Mikelas76 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 5 godzin temu, lpomis napisał: W jaki sposób byłeś w stanie odsłuchowo odseparować „degradację dźwięku” wnoszoną przez Equalizer APO / miniDSP Nausznie stwierdzilem ta degradacje 🤪. Akurat ja jestem otwarty na wszelkie zmiany, eksperymenty i testy. Bardziej niz wiekszosc z was. Apo meczylem przez kilka tygodni, podobnie jak pozyczony wowczas od Jarka mini dsp. Jak zawsze powtarzałem, powtarzam i teraz. Zawsze na koniec nalezy SŁUCHAĆ, gdyż wykresy i pomiary nie graja. Przekonalem sie o tym nie raz. Raz nawet w obecnosci @DiBatonio 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Konkrety panie, konkrety. Czego dokładnie słuchałeś? Samego narzędzia, czy efektu zmian w paśmie, które ono wprowadza za sprawą wprowadzonych korekcji? Jeszcze raz więc zapytam: "W jaki sposób byłeś w stanie odsłuchowo odseparować „degradację dźwięku” wnoszoną przez Equalizer APO / miniDSP od zmian w samym paśmie częstotliwości, które ta korekcja wprowadza?" 10 minut temu, Mikelas76 napisał: Bardziej niz wiekszosc z was. A na jakiej podstawie i według jakich kryteriów do tego doszedłeś, jeśli można wiedzieć? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 13 minut temu, Mikelas76 napisał: Zawsze na koniec nalezy SŁUCHAĆ, gdyż wykresy i pomiary nie graja. Owszem, nie powiedzą nam raczej nic o "barwie" zestawów głośnikowych 😜. Nie stwierdzimy na ich podstawie czy głosy kobietek będą nam odpowiadały i czy głos Marka Knopflera jest wystarczająco "naturalny" 😉. Inna rzecz, że każdy z nas woli też inną charakterystykę samego SPL. Ktoś woli więcej basu, ktoś góry, a jeszcze kto inny, wysuniętą średnicę. W każdym razie, jeśli coś nam w dźwięku nie leży to, wg mnie, warto jednak posiłkować się pomiarami, gdyż audiofilskie ucho nie zawsze prawdę powie. Co do samej "otwartości". Kierując się Twoimi i Marcina sugestiami o nie stosowaniu filtrów "głębszych" niz 6 dB, poprosiłem dziś chat gpt Bartka Chojnackiego o stworzenie nowych filtrów. I on też nie tworzył ich niższych niż 6 dB. Słucham teraz na tych nastawach i na razie jest ok 🙂. 1 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 40 minut temu, Mikelas76 napisał: podobnie jak pozyczony wowczas od Jarka mini dsp. Dźwięk " po Diracu " odbierałem jako spłycony , ale tak naprawdę taki nie był. Po prostu filtry niwelowały ułomności akustyki i pokój " grał " w mniejszej skali. Nie była to degradacja tylko odmienny dźwięk. Za to jak podłączyłem suba to dzięki Diracowi mogłem zaszaleć z ustawieniem głośności i crossovera , bo zwiększał się zakres. Nic więc nie jest tylko białe lub czarne 2 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, lpomis napisał: Czego dokładnie słuchałeś? Samego narzędzia, czy efektu zmian w paśmie, które ono wprowadza za sprawą wprowadzonych korekcji? Jeszcze raz więc zapytam: "W jaki sposób byłeś w stanie odsłuchowo odseparować „degradację dźwięku” wnoszoną przez Equalizer APO / miniDSP od zmian w samym paśmie częstotliwości, które ta korekcja wprowadza?" Większość znanych mi DSP wystarczy wpiąć do systemu i już słyszę degradacje zanim się cokolwiek jeszcze skorygowało... APO Equalizer po zainstalowaniu daje moim zdaniem szklisty dźwięk - zauważyłem to po przeinstalowaniu laptopa z którego grałem. Na czystym systemie zrobił mi sie super dźwięk - zajarany jak dziecko byłem, zainstalowałem APO i nagle z powrotem zdechło... Teraz używam Camilla DSP bo mam wrażenie że przełączając w gentooplayerze między rodzajami volume (direct/software/camilla) są na tyle małe różnice że można zrobić korekte bez większych strat jakości. 1 godzinę temu, Mikelas76 napisał: Nausznie stwierdzilem ta degradacje 🤪. Ja podobnie Edytowano 3 godziny temu przez marcinmarcin 1 1 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, lpomis napisał: Konkrety panie, konkrety. Czego dokładnie słuchałeś? Samego narzędzia, czy efektu zmian w paśmie, które ono wprowadza za sprawą wprowadzonych korekcji? Jeszcze raz więc zapytam: "W jaki sposób byłeś w stanie odsłuchowo odseparować „degradację dźwięku” wnoszoną przez Equalizer APO / miniDSP od zmian w samym paśmie częstotliwości, które ta korekcja wprowadza?" A na jakiej podstawie i według jakich kryteriów do tego doszedłeś, jeśli można wiedzieć? Jeszcze raz. Komplikujesz niepotrzebnie cala sytuacje, to jest proste i nie wymaga wielkich slow. Wlaczasz filtr, wylaczasz filtr. Wprowadzone filtrami zmiany degradowaly mi dzwiek. Metodą eliminacji ktora byla potwierdzeniem porad kolegow z AS, doszedlem do obciecia 3-4 peakow w calym pasmie. Tak bylo ok, szczegolnie na APO. Z tym ze nie chcialem sluchac muzyki przez kompa i pomysl padl. Mini dsp byl kompletną kaszaną. Koniec kropka. Akustyka byla na tyle ogarnieta ze dalo sie z latwoscia wychwycic zmiany wprowadzane przez filtry. Trzeba by poszukac starych wpisow na AS. Z tego co pamietam dzwiek zrobil sie zmatowiony, stracil blask itp. Tak to pamietam. Dzisiaj nie mam w torze takich zbędnych elementow i koryguje wylacznie equalizacja w Auralicu. Jest zdecydowanie lepiej niz tamte goofna. 1 godzinę temu, lpomis napisał: A na jakiej podstawie i według jakich kryteriów do tego doszedłeś, jeśli można wiedzieć? Przypomnij moze swoj wpisy o akustyce sprzed lat i twoje odpowiedzi. Ja zrobilem to lata przed toba i nie zasypuje gruszek w popiele od tamtego czasu. Przerobilem sporo ustrojow i bezpieczniki, podkladki, antywibracje, suba itp. Jak pisalem ja sprawdzam, a potem slucham. A sprawdzam WSZYSTKO. Teraz np. jednoczesnie z zabawą subem, w międzyczasie sprawdzam sobie antywibracje ProAudioBono i koncze projekt nowego stolika audio z jesionu, sklejki i ustrojow antywibracyjnych opartych na kulkach wolframowych, ceramicznych i vibrapodach... Tak wiec dzieje sie. 1 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Kolego Mikelasie, z tymi latami, które spędziłeś na "zabawach" z akustyką to bym znowu nie przesadzał. Może coś pokręciłem, ale z tego co pamiętam, to na spotkaniu 3 czy 4 lata wypowiadałeś się raczej z pozycji nowicjusza😉. Co do samej akustyki. Wierz lub nie, ale byłem w pomieszczeniach, w których akustyka była zrobiona dużo "profesjonalniej" niż Twoja, a mimo wszystko problemy z basem występowały. Spójrz na swój wodospad a zobaczysz, że i Twoje pomieszczenie nie jest wolne od takich problemów 😉. Nie zaprzeczam, że dźwięk, który masz w domu, może się podobać. Ale powtarzanie, że coś było słabe, bo Ty tak stwierdziłeś, jest tylko i wyłącznie Twoim zdaniem a nie jakąś prawdą objawioną. Pozdrawiam serdecznie 🙂 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: j 🤭@DiBatonio Edytowano 59 minut temu przez Mikelas76 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 59 minut temu Napisano 59 minut temu (edytowany) 4 godziny temu, Mikelas76 napisał: Zawsze na koniec nalezy SŁUCHAĆ, gdyż wykresy i pomiary nie graja. Przekonalem sie o tym nie raz. Raz nawet w obecnosci @DiBatonio Czy to było wtedy, gdy nowe kolumny miałeś ustawione wg REW, a później ustawiłeś w miejsce w którym staly poprzednie kolumny? Jeśli tak, to tak było. W pierwszym przypadku (ustawienia z REW) muzyka/dźwięki nie bardzo odrywaly się od kolumn, jakby każdy element muzyczny /instrument dobywał się z samej kolumny i nic poza tym-płasko i nijako. A w drugim przypadku pojawiła się przestrzeń w głąb w szerz, instrumenty wyszly daleko poza skrzynki, scena przybrala i pojawil sie tzw.efekt 3D. Nagle każdy instrument można było wskazać gdzie stoi na scenie. Bajka. Było o niebo lepiej. Pamietam moja reakcje na pomiary, ale nie chce tu przytaczać 😁 Edytowano 58 minut temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 57 minut temu Napisano 57 minut temu Skasowalem wpis zeby nie jatrzyc... Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 56 minut temu Napisano 56 minut temu (edytowany) 2 godziny temu, Mikelas76 napisał: sprawdzam sobie antywibracje ProAudioBono i koncze projekt nowego stolika audio z jesionu, sklejki i ustrojow antywibracyjnych opartych na kulkach wolframowych, ceramicznych i vibrapodach... No wreszcie...dojrzałeś do porządnego audiofilskiego stolika i wpływu wibroakustyki. Lepiej późno niż wcale. 🤭 Edytowano 55 minut temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 56 minut temu Napisano 56 minut temu Ale jest tak jak napisales. Suma sumarum pomiary sa wazne ale SLUCHAMY 👍 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 51 minut temu Napisano 51 minut temu (edytowany) 30 minut temu, Mikelas76 napisał: Radek mial a Jacek @DiBatonio nadal ma fajny symetryczny pokoj, ale niestety sporo za maly... 20m² mały? 🤔 Wiem, że moje ProAci zagrałyby lepiej w 25m², ale i tak jest dobrze. A co mają powiedzieć ci co słuchają w 10m²? Edytowano 47 minut temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Recommended Posts