Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

No i czekamy na dalszy ciąg testów Grahamów. Tzn. Chartwelli. Tzn. Harbethów. Fajnie, że w międzyczasie Adam poznał różne typy saksofonów, ale przecież na muzyce świat się nie kończy - jest jeszcze audio. :) 

Napisano (edytowany)

Jarek, wkleję tu to co napisałem do Rafała. Może przejaskrawiłem  charakter dla „łatwiejszej czytelności”, może i kupię M30 (nie wiem, ciężka decyzja bo głośniki to u mnie coś więcej niż wzmacniacz, wzmacniacz potrafię sprzedać bez mrugnięcia okiem a głośniki kupuję „na zawsze” ), ale żeby nie było tak słodko…

Poniżej opis:

Dzisiaj ten sam wniosek. Albo zabrać ilościowo trochę basu i reszta zostaje tak jak jest albo dołożyć ilościowo sopranów a reszta zostaje tak jak jest. 

Ogólnie jak odbieram te głośniki:

Piękne granie, nasycona i bardzo barwna, ciepła średnica z idealnie pokazanymi głoskami syczącymi przy wokalach, które są w idealnej ilości ale nigdy nie denerwują, brzmienie któremu na basie absolutnie nie brakuje szybkości czy dynamiki, bas jest bardzo dobry jakościowo ale moim zdaniem stanowi fundament całego brzmienia tego monitora - znaczy góra nie równoważy jego ilości, przez co całe brzmienie staje się trochę za ciepłe i przez to brakuje mu troszkę świeżości, którą zabierają troszkę za bardzo wycofane soprany (a te znowu są bardzo ładne ale jest ich za mało w stosunku do ilości basu). 

Mamy przepiękną średnicę ale ciepłą i mamy całe brzmienie oparte na bardzo dobrym basie, który stanowi fundament dla całego brzmienia dodając jeszcze ciepła do już ciepłej średnicy a góra pasma nie równoważy zdrowego dołu pasma i ciepła średnicy.

Barwy, ciepło, słodko, solidny bas stanowiący oparcie dla całej reszty i bardzo dobrej jakości ale troszkę za delikatna  góra pasma. 

Jest to tylko i wyłącznie moja opinia wydana w oparciu o to co słyszę z systemu - Rega Elex mk4 i Chord Qutest lub wbudowany w integrę przetwornik. 

Może też metraż (12m) powoduje, że jest trochę za ciepło, może w trochę większym pomieszczeniu głośnik złapie lepszą równowagę bas / sopran ale tego już nie sprawdzę. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano (edytowany)

Hehe, zaraz jadę do lasu, może znajdę  Expo 3510.

Ten Expo też góry nie otworzy i nie wpuści powietrza. To jednak nadal brytol a dla nich jakieś tam powietrze i eteryczność góry chyba mało się liczy. Jak  to mówi Naim - tam już nie ma muzyki. 

Napisano (edytowany)

Panie, one nie som złe, nie som złe ;)

16 minut temu, majkel74 napisał:

No to pytanie zasadnicze: gdzie „głosy kobitek” lepsze - na ATC czy Harbethach?

Kierfa mać, tego pytania się bałem. Muszę to wyjeździć, rowerem wyjeździć :)

Ale mam problema- jak widzisz, nie wyskakuję natychmiast z odpowiedzią. Jednak barwa Harbeth trafia w serducho tak samo  mocno jak większe podniecenie wokali z ATC i też ładna barwa ale chyba ciut mniej urodziwa :)

Oba Brytole akatakują zmysły od innej strony przy wokalach. Harbeth jakby bardziej od strony basu a ATC od sopranu.