S!N! Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu (edytowany) @tomek4446 Wrzuciłem Ci różne biciwa, pierwszy sprawdź sobie od deski do deski bo się w nim dużo dzieje - na kukonie jak wjedzie główny motyw to nie może Ci dudnić. Edytowano 18 godzin temu przez S!N! 1 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu (edytowany) Co to są biciwa i kukony? Edytowano 16 godzin temu przez majkel74 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 10 godzin temu, Mikelas76 napisał: Brzydki jestem https://www.audiostereo.pl/profile/19312-chicago/?tab=field_core_pfield_17 No przecież, że nie swoje EGOisto 😉 Odpisz, cytując
Butler Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowany) https://tidal.com/browse/track/103386968?u Odsluch tego daje mi już bardzo dużo przy ocenie ustawienia subów, ale ten wklejony wcześniej tez ok Edytowano 11 godzin temu przez Butler 1 Odpisz, cytując
S!N! Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 6 godzin temu, majkel74 napisał: Co to są biciwa i kukony? Poważnie się pytasz ? Kukon - Artysta Beat, bit - cały podkład, rytm perkusyjny , podstawa rytmicza np. w 3 numerze masz tłusty, wibrujący bicior. Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 6 godzin temu, S!N! napisał: Poważnie się pytasz ? Kukon - Artysta Beat, bit - cały podkład, rytm perkusyjny , podstawa rytmicza np. w 3 numerze masz tłusty, wibrujący bicior. Sin, ty jesteś jednak specyficzny 🤭. Ja tez nie mialem pojecia co to kukony i biciwa, ale brzmi to mega zabawnie 🤣🤣🤣 Edytowano 2 godziny temu przez Mikelas76 1 Odpisz, cytując
S!N! Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Stary to podstawowe terminy, jak można nie widzieć co to bit, a tym bardziej, że tak się interesujesz muzyką nie odbierz tego jako atak ale to jest właśnie problem zardzewiałych „audiofilów” którzy zatrzymali się trochę w erze dinozaurów i później próbują łączyć suba do wałków, które nic nie pokażą.Nie ma w tym nic śmiesznego tak się mówi w każdym studio na basior, nawet jak sobie wejdziesz na jakiś kawałek na YouTube to przy każdym znajdziesz opis bitu lub jakiś użytkownik go ocenił/ skomentował. Odpisz, cytując
Dario999 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 15 minut temu, S!N! napisał: Stary to podstawowe terminy, jak można nie widzieć co to bit, a tym bardziej, że tak się interesujesz muzyką nie odbierz tego jako atak ale to jest właśnie problem zardzewiałych „audiofilów” którzy zatrzymali się trochę w erze dinozaurów i później próbują łączyć suba do wałków, które nic nie pokażą.Nie ma w tym nic śmiesznego tak się mówi w każdym studio na basior, nawet jak sobie wejdziesz na jakiś kawałek na YouTube to przy każdym znajdziesz opis bitu lub jakiś użytkownik go ocenił/ skomentował. Nie wierzę, że sporo ludzi wie co to "biciwo", ale "beat" to pewnie wie każdy, więc myślę że chodzi specyficzny slang Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, S!N! napisał: Stary to podstawowe terminy, jak można nie widzieć co to bit, a tym bardziej, że tak się interesujesz muzyką nie odbierz tego jako atak ale to jest właśnie problem zardzewiałych „audiofilów” którzy zatrzymali się trochę w erze dinozaurów i później próbują łączyć suba do wałków, które nic nie pokażą.Nie ma w tym nic śmiesznego tak się mówi w każdym studio na basior, nawet jak sobie wejdziesz na jakiś kawałek na YouTube to przy każdym znajdziesz opis bitu lub jakiś użytkownik go ocenił/ skomentował. z tym ze my tutaj nie dzialamy w studiach czy innych didżejkach Nie slucham rapu i hip hopu. Ten basior o ktorym mowisz to potrzebny jest tam i w kinie. W muzyce pojawia sie czasami. Sluchasz widac rapu i jestes w ogromnej mniejszosci jesli chodzi o fora audio. jestem na czterech polskich forach audio i szczerze, jestes pierwsza osoba z która rozmawiam, sluchajaca rapu i hiphopu. Rzeklbym ze to nisza. bez urazy. 1 Odpisz, cytując
S!N! Napisano 43 minuty temu Napisano 43 minuty temu (edytowany) @Mikelas76Hip hop to kultura, a rap to gatunek i nie skupiam się tylko na nim, stary to forum jest ewidentnie za murzynami jak właśnie czytam takie wpisy, wejdź sobie na zagraniczne nikt tam nie ma problemu z rapem, a tym bardziej rozumie czym jest bas i sub. 23 minuty temu, Mikelas76 napisał: hopu. Ten basior o ktorym mowisz to potrzebny jest tam i w kinie Co Ty wymyślasz. 23 minuty temu, Mikelas76 napisał: Rzeklbym ze to nisza. bez urazy. Doinformuj się, obecnie rap jest jednym z najbardziej popularnych gatunków na świecie łączącym praktycznie każdą odmianę w muzyce. Edytowano 39 minut temu przez S!N! Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 38 minut temu Napisano 38 minut temu (edytowany) Z ciekawości zapytałem 17 letniego syna czy wie co znaczy sformułowanie „biciwa” w muzyce. Nie wiedział. Muzyki od jakichś trzech lat słucha bardzo dużo, praktycznie w każdej wolnej chwili poza lekcjami. Nawet odrabiając lekcje czy ucząc się do sprawdzianów siedzi w słuchawkach. Widać do Szczecinka biciwo jeszcze nie dotarło. Edytowano 37 minut temu przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując
S!N! Napisano 37 minut temu Napisano 37 minut temu 1 minutę temu, kaczadupa napisał: Widać do Szczecinka biciwo jeszcze nie dotarło. No cóż poradzić tylko współczuć. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 34 minuty temu Napisano 34 minuty temu (edytowany) Posłuchałem twórczości Kukona i cóż poradzić, tylko współczuć. Edytowano 33 minuty temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 33 minuty temu Napisano 33 minuty temu 21 minut temu, Mikelas76 napisał: Nie slucham rapu i hip hopu. Ten basior o ktorym mowisz to potrzebny jest tam i w kinie. W muzyce pojawia sie czasami. Michał, jeśli będziesz kiedykolwiek u Piotra M, niech on puści rap. Jeśli jesteś miłośnikiem świetnego brzmienia, to być może docenisz to brzmienie. Kładę łeb, że docenisz w sensie brzmienia. Na mnie zrobiło ogromne wrażenie. Nigdy tego nie słuchałem, ponieważ miałem badziewny do tego sprzęt/zestaw/kolumny/równomiernie i niskoschodzący „bas”. Z ciekawości, no to nie gryzie, nie boli. Warto spróbować. Odpisz, cytując
S!N! Napisano 27 minut temu Napisano 27 minut temu 5 minut temu, AudioTube napisał: Nigdy tego nie słuchałem, ponieważ miałem badziewny do tego sprzęt/zestaw/kolumny/równomiernie i niskoschodzący „bas Rzecz w tym, że taki @kaczadupana jakiś swoich wypierdkach to nie będzie miał żadnego efektu, wręcz przeciwnie dramat. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 22 minuty temu Napisano 22 minuty temu Lol, są jeszcze… słuchawki? 3 minuty temu, S!N! napisał: jakiś swoich wypierdkach Odpowiem w Twoim stylu - idź zrobić kupę gdzie indziej. Odpisz, cytując
S!N! Napisano 19 minut temu Napisano 19 minut temu @kaczadupaPrzykro mi, ale taka prawda. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 15 minut temu Napisano 15 minut temu Luz. Kuklona i tak nic nie przebije, przykro mi. Odpisz, cytując
Butler Napisano 14 minut temu Napisano 14 minut temu (edytowany) Bit ok, ale biciwa i kukony brzmią jak grypsterka. W moim otoczeniu (jak widać nie tylko moim) takie słownictwo jest obce. Edytowano 14 minut temu przez Butler 1 Odpisz, cytując
S!N! Napisano 9 minut temu Napisano 9 minut temu 6 minut temu, kaczadupa napisał: Kuklona Nie znam. Odpisz, cytując
misiekx Napisano 6 minut temu Napisano 6 minut temu 20 minut temu, AudioTube napisał: Michał, jeśli będziesz kiedykolwiek u Piotra M, niech on puści rap. Jeśli jesteś miłośnikiem świetnego brzmienia, to być może docenisz to brzmienie. Kładę łeb, że docenisz w sensie brzmienia. Na mnie zrobiło ogromne wrażenie. Nigdy tego nie słuchałem, ponieważ miałem badziewny do tego sprzęt/zestaw/kolumny/równomiernie i niskoschodzący „bas”. Z ciekawości, no to nie gryzie, nie boli. Warto spróbować. Adam nie przeczę, że może zrobić ogromne wrażenie ale.... No właśnie, co? Że to super zabrzmi to nie znaczy, że zmieniam swój system i zaczynam słuchać rapu czy innej muzy której nie lubię. Kiedyś posłuchałem jazzu na systemie kolegi.... BAJKA, rewelacyjnie to zabrzmiało.... i co? No nic, miłośnikiem jazzu się przez to nie stałem. Kiedyś dam ci namiar do mojego kumpla, posłuchasz muzy (różnej) bez suba. Gwarantuję że będziesz zdziwiony jak to brzmi. I nie chodzi o sam bas, tylko całokształt, namacalność niesamowita. Ale to w Polsce. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 3 minuty temu Napisano 3 minuty temu Dnia 30.11.2025 o 19:28, lpomis napisał: Ciekawe ile z tego zostaje w pokoju, w miejscu w którym słuchasz. Brzmi ciekawie. Nie mam kompletnie doświadczenia z takimi rozwiązaniami. Mogę więc tylko pytać. Czy takie podejście rozwiązuje problemy akustyczne i gwarantuje „lepszą integrację”? Co z ewentualnym przesunięciem fazowym? Czy taka zwrotnica może mieć wpływ na charakter kolumn powyżej basu? W jaki sposób regulowałbyś ewentualnie głośnością subów? To może być przydatne np. w różnych gatunkach, realizacjach czy chociażby filmach - jeśli zdarza Ci się oglądać w pomieszczeniu z audio. Wyjaśnisz dlaczego? Czy „bo tak” i już? Nikt tu chyba nie twierdzi, że dokonał przełomu. Po prostu próbujemy, opisujemy wrażenia, popełniamy błędy. Wojtek, poczytaj sobie o Bryston 10B-sub. Tam powinienes otrzymać odpowiedź na wiekszosć swoich pytań. Swoją drogą dziwię się dlaczego nie wpadliscie na to zeby zastosować nawet tanią profesjonalną zwrotnice aktywną. Przecież to podstawowy sposob na podłaczenie subwoofera w tor audio. Odpisz, cytując
Recommended Posts