Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
50 minut temu, S!N! napisał:

z ciekawości zapytam, Twoje pomieszczenie jest w jakimś stopniu przyjazne muzyce (nie wiem czy o tym gdzieś wspominałeś ) coś robiłeś w tym kierunku? Szczerze Ci napisze, iż jak się wprowadziłem do nowego domu to się w ogóle nie dało słuchać nawet radia, jeszcze takiego dramatu to nie miałem, z dźwiękiem, oprócz salonu top hi-fi

Tak. jest nad wyraz przyjazne nieskromnie powiem. Trzepiam sie z pedantyzmu. Nie chce wrzucac po raz kolejny fotek. Mam zaadoptowany sufit i sciany przez artnovion myron - 12 paneli, mam 2m2 drewnianego dyfuzora skyline 2 metry za plecami  i 7m2 welny pt80 gr 10cm za lamelami na scianie frontowej, oraz pianka otwartokomorowa 1cm pod dywanem. Zrobilem przed wprowadzeniem dedykowana linie audio na gigawacie i furutechu. Moj salon jest podporzadkowany pod audio na ile mozna to bylo zrobic. 4 lata pomiarow, zmian, zataczania kola nieraz. 

Napisano
1 godzinę temu, audiowit napisał:

Kudosy teoretycznie schodzą mi do 30hz

Ciekawe ile z tego zostaje w pokoju, w miejscu w którym słuchasz.

Chcialbym potraktowac subwoofer jako trzecia drogę

Brzmi ciekawie. Nie mam kompletnie doświadczenia z takimi rozwiązaniami. Mogę więc tylko pytać. Czy takie podejście rozwiązuje problemy akustyczne i gwarantuje „lepszą integrację”? Co z ewentualnym przesunięciem fazowym? Czy taka zwrotnica może mieć wpływ na charakter kolumn powyżej basu? W jaki sposób regulowałbyś ewentualnie głośnością subów? To może być przydatne np. w różnych gatunkach, realizacjach czy chociażby filmach - jeśli zdarza Ci się oglądać w pomieszczeniu z audio.

8 godzin temu, audiowit napisał:

Wojtek się myli lub ogolnikowo przedstawił temat

Wyjaśnisz dlaczego? Czy „bo tak” i już?

Nic nowego i przelomowego nie odkryliscie. 

Nikt tu chyba nie twierdzi, że dokonał przełomu. Po prostu próbujemy, opisujemy wrażenia, popełniamy błędy.

Napisano
6 godzin temu, lpomis napisał:

A tu jeszcze laurka specjalnie dla @S!N! i jego przekonań odnośnie samego zejścia w subach. Duży Rel T/9x vs niewielki SVS SB-1000 Pro. Różne pomieszczenia. No i popatrz. Jakimś cudem Rel nie chce i nie może zejść niżej. Jak myślisz, dlaczego? I podpowiadam - podmianka T/9x na suba z serii S czy Carbon za gruby szmal nic (lub prawie nic) w tej kwestii nie zmieni.

3.jpg.a781e8e15538709e00bc8fa307833301.jpg

Ale po co ci do audio niskie zejscie? 

Ponizej 30hz i tak nic nie slyszysz... 

Ja bym raczej sprawdzil ogolnie rozumiana jakosc basu, cokolwiek pod tym haslem rozumiesz, wygaszanie czy punktowowsc itp. itd. 

A to ze schodzi - 6db na 19 hz??? 

Doswiadczenie mnie nauczylo ze niestety gruby szmal najczesciej gra. Dlaczego wiec nie sprawdzic... 

Kazdy zreszta ma. swoje priorytety. 

Mozna kupic tani smartfon i być zadowolonym, a mozna tez kupić drogiego iphona tylko po to zeby robic nim zdjecia.