lpomis Napisano Sobota o 21:21 Napisano Sobota o 21:21 (edytowany) Nawiązując jeszcze do swojego poprzedniego wpisu (nie mogę go już edytować). Aby być bardziej precyzyjnym, możemy wesprzeć się aplikacjami Spectroid na Androida lub DecibelX w wersji free na iOS. Zamiast muzyki - zapętlony plik z dźwiękiem od 10 do 120Hz. Można być np. ten - https://www.youtube.com/watch?v=je-ZRnvB8yM No i podobnie jak w klasycznej metodzie "subwoofer crawl", szukamy gdzie bas wypada najkorzystniej - na ucho i przy okazji mając non stop podgląd w apce. Korzystamy z funkcji "reset max hold". Przykro mi, ale obawiam się, że bez fizycznych akrobacji się nie obejdzie Tak czy inaczej warto spróbować. Zdaję sobie sprawę, że wiele osób chce postawić suba tak, aby ładnie komponował się we wnętrzu. Tak to nie zadziała. Nie namawiam tutaj do skrajności i stawiania go na środku pokoju. Być może już lekkie jego przesunięcie - nawet o kilkanaście centymetrów względem pierwotnie wymarzonego, wizualnie idealnego ustawienia - przyniesie zadowalający efekt. Edytowano Sobota o 21:40 przez lpomis 3 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Sobota o 22:25 Napisano Sobota o 22:25 @michaudio I na tym cały dowcip polega. Ja mam wełnę w ścianach - no ale dlatego wybrałem chałupę w szkielecie. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Niedziela o 20:02 Napisano Niedziela o 20:02 Dnia 24.10.2025 o 13:05, tomek4446 napisał: Mam Diraca , który jest o wiele bardziej rozbudowanym narzędziem niż EQ w RME, czy Eversolo . Wiele razy próbowałem różnych samodzielnych ustawień , a i tak w końcu wracałem do automatu. Na tym trzeba się po prostu znać. A sam automat / z Diraca korzystam od jakiś 5 lat/ idealny nie jest. Wyłączam DL bardzo często , bo bez jest przyjemniej. Choć ostatnio przekonałem się , że ten system faktycznie działa. Chodzi o utwór " Psychosis" - Peshay. Bez DL dudni jak cholera , z jest uderzenie , energia , nie ma nieprzyjaznych dźwięków. https://www.linn.co.uk/uk/technology/space-optimisation A tym się bawiłeś? Odpisz, cytując
lpomis Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Testuję właśnie SVS SB-1000 PRO. To moje trzecie podejście do suba w stereo. Z RELem nie było sukcesów. Tym razem postawiłem na coś z aplikacją i możliwością indywidualnego dostrajania. Pierwsze wrażenia są obiecujące. Walczę z efektem SBIR. Już po godzinie udało mi się wyczarować coś takiego. ■ - bez suba ■ - z subem Samo zejście poniżej 50Hz stawiam na drugi plan. Nie zależy mi jakoś mocno na tym. Pokoik 11m² ma też swoje ograniczenia. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na razie się bawię Edytowano 3 godziny temu przez lpomis 2 1 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Będę obserwował. Gdy zbliżysz się do tego wykresu i przebiegu/czarny kolor do 150Hz, to znaczy, że będziemy mogli porozmawiać sobie razem o referencyjnym basie. Odpisz, cytując
lpomis Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Zupełnie inny komfort siedzieć na sofie, mieć odpaloną apkę do suba, wprowadzać zmiany i odsłuchiwać efekty "na żywo". Bez wstawania co minutę, bez przekręcania mało precyzyjnych pokręteł pozbawionych odpowiednich oznaczeń. Brawo SVS, zrobiliście to dobrze. To powinien być standard. Wstępnie, ustawienie centralne, pomiędzy wysuniętymi mocno od ściany kolumnami wypada u mnie najkorzystniej. Edytowano 2 godziny temu przez lpomis Odpisz, cytując
michaudio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Kiedy lata temu stroiłem dwa suby kinowe, to za "apkę" robił nasz młodszy młody. Też siedziałem na kanapie, a on kręcił regulatorami subów. Wyszło całkiem sensownie, bo mamy sprzyjającą basowi akustykę, cała tylna ściana jest zabudowana przedścianką k-g. Świetnie zjada zdudnienia, choć powstała jako wewnętrzna izolacja cieplna. 1 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @lpomis a jak jest z jakością basu z sVS vs Rel vs Twoje głośniki? Odpisz, cytując
lpomis Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Na ten moment ciężko jednoznacznie powiedzieć. Kluczowe jest znalezienie odpowiedniego miejsca na subwoofer w pokoju. Jeśli ma ładnie wyglądać i być schowany gdzieś w rogu, bo tak wizualnie się podoba i komponuje z pokojem, to od razu dałbym sobie spokój. Do tego dochodzi odpowiednie zszycie z kolumnami. Z RELem T5/x i Tzero III nigdy mi się to nie udało. Może nie potrafiłem, może nie dało się tego zrobić poprawnie w moim pomieszczeniu, a może to kwestia dość prymitywnej regulacji (do dyspozycji są w zasadzie dwa pokrętła i ustawienie fazy 0/180). Z SVS w kilka godzin poczyniłem większy postęp niż z RELem w przeciągu dwóch tygodni. Za wcześnie mimo wszystko na zachwyty. Dopiero zaczynam zabawę. Aha. I jeszcze jedna ciekawostka. Dwa RELe, które miałem u siebie buczały lub miały jakiś dziwny przydźwięk. Jeden dodatkowo wydawał z siebie cichy, ale nieznośny pisk - prawdopodobnie coil whine. W SVS cisza. Edytowano 1 godzinę temu przez lpomis 1 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 56 minut temu Napisano 56 minut temu Ciekawy jestem (jako były posiadacz SVS Ultra) jak już ustawisz docelowo wszystko, Twoich wrażeń odnośnie takich aspektów jak kontur, barwa, rytmika. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 55 minut temu Napisano 55 minut temu 2 godziny temu, AudioTube napisał: Będę obserwował. Gdy zbliżysz się do tego wykresu i przebiegu/czarny kolor do 150Hz, to znaczy, że będziemy mogli porozmawiać sobie razem o referencyjnym basie. Z tym, że taka krzywa, to przy cichym słuchaniu. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 52 minuty temu Napisano 52 minuty temu Szkoda tylko , że wyższe modele nie mają już wyjść wysokopoziomych. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 41 minut temu Napisano 41 minut temu 1 godzinę temu, michaudio napisał: Wyszło całkiem sensownie, bo mamy sprzyjającą basowi akustykę, cała tylna ściana jest zabudowana przedścianką k-g. Świetnie zjada zdudnienia, choć powstała jako wewnętrzna izolacja cieplna. Zawsze powtarzam: obrzucić pokój naokoło wełną, dać na to płytę gk i można słuchać muzyki zamiast walki z dudnieniem. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 40 minut temu Napisano 40 minut temu 5 minut temu, pairtick napisał: Z tym, że taka krzywa, to przy cichym słuchaniu. Przy głośnym, mega głośnym, średnio głośnym ustawiam zaprogramowane presety. Poza tym dwie gałki volume na Crown/używany za 700 złotych Jeśli tego za mało, to przy źródle-laptop, programowo wykonuje korekcję. Chciałbym przez to napisać/powiedzieć, że jest wiele dróg do Rzymu. Kłaniam się nisko Wojtkowi, że mu się chce i nie odpuszcza. Za jakiś czas tutaj będzie forum miłośników nie tylko świetnej „średnicy”/wokali, ale i pełnopasmowego czystego brzmienia. Bez wciskania kitu o kablach, r2r, tylko klasie A, monoblokach czy zbędnych sklejkach na ścianach czy stalaktytach na sufitach. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 28 minut temu Napisano 28 minut temu 3 minuty temu, AudioTube napisał: Za jakiś czas tutaj będzie forum miłośników nie tylko świetnej „średnicy”/wokali, ale i pełnopasmowego czystego brzmienia. Ja tam nie narzekam na swoje 29 Hz - 27 kHz (-6 dB) 😇 https://pl.wikipedia.org/wiki/Kontrabas#Struny_i_brzmienie https://pl.wikipedia.org/wiki/Gitara_basowa 10 minut temu, AudioTube napisał: Przy głośnym, mega głośnym, średnio głośnym ustawiam zaprogramowane presety. Poza tym dwie gałki volume na Crown/używany za 700 złotych Jeśli tego za mało, to przy źródle-laptop, programowo wykonuje korekcję. No, to już jest niezła paranoja 🤦 3 minuty temu, AudioTube napisał: Bez wciskania kitu o kablach, r2r, tylko klasie A, monoblokach czy zbędnych sklejkach na ścianach czy stalaktytach na sufitach. Za to z wciskaniem subwooferów do audiofilskich popierdółek 😁 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 21 minut temu Napisano 21 minut temu (edytowany) 6 minut temu, pairtick napisał: Ja tam nie narzekam na swoje 29 Hz - 27 kHz (-6 dB) 😇 Nie było mnie pół roku, przeczytałem zaległości i wiem, że takie kolumny się podobają. Nie wydałbyś kilku pensji, gdyby było inaczej. Czy zechciałbyś wkleić jak tam brzmi to 29 do 150Hz? Sweetspot. Bo ja tam na codzień z najlepszymi sprzedawcami/handlarzami pracuję i wiem jaki jest rozrzut między faktami i blablabla. Edytowano 21 minut temu przez AudioTube Odpisz, cytując
rajdek Napisano 21 minut temu Napisano 21 minut temu 18 minut temu, AudioTube napisał: Bez wciskania kitu o kablach, r2r, tylko klasie A, monoblokach czy zbędnych sklejkach na ścianach czy stalaktytach na sufitach. Możesz rozwinąć myśl, to bardzo ciekawe. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 17 minut temu Napisano 17 minut temu 3 minuty temu, AudioTube napisał: Czy zechciałbyś wkleić jak tam brzmi to 29 do 150Hz? Nie rozumiem pytania, jak mam wkleić brzmienie? Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 16 minut temu Napisano 16 minut temu Myślałem z Tannoyami mikrofon także dołożyli. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 8 minut temu Napisano 8 minut temu 3 godziny temu, AudioTube napisał: Adam, skąd "pomysł", że czarna kreska to wykres ukazujący "referencyjny bas"? Odpisz, cytując
Recommended Posts