Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

@S!N! tylko wtrącę deko źle czytasz to co @Mikelas76pisze. Jest to niszowe na forach audio nie w ogólnym wymiarze. Wszystko zalezy od punktu odniesienia. To że wśrod mlodych Quebo jest popularny nie znaczy że nie moze być niszowy w innych gronach. 

Hip-hop czesto również w kochanej wiki jest synonimem RAPu i uznawany jest za gatunek muzyki choc czesto jest uznawany za szersze pojęcie obejmujące taniec ubiór itd itd

Edytowano przez Wing0
Napisano
9 godzin temu, audiowit napisał:

Mikelas, mowisz stereotypami. Rap jest naprawdę bardzo różny.

Mógłbym się przyczepić do wielu rożnych gatunkow czy wykonawcow bo są infantylne i proste jak budowa cepa w porownaniu z rapem. To jeden z gatunkow, ktory naprawdę się rozwija.

Mikelas pewnie mowi o NA. Nie wiem czy snoby. Myślę, że nie kazdy.

Ja mysle ze Sin jest zachwycony rapem no i ok. Ale pozwole sobie miec odmienne zdanie na temat rozkwitu i rozwoju rapu. Nie widze tego.

Moim subiektywnym zdaniem rap jest zjawiskiem pozycjonowanyn gdzies miedzy muzyka a kultura blokowiska/kamienicy. Rozumiem ze ktos sie utozsamia z ta kultura, slangiem/grypserka czy stylem ubierania sie, ale ja nadal to kwalifikuje jako zjawisko. Takie jest moje zdanie i nie musicie sie z tym zgadzac.

Mamy demokracje. 

A na Naszym Audio nie ma snobow. Sa za to bardzo swiadomi uzytkownicy. W większości ludzie powyzej 40-tki. Raczej drozsze systemy.

Eksperymentujemy i piszemy o wszystkim bez negowania na starcie, co niestety ma miejsce chocby tutaj. Ale kwestia subow w systemie wyglada podobnie jak wszedzie. Czesc ludzi uwaza ze to nie koszerne, czesc uwaza ze bez subow nie ma grania. 

Napisano
1 godzinę temu, S!N! napisał:

Quebonafide wypełnił w tym roku w czerwcu PGE narodowy dzień po dniu , dodatkowo produkcja musicalu, która była tuż przed koncertem online rozbiła bank biletowy, sama produkcja musicalu kosztowała 5,5 miliona.

Boze, ty mi mowisz o stadionach? Przeciez tam sie nie slucha muzyki. To jest spend w celach rozrywkowo multimedialnych 🤯. Ja slucham muzyki e salach koncertowych takich jak NOSPR, torunskie Jordanki czy filcharmonie itp itd. 

To jest wlasnie kwintesenscja naszej rozmowy. Stadiony z Quebonafide czy Vivaldi w NOSPR? 🤦

41 minut temu, Wing0 napisał:

Hip-hop czesto również w kochanej wiki jest synonimem RAPu i uznawany jest za gatunek muzyki choc czesto jest uznawany za szersze pojęcie obejmujące taniec ubiór itd itd

Pełna zgoda, zreszta o tym samym napisalem 👍

10 godzin temu, audiowit napisał:

U mnie niestety kłoci się to, ze uzywajac wysmakowanych pre i wzmacniaczy mam wstawić w tor kolejny cyfrowy przetwornik. To bez sensu. Cyfrowe zwrotnice wplywają na dźwięk. Zresztą kazdy z rynku pro Ci to powie.

Stawiam na zwrotnice analogową o jak najlepszych parametrach czytaj teoretycznie przezroczystą

Rozmawialem z Piotrem M (audiosynergia) w sprawie suba w systemie. Odpuscilem gdyz jego wizja przewidywala rozbebeszenie moich kolumienek, odciecie niskotonowego i wprowadzenie dodatkowego elementu w postaci zwrotnicy, plus sub oczywiscie. No i zero gwarancji jak  zagra taki mix YB + audiosynergia (nie byl pewien czy na srednicy nie zaszlyby zmiany)

To już nie ma sensu. Nalezaloby raczej sprzedac paczki i zlecic mu stworzenia nowych kolumn z osobnym modulem basowym. A takiej rewolucji nie chcialem... 

Napisano

@Wing0 Hip hop to wszystko co związane z tą kulturą nawet graffiti. 

@Mikelas76Nie widzisz rozkwitu bo sie tym nie interesujesz i sie nie znasz, ale masz najwięcej do napisania, stary masz zamkniętą głowę.

36 minut temu, Mikelas76 napisał:

A na Naszym Audio nie ma snobow

Ta jasne.

37 minut temu, Mikelas76 napisał:

Raczej drozsze systemy

No ale co to za argument z dupy ? Droższe od czego bo nie rozumiem co to ma do tej rozmowy.  Że droższe systemy od produktów z tego forum? Jak ktoś ma droższy system to jest lepszy ? Kocopoł do kwadratu.

5 minut temu, Mikelas76 napisał:

Boze, ty mi mowisz o stadionach? Przeciez tam sie nie slucha muzyki. To jest spend w celach rozrywkowo multimedialnych 🤯

Chodzi o popularność bo pitolisz takie bzdety, że masakra.

5 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ja slucham muzyki e salach koncertowych takich jak NOSPR, torunskie Jordanki czy filcharmonie itp itd. 

Przecież to brzmi jak trochę snob, jak ktoś słucha rapu to jest gorszy? Stary Ty jesteś serio mega zardzewiały.

Napisano
4 minuty temu, S!N! napisał:

No ale co to za argument z dupy ? Droższe od czego bo nie rozumiem co to ma do tej rozmowy.  Że droższe systemy od produktów z tego forum? Jak ktoś ma droższy system to jest lepszy ? Kocopoł do kwadratu.

Ech, choc nie chcialbym, ale niestety pieniadze graja. Bylem w kilku takich pokojach za kilkaset tysiecy w gore i pieniadze graja choc mi sie tez to nie podoba.

6 minut temu, S!N! napisał:

Chodzi o popularność bo pitolisz takie bzdety, że masakra.

A co ma popularnosc do muzyki? Zenek i Big cyc tez jest popularny. Ba, nawet Michal Wisniewski byl/jest popularny. 

8 minut temu, S!N! napisał:

Przecież to brzmi jak trochę snob, jak ktoś słucha rapu to jest gorszy? Stary Ty jesteś serio mega zardzewiały.

Jestem snobem bo jade sluchac muzyki do NOSPR, Jordanek i wszelkiej masci filharmonii?

Gosciu wroc do jamnika, zarzuc na ramie i sluchaj dalej rapy i Hip-hopu bo to co piszesz rozwala system. 

Ty czytasz co piszesz? Wg ciebie muzyka z ostatnich kilkuset lat jest objawem snobizmu a kilkudziesiecioletni rap i hip hop to muzyka?

Zejdz na ziemie. Twoja muzyka to nisza i tylko nisza. Za kilkanascie lat tego nie bedzie, a klasyka zostanie i trwac bedzie jak trwa setki lat. 

Napisano (edytowany)

To Ci serio współczuję poglądu na to. Droższe systemy to nie wyznacznik , że grają jakoś cudownie, wszystko zależy od człowieka, gustu ora ucha  - dla niektórych wręcz przeciwnie ,tańsze sety brzmią przyjemniej i  bardziej słuchalnie, niektóre te wyżyny cenowe są tak jałowe, że się na śmietnik nadają.Trzeba serio być odklejonym, żeby uważać się za lepszego bo ma się drogi sprzęt.

19 minut temu, Mikelas76 napisał:

A co ma popularnosc do muzyki?

To ze nie jest nisza, otwórz głowę gościu bo dramat z tym u Ciebie.

20 minut temu, Mikelas76 napisał:

Gosciu wroc do jamnika, zarzuc na ramie i sluchaj dalej rapy i Hip-hopu bo to co piszesz rozwala system

Do tej pory w tym temacie naliczyłem więcej banałów i bzdur w których widać, że gdzieś Ci dzwoni ale nie wiesz do końca gdzie, zardzewiałeś na kanapie i się zatrzymałeś.

21 minut temu, Mikelas76 napisał:

Za kilkanascie lat tego nie bedzie, a klasyka zostanie i trwac bedzie jak trwa setki lat. 

Kolejny przykład snobizmu, nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale dopóki będzie istnieć ziemia do tej pory każda muzyka będzie trwać wiecznie, pogrążasz się coraz bardziej z każdym postem. 

Edytowano przez S!N!
Napisano
2 godziny temu, S!N! napisał:

@audiowitAdam to kompaktowy sub , masz tylko 8,5 cala, więc bardziej do małego pomieszczenia, jakiejś klitki, mocowo imo będzie to ogranicznik wraz z pierdyknięciem i raczej łączyłbym go z Adamami. Co do svs to już pisałem wyżej, niestety nie słuchałem tego modelu, ale patrząc po samej specyfikacji jest wydajniejszy, a jak to wypadnie w praniu to nie wiem.

@Mikelas76I taka jeszcze ciekawostka na koniec tematu o rapie i Twojej beznadziejnej teorii o niszy Quebonafide wypełnił w tym roku w czerwcu PGE narodowy dzień po dniu , dodatkowo produkcja musicalu, która była tuż przed koncertem online rozbiła bank biletowy, sama produkcja musicalu kosztowała 5,5 miliona.

No nic mi Sin nie podpowiedzialeś. Adama znam i on raczej do domowych studyjek. Natomiast svs.... hmmm podobno bezkonkurencyjny w swojej kategorii cenowej. Hmmm.... tja... plusem jest, ze ma wiele mozliwosci regulacji.

Napisano
14 minut temu, S!N! napisał:

Trzeba serio być odklejonym, żeby uważać się za lepszego bo ma się drogi sprzęt.

Trzeba to sie ruszyc i pojechac w rozne miejsca zeby znlaesc punkt odniesienia. A punkt odniesienia wskazuje taka zaleznosc ze trzeba miec zajebisty akustycznie pokoj zeby tani set zabrzmial tam zajebiscie. Niestety taka jest prawda. Ja tez nie mam tak zajebiscie. Wolalbym miec duzo wiekszy pokoj i duzo drozszy lepszy system. Ale ja przynajmniej nie xaklamuje rzeczywistosci.

Napisano
2 godziny temu, audiowit napisał:

Tu w koncu Mikelas musze sie z Toba zgodzić :)

Haha. W końcu :) Chciałbym kiedyś posłuchać twojego systemu. i Ciebie poznać...

2 godziny temu, misiekx napisał:

A temat - jaki sub do 4tys. Założyciel  nawet nie wiem czy jeszcze to śledzi 😀

W sumie, pożyczyłem za 6000, a rela t9x wyciagniesz uzywke za 4000, wiec chyba pasuje do watku co?

Napisano (edytowany)

A teraz panowie moje subiektywne odczucia po 4-5 dniach z relem t9x.

Na wstepie moze wyjasnie ze dolozenie suba wyniklo tylko z uwagi na problem, czyli dziure na 33,4 hz. Rozmawialem o tym zarówno z Piotrem z audiosynergii jak i z Pawlem z YB. Efekt taki ze dolozyc sub w innym miejscu. Oboje stwierdzili ze REW nie jest tak dokladny jak widac na wykresie i np dziura na 33,4hz moze wcale nie jest tak szeroka jak widac na moim wykresie. REW ma to do siebie ze usrednia graficzne wykresy. Prawdopodobnie dziura na 33,4hz jest bardzo gleboka ale nie tak szeroko jak widac. Stad jakos bardzo basu mi nie brak. Po dodaniu suba jest tego wiecej, ale nie ma jakiejs przepasci. Na pewno odbior jest lepszy, poniewaz słychac ze bas basiorek jest bardziej roznorodny, wiecej faktur czy tez warstw jak kto woli. Wiecej miesa, ale tez przez to inaczej odbiera sie srednice. Jest jakby pelniejsza. Na pewno tez przelom srednicy i basu jest plynniejszy w odbiorze. Jest wiecej energii. Jest w tym sens. Szkoda ze akurat teraz weszly nowe rele bo te ktore wychodza czyli seria s 510 i s 812 szybko zniknely a jak sa biale. Ale bede polowal na czarna ESKE. 

Czy wyzsza seria ma sens? mysle ze tak skoro daje wieksze wypelnienie i nizej schodzi, moze poprawic nieco wiecej brakow niz t9x. Przynajmniej graficznie.

A teraz wykres spl.

I tak: wykres czarny to czysty pomiar samych kolumn w pomieszczeniu. Wykres zielony to wyłacznie korekta peaków w auralicu. Wykres niebieski to sub dodany w poblizu lewej kolumny w najlepszym ustawieniu wraz z korektami auralica. No i różowy wykres czyli sub w tylnim prawym narozniku.

Najlepiej wyglada oczywiscie rozowy wykres, ALE ... mialem wrazenie ze slysze go odrobine bardziej w prawym uchu, no i problem przeciagnac kabel pod dlugości 5,75m do wzmacniacza. Chyba nie pojde w ta strone.

Za to sub przy lewej kolumnie nie wypełnia dziury tak jak by wypadało i robi dziure na 18,5hz. To nie jest slyszalna czestotliwosc, ale znowu cos za cos. 

Na pewno warto isc w suby jak jest taka mozliwosc. Dwa bylyby idealne, ale czy sa w stanie zasypac dziury i zniknac? Oto jest pytanie.

wykres oryginalny, z filtrami, z filtrami i subem z lewej strony, oraz s subem z tylu po prawej.jpg

IMG_20251203_121022.jpg

Edytowano przez Mikelas76
Napisano (edytowany)
31 minut temu, Mikelas76 napisał:

Najlepiej wyglada oczywiscie rozowy wykres, ALE ... mialem wrazenie ze slysze go odrobine bardziej w prawym uchu, no i problem przeciagnac kabel pod dlugości 5,75m do wzmacniacza. Chyba nie pojde w ta strone.

To samo było u mnie, tylko gorzej. W najlepiej brzmiącym ustawieniu podbijał mi mod na 52Hz i wycinał prawie wszystko poniżej, ale dźwięk był ok (mimo moda dość punktowy), natomiast ustawienie w przeciwfazie do kolumn dawało piękny równy pomiar od 30Hz, ale dźwiek był tak rozmyty i misiowaty że nie szło tego słuchać. Oczywiście też słyszę po której stronie stoi subwoofer bo mi zaburza symetrię i środek sceny

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano
20 minut temu, AudioTube napisał:

@Mikelas76 zabawa, z mrużeniem.

Gdybyś wziął pisaka i maznął krzywą, jakiej bardzo byś sobie życzył, to jakby ona wyglądała?

Tak do 120Hz.

Ot zabawa.

Hmm, mysle ze i tak na ucho bym tonsprawdzal ale moze cos takiego. 

Screenshot_20251203_125535.jpg

Napisano
42 minuty temu, marcinmarcin napisał:

To samo było u mnie, tylko gorzej. W najlepiej brzmiącym ustawieniu podbijał mi mod na 52Hz i wycinał prawie wszystko poniżej, ale dźwięk był ok (mimo moda dość punktowy), natomiast ustawienie w przeciwfazie do kolumn dawało piękny równy pomiar od 30Hz, ale dźwiek był tak rozmyty i misiowaty że nie szło tego słuchać. Oczywiście też słyszę po której stronie stoi subwoofer bo mi zaburza symetrię i środek sceny

ja moge sobie obciac w auralicu co chce ale to obciecie nie jest tak duze.

Mi generalnie pasuje faza 0 bo 180 jest tak jak mowisz jesli chodzi o to co sie slyszy. Jest wiecej mocniej ale robi sie misiowato.

Za to faza 0 robi mi dziure na 18hz co mnie juz nie interesuje, a faza 180 poglebia dziure na 40hz co juz jest nie fajne. Tak wiec faza 0.

A tu jest porwanie: bez subow niebieski, sub z faza O i filtrami to zielony, no i sub z faza 180 i filtrami to tez żółtawy.

porówanie oryginał z faza 0 + filtry  i faza 180 + filtry.jpg