Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
15 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Czy ktos z was probowal moze w stereo suba JL Audio E-Sub e112?

Generalnie szukam suba do 10 tysiecy zł. Widze ze wątek sie tu ładnie rozwija wiec zapytalem. Nie zalezy mi na hiperniskich zejściach. Raczej na mozliwie bezproblemowym zgraniu z kolumnami. Na upartego nie musialbym miec suba, ale wrodzona dokladnosc/perfekcja meczy mnie i podpowiada "sprobuj". 

Na pewnym forum toczyl sie dosc dlugo temat o tym czy sub bez dsp bedzie realnie szybszy niz taki z dsp. Wiec moze bez dsp. Zreszta w moim auralicu mam taki podstawowy dsp/equalizer.

Z gory dziekuje za propozycje. W ciagu najblizszych tygodni chce. juz zaczac testy.

Fajny subik. Na prawdę. Ma miększy basik ale kontrolowany. W tym budzecie szukał bym promocyjnej ceny na serię S/812 od REL

Napisano
16 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Czy ktos z was probowal moze w stereo suba JL Audio E-Sub e112?

Generalnie szukam suba do 10 tysiecy zł. Widze ze wątek sie tu ładnie rozwija wiec zapytalem. Nie zalezy mi na hiperniskich zejściach. Raczej na mozliwie bezproblemowym zgraniu z kolumnami. Na upartego nie musialbym miec suba, ale wrodzona dokladnosc/perfekcja meczy mnie i podpowiada "sprobuj". 

Na pewnym forum toczyl sie dosc dlugo temat o tym czy sub bez dsp bedzie realnie szybszy niz taki z dsp. Wiec moze bez dsp. Zreszta w moim auralicu mam taki podstawowy dsp/equalizer.

Z gory dziekuje za propozycje. W ciagu najblizszych tygodni chce. juz zaczac testy.

JLaudio E-sub e112  to juz cena prawie 9000zł. To jeszcze ponad raz tyle .To watęk tematy  do 4000zł.

Napisano (edytowany)
50 minut temu, Radek Kostrzewski napisał:

JLaudio E-sub e112  to juz cena prawie 9000zł. To jeszcze ponad raz tyle .To watęk tematy  do 4000zł.

Tak wiem, ale nie chcialem tworzyc dodatkowyvh tematow. Tu sie pieknie wszystko rozwija, a taka propozycja suba do 10000 moze sie tez komus przydac 😉

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Fajny subik. Na prawdę. Ma miększy basik ale kontrolowany. W tym budzecie szukał bym promocyjnej ceny na serię S/812 od REL

Mowisz?  Cena juz powyzej budzetu 10tysiecy...

Hmm, popisalem troche z chatem gpt i w sumie bardzo proponuje serie t9x.

Edytowano przez Mikelas76
Napisano
4 minuty temu, AudioTube napisał:

W tych pieniądzach spróbowałbym wynegocjować przyjazd fachowca krawca. I w tygodniu. Rodzina do szkoły i pracy. I dużo kawy.

Z tym ze krawiec chce pruc kolumny, zewnetrzna zwrotnice majstrowac czy inne dsp wstawiac. Komplikuje to calosc.

Nie chce zeby ktos grzebal przy kolumnach... 

Napisano
11 godzin temu, audiowit napisał:

Raz na jakis czas pojawia sie cos ciekawego na tym forum :)

Witek, co Ciebie powstrzymuje, by nabyć, cieszyć się i nam zaprezentować system np Neumanna z SUBWOOFER oczywiście.

Idea takiego systemu jest mi znana od 2020 roku. Wybrałem podobny kierunek, ale inną drogę. Kto wie, może oprócz kasy przybędzie mi odwagi na ten krok.

Napisano (edytowany)

Neumanny znam, bo takie moglem posluchac w pracy. I nie tylko Neumanny.

Do tej pory wygrywał u mnie moj zestaw domowy z monitorami, ktore testowalem z rynku pro. Bardzo chetnie nadal bedę testowal ale nie tą półkę. Mialem miec w domu Kii i Genelec najnowszej serii ale nie jest je latwo pozyczyć.

Zresztą teraz nie mam czasu na hobby, a jesli juz to na troche inne rozwiazania niz rozwazane tu na forum.

Edytowano przez audiowit
Napisano
3 godziny temu, audiowit napisał:

troche inne rozwiazania

No to ja o jednym tylko.

Nie pamiętam, którzy koledzy oprócz Wojtka i Tomka i Mariusza „bawili się”, eksperymentowali z tzw wrażeniem sceny. Nie wiem, czy to dobrze ująłem. A konkretnie, to odsuwali kolumny od ściany, tej im bliższej, w kierunku sweet spot. 

Suby niech stoją, tam, gdzie ich lokalizacja najkorzystniej wpływała na brzmienie. Zatem nie ruszać!

I odpalcie dobrze znana muzę, ale nie kwartet smyczkowy a z pełnym pasmem. Stephan Bodzin Powers of Ten przykładowo. Wojtek wklejał listę, różnorodne kawałki. 

Standy u mnie maja kółeczka, to ułatwia. 
Jestem ciekawy jak wrażenia. 

AC/DC Thunderstruck albo np jakieś kawałki z Stay Tuned Dominique Fils tez się nadadzą.