samo? No nie.

Napisano (edytowany)
5 godzin temu, pairtick napisał:

przecież grill nie przeszkadza w dudnieniu 

Zalecenie producenta jest, żeby grilla nie zdejmować. 

Ja słucham bez, bo wtedy widok jest ładniejszy. :) 

Kupiłem te kolumny przypadkiem. Znalazłem w sieci i tak mi się spodobały że zamówiłem w ciemno. Bez słuchania, bez porównywania z czymkolwiek, choć cena była podejrzanie niska i należało się spodziewać haczyka. Znaczy, oczywiście znałem Harbethy, różne modele, ale wszystkie one były słuchane na obcym sprzęcie, więc bez szczególnej uwagi. I na ogół bez zachwytu.

Tymczasem wszystko było OK, stan 100%  zgodny z opisem. Więc od razu po rozpakowaniu się ucieszyłem, że będę mógł sprzedać bez problemu, jeśli zagrają poniżej oczekiwań. Bo przecież Harbeth to och i ach... obiekt kultu w niektórych kręgach. 

Długo trwało porównywanie z moimi dotychczasowymi PMC TB2+. Nie pomógł kolega, który wybrzydzał na Harbethy (on jest do tej firmy uprzedzony, sam ma Kharmy a do tego granie moich PMC uwielbiał). No, ale godziny spędziłem na porównaniach i wyszło mi że jednak P3ESR lepsze. O włos - ale lepsze. Lepsza precyzja, lepsza przestrzeń. Nie miałem żadnych uprzedzeń, było mi wszystko jedno, który głośnik zostanie w systemie, porównywałem w pełnym komforcie, bo już wiedziałem że na interesie z Herbatnikami nie stracę.   

Ostatecznie jednak P3 zostały a PMC cieszą ucho mojego analogowego wujka w Polsce i teraz grają wyłącznie z winyli, zasilane lampą. 

Nie jestem jakimś fanatykiem Harbethów, mogę mieć każde inne kolumny, jeśli tylko zagrają lepiej. Zostały w systemie, gdyż były po prostu lepsze od swoich poprzedników, tak jak PMC było lepsze od Sonus Fabera. 

Jednak te maluchy w duecie z Sugdenem grają tak fajnie, że ciężko będzie znaleźć dla nich następcę. 

Edytowano przez il Dottore
Napisano
36 minut temu, il Dottore napisał:

Jednak te maluchy w duecie z Sugdenem grają tak fajnie, że ciężko będzie znaleźć dla nich następcę. 

Ciekawe czemu jestem w stanie to sobie wyobrazić. :)

38 minut temu, il Dottore napisał:

słucham bez, bo wtedy widok jest ładniejszy

To też mnie nie dziwi. :) 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, il Dottore napisał:

ładniejszy

I jak im nie zdjąć maskownicy.  Znaczy, do słuchania zakładamy a gdy tylko patrzymy, to zdejmujemy :) 

IMG_3985.jpeg

IMG_3984.jpeg

IMG_3983.jpeg

Jarek @Kraft, który kolor wybierasz licząc od góry  (1, 2, 3) ?