misiekx Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 5 minut temu, S!N! napisał: jak jesteś z okolic Wrocławia, Ja tak po chamsku napiszę, że jestem ciekawski a Kotlina Kłodzka niedaleko 😁 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 50 minut temu, S!N! napisał: z ciekawości zapytam, Twoje pomieszczenie jest w jakimś stopniu przyjazne muzyce (nie wiem czy o tym gdzieś wspominałeś ) coś robiłeś w tym kierunku? Szczerze Ci napisze, iż jak się wprowadziłem do nowego domu to się w ogóle nie dało słuchać nawet radia, jeszcze takiego dramatu to nie miałem, z dźwiękiem, oprócz salonu top hi-fi Tak. jest nad wyraz przyjazne nieskromnie powiem. Trzepiam sie z pedantyzmu. Nie chce wrzucac po raz kolejny fotek. Mam zaadoptowany sufit i sciany przez artnovion myron - 12 paneli, mam 2m2 drewnianego dyfuzora skyline 2 metry za plecami i 7m2 welny pt80 gr 10cm za lamelami na scianie frontowej, oraz pianka otwartokomorowa 1cm pod dywanem. Zrobilem przed wprowadzeniem dedykowana linie audio na gigawacie i furutechu. Moj salon jest podporzadkowany pod audio na ile mozna to bylo zrobic. 4 lata pomiarow, zmian, zataczania kola nieraz. 3 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, audiowit napisał: Kudosy teoretycznie schodzą mi do 30hz Ciekawe ile z tego zostaje w pokoju, w miejscu w którym słuchasz. 1 godzinę temu, audiowit napisał: Chcialbym potraktowac subwoofer jako trzecia drogę Brzmi ciekawie. Nie mam kompletnie doświadczenia z takimi rozwiązaniami. Mogę więc tylko pytać. Czy takie podejście rozwiązuje problemy akustyczne i gwarantuje „lepszą integrację”? Co z ewentualnym przesunięciem fazowym? Czy taka zwrotnica może mieć wpływ na charakter kolumn powyżej basu? W jaki sposób regulowałbyś ewentualnie głośnością subów? To może być przydatne np. w różnych gatunkach, realizacjach czy chociażby filmach - jeśli zdarza Ci się oglądać w pomieszczeniu z audio. 8 godzin temu, audiowit napisał: Wojtek się myli lub ogolnikowo przedstawił temat Wyjaśnisz dlaczego? Czy „bo tak” i już? 1 godzinę temu, audiowit napisał: Nic nowego i przelomowego nie odkryliscie. Nikt tu chyba nie twierdzi, że dokonał przełomu. Po prostu próbujemy, opisujemy wrażenia, popełniamy błędy. Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 6 godzin temu, lpomis napisał: A tu jeszcze laurka specjalnie dla @S!N! i jego przekonań odnośnie samego zejścia w subach. Duży Rel T/9x vs niewielki SVS SB-1000 Pro. Różne pomieszczenia. No i popatrz. Jakimś cudem Rel nie chce i nie może zejść niżej. Jak myślisz, dlaczego? I podpowiadam - podmianka T/9x na suba z serii S czy Carbon za gruby szmal nic (lub prawie nic) w tej kwestii nie zmieni. Ale po co ci do audio niskie zejscie? Ponizej 30hz i tak nic nie slyszysz... Ja bym raczej sprawdzil ogolnie rozumiana jakosc basu, cokolwiek pod tym haslem rozumiesz, wygaszanie czy punktowowsc itp. itd. A to ze schodzi - 6db na 19 hz??? Doswiadczenie mnie nauczylo ze niestety gruby szmal najczesciej gra. Dlaczego wiec nie sprawdzic... Kazdy zreszta ma. swoje priorytety. Mozna kupic tani smartfon i być zadowolonym, a mozna tez kupić drogiego iphona tylko po to zeby robic nim zdjecia. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 godziny temu, S!N! napisał: Master robi się po to, aby spełniał standardy i brzmiał wszędzie dobrze jak już. Z tym że w domu, a nie w studio. 3 godziny temu, S!N! napisał: Niemożliwe to są Twoje wpisy. A merytorycznie? Uważasz, że odwrócisz finalny master z CD do studyjnego dzięki monitorom studyjnym? Odpisz, cytując
lpomis Napisano 50 minut temu Napisano 50 minut temu (edytowany) 39 minut temu, Mikelas76 napisał: Ale po co ci do audio niskie zejscie? Michał, poczytaj dokładniej wcześniejsze posty. Moim priorytetem w konfigurowaniu suba też nie było zejście. Ono akurat wyszło trochę "przy okazji". Posta, którego czytujesz pisałem w innym celu 39 minut temu, Mikelas76 napisał: wygaszanie czy punktowowsc itp. A co według Ciebie ma największy wpływ na szybkość i punktowość basu przy tak niskich częstotliwościach? Bo jeśli wstawimy nawet "super szybkiego" suba do pomieszczenia, w którym czas wygaszania w rejonach powiedzmy ~30-40Hz wynosi 1 sekundę, to dźwięk który otrzymamy nadal będzie szybki i precyzyjny, czy może jednak nie do końca? 39 minut temu, Mikelas76 napisał: Doswiadczenie mnie nauczylo ze niestety gruby szmal najczesciej gra. Dlaczego wiec nie sprawdzic... Pewnie. Sprawdzaj jak masz możliwość Pamiętaj tylko, żeby porównać te sprzęty w prawidłowy sposób. Edytowano 42 minuty temu przez lpomis Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 38 minut temu Napisano 38 minut temu 8 minut temu, lpomis napisał: A co według Ciebie ma największy wpływ na szybkość i punktowość basu przy tak niskich częstotliwościach Chcialbym jednoznacznie powiedziec ze wiem co ma. wplyw, ale tak nie jest. Czy bedzie to bardziej konstrukcja obudowy zamknietej, czy moc wzmacniacza czy specyfika głosnika? Cholera nie wiem. Chociaz obstawiam ze rodzaj czy tez typ glosnika bedzie kluczowy w powiazaniu z moca wzmacniacza. Nie na darmo im wyzej w hierarchi cenowej tym mocniejszy wzmacniacz. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 36 minut temu Napisano 36 minut temu Karen Souza😏 Safe and Sound w 40 sekundzie i jeszcze podobna „akcja” 3x. I nie, nie mam już peaka na 22Hz. Melody Gardot od 72 sekundy i 5-8x kolejnych w Don’t Misunderstand. Dla takich mikro momentów fajnie jest mieć oddzielną skrzynię. A i takich kawałków jest zatrzęsienie. A dla Melomanów także coś się znajdzie. Zwłaszcza w tych „dolinkach” między 45-60Hz i 80 a 115Hz. Ale jeśli brakuje tych z dziesięciu dB, to czy naprawdę warto się tym martwić? Odpisz, cytując
pairtick Napisano 7 minut temu Napisano 7 minut temu Dnia 29.11.2025 o 20:17, audiowit napisał: Nie potrzebuje rozciagniecia basu. Bardziej stawiam na dynamikę, klarowność. I tu, moim zdaniem, papier z alnico jest nie do pokonania - praktycznie rzecz biorąc cała dobra muzyka na tym powstała. A jeżeli ktoś ma wątpliwości, to i współczesnej realizacji zrealizowanej na Tannoy SRM10B, może posłuchać na swoim sprzęcie. Odpisz, cytując
Recommended Posts