Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, rajdek napisał:

Możesz rozwinąć myśl, to bardzo ciekawe.

Doceniam trud, ciekawość, chęć Twoją. Fajnie wyglądają te elementy drewniane za Twoją głową. 
Wizualnie wpływają, nausznie malutki ten wpływ. 
Oczekujesz ode mnie dowodów, że wpływ tego czy tamtego słyszysz? Nie mam dowodów.

Jestem przekonany, że największy wpływ u siebie jaki usłyszałeś ze szmatą na oczach to kolumny/krzywa spl, pogłos i braki lub nadmiar w paśmie basu.

Napisano
10 minut temu, AudioTube napisał:

Wizualnie wpływają, nausznie malutki ten wpływ.

Wpływ dla mnie nie jest malutki.

11 minut temu, AudioTube napisał:

Oczekujesz ode mnie dowodów, że wpływ tego czy tamtego słyszysz?

Nie. Nie oczekuję od nikogo dowodów. Nie potrzebuję sobie udowadniać co słyszę. Inni jednak potrzebują, ode mnie również, czasem zastanawiam się czy jest sens opisywać swoje wrażenia.

14 minut temu, AudioTube napisał:

Jestem przekonany, że największy wpływ u siebie jaki usłyszałeś ze szmatą na oczach to kolumny/krzywa spl, pogłos i braki lub nadmiar w paśmie basu.

Spl zdecydowanie, pogłos potrafi degradować, bas łatwo odczuć choć nie dla każdego.

Poddajesz w wątpliwość większy wpływ pomieszczenia nad charakterystyką pasma kolumn?

Napisano
28 minut temu, AudioTube napisał:

Doceniam trud, ciekawość, chęć Twoją.

Styl Twój, Kolego, udzielił się i mnie. W domu dziś rzekłem: „Obiad, kochana, podany jest.” Spojrzenie otrzymałem, długie i pełne zadumy. I tak oto nową ścieżką słów podążam, dziwnie spokojny, lecz nieco skołowany :)

Napisano

@rajdek jak masz na imię?

Wystawiałem podłogówki Mission na dwór. Przy piątkowym, po robocie grillu. W Holandii u mnie na wydziale chłopaki zainteresowani bardziej jedzeniem aniżeli piwem. Ja nie piję alkoholu, kiedyś byłem uzależniony. 
Ale do rzeczy. Kolumny za mniej niż 100€. Wewnątrz ich brzmienie warte swojej ceny. Na zewnątrz to niech wszystkie najnaj na audioshow się schowają. Tak nam wszystkim „grały”. 
Ogromny i degradujący wpływ naszych pokoi.

Napisano
10 minut temu, lpomis napisał:

Cieszę się, że jednak się przekonałeś @tomek4446. Odrobina ruchu Ci nie zaszkodzi

To było pytanie w stylu rozważań czysto akademickich :) Jestem na etapie przełamywania się :) Na razie ustawiłem REL-a w KD. Zrobiłem kalibrację YPAO , ale mi nie podeszło. Nie ma to jak na słuch. Jest miodzio. :) 

Napisano
3 minuty temu, AudioTube napisał:

Na zewnątrz to niech wszystkie najnaj na audioshow się schowają. Tak nam wszystkim „grały”. 
Ogromny i degradujący wpływ naszych pokoi.

Wreszcie jakaś praktyczna porada. Inwestowanie w coraz droższe paczki nie jest drogą do sukcesu , za to powrót na łono natury już tak. :) 

Napisano

Fale stojące wygasają 500-800ms. Warto się tym zająć. To powoduje zmulenie i powolny bas. Ja bym nie szukał na to żadnego Gryphona czy Batta, Levinsona itp

W dużych pokojach te fale są nisko, na niskim basie. Tam gdzie i tak są tylko instrumenty, które nie mają szybkiego wygasania - wielkie kotły, elektroniczne efekty itp

Im mniejszy pokoik, tym stojące fale wyżej. I wchodzą w niską średnicę.
A tam już mamy instrumenty, które powinny być szybkie. Kontrabas, gitara basowa. 

Monobloki które tam sobie różnie podłączam nie służą do poprawy ataku brzmienia.

Napisano
3 godziny temu, AudioTube napisał:

czy zbędnych sklejkach na ścianach czy stalaktytach na sufitach

??? 

No nie spodziewalem sie tego po koledze. Zdaje sie, ze zbyt zachlysnales sie korektami. Wg mnie, nie tędy droga. 

Aby nie zdegradowac, znieksztalcic czy zmienic dzwieku, nalezy maksymalnie wykorzystac ustroje akustyczne i inne dzialania, ze tak powiem analogowe. Korekty cyfrowe owszem, ale tylko tam gdzie nie idzie juz nic poprawic analogowo. 

pozdrawiam Michał

Napisano (edytowany)
21 minut temu, Mikelas76 napisał:

Korekty cyfrowe owszem, ale tylko tam gdzie nie idzie juz nic poprawic analogowo.

Tą drogą i w tym kierunku poszedłem. 

Na dworzu dyfuzorów nie było. A gra nam pięknie. Oczywiście trzeba w miarę blisko trzymać się kolumn. W operze, teatrze ludzie siedzą z tyłu. Dźwięk powinien i tam się dostać.

W dużym salonie kolumny mam ponad 2mtr od ścian bocznych. Wystarczy na odbicia. Sklejka tu nic nie ubogaci. Kasę lepiej dołożyć do driverów. Są takie które mniej zniekształcają.

Edytowano przez AudioTube
Napisano
31 minut temu, AudioTube napisał:

W dużym salonie kolumny mam ponad 2mtr od ścian bocznych. Wystarczy na odbicia. Sklejka tu nic nie ubogaci. Kasę lepiej dołożyć do driverów. Są takie które mniej zniekształcają

I bardzo dobrze ze masz te 2 metry od bokow. Moge rylko napisac ze zazdroszcze.  Wstawione ustroje zadzialaja lepiej niz moj niespelna metr. 

Srodki finansowe zawsze dobrze dolozyc do przetwornikow, ale nie bagatelizowalbym wplywu pokoju i niezbednych adaptacji. Ja na ten przyklad juz wiecej nie mam co zrobic w salonie i ostatnie co mi zostalo, to mala awantura w domu o subba 🤭

Ale udalo sie i mam pozwolenie na 1szt. (narazie) Oczywisice bede provowal korygowac cyfrowo ten zakres ktorego nie dalo ruszyc tj. ponizej 60hz.

Ja wyznaje zasade, jak najmniejszej ingerencji cyfrowej. A nalezy pamietac, ze ona zmienia wiecej niz powinna. Przynajmnie ja  tak sadze. Ale kazdy ma prawo do wlasnych doswiadczen i wlasnych przekonan. 

pozdrawiam

Napisano
8 minut temu, Mikelas76 napisał:

Oczywisice bede provowal korygowac cyfrowo ten zakres ktorego nie dalo ruszyc tj. ponizej 60hz.

Masz  drogie, dostojne, o podobno świetnym brzmieniu kolumny. Piotrek po mistrzowsku zaingeruje w obwód woofera, w mig wykona suba. Dokupisz używkę crowna, na odległość pomierzy i załaduje setupa a Ty Michał możesz sprzedawać bilety na odsłuchy. Te kolumny zostaną na zawsze u Ciebie i zostanie Ci niestety tylko brzmienie i muzyka.