tomek4446 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu @MariuszZ cały czas nurtuje mnie ten poziom suba u Ciebie. Normalnie nie śpię po nocach A może być tak , że winien jest Twój bardzo czuły mikrofon ? Podrzucę Ci DBX RTA-M zobaczymy ? Możesz też nałożyć skarpetkę na Omni1 ...... Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 59 minut temu, tomek4446 napisał: cały czas nurtuje mnie ten poziom suba u Ciebie. Normalnie nie śpię po nocach Z dbxem, Heglem z Evera kapcie spadają, ale słucham jednak z lampy 3W plus sub 150W z Evera do Denafripsa. Basu nie brakuje i bez dbxa jest OK 😉 Link do lampy z subem - Smilk Crooked Pozdrawiam. M 6 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu No i wy.... gościa z kapci, ale to musi grać. 😁 3 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 3 godziny temu, MariuszZ napisał: Z dbxem, Heglem z Evera kapcie spadają, ale słucham jednak z lampy 3W plus sub 150W z Evera do Denafripsa. Basu nie brakuje i bez dbxa jest OK 😉 Jakie tam masz DACe? Odpisz, cytując
Sini Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 16 godzin temu, marcinmarcin napisał: Wybitne ustawienie Doinformuj się na czym polega kalibracja oraz jak jest zaprojektowana obudowa tego monitora przy okazji rozszerz sobie wiedzę o flush-mount to następnym razem może pomyślisz zanim coś napiszesz. Odpisz, cytując
Butler Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu A mnie zastanawia co ma wspólnego posiadanie dwóch subów na froncie z optymalną kalibracją. Finalnie ludzie składają sobie tak właśnie audio za dziesiątki, ba... setki, by efekt przede wszystkim cieszył oko na FB a nie ucho. Odpisz, cytując
Sini Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Lektura o subach i kalibracji Ma1 - pooglądaj, poczytaj jak działa to się bez problemu dowiesz co ma kalibracja do dwóch subów. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 10 godzin temu, pairtick napisał: Jakie tam masz DACe? R2R Enyo 15th, 2xESS9038Q2M Ever, DBX ma autorski DAC od Harmana, DCD 1560 to PCM1701 od BB. Czy ma to jakieś znaczenie? Na pewno, ale dla mnie marginalne. Muza cieszy z każdego jednakowo. Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
Butler Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) 22 minuty temu, Sini napisał: bez problemu dowiesz co ma kalibracja do dwóch subów No właśnie w tym problem że ja doskonale wiem jak się kalibruje suby, a (wyłącznie) dwa na jednej ścianie jest po prostu błędne i żadna kalibracja nie wyciągnie z nich optymalnych efektów. W tej chwili system mam na 3 subach. Jedno co by mógł gdyby tak cofnąć się w czasie to wykonanie DBA. Na tą chwilę stosujac wolnostojace paczki raczej więcej nie osiągnę z jednym "ale". Elektronika z ART. Zobaczymy. Edytowano 7 godzin temu przez Butler 3 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 2 minuty temu, Butler napisał: W tej chwili system mam na 3 subach. Od dzisiaj mówię Ci na "Pan" 3 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 2 godziny temu, MariuszZ napisał: R2R Enyo 15th, 2xESS9038Q2M Ever, DBX ma autorski DAC od Harmana, DCD 1560 to PCM1701 od BB. Czy ma to jakieś znaczenie? Tak z ciekawości zapytałem. Ja od ponad 15 lat na Wolfsonie WM8741 słucham 😇 Odpisz, cytując
Sini Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 2 godziny temu, Butler napisał: No właśnie w tym problem że ja doskonale wiem jak się kalibruje suby, a (wyłącznie) dwa na jednej ścianie jest po prostu błędne Najwidoczniej jednak nie wiesz. Odpisz, cytując
Butler Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 8 minut temu, Sini napisał: Najwidoczniej jednak nie wiesz. Acha, dobrze wiedzieć że nie wiem. 1 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 4 godziny temu, Butler napisał: No właśnie w tym problem że ja doskonale wiem jak się kalibruje suby, a (wyłącznie) dwa na jednej ścianie jest po prostu błędne i żadna kalibracja nie wyciągnie z nich optymalnych efektów. W tej chwili system mam na 3 subach. Jedno co by mógł gdyby tak cofnąć się w czasie to wykonanie DBA. Na tą chwilę stosujac wolnostojace paczki raczej więcej nie osiągnę z jednym "ale". Elektronika z ART. Zobaczymy. Co to jest to Dba? Co to jest elektronika z ART? Piszcie koledzy tak aby kazdy mogl to zrozumiec. Nikt nie siedzi w waszej glowie... Odpisz, cytując
Butler Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 45 minut temu, Mikelas76 napisał: Co to jest to Dba? Single Bass Array to w skrócie ściana w subach. Double Bass Array to dwie ściany - druga naprzeciwko. Generalnie wymaga trochę wiedzy bo to mocno customowe rozwiązanie. Nie zagłębiałem się zbytnio wiedzac że nie pójdę w tym kierunku. ART (Active Room Treatment) to chyba najbardziej zaawansowana w tej chwili opcja w systemie korekcji Dirac Live dla konsumenckiego rynku. Na razie dostępna opcjonalnie w Denon, Marantz oraz Hi-End typu StormAudio. Zapowiadana jest w nowej linii Arcam w Q3 2026. Edytowano 2 godziny temu przez Butler 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 50 minut temu, Mikelas76 napisał: Co to jest to Dba? Double Bass Array. Minimum cztery suby. Dwa z przodu, dwa z tyłu. Te z tyłu poprzez wprowadzone opóżnienie (fazę) mają pochłaniać falę akustyczną z tych pierwszych czyli "słychać" tylko te z przodu. W efekcie nie wytwarzają się fale stojące bo z subów przednich nie ma odbicia od ścian tylnych. To tak w uproszczeniu działa i w przybliżeniu eliminuje problemy modalne z basem. 2 Odpisz, cytując
Butler Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Można uznać że DBA to alternatywa dla stosowania aktywnych pułapek basowych, zasada działana jest z grubsza taka sama. Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu ok, chyba kiedys o tym pisal xajas na AS. Z tym ze to rozwiazanie dla BARDZO nielicznych uzytkownikow. Trzeba miec swoj niemaly pokoj i to tylko pod audio, jak i niemalo gotowki. Tak wiec nie ma co przezywac i podniecac sie tym rozwiazaniem. Odpisz, cytując
Butler Napisano 57 minut temu Napisano 57 minut temu Temat dotyczy suba do 4000zł więc nie ta półka, ale jak już ktoś ma dostatecznie duże pomieszczenie by wygospodarować te minimum 30-40cm na zabudowę z obu stron, oraz ma dostęp do obrabiarek by móc samemu ogarnąć stolarkę, to niekoniecznie budżet musi być większy niż klasyczny budowany z kilku wolnostojących skrzynek renomowanych producentów jak SVS, REL, JL-Audio, Klipsch itd. Odpisz, cytując
Recommended Posts